Voorbeschouwing: NK strandrace 2017
Sfeerbeeld uit Strandrace Ameland 2016 - foto: Anja Brouwer
zaterdag 11 maart 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: NK strandrace 2017

Komende zaterdag staat op Ameland het Nederlands kampioenschap strandracen op het programma. Roompot-vakantiepark Boomhiemke is het middelpunt van het NK en het bijbehorende evenement MTB Ameland. Johnny Hoogerland zorgt voor het startschot. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het Nederlands kampioenschap strandracen kent een korte historie. De KNWU en toenmalige hoofdsponsor De Lotto riepen in 2013 de Strandracecompetitie in het leven, bestaande uit acht manches. Sinds die winter is er ook jaarlijks een NK georganiseerd. Jasper Ockeloen en Pauliena Rooijakkers schreven tijdens de Dijk tot Dijk race in 2014 geschiedenis, door in Den Helder de eerste rood-wit-blauwe trui in deze discipline te veroveren.

Een jaar later vond het NK niet plaats in een wedstrijd van de Strandracecompetitie. Begin 2015 was de prestigieuze strandrace Egmond-Pier-Egmond het decor voor de strijd om de nationale driekleur. Daar reed belofte Richard Jansen naar de winst, door onder meer Sebastian Langeveld te verslaan. Jansen kon relatief kort van zijn trui genieten, want elf maanden later vond al het volgende NK plaats. Thijs Zonneveld pakte de titel in Noordwijk. Eneco Hollandse Wind was sinds dat jaar bovendien hoofdsponsor van de Strandracecompetitie.

De strandrace op Ameland hoort bij het evenement MTB Ameland, waarbij recreatieve mountainbikers al jaren toertochten kunnen fietsen van vijftien, dertig, zestig en negentig kilometer. Sinds de intrede van de Strandracecompetitie is daar in 2014 de Strandrace Ameland bijgekomen. Sindsdien wisten Robbert de Nijs en twee keer Bram Imming te zegevieren. Strandrace Ameland is door het onstuimige weer vaak een van de zwaarste races in de Strandracecompetitie.

Kopgroep op het Amelander strand in 2016 – foto: Anja Brouwer

Laatste drie winnaars NK strandrace
2013/2014: flag-nl Jasper Ockeloen / flag-nl Pauliena Rooijakkers
2014/2015: flag-nl Richard Jansen / flag-nl Pauliena Rooijakkers
2015/2016: flag-nl Thijs Zonneveld / flag-nl Pauliena Rooijakkers

Parcours
De ondergrond van strandraces mag duidelijk zijn: de coureurs rijden voornamelijk over zand. Op Ameland is dat niet anders, waar een parcours van 42 kilometer wacht. Na de start bij Roompot-vakantiepark Boomhiemke is er een vrij lange startstrook op het Jan Roeperspad. Deze brengt de renners naar het Herderpad, wat na twee duinen overgaat in het Frettepad. Aan het einde van deze moerasstrook komen de renners na een dikke kilometer uit op het Noordzee-strand. Daarna gaat het rechtsaf voor een ellenlange weg over het strand. Liefst twintig kilometer rechtdoor richting natuurgebieden het Oerd en de Hôn.

De renners rijden niet helemaal door tot het oostelijkste puntje van Ameland, maar maken een ommetje bij de Oerdduinen. Daar is het keerpunt, waarna er nog eens twintig kilometer strand op de terugweg wachten. Als toetje volgt in de laatste kilometer nog de beklimming van de Engelsmanduun – dat haar naam dankt aan de daar begraven Engelse militairen die in 1799 voor de kust van Ameland omkwamen bij een scheepsramp – in Hollum. Normaliter vormt de op dit moment sompige duin geen problemen, maar na zo’n anderhalf uur diep in het rood is dit een killer. Na de top is het nog enkele honderden meters tot de streep.

De laatste hindernis: Engelsmandûûn; rechts de vuurtoren – foto: Youri IJnsen/WielerFlits

Favorieten mannen
De gehele Nederlandse strandrace-top reist dit weekend af naar Ameland. De organisatie had graag ook een aantal wegrenners aan de start gezien. Ze benaderde daarvoor onder meer Mathieu van der Poel, Lars Boom en Ramon Sinkeldam, maar zij konden vanwege verschillende redenen niet deelnemen. Desalniettemin blijft er een mooi startveld over.

