Wallonië: Arnaud Démare wint slotetappe en eindklassement
foto: Cor Vos
woensdag 19 augustus 2020 om 17:07

Wallonië: Arnaud Démare wint slotetappe en eindklassement

Arnaud Démare heeft de eindoverwinning in de Tour de Wallonie veiliggesteld. Zijn ploeg haalde in de finale van de slotetappe naar Érezée de gevaarlijke Jhonatan Narváez terug, waarna de Franse sprinter in de sprint Philippe Gilbert de baas was.

Na drie dagen bereikte de Tour de Wallonie haar ontknoping in de slotetappe over 199,4 kilometer van Blegny naar Érezée, de langste van allemaal. De Côte de Ninane, de Côte d’Harzé, de Côte d’Achouffe, de Mur Saint Roch en de Côte de Nisramont vormden de opmaat voor de omloop van ruim dertig kilometer rond de aankomstplaats. Daarin lag met de Côte de Beffe een stevige klim, die twee keer moest worden beklommen.

Even na het middaguur werd het startsein gegeven voor deze laatste rit. Scott Thwaites kwam met een kleine voorsprong als eerste door op de Côte de Ninane na 20,6 kilometer, maar na de eerste klim was het peloton weer compleet. Daarop volgden de eerste tussensprint, waar Greg Van Avermaet (op 17s van leider Arnaud Démare), Jhonatan Narváez (op 17s) en Amaury Capiot (op 16s) drie, twee en één seconde pakten.

Kopgroep van zeven renners
Aan de tweede tussensprint pakten Jannik Steimle, Matteo Trentin en Florian Sénéchal seconden terug op gele trui Démare. Vervolgens ontstond een kopgroep van zeven renners, waarbij Jens Reynders, Scott Thwaites, Zdeněk Štybar, Andreas Kron, de best geklasseerde, Stan Dewulf, Tom Paquot en Lionel Taminiaux de handen ineen sloegen. De vluchters mochten drie minuten pakken op het peloton, waarin CCC het tempo bepaalde.

Vroege vluchters Štybar, Dewulf en Krons – foto: Cor Vos

In het tweede deel van de wedstrijd begonnen ook AG2R La Mondiale en Team Ineos zich met de achtervolging te bemoeien en liep de voorsprong van de vluchters terug. Op 63 kilometer van de streep was Taminiaux de eerste die vooraan verdween en met een minuut voorsprong reden de overgebleven zes koplopers de lokale omloop rond Érezée op. Na de eerste beklimming van de Côte de Beffe bleven Štybar, Dewulf en Kron vooraan over.

Achter hen zetten Michał Gołaś en Dylan Sunderland de achtervolging in en op 23 kilometer van de finish haakten zij hun karretje aan. Het peloton volgde dan op een kleine minuut. Maar door toedoen van Démares ploeg Groupama-FDJ en CCC slonk de voorsprong en op tien kilometer van de streep waren de aanvallers bijgehaald. Dan wachtte nog de laatste passage van de Côte de Beffe, anderhalve kilometer aan achtenhalf procent.

Narváez doet gooi naar de eindwinst
Toen Démare op de oplopende weg in de problemen kwam, zag Narváez zijn kans schoon en ging solo op jacht naar de eindoverwinning. De Ecuadoraan pakte twintig seconden voorsprong, wat in combinatie met de bonificatieseconden aan de finish genoeg zou zijn voor de zege. Maar Démare en zijn ploeg herpakten zich, waarna zij op knappe wijze Narváez terughaalden. In de eindsprint was de Franse sprinter Philippe Gilbert vervolgens te snel af.

