Voorbeschouwing: Ronde van Romandië 2016
Foto: Sirotti
dinsdag 26 april 2016 om 06:30

Voorbeschouwing: Ronde van Romandië 2016

De Ronde van Romandië vormt ieder jaar weer het overgangsmoment tussen de klassiekers en de grote rondes. In Franstalig Zwitserland staan van dinsdag tot en met zondag dure WorldTour-punten op het spel, maar voor de meeste renners is deze wedstrijd vooral een belangrijk tussenstation op weg naar de Giro of de Tour. Een selectief parcours en een sterk deelnemersveld vormen de ingrediënten voor een spannende koers. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Romandië wordt sinds 1947 georganiseerd, waardoor dit jaar de zeventigste editie wordt verreden. De Belg Désiré Keteleer was destijds de eerste winnaar. Stephen Roche is met drie zeges recordhouder. Vijf maal won er een Nederlander. Wout Wagtmans was in 1952 de eerste. Na hem zouden Joop Zoetemelk (1974), Johan van der Velde (1978) en Gérard Veldschoten (1988) volgen. De laatste landgenoot die in Romandië wist te winnen is Thomas Dekker. In 2006 bleef hij dankzij een overwinning in de afsluitende tijdrit Paolo Savoldelli en Andrey Kasechkin voor.

Vorig jaar was het de Rus Ilnur Zakarin die verrassend met de eindoverwinning aan de haal ging. De renner van Katusha nam op de voorlaatste dag na de bergetappe naar Champex-Lac de leiderstrui over van Michael Albasini en slaagde er in deze tijdens de afsluitende tijdrit in Lausanne te behouden.

Parcours
De Ronde van Romandië staat bekend om zijn pittige, bergachtige parcoursen. Organisatoren Richard Chassot en Bernard Wütrich zijn er dit jaar in geslaagd om aan deze verwachtingen te voldoen. In 712 kilometer moeten de renners meer dan 10.000 hoogtemeters overwinnen. En in twee tijdritten zijn er in totaal negentien kilometers tegen de klok. Vorig jaar waren dat er nog 36,5.

Dinsdag 26 april 2016 – Proloog – La Chaux-de-Fonds – La Chaux-de-Fonds (3,95k)


De renners beginnen met een 3,95 kilometer lange proloog in La Chaux-de-Fonds, een stad in het Juragebergte op 1000 meter boven het zeeniveau. Dat zorgt ervoor dat de proloog allerminst vlak is. Met de beklimming van de Rue de la Montagne moeten er 72 hoogtemeters overwonnen worden.

Woensdag 27 april 2016 – Etappe 1 – La Chaux-de-Fonds – Moudon (166,9 km)

De renners krijgen op de tweede dag een rit met vier beklimmingen voorgeschoteld. Na de start La Chaux-de-Fonds rijden de renners richting de Col des Etroits, een col van tweede categorie. Na de top geslecht te hebben, zet het peloton koers richting finishplaats Moudon, waar hen een lokale ronde wacht met de beklimming van de Vauderens. In de finale is er nog een snelle afdaling voordat in Moudon de aankomst wordt bereikt.

Donderdag 28 april 2016 – Etappe 2 – Moudon – Morgins (173,9 km)


Op donderdag wacht de renners een bergrit met aankomst bergop. Na een openingsfase over een golvend parcours zijn na tachtig kilometer met de beklimming van Sorens de eerste bergpunten te verdienen. Het zwaartepunt zit echter in het slot. Na Les Champs (tweede categorie) wacht de slotklim naar Morgins, een skidorp op 1.335 meter hoogte.

Vrijdag 29 april 2016 – Etappe 3 – Sion – Sion (15,1 km individuele tijdrit)

In Alpenstad Sion staat er een individuele tijdrit van 15,1 kilometer op het menu. In het Rhônedal krijgen de renners veel lange, rechte stukken voorgeschoteld met een hoogteverschil van 280 meter. Na de beklimming van de Rue de Savièse keert de route terug naar het stadscentrum.

Zaterdag 30 april 2016 – Etappe 4 – Conthey – Villars-sur-Ollon (173,2 km)

Een dag voor het einde krijgen de renners de koninginnenrit voor de kiezen. Tijdens deze etappe met drie beklimmingen van de eerste categorie moeten er 3311 hoogtemeters overbrugd worden. Na de start in Conthey gaat het peloton enkele kilometers in oostelijke richting. Na de beklimming van Corin bij Sierre wordt er rechtsomkeert gemaakt en rijdt men (langs de andere kant van de Rhone) richting de aankomstplaats. Hierna volgt een relatief vlakke aanloop richting de Col des Planches, een beklimming van eerste categorie. Na een lange afdaling volgt La Rasse als opwarmer voor Barboleusaz. Na een doorkomst in de aankomstplaats volgt een nieuwe beklimming van de Barboleusaz. Op deze scherprechter zal deze ronde waarschijnlijk beslist worden.

