Vuelta 2022: Remco Evenepoel schrijft historie met eindwinst, slotrit voor Molano
foto: Cor Vos
zondag 11 september 2022 om 20:08

Vuelta 2022: Remco Evenepoel schrijft historie met eindwinst, slotrit voor Molano

Remco Evenepoel heeft historie geschreven door de Vuelta a España 2022 te winnen. De 22-jarige Belg van Quick-Step-Alpha Vinyl kwam in de laatste etappe van Las Rozas naar Madrid niet meer in de problemen, waardoor hij de trofee voor de eindwinnaar in ontvangst mocht nemen in de Ronde van Spanje. De slotrit werd verrassend gewonnen door Juan Sebastián Molano (UAE Emirates).

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Nog voor de start in Las Rozas was er een eerbetoon aan Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali, die allebei stoppen na dit seizoen. De Spanjaard en de Italiaan werden gehuldigd voor aanvang van hun laatste etappe in een grote ronde. Daarna was het tijd voor de befaamde feestetappe, zoals we die ook kennen uit de Tour de France.

Alejandro Valverde zwaait ‘zijn’ Vuelta uit – foto: Cor Vos

Er werd in de openingsfase bijgepraat, gelachen en er werden foto’s gemaakt. Rohan Dennis grapte nog even door in de aanval te gaan, maar hij liet zich snel weer terugzakken in het peloton. Remco Evenepoel probeerde ook nog te ‘ontsnappen’ maar hij werd teruggehaald door groene trui Mads Pedersen.

Ereronde voor Alejandro Valverde
Bij het binnenrijden van Madrid kreeg Alejandro Valverde nog een eigen ereronde, maar daarna was het koers en werd meteen aangevallen. Bij de enige tussensprint hoopte Carlos Rodriguez zijn achterstand van 1 seconde op Thymen Arensman goed te maken, maar dat lukte niet. Enric Mas wist verrassend de sprint te winnen en schoof zo op naar de derde plaats in het puntenklassement, goed voor 20 UCI-punten.

Kort na die tussensprint reden Julius Johansen (Intermarché-Wanty-Gobert) en Luke Plapp (INEOS Grenadiers) weg uit het peloton. De hardrijders uit Denemarken en Australië reden ronden lang ongeveer 15 à 25 seconden voor het peloton uit. Daar zorgden de sprintersploegen ervoor dat het verschil niet te groot werd.

De feeststoet van Evenepoel in Madrid – foto: Cor Vos

Johansen en Plapp kunnen sprint niet voorkomen
Bij het ingaan van de slotronde van 5,8 kilometer hadden Johansen en Plapp nog tien seconden. Ze leken drie kilometer voor de finish gegrepen te worden, maar versnelden nóg en keer en dwongen de sprintersploegen tot het uiterste. In de slotkilometer werden ze dan toch in de kraag gevat.

UAE Emirates had de beste trein in die laatste kilometer en dat leek in dienst van Pascal Ackermann, maar het was verrassend genoeg Juan Sebastián Molano die van op de kop de sprint afrondde. Hij klopte Mads Pedersen en ploegmaat Ackermann. Mike Teunissen en Danny van Poppel werden vierde en vijfde.

Evenepoel gehuldigd als eindwinnaar
In het algemeen klassement veranderde weinig meer. Remco Evenepoel kwam in het peloton over de finish en mocht zich na afloop melden op het podium als winnaar van het algemeen klassement en het jongerenklassement. Hij werd op het podium geflankeerd door de Spanjaarden Enric Mas en Juan Ayuso.

Mads Pedersen was al even zeker van het puntenklassement en Richard Carapaz won het bergklassement. De meest strijdlustige renner was Marc Soler.

Molano verrast zichzelf met ritwinst – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
11 september 2022 20:15
Remco is de beste
Hup Remco
11 september 2022 20:21
Einde van een tijdperk met het afzwaaien van Nibali en Valverde, het begin van een nieuwe met Evenepoel, Ayuso, Rodríguez en Arensman.
11 september 2022 20:42
Alle criticasters de mond gesnoerd. Wat een pracht van een Vuelta. In alles waar je in twijfel getrokken werd blonk je uit. Remco , we zijn zo fier op jou.
11 september 2022 20:38
Gefeliciteerd aan Remco. Had om eerlijk te zijn niet verwacht dat hij het in deze Vuelta zou doen. Hij heeft mijn verwachtingen overtroffen. Klasse performance, soeverein naar winst. Dik verdiende zege. Ik vind het jammer dat de 3e week qua zwaarte meeviel. Had graag meer cols van de buitencategorie gezien!
11 september 2022 20:09
Mooie diagonalo van Molano
    11 september 2022 20:19
    Vintage Molano.

