Tsatevich verslaat Roglic in Barcelona, Quintana eindwinnaar
Primoz Roglic strandt op plek twee - foto: Sirotti
zondag 27 maart 2016 om 14:23

Tsatevich verslaat Roglic in Barcelona, Quintana eindwinnaar

Primoz Roglic is als tweede geëindigd in de laatste etappe van de Ronde van Catalonië. Alexey Tsatevich van Katusha troefde de Sloveen van LottoNL-Jumbo af in een sprint-à-deux in de straten van Barcelona. De eindzege is voor Nairo Quintana, die standhield in de listige slotrit.

Secondenstrijd barst los
De strijd om het algemeen klassement begon vroeg in de rit al. Daniel Martin sprokkelde bij een tussensprint één seconde en zette zich daarmee in dezelfde tijd als de nummer drie, Richie Porte. Beiden hadden op dat moment nog 17 seconden achterstand op Nairo Quintana.

Bouwman en Lammertink in de vlucht
Pas daarna vormde de kopgroep van de dag zich. Koen Bouwman en Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo en Maurits Lammertink van Roompot Oranje Peloton sprongen mee. Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA), Matej Mohoric (Lampre-Merida), Ben King (Cannondale), Nikias Arndt (Giant-Alpecin), Arnaud Courteille (FDJ), Alexey Tsatevich (Katusha), Sander Armée (Lotto Soudal), Kanstantsin Siutsou (Dimension Data) en Boris Dron (Wanty-Groupe Gobert) waren hun metgezellen. Het verschil schommelde lang rond de drie minuten op het plaatselijke parcours rond Barcelona.

Tinkoff en Contador proberen het vroeg
Op het plaatselijke circuit met de Montjuïc – dat acht keer afgelegd moest worden – hield de kopgroep de voorsprong lang vast, tot Tinkoff er de pees oplegde. 38 kilometer voor de streep trok Yuri Trofimov het peloton op gang, waardoor een deel de rol moest lossen. Lang duurde de versnelling echter niet. Fabio Aru plaatste in de vijfde lokale ronde een versnelling op het klimmetje, waarna hij in de afdaling hulp kreeg van Warren Barguil en Louis Vervaeke. Zij pakten een minuut op het peloton.

Froome opent de finale
Sky ging daar niet mee akkoord. Een ferme versnelling van Chris Froome op 17 kilometer van de streep haalde het trio terug. De Sky-kopman kon geen gat slaan, maar zette de boel wel op scherp in het pak. Bij het ingaan van de slotronde hadden Roglic en Tsatevich de rest van de vluchters afgeschud. Achter de twee leiders was het een chaos. Onder meer Wout Poels maakte zich los van de favorietengroep, waarin Quintana alles goed in de gaten hield. Poels kwam eveneens niet weg.

Roglic bezorgt LottoNL-Jumbo bijna eerste WorldTour-rit van het seizoen
In de dalende sprint was het de snellere Tsatevich die zijn wiel voor dat van Roglic over de meet drukte. Jarlinson Pantano eindigde als derde, voor Wout Poels.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
27 maart 2016 14:26
Die regie....

Roglic net niet! Heel erg jammer
27 maart 2016 14:28
Zonde!!

Ik had het Roglic en de ploeg zo gegund een etappe te pakken!
27 maart 2016 14:29
TLJ zich goed laten zien vandaag, Rolgic sprintte nog niet onaardig tegen Tsatevich.
27 maart 2016 14:30
Sterk gereden van Roglic, maar toch wel heel erg zonde dat hij zich zo de kaas van het brood laat eten. Op 400m van de finish nog op de stang zitten, dat mag natuurlijk zelfs een beginner nog niet gebeuren. Hij had nog best een aardige spurt, maar kwam veel te laat.

Overigens ook wel eens leuk te zien wat er gebeurd in zo'n koers op plekken die er totaal niet toe doen, weer eens wat anders ;)
27 maart 2016 14:32
Bijzondere regie weer, het was ook net of Roglic zich liet verassen in die laatste meters. Hij zat nog mooi in z'n afdaling toen Tsatevich de sprint al aanging, had hij iets vlotter gereageerd had hij hem misschien nog wel kunnen pakken.
27 maart 2016 14:34
Jammer Roglic, hij laat zich volledig verrassen.
27 maart 2016 14:34
Roglic verdient toch echt een fikse uitbrander. Met 300 meter te gaan doodleuk op je stang dalen. Waanzin. Het lijkt wel of ze niet willen winnen.

Quintana makkelijk standgehouden. Contador was duidelijk vermoeid aan het eind. Purito ook een goede etappe gereden. Agressief en tactisch sterk (stoorzender spelen in de achtervolgende groep zodat Tsatevich vooruit bleef).