Zondag 1 mei 2016 – Etappe 5 – Ollon – Genève (172k)

In tegenstelling tot de afgelopen jaren wordt de Ronde van Romandië niet afgesloten met een tijdrit, maar met een rit in lijn. Deze slotetappe richting Genève is geen rit om rustig uit te bollen, onderweg liggen er nog twee cols van derde categorie te wachten. In de beginfase wacht de beklimming van Châtel-St-Denis, ongeveer halverwege ligt de top van de Mollendruz. De slotfase gaat langs het Meer van Genève en is vlak te noemen. Als er deze rittenkoers een etappe in een massasprint eindigt, zal dat waarschijnlijk op de slotdag zijn.

Favorieten
De organisatie kan met Nairo Quintana en Chris Froome pronken met twee renners van de buitencategorie. Het deelnemersveld kent echter meer diepte, vrijwel elke ploeg komt met een serieuze klassementsrenner naar Sion. Een duel tussen Froome en Quintana is daarom geen uitgemaakte zaak.

Chris Froome- foto: Sirotti

Chris Froome- foto: Sirotti

Chris Froome bewaart goede herinneringen aan Romandië. Hij won hier in 2013 en 2014. Vorig jaar moest hij genoegen nemen met een derde plek. Op basis van zijn staat van dienst en de aanwezige kilometers tegen de klok is de Brit hier de te kloppen man. Hij kan bij Sky zoals gewoonlijk rekenen op een ijzersterke ondersteuning, waar ook Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski als kopman hadden kunnen fungeren.

Om te winnen, zal Froome wel af moeten rekenen met Nairo Quintana. De Colombiaanse klimmer behoort op basis van zijn reputatie tot de topfavorieten. Met een eindoverwinning in de Ronde van Catalonië heeft hij dit seizoen al een grote zege op zak. Vorig jaar werd hij in Romandië achtste. Naast Quintana brengt Movistar met Ion Izagirre ook de nummer vijf van Parijs-Nice aan de start.

Kan Ilnur Zakarin zijn titel prolongeren? - Foto: Sirotti

Kan Ilnur Zakarin zijn titel prolongeren? – Foto: Sirotti

Katusha komt met een buitengewoon sterke selectie aan de start. Met Ilnur Zakarin heeft het de winnaar van afgelopen jaar in de gelederen. De 26-jarige Rus toonde dit seizoen al zijn vorm. In Parijs-Nice won hij de rit naar La Madone d’Utelle en eindigde hij als vierde in het eindklassement. In de Ronde van Catalonië was hij terug te vinden op de zevende plaats.Dat maakt hem ook voor deze rittenkoers een renner om rekening mee te houden. Ploeggenoot Simon Špilak maakt ieder seizoen van de Ronde van Romandië zijn hoofddoel. Hij won hier al eens in 2010 en de afgelopen drie jaar eindigde hij steeds als tweede. De Sloveen begon anoniem aan het seizoen, maar dat het met zijn vorm wel goed zit, bewees hij met een vierde plaats in het Baskenland.

Ook BMC beschikt met Richie Porte en Tejay van Garderen over meerdere troeven. De Australiër en de Amerikaan delen hier (net als straks in de Tour) het kopmanschap. Porte is bezig aan een sterk seizoen. Enkele podiumplaatsen in WorldTour-koersen leverden hem de derde plaats in de WorldTour-ranking op. In de voor zijn Zwitserse sponsor belangrijke wedstrijd wil hij in de tijdrit een basis leggen voor een plek bij de beste drie. Van Garderen werd in Catalonië vijfde en wil na twee opgaves in Romandië eindelijk eens een goed resultaat neerzetten.

Thibaut Pinot heeft de vorm te pakken - Foto: Sirotti

Thibaut Pinot heeft de vorm te pakken – Foto: Sirotti

FDJ heeft met Thibaut Pinot een renner die dit seizoen goed op dreef is. De 25-jarige klimmer won eind vorige maand op Corsica het Critérium International en kwam in de Ronde van het Baskenland net tekort voor het podium. Ook in Romandië eindigde hij vorig jaar als vierde, wat hem een renner maakt om rekening mee te houden. AG2R La Mondiale komt met Romain Bardet naar Zwitserland. Hij werd vorig jaar negende. Daarnaast beschikt de Franse formatie over Jan Bakelants.