    Zijn schuine sprint was uiteraard binnen de regels van het acceptabele, maar blijft een renner die niets rechtdoor kan. Niet sprinten, niet aantrekken, niet laten uitzakken, alles moet met kleine of grote zwiepers.
11 september 2022 21:05
Topseizoen voor Remco en lost dit jaar definitief zijn belofte in als supertalent. Heeft ook meteen aangetoond dat er met hem rekening te houden is bij de start van een grote ronde. Het is alleen nog wat te vroeg om al meerdere winsten te gaan inkleuren, daarvoor biedt deze Vuelta net niet genoeg houvast.
11 september 2022 20:43
Remco met overmacht voor ze eerst GT ! Wat een geweldenaar is het toch ! Verder leuk voor Juan sebas onderschate sprinter vind ik
11 september 2022 21:08
“God bestaat niet”, zal Zonneveld wel brommen.
12 september 2022 06:11
Zo dit topic lijkt een wk lijstje opdreunen te zijn geworden. Nu pieken lijkt me onverstandig met december nog redelijk ver weg.
11 september 2022 20:12
Gefeliciteerd aan alle Remco fans. Het is een ongelofelijke beleving om voor het eerst in je leven een landgenoot een grote ronde te zien winnen. Dat gebeurt zo weinig dat je voor de rest van zijn carrière een diep respect houdt voor deze renner. Ik heb dat meegemaakt met Dumoulin. Ik kan me goed voorstellen dat voor de meeste Belgen Evenepoel nu een hele hoge status heeft. Ik ben geen Belg en dus zal ik Remco nog steeds zeer kritisch blijven volgen, zo ook op deze site ;)
    11 september 2022 20:20
    Ik zal jou niet persoonlijk aanspreken maar er zijn er hier die misgunnen, misprijzen, de grond in lullen en totaal de plank misslaan wb. Evenepoels capaciteiten vermommen onder "kritisch zijn".

    Hopelijk biedt je Evenepoel wat vaker het voordeel van de twijfel.
    Ik vind dat je het laatste jaar al veel gematigd bent. Proficiat daarvoor.

    zou ik misschien ook beter doen

    btw. Wij Belgen vonden Dumoulins winst schitterend, het jaar erop was ook van het allerhoogste ondanks een rist 2de plekken en wij Belgen leefden ook intens mee met de Giro van Kruijswijk. Mocht Kruijswijk een Belg geweest zijn, waren we er nog vaker op teruggekomen, maar goed, we hadden genoeg goede renners om over te praten. Maar ik wil wel benadrukken dat de meeste van ons hoopten dat Kruijswijk die Giro zou binnenrijven.
    11 september 2022 20:25
    Ja die Evenepoel, altijd maar over zichzelf praten: ik, ik, ik, ik. Terecht dat je kritisch blijft!

    Sorry, wel leuk dat je felicitaties uit.
    11 september 2022 20:28
    Volwassen en prima reactie. Duimpje!
    De reacties eronder zijn dan weer een stuk minder volwassen en illustreren vooral waarom Evenepoel, door zijn "supporters", hier vaak zo veel irritatie oproept.
    11 september 2022 21:46
    Hoog tijd inderdaad dat ze volwassenheid hier gaan afmeten aan het aantal nicknames!
11 september 2022 20:36
Proficiat!!
11 september 2022 20:45
Zijn eerste grote ronde is binnen, ritwinst in een bergetappe in een grote ronde was dat al, eerder dit jaar ook al een eerste monument. Stilaan wordt het tijd om te kijken naar welke koersen hij nog niet heeft gewonnen. Criticasters hoeven niet de mond gesnoerd, maar hopelijk heeft Remco toch wat respect afgedwongen. Later deze maand wereldkampioen worden is niet onmogelijk, in dat geval is hij zonder twijfel dé renner van 2022.
    TdF, Giro. WK, WK tijdrit, OS, MSR, Strade, RvV, AGR, Lombardije, Tireno, Parijs-Nice. Zal ik nog even doorgaan?
    11 september 2022 20:57
    Een lijstje dat bij Wout, Mathieu, Julian, Tadej en Primoz ook nog best lang is.
    En dat is ook volstrekt normaal. Een mens kan niet alles winnen. Zeker niet op zijn 22e. Maar met "alleen" de Vuelta en LBL op zoek is "het wordt langzaam kijken welke wedstrijden hij nog niet heeft gewonnen" wel een vrij .... opmerking.
    11 september 2022 21:09
    @De Alpaca van Leiden, The Artist Formerly Known as Wim Kieft ...en nu het lijstje overwinningen ernaast... Tirreno, Giro, Parijs-Nice, Lombardije, AGR, Baskenland, het zijn allemaal koersen die hem goed liggen. Rvv moet ook lukken, PR wellicht enige koers die moeilijk wordt. Top5 in TdF zou mooi zijn.
    11 september 2022 21:11
    @De Alpaca van Leiden, The Artist Formerly Known as Wim Kieft ...alleen de Vuelta en LBL? Het is zijn 37e profoverwinning. Maar dat zijn geen koersen die naam waardig?
    Dat kan hij in principe allemaal winnen ja. Maar dat heeft hij nog niet gedaan. Daarom mijn commentaar op jouw opmerking. Laat de we de huid nou niet verkopen voor de beer geschoten is. Er bestaan ook nog Cunego's.
    11 september 2022 21:15
    @tramontana