Binnen het Nederlandse wielrennen zijn er een paar echte strandrace-specialisten te vinden. De bekendste drie zijn ongetwijfeld Jasper Ockeloen, Ronan van Zandbeek en regerend Nederlands kampioen Thijs Zonneveld. Ockeloen werd in 2014 zoals gezegd de eerste Nederlands kampioen ooit op dit onderdeel, maar de Dordtenaar schreef ook deze winter geschiedenis. In Scheveningen werd hij de eerste Europees kampioen ooit.

Pakt Ockeloen zijn tweede nationale titel? – foto: Léon van Bon

De buit in de strandraces werd deze winter mooi verdeeld. Door zijn EK-zege is Ockeloen de enige renner die twee strandraces wist te winnen. Van de NK-deelnemers althans. Tim Kerkhof maakt eind januari kennis met het strandracen en won in één weekend meteen twee wedstrijden. Hij pakte de D-Day 100% Race in Castricum aan Zee (onderdeel van Eneco Hollandse Wind Strandracecompetitie) en de Westland Beach Challenge in ’s-Gravenzande.

Mede daarom werd ook Kerkhof benaderd door de organisatie om mee te doen, maar hij start zaterdag in de Ronde van Drenthe. Ockeloen was naast hem dus de enige met twee overwinningen. Op Oudjaarsdag van 2016 wist hij in zijn Europese kampioenstrui de Beach Serie-strandrace in Langevelderslag te winnen. Zonneveld mocht in de Beachrace Zeeland op het strand van Renesse pas op 5 februari voor het eerst juichen in het rood-wit-blauw. Van Zandbeek deed het een weekje later in Rockanje, waardoor de twee wel blijk gaven van goede vorm richting het NK.

Zonneveld verdedigt zijn titel – foto: Léon van Bon

De meest prestigieuze strandrace van het seizoen, de bekende Egmond-Pier-Egmond-strandrace, werd dit jaar gewonnen door Jordy Buskermolen. Hij liet daar meerdere wegrenners achter zich. De Belg Timothy Dupont werd er bijvoorbeeld tweede. Buskermolen kroonde zich bovendien tot eindwinnaar van de Eneco Hollandse Wind Strandracecompetitie. Dat dankte de 25-jarige coureur uit Kudelstaart vooral aan zijn regelmaat; in vrijwel alles strandraces eindigde hij in de top-10. Wel een kanttekening: jongens als Ockeloen, Van Zandbeek en Zonneveld hechtten iets minder waarde aan de Strandracecompetitie en kwamen niet overal in actie.

Jarenlang was Ramses Bekkenk dé strandracespecialist van Nederland. Het inspireerde fietsfabrikant Koga om, in samenwerking met Bekkenk, een speciale strandrace-fiets te ontwikkelen: de Koga Beachracer. De inmiddels 40-jarige renner van KMC-Fruit to Go kan op een goede dag nog altijd mee met zijn jongere concurrenten. Zo behaalde hij op het EK brons achter Ockeloen en Van Zandbeek. Ook wist hij de eerste wedstrijd in de Strandracecompetitie van deze winter te winnen. Na 135 kilometer (!) mocht hij juichen in de klassieker Beachmarathon Hoek van Holland-Den Helder.

Kan Van Zandbeek zijn naam eer aan doen? – foto: Marcel Koch

Ook Bram Imming moet mee kunnen doen om de zege op Ameland. De vorige twee edities op het Waddeneiland wist hij namelijk te winnen. Dit seizoen boekte hij zijn enige zege nota bene ook op een eiland: hij stak zijn handen in de lucht na de Paal17 Race op Texel. De eerste editie van de Strandrace Ameland in 2014 werd gewonnen door Robbert de Nijs. Hij is zaterdag eveneens van de partij en wist ook al te winnen dit seizoen. Hij schreef de Beach Serie-race in Scheveningen op zijn naam. Op een goeie dag kan de 24-jarige De Nijs het de topfavorieten behoorlijk lastig maken.

