Voorbeschouwing: Ronde van Peking 2014
vrijdag 10 oktober 2014 om 08:30

Voorbeschouwing: Ronde van Peking 2014

Voorbeschouwing: Ronde van Peking 2014

foto: Sirotti

Na de Ronde van Lombardije mogen we de laatste Europese wielerklassieker achter de rug hebben, maar met de Ronde van Peking wordt de WorldTour pas echt afgesloten. Hoewel het beloofde toetje tussen Contador en Valverde uitblijft, biedt de vijfdaagse Chinese etappekoers toch het een en ander om naar uit te kijken. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Peking verscheen voor het eerst op de kalender in 2011. Toenmalig UCI-voorzitter Pat McQuaid zag na een succesvol verlopen wegrit op de Olympische Spelen van 2008 China als een nieuwe halte in de globaliseringsdrang van de internationale wielerunie. De organisatie kwam in handen van Global Cycling Promotions, een omstreden commerciële tak van de UCI.

De openingseditie dreigde aanvankelijk na een ruzie over de oortjes door de teams geboycot te worden, maar uiteindelijk zou de wedstrijd toch doorgaan. De eindzege ging in 2011 naar de Duitser Tony Martin. Ook het jaar erop zou ‘Der Panzerwagen’ (ondanks het ontbreken van een tijdrit) met de eindzege huiswaarts keren. Vorig jaar ging de eindoverwinning naar Beñat Intxausti. De Bask won de rit met aankomst bovenop Mentougou Miaofeng Mountain en legde daar de basis voor zijn eindzege.

De vierde jaargang wordt ook de laatste editie. De plaats op de wielerkalender in combinatie met de smog en de ijle lucht heeft geen grote populariteit opgeleverd in het peloton. De UCI besloot de eerste vier jaar geen vervolg te geven.

Parcours
De afsluiter van de WorldTour legt in vijf dagen een afstand van 764,5 kilometer af. Het sleutelmoment van deze korte rittenkoers is net als vorig jaar de koninginnenrit naar Mentougou Miaofeng Mountain. Doordat er wederom geen tijdrit in het etappeschema is opgenomen, zal deze rit met aankomst bergop waarschijnlijk de doorslag geven. In de regio rond Peking is het zes uur later dan hier, waardoor de etappes in de ochtend (Nederlandse tijd) finishen.

Etappe 1: vrijdag 10 okt Chongli – Zhangjiakou (167 km)

Ronde van Peking etappe 1

De wedstrijd begint ten noorden van Peking met een 167 kilometer lange etappe op grote hoogte. De startplaats is 1300 meter boven zeeniveau. Het eerste gedeelte van de rit bevat drie beklimmingen, maar vervolgens gaat het in dalende lijn. Deze etappe biedt een eerste kans voor sprinters als Ben Swift, Luka Mezgec, Sacha Modolo, Moreno Hofland, Danny van Poppel en Caleb Ewan.

Etappe 2: zaterdag 11 okt Chongli – Yanqing (147,5 km)

Ronde van Peking etappe 2

Op zaterdag volgt er een rit naar Yanqing over een golvend parcours. Onderweg liggen er twee cols van derde categorie. Na de afdaling van de laatste volgt er in de slotfase een lang, vlak stuk. Dit lijkt opnieuw een dag voor de sprinters.

Etappe 3: zondag 12 okt Yanqing – Qianjiadian Chao Yang Temple (176 km)

Ronde van Peking etappe 3

De derde rit naar Qiandiajian bevat zeven beklimmingen en volgt dezelfde route als vorig jaar, toen Nacer Bouhanni er zegevierde. De laatste beklimming is twee kilometer aan 4,3% gemiddeld. De top ligt elf kilometer van de aankomst.

Etappe 4: maandag 13 okt Yanqing – Miaofeng Mountain Summit (157 km)

Ronde van Peking etappe 4

Op de vierde dag staat de koninginnenrit met aankomst bovenop Mentougou Miaofeng Mountain gepland. Het peloton komt in deze etappe langs de Chinese Muur. De etappe is dit jaar door de toevoeging van een klim van tweede categorie (3,3 kilometer aan 6,2% gemiddeld) iets lastiger geworden. Deze slotklim gaat over een 12,6 kilometer lange, brede weg en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7%.

Etappe 5: dinsdag 14 okt Tiananmen Square – Bird’s Nest (117 km)

Ronde van Peking etappe 5

Op de slotdag is er een afsluitend criterium in de straten van Peking. De start is aan het Plein van de Hemelse Vrede, terwijl de finishlijn getrokken is aan het Olympisch stadion, ook wel bekend als het ‘Vogelnest’. Vorig jaar won de Sloveen Luka Mezgec hier de massasprint.

Weer en tv
Peking kent een warm landklimaat. In oktober is het minder warm en regenachtig dan in de maanden ervoor en ligt de gemiddelde temperatuur rond de negentien graden. Dat is ook de verwachting voor de komende dagen.

