Voorbeschouwing: Cadel Evans Great Ocean Road Race 2018
foto: Cor Vos | Team Sunweb
zaterdag 27 januari 2018 om 19:00

Voorbeschouwing: Cadel Evans Great Ocean Road Race 2018

De eerste van zestien eendagskoersen in de WorldTour 2018 staat op zondag 28 januari op het programma. Een groot deel van het peloton dat de Tour Down Under heeft gereden, is nog even in Australië gebleven voor deze Cadel Evans Great Ocean Road Race. Wie volgt Nikias Arndt op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Cadel Evans Great Ocean Road Race is een wedstrijd met een relatief korte historie. In 2015 verscheen deze koers voor het eerst op de kalender. Die allereerste editie betekende ook meteen het einde van de carrière van de enige Tour de France-winnaar die Australië rijk is: Cadel Evans. Gianni Meersman mocht op die dag als eerste zijn naam op de erelijst bijschrijven door de sprint van een kopgroep van negen te winnen. Evans zelf wist knap vijfde te worden en zo zijn loopbaan met enige glans én in zijn eigen wedstrijd afsluiten.

Nikias Arndt is het stralende middelpunt op het podium van 2017 – foto: Cor Vos | Team Sunweb

In 2016 was Peter Kennaugh de beste. De Brit soleerde over de finish nadat hij zich op de laatste lokale beklimming had losgemaakt van het peloton. Vorig jaar ging de Duitser Nikias Arndt met de zege aan de haal. Cameron Meyer ontsnapte op 700 meter van het einde uit een uitgedund peloton en leek af te stevenen op de winst, maar hij werd op de meet nog geremonteerd door Arndt en Simon Gerrans.

Laatste winnaars Cadel Evans Great Ocean Road Race
2015: flag-be Gianni Meersman
2016: flag-gb Peter Kennaugh
2017: flag-de Nikias Arndt

Parcours
Geelong is het epicentrum van de Cadel Evans Great Ocean Road Race. In 2010 werd hier ook het wereldkampioenschap wielrennen gereden, met Thor Hushovd als grote winnaar. De havenstad in de zuidelijke staat Victoria ligt aan de Coriobaai, 75 kilometer ten zuidwesten van Melbourne.

In totaal is de koers 164 kilometer lang. Bij het Geelong Waterfront ligt de start en finish. Vanuit het vertrek gaat het in zuidoostelijke richting naar Barwon Heads, de woonplaats van naamgever Evans. Via Torquay en Bella Beach maakt het parcours een grote bocht terug richting Geelong.

foto: Lasterketa Burua

De finale wordt verreden over een stadscircuit in Geelong. De scherprechter is de Challambra Crescent, een beklimming die liefst vier keer op het programma staat. Tien kilometer voor de finish ligt de laatste top van deze kuitenbijter. Twee jaar terug heeft Peter Kennaugh bewezen dat je hier de wedstrijd kan beslissen. Toch is de oplopende laatste lijn niet te onderschatten. Dat kan Cameron Meyer zich nog wel herinneren.

Favorieten
Met Nikias Arndt en Peter Kennaugh zijn de laatste twee winnaars van de partij. Zij maken respectievelijk deel uit van de Sunweb- en de BORA-hansgrohe-selectie. Daarnaast staan nog tien WorldTour-ploegen aan de start. Tevens zijn drie ProContinentale ploegen, waaronder Roompot-Nederlandse Loterij, en de Australische selectie uitgenodigd.

Wie draagt het kopmanschap: Jay McCarthy (zie boven) of Peter Kennaugh? – foto: Sirotti

Als oud-laureaten behoren Nikias Arndt en Peter Kennaugh ook dit jaar weer tot de favorieten. Voor allebei is dan wel een ander koersverloop nodig. Arndt zal het van zijn sprint uit een uitgedund peloton moeten hebben, terwijl Kennaugh baat heeft bij een attractieve koers waarin veel aangevallen wordt. Sunweb heeft Phil Bauhaus achter de hand, en misschien kunnen Sam Oomen en Mike Teunissen uit hun schulp komen. BORA-hansgrohe heeft naast Kennaugh ook Sam Bennett en Jay McCarthy opgetrommeld. Bennett zal proberen zijn wagonnetje zo lang mogelijk aan te haken. Mocht het op een sprint uitdraaien, dan is hij een grote kanshebber. Thuisrijder McCarthy liet zich in de Tour Down Under al meermaals zien en kan zich in een groep met heuvelrenners beroepen op zijn rappe benen.