Sven Broekaart (winnaar Castricum-Camperduin-Castricum, de finale-race in de Strandracecompetitie) en met name Stefan Vreugdenhil (winnaar Dijk tot Dijk Beachrace in Den Helder en tweede in de Strandracecompetitie) behoren tot gevaarlijke renners die men niet weg moet laten rijden. Andere outsiders zijn Job de Ridder, Robbie Gevers, Marc Kivits en vooral ex-Nederlands kampioen Richard Jansen en Roy Beukers. Jansen kennen we ook als veldrijder; hij reed als belofte nog samen in de ploeg met Mathieu van der Poel. Beukers kent niet zijn beste jaar, maar was vorig jaar wel derde op het NK.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Jasper Ockeloen
** Ronan van Zandbeek, Jordy Buskermolen
* Bram Imming, Thijs Zonneveld, Ramses Bekkenk

Favorieten vrouwen
Bij de vrouwen zijn er een stuk minder kanshebbers op de titel. Al jaren heerst Pauliena Rooijakkers namelijk in deze discipline. Tot op heden won zij ieder jaar het NK en ook het EK in Scheveningen schreef zij dit jaar op haar naam. Mede daarom zal zij – en ook Ockeloen – starten in de wit-blauwe sterrentrui die de Europees kampioen mag dragen. De nog altijd maar 23-jarige Limburgse van Parkhotel Valkenburg-Destil won zeven van de tien wedstrijden in de Strandracecompetitie, waarmee ze dat klassement met overmacht won.

Rooijakkers staat daarom ook bekend als de Strandkoningin van Nederland. De overige drie Strandracecompetitie-wedstrijden werden bovendien door wegrensters gewonnen, die op Ameland schitteren door afwezigheid. Roxane Knetemann won de D-Day 100% in Castricum aan Zee, terwijl Nina Kessler de beste was in de Beach Serie Langevelderslag en de finale-wedstrijd Castricum-Camperduin-Castricum. Vooral het niet deelnemen van Kessler is een aderlating. Zij won namelijk vorig jaar op Ameland. Zaterdag staat zij namens het Noorse Hitec Products echter aan de start van de WorldTour-koers Ronde van Drenthe.

Rooijakkers (links) en Ockeloen dragen dit weekend deze truien – foto: Parkhotel Valkenburg

Hoewel Rooijakkers dus op een eenzame hoogte staat in het strandracen, is er één vrouw die de Limburgse op het Amelander strand al eens wist te kloppen. De 40-jarige Alieke Hoogenboom legde Rooijakkers de laatste jaren meermaals het vuur aan de schenen. Dit seizoen reed ze nog niet heel veel wedstrijden, maar in Hoek van Holland-Den Helder en op het EK eindigde ze als vierde. Bovendien was de renster uit Roelofarendsveen de winnares van de eerste twee edities van de Strandrace Ameland. In 2015 was ze de gehele dag op pad met een kopgroep van vier, met daarbij ook Rooijakkers en Kessler. Hoogenbooms demarrage op de Engelsmanduun was hen echter te machtig.

Waar bij de mannen de wat oudere en ervaren renners de dienst uit maken, is dat bij de vrouwen een veel jongere generatie. Hoewel het een daverende verrassing zou zijn als Rooijakkers niet met de nationale titel naar huis toe gaat, moet ze toch oppassen voor enkele concurrentes. Naast Hoogenboom is een van die vrouwen de 19-jarige Celine van Houtum. De Noord-Brabantse rijdt deze winter haar eerste strandrace-seizoen en doet dat meer dan behoorlijk. Ze werd tweede in de Strandracecompetitie, al reed zij niet alle wedstrijden mee. Van Houtum kan het Rooijakkers de komende jaren behoorlijk lastig maken, maar kan ze dat op Ameland ook al?

