Vanthourenhout verslaat Pidcock en Aerts in vermakelijke Wereldbeker Namen
foto: Cor Vos
zondag 19 december 2021 om 16:05

Vanthourenhout verslaat Pidcock en Aerts in vermakelijke Wereldbeker Namen

Michael Vanthourenhout heeft verrassend de Wereldbeker veldrijden in Namen op zijn naam geschreven. De crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal moest aan het begin van de klimcross op de Citadel van Namen nog in achtervolging op Toon Aerts en topfavoriet Tom Pidcock, maar ging na een sterke slotfase zelf met de zege lopen. De Brit werd uiteindelijk tweede, voor Aerts.

Quinten Hermans en Toon Aerts schoten uit de startblokken, maar konden niet direct een gat slaan. Tom Pidcock, door veel concurrenten aangewezen als topfavoriet in Namen, begon wat meer van achteren maar had zich in de eerste ronde ook in de kopgroep genesteld. Uit die groep wist Aerts al snel weg te rijden, om vervolgens een voorsprong van vijftien seconden te grijpen. Hermans, Pidcock en Michael Vanthourenhout volgden, terwijl Eli Iserbyt zich niet kon mengen in de strijd om het podium.

Toon Aerts begon furieus – foto: Cor Vos

Aerts had de smaak te pakken en liep steeds verder uit, maar nam in de derde ronde (van de zeven) iets te veel risico in een afdaling. De kopman van Baloise Trek Lions duikelde voorover en gaf daardoor weer hoop aan Hermans, Pidcock en Vanthourenhout. De Britse kampioen zag zijn kans schoon, ging vol in de tegenaanval en sloot in de vierde ronde aan bij Aerts. Vanthourenhout zat als nummer drie op het vinkentouw, terwijl Hermans door een probleem met zijn schoenen helemaal was weggezakt.

Het noodlot sloeg nog diezelfde ronde toe voor Aerts. Door een lekke band zag hij Pidcock en Vanthourenhout aan de horizon wegrijden. Bij het ingaan van de vijfde ronde had Aerts een achterstand van twintig seconden op het kopduo. Maar Pidcock liet er niet bij zitten en schudde Vanthourenhout van zich af, maar de Belg nam de kop over toen de Brit viel op de traditionele schuine kant. Het werd een beklijvend duel, want beide kleppers werden gedwongen om alles te geven op het loodzware en modderige parcours.

Pidcock reed hier nog voor Vanthourenhout uit – foto: Cor Vos

Vanthourenhout zette Pidcock flink onder druk en dwong de crosser van INEOS Grenadiers tot foutjes. Het gat groeide daardoor richting de tien seconden. Bij het ingaan van de slotronde was het twaalf seconden, om precies te zijn. Aerts volgde op 39 seconden en was toen al wel zeker van de derde plaats. Pidcock nam ook genoegen met zijn tweede positie. Hij nam geen risico’s meer en zag Vanthourenhout uit zicht verdwijnen.

De medekopman van Pauwels Sauzen-Bingoal was er nog niet gerust op, want hij keek constant achterom of Pidcock er nog zat. Maar dat was niet zo, en zo kon Vanthourenhout zijn tweede seizoenszege binnenhengelen.

Wereldbeker veldrijden in Namen
Uitslag mannen
1. flag-be Michael Vanthourenhout
2. flag-gb Tom Pidcock
3. flag-be Toon Aerts
4. flag-be Quinten Hermans
5. flag-be Eli Iserbyt
6. flag-be Daan Soete
7. flag-be Laurens Sweeck
8. flag-nl Corné van Kessel
9. flag-fr Joshua Dubau
10. flag-ch Timon Rüegg

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
19 december 2021 16:09
Grootste zege tot nu toe voor Vanthourenhout, Klasse!
Een race die vermakelijk was met een bliksemstart van Aerts die door een val en lekke band plek 1 verspeelde en net toen je dacht dat Pidcock het dan wel binnen had was de motor bij hem aan het sputteren en maakte hij dermate veel fouten dat Michael met een surplus aan techniek ook vandaag hem passeerde en won. Mooie strijd en een hoofdprijs voor de ploeg van Mettepenningen die net iets lekkerder zal smaken door de status van Namen.
    19 december 2021 16:11
    Altijd de vraag waar Aerts precies lek reed, maar Pidcock leek hem al bijna te pakken te hebben.
    19 december 2021 16:27
    @Cabybara
    Heb je gelijk in maar Aerts leek mij goed genoeg om mee te kunnen strijden voor plek 1 als de lekke band er niet was geweest. Zijn snelle start leidde natuurlijk ook tot het nemen van meer risico's door hemzelf en dus een val maar ook op plek 3 reed hij goed rond.
    19 december 2021 17:29
    Ik supporter voor Toon en Thijs Aerts maar denk dat ook zonder het lek rijden van Toon de uitslag hetzelfde zou zijn geweest.
    Wel verheugd dat Pidcock niet won want het bevestigt dat ook al doen "de grote drie" mee de veldrijders die het hele seizoen al voor aan meestrijden dat ook nu nog doen.
    19 december 2021 18:04
    @Arie
    Ik zag toch iemand van de G3 dat eigenlijk de G2 is het hele cross peloton in de vernieling rijden de voorbije twee weken.
    19 december 2021 18:14
    @adelaar
    Eens, opvallende conclusie van Arie als je Boom en Val di Sole hebt gezien maar diens redenatie zal zijn dat zijn favoriete Trek brigade niet meedeed in Italië en dat die anders Wout daar hadden kunnen bijhouden. Het is een argument maar niet een bijster geloofwaardige.
    19 december 2021 22:31
    @Arie: of het bewijst dat 'de Grote Drie' inderdaad niet bestaan ;)
19 december 2021 16:10
Zware koers, mooie winnaar.
19 december 2021 16:11
Reclame voor de sport dit weekend.