Lampre-Merida heeft met oud-wereldkampioen Rui Costa een renner die op dit terrein uit de voeten kan. De Portugees werd hier al drie keer derde. Tinkoff heeft met Rafal Majka de nummer zeven van vorig jaar in huis. Voor Cannondale-renner Rigoberto Uran is de Ronde van Romandië de laatste stop richting de Giro. Pierre Rolland is een van de renners die Romandië gebruikt als tussenstop richting de Tour. Cannondale beschikt tevens over Andrew Talansky, maar na zijn opgave in Parijs-Nice heeft hij enkel nog maar getraind. Beide renners komen net terug van een hoogtestage op Tenerife, waardoor het nog maar de vraag is of zij wedstrijdfit zijn.

De Zwitsers hebben hun hoop gevestigd op Mathias Frank en Marcel Wyss. Of de kopmannen van thuisploeg IAM Cycling de sponsor kunnen plezieren is nog maar de vraag. Frank (twee jaar terug vierde) kon dit seizoen nog niet imponeren terwijl ook Wyss (drie jaar geleden nog tiende) tot dusver nog geen potten kon breken.

Wilco Kelderman - foto: Sirotti

Kan Wilco Kelderman excelleren tegen de klok? – foto: Sirotti

Voor de Nederlandse wielerfans is het uitkijken naar Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Tom Dumoulin. De 25-jarige Kelderman heeft bij LottoNL-Jumbo het kopmanschap toegewezen gekregen en uitgesproken van deze wedstrijd echt een doel te hebben gemaakt. Bij zijn laatste deelname in Romandië eindigde hij als vijfde en won hij het jongerenklassement. Kelderman wil in de kilometers tegen de klok het verschil maken. Mollema staat voor het eerst sinds 2012 weer aan de start in Romandië, waar hij in twee deelnames nog niet bij de beste tien wist te rijden. Voor Tom Dumoulin is deze wedstrijd een generale repetitie voor de Giro d’Italia. De kopman van Giant-Alpecin mikt op een ritzege in een tijdrit en een hoge klassering in het algemeen klassement.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana en Ilnur Zakarin
** Richie Porte, Simon Spilak en Thibaut Pinot
* Geraint Thomas, Rui Costa, Tejay van Garderen en Wilco Kelderman

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer & TV
Het weer zou deze week een grote rol kunnen spelen. Veel regen en temperaturen rond de tien graden zijn voor renners in voorbereiding op de grote ronden geen ideaal scenario. Daar komt nog bij dat bij de aankomsten op grote hoogte het deze tijd van het jaar nog kan sneeuwen. Voor de rit naar Morgins (donderdag) geeft men droog weer af, maar voor de etappe naar Villars-sur-Ollon wordt veel regen verwacht.

De Ronde van Romandië wordt dagelijks uitgezonden door Sporza, met commentaar van Renaat Schotte en José De Cauwer. De uitzendingen beginnen dagelijks rond kwart over vier.

[poll id=”224″]

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
24 april 2016 09:39
Als ik zo bekijk wie er allemaal mee doen, dan is top 10 voor Tom of Wilco al heel knap, de rest klimt stukken beter en de tijdritten zijn ook niet vlak.
24 april 2016 09:46
edit redactie: bedankt, aangepast
24 april 2016 10:26
Het weer zal tijdens de eerste koersdagen een allesbepalende rol gaan spelen. Zelfs voor de proloog in La Chaux de Fonds wordt al sneeuw verwacht, laat staan op de bergpassen: http://www.weeronline.nl/Europa/Zwitserland/La-Chaux-de-Fonds/4076403
24 april 2016 10:39
Voorgeschoteld, op het menu, voorgeschoteld, voor de kiezen. Volgens mij had Martin honger toen hij dit schreef ;) Maar mooie voorbeschouwing van een heel mooi rondje. Lijken op papier allemaal veelbelovende ritten, behalve de laatste.
24 april 2016 10:43
Geen pozzovivo, nibali en uran hier. Vreemd dit is toch een perfecte voorbereidingskoers voor de giro.
24 april 2016 10:51
Dumoulin moet hier toch echt wat laten zien in de bergen anders ben ik er bang voor dat het in de Giro lastig voor hem gaat worden.