Sfeerbeeld Strandrace Ameland 2017 – foto: Anja Brouwer

Twee andere outsiders komen allebei uit Noord-Holland. De 32-jarige Yvonne de Jong is afkomstig uit Haarlem en eindigde als vijfde in de Eneco Hollandse Wind Strandracecompetitie. Ze verzamelde diverse top-5 noteringen, met als hoogtepunt een tweede plaats in Hoek van Holland-Den Helder. De 24-jarige Laura van Regenmortel uit Anna Palowna kondigde dit jaar dan wel haar afscheid aan, maar op Ameland reed ze al twee keer bij de eerste acht. In 2015 was zij de vierde renster die in de kopgroep zat, waarna Hoogenboom wist te winnen. Bovendien is Van Regenmortels trainer Rob Barel geen vreemde voor het eiland. De triatleet wist liefst zes keer Tri-Ambla te winnen, een loodzware crosstriatlon die ieder jaar in september op Ameland plaatsvindt.

Susan Verdegaal uit Heiloo kent niet haar meest gelukkig seizoen; zij moet op de verrassing spelen. Met het ontbreken van een aantal goede rensters behoort dit tot de mogelijkheden. Last but not least staat er een opvallende naam aan de start op Ameland. Olympisch zeilkampioene Marit Bouwmeester doet namelijk mee. Hoewel zij natuurlijk vaak op het strand te vinden is, is dat meestal niet op een mountainbike. Als voorbereiding op het NK reed ze in Noordwijk en Castricum aan Zee mee op een basislicentie.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Pauline Rooijakkers
** Alieke Hoogeboom, Celine van Houtum
* Yvonne de Jong, Laura van Regenmortel, Susan Verdegaal

Website organisatie
Deelnemerslijsten

Weer en tv
Voor de wedstrijd was het mooi geweest als de omstandigheden zaterdag zwaar zouden zijn, maar de weergoden zijn de coureurs op Ameland goed gezind. Het kwik stijgt ’s middags tot tien graden Celsius. Het is bewolkt, maar af en toe is er ruimte voor de zon. Hoewel het op Ameland vrijwel altijd waait, staat er zaterdag een matige zuidenwind aan windkracht drie Beaufort. Er is 25% kans op regen.

Het tij is tijdens strandraces ook belangrijk. Op Ameland is het ’s morgens om 8.35 uur hoogwater. Dit betekent dat de renners en rensters bij laagwater koersen, waardoor er een wat hardere strook langs de waterkant ligt. Podium TV verzorgt de beelden van het NK, onder ander via een livestream. De mannen starten om 14.15 uur, terwijl de vrouwen zes minuten later wegschieten. WielerFlits is aanwezig en verzorgt een Volg Hier.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
10 maart 2017 14:50
Mooie voorbeschouwing. Maar kwa disciline toch wel een beetje achterlijk ditzijn dikkebanden-gedoe.
10 maart 2017 14:58
Had wel graag Mathieu VD Poel aan de start gezien, gewoon voor de lol. Rijdt graag op een mountainbike, en is goed op zand (ookal is dit op een mountainbike helemaal anders). Voor de rest zegt een strandrace me weinig, en 95% van de deelnemers me nog minder.
10 maart 2017 15:06
Mooie voorbeschouwing voor een discipline die steeds populairder wordt!

@Ah-ja: achterlijk? Omdat je niet weet wat het inhoudt? Waarom altijd dat negatieve gezeur op deze site als het eens over wat anders gaat dan asfaltfietsen? Wellicht geen idee hoe 'achterlijk' dát ooit begonnen is? Kan ik je wel een aantal boeken over opsturen. Sta je wellicht wat meer open voor nieuwe takken binnen de wielersport. Strandracen is dé manier om de winter wat leuker te maken. Zouden meer recreanten moeten proberen, ipv op een mountainbike alle bospaden aan gort te rijden.
10 maart 2017 15:20
Hé Wielerflits! Chapeau voor deze voorbeschouwing! Bedankt! Ben zelf erg fan van deze discipline. Hoop dat de livestream een beetje van kwaliteit is dit keer, Ameland is me toch iets te ver.
11 maart 2017 10:28
Edit redactie: Dat gaan we dus niet doen..
11 maart 2017 21:35
Het lijkt me heerlijk langs het strand te fietsen, stukje duin erbij (op stukken die daarvoor zijn).

Alleen het lijkt me verschrikkelijk zwaar. En ik vraag me af hoe je materiaal erop reageert. Met al dat zoute water.

Reacties zijn gesloten.