Het weer in Peking

De wedstrijd wordt iedere morgen tussen negen en elf uur live uitgezonden door Eurosport.

Favorieten
In een koers die op het punt staat te verdwijnen is het prestige dat verworven kan worden minimaal. De kostbare WorldTour-punten moeten renners motiveren om nog één keer tot het uiterste te gaan. De status van een WorldTour-wedstijd zorgt er voor dat alle topploegen aan de start staan, al stuurt het merendeel niet de beste renners richting Oost-China. Eerder deze week zagen we nog de nodige mutaties op de deelnemerslijst. Na de afmelding van Alberto Contador besloot ook Alejandro Valverde thuis te blijven. Astana schorste zichzelf na de twee pijnlijke dopinggevallen van de gebroeders Iglinskiy en stapte daarom niet in het vliegtuig naar China.

De organisatie heeft geen wildcards uitgedeeld. Enkel de zeventien overgebleven WorldTour-ploegen staan aan de start. Onder de 136 deelnemers zijn er voldoende kanshebbers voor de eindzege te vinden. Doordat de onderlinge verschillen hier doorgaans klein zijn, kunnen renners met klassementsambities zich geen enkel zwak moment veroorloven.

Daniel Martin

Daniel Martin is een van de grote namen die de verre oversteek maakt. De Ier geldt als de man in vorm en is daarom de komende week de te kloppen man. Na zijn zege in Lombardije zou een resultaat in Peking de kers op de taart betekenen. Met Beñat Intxausti staat ook de titelverdediger aan de start. De Bask zet in op prolongatie en zal na de afmelding van Valverde de enige klassementsrenner van Movistar zijn.

Samuel Sanchez

BMC komt met een sterk achttal naar China. Dat komt omdat het Tinkoff-Saxo nog in kan halen en de tweede plek in de UCI ranking over kan nemen. Met name Samuel Sánchez moet hier een goed klassement kunnen rijden. De Spanjaard werd vijfde in Lombardije en heeft goede herinneringen aan Peking. In 2008 behaalde hij er met de Olympische titel de grootste zege uit zijn loopbaan. Ook Tejay van Garderen wordt door BMC afgevaardigd, net als Philippe Gilbert.

Warren Barguil

Giant-Shimano rekent op Warren Barguil. Met een achtste plaats in de Vuelta bevestigde de jonge Fransman vorige maand dat hij een klassementsrenner is om rekening mee te houden. Ook kortere rittenkoersen liggen hem. Eerder dit jaar werd hij namelijk achtste in de Ronde van Catalonië. De vorm is aanwezig, afgelopen zondag liet hij zich zien in de finale van de Ronde van Lombardije. Met een goede prestatie op Mentougou Miaofeng Mountain ligt er voor hem een goed klassement in het verschiet.

Lampre-Merida heeft Rui Costa als kopman aangewezen. De Portugees werd vorig jaar al vierde in het eindklassement. De voorbije twaalf maanden rekende hij dankzij onder meer een overwinning in Zwitserland af met de vloek van de regenboogtrui. In Lombardije eindigde hij als derde, wat bewijst dat hij dit najaar in goede vorm steekt.

Esteban Chaves

Trek Factory Racing komt met Julian Arredondo en de vertrekkende Robert Kiserlovski naar China. Team Sky heeft de Ier Philip Deignan en de Spanjaard David Lopez in de gelederen. De Spanjaard eindigde vorig jaar als derde in het eindklassement. Bij Orica-GreenEDGE rijdt Pieter Weening in dienst van de talentvolle klimmers Simon Yates (derde in Groot-Brittannië) en de Colombiaan Johan Esteban Chaves (ritwinnaar in Californië en Zwitserland). Rinaldo Nocentini maakt deel uit van de selectie van AG2R La Mondiale. De Italiaan werd vorige week in eigen land nog tweede in Milaan-Turijn en tiende in Lombardije.

Omega Pharma-Quick Step stuurt Rigoberto Urán naar China. De Colombiaanse klassementsman van de ploeg-Lefevere moest echter zowel de Vuelta als de Ronde van Lombardije vroegtijdig verlaten, dus het is nog maar de vraag of hij zich nog kan motiveren om hier tot het uiterste te gaan.

Steven Kruijswijk

Steven Kruijswijk is samen met Paul Martens de troef van de Belkinploeg. De groen-zwarte formatie heeft zijn selectie met name ingericht op de sprinterskwaliteiten van Moreno Hofland, maar hoopt dat Kruijswijk en Martens aan het einde van het seizoen nog iets over hebben.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Daniel Martin
*** Beñat Intxausti, Samuel Sánchez
** Rui Costa, Warren Barguil, Tejay van Garderen
* Rigoberto Urán, Julian Arredondo, Johan Esteban Chaves, Steven Kruijswijk

Deelnemerslijst Ronde van Peking 2014

RIDE Magazine