    Dat heb je wel bij deze generatie. Vooral "moet lukken", het lijkt niet nodig om het dan ook ooit eens te doen, gewoon veelzijdig zijn is al genoeg.
    11 september 2022 21:16
    Ik denk zeker dat Evenepoel sportief gezien respect heeft afgedwongen bij de critici (in ieder geval bij ondergetekende). Het viel mij op dat hij stapje voor stapje steeds sterker werd in het eendaagse werk en dat de klassementen (Tirreno, Baskenland, Zwitserland) tegenvielen vergeleken met 3-4 jaar geleden. Ik ging er dan ook van uit dat zijn uitgesproken droom (alle drie de grote ronden winnen) zou worden ingeruild. Maar deze zomer heeft er een transformatie plaatsgevonden en de gemaakte stap qua ronderennen is ongelofelijk groot. Dat kan alleen maar door hard werken, een plan, dat plan uitvoeren, nog harder werken en vrijwel alles opzij zetten. Dus ja: sportief gezien alle respect en een grote prijs om trots op te zijn.
    11 september 2022 21:19
    In het rijtje: Vingegaard, Pogacar, WvA, MvdP, Pedersen, Bennett zijn er altijd tenminste 1 of 2 die meer kans maken (ongeacht de koers) dan REV, dat is juist het probleem van een alrounder
    @Tramlntana, waarom denk je dat "alleen" tussen haakjes stond?
    Bennett vergelijken met Evenepoel is wel heel apart. Ik schat Evenepoel's kansen op een TdF zege overigens hoger in dan die op een tweede voor Vingegaard. TJV heeft Pogacar op briljante wijze de vernieling in gereden. Maar kan me niet voorstellen dat hij nog een keer zo onhandig doet.
11 september 2022 21:11
Maar wel een terechte winnaar vor wat er aan de finish in Madrid is gekomen! En daar gaat het om!
    11 september 2022 21:18
    Zo zie ik het ook. En ook nog zeer overtuigend vanaf week één!
11 september 2022 21:35
Prinsjesdag.
11 september 2022 21:50
Gefeliciteerd!
11 september 2022 22:47
Proficiat Remco !

Ik heb toch 3 weken met een soort koersstress geleefd en ben blij dat het gedaan is. Pfff, dat belooft voor de toekomst maar laat maar komen.
11 september 2022 23:51
Wat een hysterie om een woordje....
12 september 2022 00:02
Het leek erin te zitten en nu is het eruit gekomen.
Hij hoort nu in een rijtje van enkele actieve renners .
Valverde, Froome, Nibali, Quintana, Simon Yates, Thomas, Bernal, Carapaz, Roglic, Pogacar, Hart, Hindley, Vingegaard en Evenepoel.
Nu ik het zo opschrijf toch redelijk wat namen.
    12 september 2022 00:13
    Grote ronde en monument kom je wel al maar meer op Valverde, Nibali, Roglic, Pogacar en Evenepoel.

    In hetzelfde jaar op Roglic, Pogacar en Evenepoel.

    Nu ik het opschrijf toch redelijk weinig namen. ;)
    12 september 2022 06:29
    @Mooie Sjors inderdaad.
12 september 2022 12:14
Fantastische winnaar die in een jaar tijd als renner en als mens veel volwassener is geworden in een dodelijk saaie Vuelta
11 september 2022 20:16
Geile sprint weer van Merlier.