 
55 Reacties
Sorteer op:
19 augustus 2020
CCC zal nog lang moeten wachten op een zege als ze blijven inzetten op "den Greg". Gilbert ook geen slimme sprint gereden, begint van veel te ver ondanks dat hij nog De Buyst had om hem te lanceren.
  19 augustus 2020
  Ik denk dat hij vast dacht dat hij de rest uit het wiel zou rijden met zijn versnelling, dat lukte wel, behalve dan Demare... :)
19 augustus 2020
Straffe stoot van Demare. In deze vorm maakt hij zeker kans op de groene trui.
  19 augustus 2020
  Rijdt geen Tour...
  19 augustus 2020
  Dat weet ik, maar misschien moeten ze bij FDJ toch maar eens gaan heroverwegen.
  19 augustus 2020
  In de Tour gaan ze vol voor Pinot! Démare gaat voor de paarse puntentrui.
  19 augustus 2020
  Die Paarse trui had hij vorig jaar toch op een haar na gemist door wat domme tactische foutjes?
19 augustus 2020
Knap hoor! Demare voor het groen in de Tour?
  19 augustus 2020
  Ik heb opgevangen dat Groupama alles op Pinot zet en Demare niet mee doet. Maar misschien moeten ze hem toch maar meenemen, zal wat klimmers kosten in de selectie voor Pinot maar kan ook wat druk van hem wegnemen.
  19 augustus 2020
  Oeh ja dat wordt een lastige voor ze. Ik zie ze beiden ritten kunnen pakken maar Demare vind ik echt overtuigen hier en dat van die druk wegnemen lijkt me helemaal niet slecht voor Pinot.
19 augustus 2020
Als hij deze vorm kan vasthouden kan hij in de klassiekers worden uitgespeeld. Sterk geklommen en energie overgehouden in de sprint.
19 augustus 2020
Hij is goed in vorm! Knap hoe hij deze etappe overleeft en nog een flinke punch over heeft in de slotmeters.
19 augustus 2020
Demare die een Ardennen rit wint? Ok...
  19 augustus 2020
  Tegen een oude Gilbert....
  19 augustus 2020
  Gilbert won verleden jaar nog Roubaix. Die is nog niet versleten. Was ook negende in Milaan-San Remo.
  19 augustus 2020
  Gilbert vond ik toch wat tegenvallen. Eigenlijk presteerde hij deze ronde wat tegengesteld aan mijn verwachtingen: qua punch (sterke eindsprint vandaag en tussenspurt in eerste rit) beter dan verwacht, maar op de iets langere hellingen teleurstellend. Op de belangrijkste klimmetjes gisteren en vandaag kwam hij net niet met de beteren boven, terwijl ik had gedacht dat hij mee koers ging maken en aanvallen.
  19 augustus 2020
  @HK, Gilbert bij lange na niet meer wat t geweest is. De Gilbert van 4 jaar terug had hier met 50m voorsprong gewonnen. Hij is langzaam op zn retour, en dat is niet gek en ook niet erg. Nog steeds een steengoed renner, maar niet meer de absolute topper van weleer ben ik bang.
19 augustus 2020
Ja, Demarre is zeker geëvolueerd! Omgekeerd was het parcours toch wel erg zwak voor een Tour van Wallonië, nee? Maar ook akkoord met een zwakke prestatie van Greg hoor: niet eens in een afdaling mee kunnen met een ontsnapping terwijl hij in het wiel reed van Narvaéz!
19 augustus 2020
Als ik Marc Madiot was zou ik toch heroverwegen en Arnaud naar de thuisronde sturen. Denk dat de sponsor dat ook wel zou waarderen.
19 augustus 2020
Nee maar, nee maar, Arnaud Demare!
19 augustus 2020
Wat een teleurstellende slotetappe
19 augustus 2020
Indrukwekkend hoe hij Gilbert in een aankomst omhoog overklast hier. Die Demare is een serieus sterke sprinter geworden zeg!
19 augustus 2020
Capiot mee op het eindpodium?
19 augustus 2020
Zoals hierboven gezegd: ik zou Demare in deze vorm toch maar meenemen naar de Tour. Franse ploeg, Franse sponsor, Franse ronde, Franse topsprinter. Lijkt een inkoppertje. De ploeg rond Pinot is toch niet zo breed dat je geen plek meer hebt voor Demare en 1 of 2 knechten.
  19 augustus 2020
  In deze vorm heeft ie geen knecht nodig
  19 augustus 2020
  Dan doe je toch het werk wat ze voor hem verzet hebben deze week erg tekort Ab. Hij heeft een meer dan uitstekend treintje in de sprints en vandaag zou hij er zonder z'n knechten ook niet aan te pas zijn gekomen. Of hij het dus puur obv vorm zonder hulp ook voorelkaar zou boksen durf ik niet zomaar even te roepen.
19 augustus 2020
Erg sterk van Demare. Tegelijk kan er ook een veel zwaarder parcours worden neergelegd, mag best in de Tour de Wallonie.
19 augustus 2020
Welke koersen gaat hij dan wel rijden? Straks nog Frans kampioen! Et alors? Il faut le prendre avec nondeju.
19 augustus 2020