Erg genoten.
19 december 2021 16:11
Proficiat Michael! Echt voor geknokt, als ge hier wint ben je een goeie!

Lief knuffeltje van de tuinkabouter ook.
19 december 2021 16:13
Pfoe! Prachtcross! Mooie strijd tussen Vanthourenhout en Pidcock. Geweldig om te zien hoe zijn techniek, vooral bergaf, de doorslag gaf. Jammer voor Aerts; had wel bij Pidcock kunnen blijven denk ik.
    19 december 2021 16:19
    Michael loopt ook veel beter, dit is echt een punt waar Pidcock kwetsbaar is want op elk parcours met stevige loopstroken verspeelt hij kostbare tijd.
19 december 2021 16:20
Wat is het die aandoenlijke lange slungel toch ook gegund zeg! Ik kan wel janken zeg, zo blij ben ik voor die knul. Dat er meer mogen volgen voor Vantoerkehout!
19 december 2021 16:42
Op de Belg vandaag Wielerjaaroverzicht deel 1 19:30
    19 december 2021 17:32
    Daar zit ik na zo'n fraaie cross echt niet op te wachten.
    19 december 2021 17:44
    Zo ken ik je weer Arie!
    19 december 2021 18:36
    Niet zeuren Arie, gewoon kijken, die mensne doen ook hun best.
    19 december 2021 19:47
    Het is weer genieten, dat doen ze toch mooi.
19 december 2021 16:53
Mooie zege van Vanthourenhout; niet in de sympathiekste ploeg, maar ik vind hem meestal wel tof. Het is hem van harte gegund. Zeker omdat hij te vaak tweede viool moet spelen en zijn kansen moet opofferen voor die kleine. Als je dan een cross als Namen kunt pakken, dan spreekt dat gewoon echt tot de verbeelding. Mag hij super fier op zijn. Al had ik natuurlijk gehoopt dat VdHaar zou winnen....

In ieder geval is bewezen dat "de grote 3" niet bestaan. Want als er sprake zou zijn van "grote 3", dan had Pidcock hier gewoon ruim gewonnen. Hoe talentvol ook, hij mag zeker nog niet zijn voet naast die van Wout of Mathieu zetten in de CX.

Verder is dit natuurlijk 1 van de mooiste parcoursen van het jaar. Zelfs als het droog ligt zoals nu, dan is het nog gewoon schitterend om naar te kijken. Het is in ieder geval mijn persoonlijke favoriet.
    19 december 2021 17:03
    Hadden beter gewoon het oude parcours kunnen behouden, want de aanloop naar die kasseienklim is nog steeds onverantwoord (en anti-reclame voor de sport, met al dat glibberen en glijden).
    19 december 2021 21:37
    inde MTB staat hij iig wel boven MVDP
19 december 2021 21:39
Meesterlijke prestatie van Vanthourenhout.

Geef die man net wat van die Betsemasupplementen en hij doet mee met Van der Poel en Van Aert want qua techniek is hij subliem.
    19 december 2021 23:02
    Wat is dit een droevig antwoord.
19 december 2021 22:31
Pidcock heeft al een boel modder gehapt in die paar crossjes..
20 december 2021 00:18
Ik kijk geen cross zonder MvdP. Geen reet aan zo.
    20 december 2021 00:44
    Ik zou juist zeggen dat de crossen interessanter zijn juist zonder Wout en Mathieu.
    20 december 2021 07:58
    Klopt, maar heb toch sterk het idee dat ik naar b-garnituur zit te kijken wanneer Iserbyt wedstrijd na wedstrijd wint. Ik verlang dan terug naar die titanenstrijd tussen De Grote Twee van een paar jaar terug. En ook blijft de manier waarop Mathieu van der Poel rijdt prachtig om naar te kijken.
20 december 2021 05:29
Mooi, mooi, we hadden het ergens kunnen zien aankomen, hij was de laatste weken goed bezig en het is ook 1 van zijn favoriete omlopen waar hij altijd een mooie uitslag rijdt!

Proficiat Michael!

Reacties zijn gesloten.