Ik verwacht niet teveel, ondanks de grote namen, van deze ronde. Het zal wel weer afwachten worden tot de laatste km.
24 april 2016 11:02
Bardet zou toch minstens een ster moeten hebben, gezien zijn recente prestaties.
24 april 2016 11:10
Degene die vandaag deelnemen aan Luik zullen daar niet allemaal even lekker uitkomen. Zou me niets verbazen wanneer enkele in deze koers daardoor minder is dan je anders zou verwachten.
24 april 2016 11:12
@IlPirata, Uran doet wel mee aan Romandie
24 april 2016 11:17
Korte en krachtige voorbeschouwing, waarvoor dank.
Het uitgebalanceerde parcours, het sterke deelnemersveld ende mooie omgeving maken dit een prachtkoers.
Ik hoop dat de Nederlanders voorin mee kunnen strijden.
24 april 2016 11:19
@johnny: Dumoulin wil helemaal niet pieken in de bergen in de Giro. Tenminste: zijn genoemde doelen dit jaar zijn allemaal tijdritten.
24 april 2016 11:33
@hakkie
Volgens mij gaat hij in de Giro wel kijken of hij aanvankelijk 'n beetje mee kan komen bergop. Zeker als hij de roze trui draagt lijkt me dat ook wel logisch.
24 april 2016 12:39
Ik denk dat Porte en Froome vandaag niet zullen uitrijden, met het oog op wat ze in Romandië te wachten staat over twee dagen.
24 april 2016 23:48
mooi rondje met een leuk deelnemersveld. zin aan
25 april 2016 00:31
Weinig support voor Kelderman en Dumoulin vanuit hun ploegen. Die zullen op de beklimming snel alleen komen te zitten. Overigens geldt dit in mijn ogen voor veel kopmannen...
25 april 2016 02:13
Als je niet op kop rijdt in de bergen heb je ook vrij weinig aan knechten hoor. Moet je gewoon zelf wat beter positioneren. Dumoulin kan dat wel. Die gaat in dit soort rondjes wel voor een klassement, maar in de Giro helemaal niet.
25 april 2016 08:34
Ik denk dat dit wel een leuk rondje gaat worden. Quintana zal zich gaan meten met Froome en de rest zal daarvan kunnen profiteren.
25 april 2016 15:09
Zolang die Zakarin maar niet wint. Wat een anti-climax was dat vorig jaar.
Uit het niets ineens opduiken en het hele peloton aan gort fietsen...
Lekker anabolen gesnoept in zijn jonge jaren, dus wat sneller spiertjes opgebouwd en daar nu een paar jaartjes later, na zijn schorsing, nog lekker van profiteren.
25 april 2016 16:24
Wat zullen de gevolgen zijn voor de favorieten(Bardet, Froome, Costa, Zakarin) die afgelopen zondag LBL (voor een groot deel) gereden hebben in die koude en natte omstandigheden? Zullen ze extra sterk aan de start verschijnen of juist een tikkeltje vermoeid en in het nadeel zijn?
25 april 2016 16:34
@ KeesD
Volgens mij is iemand nog altijd onschuldig totdat het tegendeel bewezen is, toch? Ik snap dat hij, mede vanwege zijn schorsing in zijn beloftenperiode en de recente Russische dopinggeschiedenis, de schijn tegen heeft. Maar als je puur naar Zakarin kijkt als renner op dit moment, kan hij me wel bekoren met zijn aanvallende stijl. Als uiteindelijk blijkt dat hij zijn tweede kans onterecht heeft gekregen, ben ik de eerste om hem erop aan te vallen, maar tot die tijd krijgt hij een eerlijke kans (net zoals alle anderen, zie Valverde).
25 april 2016 16:46
Zo is het Johan83. Je kunt van alles zeggen over die Zakarin, maar een attractieve stijl heeft hij wel.
25 april 2016 18:59
Nou ik heb er zin in. Morgen lekker vanaf 16.00 tot 17.00 naar Renaat en de José luisteren. Kijk enorm uit naar etappe 2 dan kunnen we zien op Dumoulin op schema ligt voor een top 5 in de Giro.
25 april 2016 19:24
@Jelle van der Linden
Thanks, zie uran idd op de deelnemerslijst.
25 april 2016 19:25
@Jelle van der Linden

Thanks, zie Uran idd erbij staan op de deelnemerslijst.
25 april 2016 19:33
Met zulk (excusez le mot) pleurisweer en de daaraan gelieerde gezondheidsrisico's stappen vrijwel alle giro gangers vroeg of laat af, denk ik. Bovendien komt de giro langzaam op gang dit jaar, en zullen de grote jongens pas tijdens de zesde etappe echt op de afspraak moeten zijn. Ergo vrij veel tijd om zich tijdens de giro zelf nog wat aan te scherpen. Grote kans op een verrassende winnaar lijkt me....

Reacties zijn gesloten.