Gerro is de kopman van BMC – foto: Sirotti

BMC komt met een ijzersterke selectie naar Geelong. Rohan Dennis, Richie Porte en Simon Gerrans zijn de grote namen binnen de ploeg. “Simon zal onze beschermde renner zijn als het aankomt op een sprint. Ik verwacht dat er nog een selecte groep van 20, 30 renners over is aan de finish”, voorspelt ploegleider Fabio Baldato. “Met Rohan en Richie in geweldige vorm, kunnen we ook in het offensief en zo iets anders proberen.”

Mitchelton-Scott komt met de winnaar van de Tour Down Under naar Geelong: Daryl Impey. Voor hem is dit parcours op maat gemaakt. Hij toonde vorige week aan in geweldige vorm te verkeren, kan de heuvels overleven en rekenen op zijn sprint. Quick-Step Floors heeft met Dries Devenyns een gevaarlijke renner in de gelederen. De Belg krijgt in Australië de kans en greep die met beide handen in de Tour Down Under. De 34-jarige Devenyns werd vierde op Willunga Hill en vijfde in het eindklassement. Elia Viviani zal de nacht voordien bidden dat alles bij elkaar blijft, zodat hij mag sprinten.

Daryl Impey – foto: Sirotti

Nathan Haas is de grote man bij Katusha Alpecin. Het parcours is eigenlijk op zijn lijf geschreven. Een potentiële winnaar moet immers goed de heuvels kunnen overleven, maar ook over een venijnige sprint beschikken om het af te ronden. Kan hij de eerste winnaar afkomstig van het continent Oceanië worden? Binnen de Zwitserse ploeg is ook Maurits Lammertink een renner voor wie er op dit traject kansen liggen. Lammertinks enige zege vorig jaar (in Ans tijdens de Ronde van België) boekte hij ten koste van Ruben Guerreiro, die de ploeg van Trek-Segafredo aanvoert. De Portugese kampioen moet het hebben van de aanval. Is hij degene die het lont in het kruitvat steekt? Mads Pedersen en Alex Frame zijn ook namen om op te letten bij de ploeg van Koen de Kort.

LottoNL-Jumbo start met Robert Gesink en George Bennett, maar grote kanshebbers zijn zij niet. Daarvoor lijkt het parcours te weinig selectief. Wellicht is Enrico Battaglin een renner die hier een goed resultaat kan halen namens de Nederlandse ploeg. Bij Dimension Data is Tom-Jelte Slagter, de nummer drie van de Tour Down Under, een van de vooruitgeschoven pionnen.

Je weet nooit hoe Haas een koe vangt – foto: Sirotti

Lotto Soudal hoopt (bij afwezigheid van André Greipel) in de spurt op Jens Debusschere, terwijl Aqua Blue Sport mikt op nieuwkomer Shane Archbold. De razendsnelle Nieuw-Zeelander wil in 2018 revanche nemen op zijn teleurstellende jaar 2017. August Jensen is ook iemand om rekening mee te houden. De Noor, die zijn profdebuut maakt namens Israel Cycling Academy, kan goed over heuvels en heeft rappe benen. Kan hij het ook buiten Noorwegen laten zien? AG2R La Mondiale heeft geen favoriet in huis, maar met Pierre Latour en Matteo Montaguti wel twee renners die in de TDU lieten zien al over een prima vorm te beschikken.

Jeroen Meijers is een van de Roompot-renners – foto: Marcel Koch

Roompot-Nederlandse Loterij is voor het tweede jaar op rij aanwezig in de Australische eendagskoers. De oranjehemden zijn afgezakt naar Down Under met Tim Ariesen, Sjoerd van Ginneken, Jeroen Meijers, Martijn Budding, Etiënne van Empel en Topcompetitie-winnaar Robbert de Greef. Aanvallen is het devies!

Favorieten volgens WielerFlits
**** Daryl Impey
*** Simon Gerrans, Nikias Arndt
** Richie Porte, Jay McCarthy, Nathan Haas
* Tom-Jelte Slagter, Peter Kennaugh, Dries Devenyns, Ruben Guerreiro

Weer en TV
Zomer in Australië en zo ook in Geelong. De temperaturen stijgen gedurende de ochtend richting de 36 graden Celsius. De piek ligt rond 14.00 uur (plaatselijke tijd) als het kwik 38 graden aantikt. Dit heeft ook een keerzijde, want vanaf 15.00 uur neemt de kans op buien toe. De wind komt uit het noorden en is met windkracht 4-5 stevig.

