Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik U23 2018
foto: Sirotti
zaterdag 14 april 2018 om 07:30

Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik U23 2018

Zaterdag staan er twee belangrijke beloftenkoersen op het programma. Renners hoeven zich niet in tweeën te splitsen, want de vlakke ZLM Tour U23 en Luik-Bastenaken-Luik U23 lijken qua profiel totaal niet op elkaar. Wat beide koersen wel gemeen hebben: de erelijst spreekt boekdelen. Er wint zelden een verrassende naam. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De miniversie van Luik-Bastenaken-Luik zag in 1986 het levenslicht. Sinds de oprichting is de koers voorbehouden aan renners onder de 23 jaar. In de beginjaren waren het de Nederlanders die de wedstrijd naar hun hand wisten te zetten. Frans Maassen – tegenwoordig ploegleider bij LottoNL-Jumbo – zette 32 jaar geleden zijn naam als eerste op het palmares. In de jaren nadien volgden Stephan Rakers en Marcel Derix. Sinds 2006 siert ook Kai Reus de erelijst, waarmee Nederland een achtste van alle edities wist te winnen.

Het palmares telt meer mooie namen. Zo wisten ook Jurgen Van Goolen, Christophe Kern, Johan Vansummeren, Branislau Samoilau en Grega Bole te winnen, ver voordat ze bekendheid genereerden bij de profs. In 2007 – de editie die Bole won – maakte La Doyenne voor beloften voor de eerste en enige keer deel uit van de UCI Nation’s Cup U23. Naderhand werden alle tien winnaars die volgden, profrenner. Michael Valgren (2012 en 2013) en Raivis Belohvoščiks (1995 en 1996) zijn met twee overwinningen de recordhouders.

Vorig jaar werd er vanuit het vertrek talloze keren aangevallen, maar het peloton – of wat daar al snel van over was – bleef lang samen. Jai Hindley (tegenwoordig Sunweb) en Edward Dunbar (tegenwoordig Aqua Blue Sport) verzamelden de grootste voorsprong, maar op La Redoute ontplofte de koers. Bjorg Lambrecht, James Knox, William Barta en Lucas Hamilton (nu allemaal prof) vonden elkaar. Niemand van de vier wist in de finale het verschil te maken, waarna zij zouden sprinten om de zege. De kleine Belg troefde daarin het Angelsaksiche trio af.

Vorig jaar zegevierde Bjorg Lambrecht – foto: Sirotti

Laatste tien winnaars flag-be Luik-Bastenaken-Luik U23
2008: flag-be Jan Bakelants
2009: flag-dk Rasmus Guldhammer
2010: flag-lt Ramunas Navardauskas
2011: flag-be Tosh Van der Sande
2012: flag-dk Michael Valgren
2013: flag-dk Michael Valgren
2014: flag-fr Anthony Turgis
2015: flag-fr Guillaume Martin
2016: flag-us Logan Owen
2017: flag-be Bjorg Lambrecht

Parcours
Zaterdagmiddag schiet de organisatie de renners om 12.20 uur in Bastenaken weg voor een koers van 173,4 kilometer. Na het vertrek rijdt het peloton eerste een kleine omloop van twintig kilometer rondom de startplaats. Na een tweede passage van de startlijn, zetten ze koers richting de eerste helling van de dag. De Côte de Houffalize volgt na net geen veertig kilometer koers en is vier kilometer lang. Na 75 kilometer koers volgen dan binnen een tijdsbestek van vijftig kilometer vier bekende beklimmingen uit de profkoers. Op volgorde: Côte de Wanne, Côte du Rosier, Côte de la Vecquee en natuurlijk Côte de La Redoute.

Na de top van de laatste helling, is het nog een dikke veertig kilometer tot de streep. Een grote kans dat de favorieten voor de zege hier voor het eerst uit hun kot komen. Na de Côte des Forges, volgen meer bekende scherprechters: Côte de la Roche-aux-Faucons, Côte de Saint-Nicholas en eenmaal in Luik de Côte de la rue Haute. Dat is de laatste klim van de dag, op 6,5 kilometer voor de streep in Ans. Die ligt overigens niet op de plek waar de profs finishen, maar traditiegetrouw in het Vélodrome Militaire de Alleur. Hoewel men spreekt van Luik-Bastenaken-Luik U23, is het dus eigenlijk Bastenaken-Luik U23.

Favorieten
Waar Nation’s Cup-koersen bestaan uit landenteams, is Luik-Bastenaken-Luik een 1.2U-koers. Dit betekent dat de wedstrijd alleen toegankelijk is voor beloften. De renners starten hier niet namens hun land, maar voor hun commerciële ploeg of wielerclub. Er staat met Hagens Berman Axeon – dat een selectie heeft die volledig bestaat uit renners onder de 23 jaar – zelfs een profploeg aan de start. Kunnen zij het verschil maken, of gaat er een andere opleidingsploeg of kleinere equipe met de zege vandoor?