OK, hij wordt aan zijn lot overgelaten in de laatste 5 kilometer, maar hij zat vrij goed vooraan, je mag toch verwachten dat die in zijn eentje in staat is om rond de 15e/20e plek te blijven hangen en bij een andere trein aan te pikken.
    11 september 2022 20:45
    Hoog tijd dat ie bij de quickies zit zei ik al
    12 september 2022 12:25
    Get your facts straight. Had mechanische problemen.
11 september 2022 20:18
In principe schrijf je met als 27e binnenkomen in de daguitslag ook historie.
    11 september 2022 20:25
    Je schrijft zelf(s) historie door dit woord op te schrijven binnen de comments van Wielerflits.
    11 september 2022 20:26
    In principe schrijven wij hier nu letterlijk historie
    Heeft iemand de woorden "schrijft historie" in de koppen van WF wel eens geteld?
    11 september 2022 21:03
    Nog steeds minder vaak dan "toptalent"
    11 september 2022 21:05
    Als je "schrijft historie" schrijft schrijf je letterlijk historie. Zo, ik heb nu al drie keer historie geschreven.
    Maar nergens in een WF-kop, Wheely. Dus dat telt mooi allemaal niet.
    11 september 2022 21:25
    Welke historie? De jongste, eerste Belg, grootste voorsprong? WF laat het helaas bij het titeltje. Of is het allemaal toch niet zo uniek als we denken.
    11 september 2022 21:30
    Ik vraag ook af wat die historie is, behalve dat ie hem gewonnen heeft.
11 september 2022 20:27
God is 12 jaar en 11 maanden geleden gestorven.
11 september 2022 20:28
Zie je die zangeres en denk je leuk om te luisteren, schakelen ze naar een interview. Foi.
11 september 2022 21:10
Prima winnaar. Maar mede dankzij zijn enige concurrent Roglic, die a niet in vorm genoeg was dankzij zijn blessures opgelopen in de Tour en als klap op de vuurpijl nog uitvallen ook tijdens zijn laatste alsmaar betere dagen. Maar goed dat is wielrennen.... Soms wint de beste, soms niet....
11 september 2022 20:27
"schrijft historie"

Waarmee dan? Wat is er uniek aan deze prestatie t.o.v. anderen? Hoewel ik de strekking begrijp, lijkt me dit geen juiste woordkeuze.

Of het moet de eerste eindzege in een grote ronde ooit voor Quick-Step zijn waarop de schrijver doelt.
    11 september 2022 20:30
    Remco is de eerste Belg die een grote ronde wint in 44 jaar.
    11 september 2022 20:31
    Eerste Belg sinds 44 jaar die een grote ronde wint. Jongste renner die de Vuelta wint sinds een heel lange tijd. Kies maar
    Twee dingen die allebei geen historie schrijven zijn wat mij betreft. Als we die kreet toch willen misbruiken lijkt die mij het meest van toepassing op Ayuso, maar zelfs daar zou ik het een misplaatste term vinden.
    11 september 2022 21:08
    Als Ayuso geen historie schrijft als eerste tiener op een GT podium sinds 1904 dan weet ik niet wat je wel wielerhistorie kan noemen.
    Evenepoels overwinning is inderdaad in geen enkel opzicht uniek. In de Belgische wielergeschiedenis is het uiteraard wel een belangrijk moment. Een wielersite schrijft uiteraard ook voor zijn publiek, en een deel van dat publiek is nu eenmaal Belgisch.
    Beetje zoals dit destijds:
    https://www.wielerflits.nl/nieuws/tour-2018-dumoulin-schrijft-geschiedenis-met-eerste-podiumplek-in-28-jaar/?amp
    Dat vind ik ook een volstrekt achterlijke kop MaP. In principe vind ik eigenlijk dat er met geen één sportprestatie geschiedenis wordt geschreven. Of het moet iets extreems zijn zoals het WR op de 400 horden bij de mannen. Maar er worden ieder jaar 3 GT's gereden. Daar één van winnen is in mijn beleving nooit geschiedenis schrijven. Die kreet kom ik hier wekelijks tegen en eigenlijk altijd misplaatst.
    11 september 2022 21:57
    Evenepoel heeft geen accolades nodig om de zege op te leuken. Het is gewoon een degelijke overwinning, dik verdiend, niet groots, maar vooral voor hem persoonlijk heel lekker, en een bevestiging van z'n talent. Past ook goed in de trend van jonkies. En de koers wordt er alleen maar mooier van.
    11 september 2022 22:36
    Ben ik persoonlijk wel met je eens Wim. Maar de insteek van zowel de redactie als het grootste deel van de flitsers hier is nu eenmaal vrij nationalistisch, zo blijkt hier dagelijks
    12 september 2022 00:02
    Historie schrijven is toch als je iets voor het eerst in de historie doet?

    Dat het 44 jaar geleden voor het laatst is dat een Belg een grote ronde heeft gewonnen, betekent niet dat je nu historie geschreven hebt.

    Dus de term is inderdaad niet correct, maar deze is natuurlijk al veel vaker niet correct gebruikt.

    Dit alles neemt niet weg dat het een schitterende prestatie is van de nog steeds jonge Evenepoel

Reacties zijn gesloten.