Het tijdsverschil met Geelong is 10 uur. De koers zal dus verreden worden in de Nederlandse nacht. Wie de finish wil zien moet vroeg de wekker zetten, of de nacht heel lang doortrekken. Want wil je het live kijken, zet dan vanaf 03.00 uur de Eurosport Player aan. Een samenvatting van de koers is zondag om 16.15 uur te zien op Eurosport 2.

Website organisatie
Deelnemerslijst

Start: flag-au 11.10 uur – flag-nl 01.10 uur
Finish: flag-au 15.15 uur – flag-nl 05.15 uur


[poll id=”709″]

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
26 januari 2018 08:16
Dank voor m.i. goede voorbeschouwing.
Beste mooie koers, doet me een beetje denken aan die WT koers in Frankrijk aan het einde van het seizoen, want;
- relatief nieuwe WT koers
- kans op een aankomst van een sterke renner, sterk groepje, of een sprint
- deelnemersveld kan beter
Aan deze analyse hebben we niets, dat is waar.
Heb er wel zin in! :-)
26 januari 2018 08:58
@assen
Bedoel je de wedstrijd in Plouay? Vroeger de GP Plouay, nu de Bretagne Classic?

Want dan klopt je eerste puntje toch niet echt. Die koers bestaat sinds 1931, maakt deel uit van de WorldTour sinds de eerste editie in 2011 en daarvoor ook van alle edities van de ProTour.

Tweede puntje kan ik volgen.
Dat deelnemersveld weet ik zo niet, maar ik zie toch heel wat grote namen op de erelijst (Kelly, Bartoli, Vandenbroucke, Hincapie, Nibali om er maar enkele te noemen)
26 januari 2018 10:19
Impey ***
Slagter**
Haas*
26 januari 2018 10:29
@Gdeleu
Ja Plouay, en nee dan klopt eerste punt niet. Had ik moeten zeggen dat het pas een klassieker is.
Derde punt - het zijn geen wedstrijden waar elk team in de beste opstelling verschijnt.

Ben benieuwd of BMC kan toestaan in de oceaanrace, na een relatief tegenvallende TDU.
26 januari 2018 11:12
Vind dat Battaglin hier onderschat word.. die zou toch mee moeten kunnen sprinten om de zege na al die heuvels.
26 januari 2018 11:30
Battaglin, de veelwinnaar? Zijn laatste podiumplek ligt alweer bijna vier jaar achter ons.
26 januari 2018 11:33
de route gaat via Bell's beach ook wel bekend van de film pointbreak en van de jaarlijkse surfwedstrijd uit de world surf league
26 januari 2018 20:11
Zou leuk zijn als Slagter wint!
26 januari 2018 20:53
The great ocean road. Prachtig. Je zou er maar mogen rijden voor je werk zeg..
27 januari 2018 07:10
Heb vandaag de Cadel Evans Great Ocean Road Race voor amateurs gereden. Prachtig parcours en toch wat lastiger dan ik dacht (1000 hoogtemeters in 115 km). Die klimmetjes in Geelong zijn echte kuitenbijters tot 22%. Mooi om eens mee te maken. In principe kan het alle kanten op, dat zagen we vandaag ook in de finale van de vrouwen.
27 januari 2018 11:04
Spartacus, mag ik vragen wat voor werk jij doet?
Ik lees zo vaak dat jij aanwezig bent en een koers rijdt. Ben zowaar vreselijk jaloers!
27 januari 2018 11:50
@Ab Normaal Haha dat mag je ;) ik werk als adviserend arts bij een zorgverzekeraar. Het valt op zich wel mee hoor: ben afgelopen jaar een weekje bij de Giro geweest en nu dan een maand op vakantie in Australië. Dus dat valt wel mee. Uiteraard in NL natuurlijk nog wel es in het weekend.
Belangrijkste is dat ik geen gezin heb, dus kan mijn vrije tijd volledig op wielrennen richten.
27 januari 2018 13:27
Spartacus, vergeet niet even goedkoop te shoppen bij de outlets in Torquay!
27 januari 2018 21:43
saai veld, saaie etappe en weg slaapritme hahaha
28 januari 2018 00:33
Ik gok dat alles weer samen komt en Viviani deze gemakkelijk wint in een sprint.

Reacties zijn gesloten.