Harm Vanhoucke – foto: Lotto Soudal

De opleidingsploeg van Lotto Soudal brengt misschien wel dé topfavoriet aan de start. Harm Vanhoucke gold de laatste jaren als schaduw van Lambrecht. Maar nu hij er niet meer is, staat hij vol in de Belgische spotlights. In 2016 wist hij al de Ronde van Lombardije U23 te winnen en in diverse klim- en heuvelkoersen deed hij de afgelopen twee seizoenen mee voor een top 10-notering. In juli maakt hij de overstap naar de proftak van Lotto Soudal, dus hij zal zeker met een klapper binnen willen komen.

De grootste tegenstand voor Vanhoucke, komt waarschijnlijk uit Amerikaanse hoek. Namens Hagens Berman Axeon start hier namelijk William Barta. Hij zat twaalf maanden geleden tijdens deze koers mee in de beslissende ontsnapping, waarna hij uiteindelijk vierde werd. De 22-jarige Amerikaan is in blakende vorm, getuige zijn derde plek in het eindklassement van Le Triptyque des Monts et Châteaux. Met ploeggenoten als Zeke Mostov en Ivo Oliveira is de ploeg van Koos Moerenhout bijna aan zijn stand verplicht om te winnen.

Marc Hirschi – foto: Sirotti

Ook het Development Team van Sunweb is aanwezig zaterdag. Ondanks dat hij pas negentien jaar is, klopt Marc Hirschi steeds harder op de deur van grote baas Iwan Spekenbrink. De Zwitser maakt een uitstekende ontwikkeling door. Afgelopen weekend werd hij nog zesde in de Ronde van Vlaanderen U23, terwijl hij in La Doyenne vorig jaar ook al als zestiende eindigde. Hirschi komt bovendrijven zodra er de nodige hoogtemeters in een parcours zitten. Getuige zijn talent en kwaliteiten, zal hij zaterdag dichtbij de zege zijn.

Denemarken doet traditiegetrouw mee om de knikkers in het beloftencircuit. De erelijst van deze koers laat dat ook zien. Namens Riwal-CeramicSpeed is het uitkijken naar Jonas Gregaard Wilsly. De 21-jarige coureur gedijt goed in zware koersen. Zo werd hij vorig jaar onder meer dertiende in de Ronde van de Toekomst, tiende in de PostNord Danmark Rundt tussen de profs, won hij Kreiz Breizh Elites en werd hij elfde in de Luik-Bastenaken-Luik U23. Samen met zijn iets jongere ploeggenoot Andreas Kron kan Wilsly het verschil maken.

Filippo Rocchetti – foto: Colpack

Colpack staat al jaren te boek als een uitstekende opstap voor Italiaanse talenten naar de profwereld. Het is als opleidingsploeg verbonden aan UAE Emirates, waardoor mannen als Simone Consonni, Filippo Ganna, Oliveiro Troia en Edward Ravasi nu bij die ploeg rijden. Wellicht voegt Filippo Rochetti zich volgend jaar bij dat viertal. De 22-jarige Italiaan is na Barta en de Ier Matthew Teggart de ‘oudste’ deelnemer. De laatste jaren liet hij mooie prestaties zien in het Italiaanse beloftencircuit. Zaterdag werd Rochetti nog negende in Vlaanderen. In het verleden meer dan eens een voorbode op een goede prestatie in Luik.

Net als Denemarken, is ook Noorwegen doorgaans een land dat met de besten kan wedijveren in het U23-wereldje. Ook dit jaar hebben ze weer een aantal renners om in de gaten te houden, waaronder Tobias Foss. Vooral vanuit Nederlands oogpunt is het interessant om zijn prestaties te volgen, want hij staat op de radar bij LottoNL-Jumbo. De 20-jarige Noor van Uno X is een goede klimmer, getuige zijn zevende plek in het eindklassement van de Ronde van de Toekomst. Maar ook in lastige eendagskoersen komt hij bovendrijven. Wel een kanttekening: Foss reed dit seizoen nog geen wedstrijd van naam uit.

Tobias Foss – foto: Sirotti

De meest bonte verzameling aan nationaliteiten, komt op naam van de opleidingsploeg van de UCI. Zij verschijnen ten tonele met een Kroaat, een Mongoliër, een Colombiaan, een Pool, een Hongaar en een Portugees. Die laatste is Tiago Gomes Antunes. De 21-jarige getalenteerde ronderenner liet in 2017 mooie prestaties zien. Hij kan een zware koers zoals Luik overleven, maar het winnen gaat hem niet zo gemakkelijk af. Breekt hij zaterdag de ban?

Naast Vanhoucke heeft Lotto Soudal U23 nog een pijl om af te schieten. Stan Dewulf is namelijk in erg goeden doen. De 20-jarige coureur verschijnt in de iets lastigere wedstrijden vrijwel altijd op de voorposten. Hij werd vorig jaar negende in de Omloop Het Nieuwsblad voor beloften en derde in het eindklassement van Olympia’s Tour. Voeg daarbij zijn twee ritzeges in de meest recente Le Triptyque en zijn twintigste plaats in Vlaanderen; Dewulf kan hier zo maar eens uitpakken. Zeker met ploegmaats Kobe Goossens en Julian Mertens aan zijn zijde.