Niet verwacht dat Demare ooit nog het niveau zou halen om een top sprinter te worden... dacht dat hij eigenlijk beter een sprintende klassieker man kon worden. (En dat is ook het geval in dit type sprint, dit is niet voor de pure sprinters) Deze week wijst er op dat hij misschien in een voor hem magische vorm steekt... dat moet je als ploeg willen faciliteren en dus naar de Tour. Daarnaast zou Pinot een type als Demare wellicht goed kunnen gebruiken als hun variant op Van Aert...
  19 augustus 2020
  Démare heeft niet de inhoud voor zware klassiekers en al zeker niet te vergelijken met Van Aert.
  19 augustus 2020
  Heeft hij niet al heel verdienstelijk in de RVV gereden?
  19 augustus 2020
  HF: Een beetje zoals Zabel in de RvV: verdienstelijk, maar niet sterk genoeg voor top 5-10. Dan wel een goede sprint om nog een mooie top 20 te noteren.
  19 augustus 2020
  Démare zei aan het begin van het seizoen dat hij minder mikt op een goeie uitslag in de klassiekers, maar volop op sprint-overwinningen: https://www.wielerflits.nl/nieuws/demare-zet-klassiekers-op-een-lager-pitje-ik-wil-meer-potentiele-overwinningen/ Lijkt alvast goed te lukken.
19 augustus 2020
En Coquard sprint helaas weer achteruit. Zo lekker begonnen en voor de Tour is het weer niks.
  19 augustus 2020
  Komt op de Beffe nog boven in het spoor van GVA en Narvaez, misschien zich daar wat opgeblazen?
19 augustus 2020
Weer een knap staaltje van Demare en zijn ploeg. Deden ook al uitstekend werk in Milaan-Turijn, maar nu in een meerdaagse wat nog indrukwekkender is. Greg toch wel de verliezer in dit rondje.
19 augustus 2020
Ditmaal zonder de hulp van een volgwagen.Chapeau.
19 augustus 2020
Sterke sprint van Demare, maar verder een rondje van niks. In Wallonië moet toch wel een zwaarder parcours zijn te vinden. Nu wint 4x een sprinter, waarvan 2x massasprint en 2x een grote groepssprint. Voor renners als Van Avermaet, Gilbert en Naessen lijkt in deze vorm weinig te halen in de tour als je ziet hoe ze in dit deelnemersveld al te kort komen.
19 augustus 2020
Toch wel een zwak parcours deze ronde op Ardense wegen als de top 37 enkel van elkaar gescheiden wordt op basis van bonisec en tijdstraffen...
  19 augustus 2020
  In België is er een fetish om rittenkoersen zo saai en makkelijk mogelijk te maken. Zo zit er bv. weer geen ardennenrit in de Binckbank Tour.
19 augustus 2020
Wat het parcours betreft denk ik dat ze juist geprobeerd hebben een strijd te creëren in het AK tussen de sprinters en de klassiekermannen. Dat is echter veel minder spannend geworden dan gehoopt want Demare is amper in de problemen gekomen. Weet niet of dat aan het parcours ligt of omdat Van Avermaet, Gilbert en Naesen gewoon flink tekort komen en Demare wel errug goed was. Wat mij betreft gooien ze er ook lekker een aankomst bovenop die Beffe in hoor.
  19 augustus 2020
  ik denk dat de klimmers naar de dauphiné zouden gaan ervoor gezorgd heeft dat ze hier de sprinters wilden hebben.
19 augustus 2020
Petje af voor demare. Cote de Beffe is best pittig, zeker voor een sprinter.
19 augustus 2020
Gilbert is er 38 (!) en nog niet helemaal in topvorm. Het eerste dat wegvalt eenmaal je een stuk in de dertig bent, is de explosiviteit. Ik vind het nog bijzonder dat hij het een topspurter als Démare nog moeilijk maakt. Is de helling nog een paar honderd meter langer, dan wint Gilbert altijd. Verder is het duidelijk dat ook bij Van Avermaet de explosiviteit afgebot is. Hij kon enkel volgen en reageren op sprongetjes van anderen op de laatste helling. Op en over de top had hij de benen niet meer om met enkele andere renners weg te rijden, zodat Démare in een zetel terug gebracht werd en de overwinning cadeau kreeg. Van Avermaet zal nog enkel kunnen scoren als hij in topvorm, op uithouding en weerstand, zware wedstrijden als de RvV en P-R rijdt.
  19 augustus 2020
  Over aannames en stellingen gesproken " dan wint Gilbert altijd" en "de overwinning cadeau kreeg" pfffff ....
19 augustus 2020
Die Narvaez maakt ook indruk. Ik kende hem eerlijk gezegd niet voor dit rondje. Rijdt hier toch aardig wat kleppers uit het wiel.
  19 augustus 2020
  Hij plaatste een mooie demarrage aan het slot. Van Avermaet leek even mee te springen, maar aarzelde te lang. Natuurlijk, iedereen zat naar hem te kijken, maar soms moet je toch je verantwoordelijkheid nemen en erachteraan. Nu kon Demare terugkomen, maar anders was het misschien nog wel wat spannender geworden.

Reacties zijn gesloten.