Jan Maas – foto: Petros Gotskis

SEG Racing Academy komt met een sterk collectief naar Wallonië. Stephen Williams wil hier aantonen dat de interesse van profploegen niet voor niets is. Julius van den Berg gebruikt zijn laatste jaar als belofte om met meer inhoud aan zijn profcarrière te beginnen, al lijkt hij niet direct te zijn gebouwd voor een koers als Luik. Jan Maas is dat wel. De 22-jarige klimmer staat al jaren te boek als talent, maar die ene topuitslag ontbreekt nog. Vorig jaar kwam hij in de finale net tekort, maar wellicht dat hij nu – een jaartje ouder en sterker – wel het verschil kan maken. Ook is het bij de Nederlandse ploeg uitkijken naar de 20-jarige Ide Schelling.

Barta, Mostov en Oliveira zijn de revue al gepasseerd namens Hagens Berman Axeon. Zijn we er dan al? Nee. Zij brengen namelijk ook het Belgische toptalent Jasper Philipsen aan het vertrek. De eerstejaars prof is bezig aan een uitstekende voorjaarscampagne, met de eindzege in Le Triptyque en een knappe derde plek in de Driedaagse Brugge-De Panne tussen de profs. In de finale van de Ronde van Vlaanderen wierp pech hem echter terug. Luik is misschien wel iets te zwaar voor Philipsen. Maar als hij zint op wraak, berg je dan maar.

Jasper Philipsen – foto: Hagens Berman Axeon

Omdat Luik-Bastenaken-Luik U23 zo zwaar is, is de kans klein dat een outsider met de zege aan de haal gaat. Toch mag de concurrentie de volgende renners niet onderschatten. Tuur Deprez (22, VL Technics-Experza-Abutriek) werd bijvoorbeeld een half jaar geleden nog achtste in de Ronde van Lombardije U23. Ook Kenny Molly geldt als een gevaarlijke klant. Hij eindigde vorig jaar als veertiende in deze koers en voelt zich als een vis in het water in zwaardere wedstrijden. Ook Maxime De Poorter (22, EFC-L&R-Vulsteke) heeft in lastige eendagskoersen een mooi trackrecord.

Bij het kleine Franse A.C. Bisontine is het uitkijken naar Matthew Ross. De 22-jarige Australiër reed vorig jaar een verdienstelijk jaar voor opleidingsploeg Drapac. Hij werd onder meer negentiende in de Omloop voor beloften en vijfde in de door Rob Ruijgh gewonnen Tour of Iran. Eerstejaars belofte Andrea Bagioli kende vorig jaar een prima seizoen bij de junioren. Die lijn lijkt hij door te trekken, want de 19-jarige Italiaan werd vorige week nog derde in de zware GP Palio del Recioto. Last but not least: Alexys Brunel (CC Etupes). De 19-jarige Fransman is een toptalent, maar lijkt vooral te excelleren in tijdrijden en kasseienwedstrijden. Weet hij zich ook voor de leeuwen te gooien in Luik?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Harm Vanhoucke
*** William Barta, Marc Hirschi
** Jonas Gregaard Wilsly, Filippo Rochetti, Tobias Foss
* Tiago Gomes Antunes, Stan Dewulf, Jan Maas, Jasper Philipsen

Website organisatie
Voorlopige deelnemerslijst

Weer en tv
De renners kunnen uitkijken naar een aangename dag zaterdag. ’s Middags is het zo’n negentien graden Celsius, met enkele wolken aan de lucht. De kans op neerslag is klein en er staat een stevig bries uit het zuidwesten aan windkracht drie. De koers is niet op tv te zien. Wel kun je het wedstrijdverloop bespreken in een Volg Hier op WielerFlits.

[poll id=”774″]

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
12 april 2018 15:57
Tom Wirtgen
12 april 2018 16:00
Philipsen is intussen prof - wel nog maar 20 jaar, maar zou hij niet beter enkel kleinere B- en C-profkoersen rijden ? Biedt dat nog een meerwaarde om in beloftenkoersen te rijden ?
12 april 2018 17:16
Ploegen van 10 renners?
12 april 2018 19:51
De winnaars zijn over het algemeen geen klasbakken geworden bij de profs.
12 april 2018 22:38
Bakelants en navardauskas beiden een tour etappe, valgren de omloop. De laatste 4 nog erg jong. Ook van de huidige generatie nl toppers zijn er weinig die dat soort overwinningen hebben.
Ok het is niet de absolute top geworden maar klasbakken zou ik ze zo noemen. Heb je die etappe van navardauskas nooit gezien? Of die dauphine dat Bakelants zo'n beetje elke heuvelachtige etappe bij de beste was van een sterke kopgroep?
14 april 2018 10:03
Het juiste woord vinden is altijd lastig. Ik had het woord toppers kunnen gebruiken. Maar zulke omschrijvingen zijn altijd subjectief. En ik heb die overwinningen gezien. Idd klasse. Maar bv in de grote versie van Luik doen ze niet echt mee voor de knikkers.
14 april 2018 10:50
Is Valgren gewoon een doorsnee renner dan?

Reacties zijn gesloten.