Op naar het Baskenland!
27 maart 2016 14:38
Roglic is wel in staat om in de Giro een rit voor TLJ te pakken.
27 maart 2016 14:39
knap gespeeld door de rode mannen.Poels ook weer sterk hoor.
27 maart 2016 14:39
Wat was dat voor sprint van Roglic ? Of is deze voor zijn banksaldo ?
27 maart 2016 14:41
Lammertink zag er ook sterk uit. Schijnt lek gereden te hebben dus dat is ook echt zonde!
27 maart 2016 14:42
Mooi dat Tsatevich wint.
27 maart 2016 14:46
Toch niet zo gek dat ik riep Poels met zijn 2e, wordt hier toch weer netjes 4e ;).

Verder jammer dat Roglic het niet haalt
27 maart 2016 14:50
@Purito
Ik heb vandaag een sterke Purito gezien. Er is hoop ;)
27 maart 2016 14:51
Mooi dat Tsatevich wint? Uit welke contreien kom je?
27 maart 2016 14:52
Jammer van Roglic maar die pakt nog wel eens een rit. Wel goed dat TLJ nu niet alleen van Sep afhankelijk is voor WT-punten.
27 maart 2016 15:15
Tsatevich is een sprinter van de tweede rij die op een zwaar parcours het best tot zijn recht komt. Totaal geen schande om door hem geklopt te worden.
27 maart 2016 15:28
@Matisz
Uiteraard. Die gaat er staan in het Baskenland.

Ach, we moeten eigenlijk ook nooit twijfelen bij een dergelijke ervaren rot ;)
27 maart 2016 15:29
@Orakel Het zou inderdaad geen schande zijn als hij op waarde was geklopt, maar Roglic was hier voor aangaan van de sprint al kansloos omdat hij zat te slapen. Dat mag natuurlijk niet gebeuren.
27 maart 2016 15:33
@Purito
Inderdaad maar zal blij zijn als hij top is in de Waalse Pijl en vooral LbL. Ik hoop dat hij deze laatste wint. Maar zoals hij vandaag reed belooft het veel goeds.
27 maart 2016 15:36
@Matsiz
Tuurlijk, LBL moet het hoofddoel zijn. Zou fantastisch zijn mocht hij die alsnog winnen.

Maar het Baskenland is ook een fantastische koers, en het parcours ligt hem opnieuw als gegoten. Pakken wat je pakken kan, zou ik zeggen.
27 maart 2016 16:05
Waarom vinden jullie Purito sterk? Kijk eens welke namen er bij zaten in dat groepje... weinig bijzonders. Misschien was Purito tactisch sterk ivm zogenaamd afstoppen (wat ik wel mee vond vallen) en was Roglic dat in zijn sprint niet (hoevaak is Roglic overigens in een positie als deze gekomen), maar overall rijdt Roglic toch een geweldige etappe (en Purito niet bepaald) ... Dankzij hem bleven ze vooruit. Het is wel erg subjectief allemaal. Ik blijf bij mijn conclusie dat Purito niet meer dé Purito is. Het koersverloop zal bepalen of hij mee kan doen in een willekeurige finale, maar hij kan dit koersverloop niet (met z'n ploeg) dirigeren, daar komt hij dit jaar te kort voor.
27 maart 2016 16:23
@De Speedies
Ik heb het niet over het feit dat hij in een groepje finisht met 30 man. Nee, dat is inderdaad niet zo moeilijk. Nee, het gaat mij erom dat hij initiatief nam in de achtervolging, daarin een van de sterkste renners was (met Navarro), en telkens reageerde op pogingen van Pantano en Navarro om het gat naar de twee koplopers dicht te fietsen. Dat deed hij gewoon prima.

Roglic rijdt een aardige etappe. We moeten het ook niet overdrijven. Hij krijgt natuurlijk wel 7 minuten cadeau. Dat hij dan Tsatevich kon volgen op de Montjuich.... Ja, dat mag ook wel he als klimmer. Die sprint was vervolgens lachwekkend. Dat weet jij ook wel. Het leek wel verkocht. Maar prima gereden voor de rest hoor.

Ik zeg ook niet dat Purito een geweldige etappe gereden heeft. Ik zeg 'goede etappe'. En dat klopt gewoon. En vergelijk deze Purito eens met die uit de Tirreno. Dat leek helemaal nergens op. Kortom, die wordt met de dag beter. Dat zie je ook als je echt goed op hem let gedurende zo'n rit.

Kortom, we mogen er vanuit gaan dat hij nog beter wordt voor het Baskenland en WP/Luik. Nou, en dan komt het dus goed. En uiteraard is hij ook afhankelijk van het koersverloop en zijn rivalen. En is hij ook minder dan zijn gloriejaren 2012/2013. Maar hij is nog net zo goed als vorig jaar. En dan kun je blijkbaar nog Baskenland winnen, 3e worden in Luik en 2e worden in de Vuelta.

Nee, dat komt in orde.
27 maart 2016 18:03
Sterkst bezette ronde van 2016 tot nu toe. Eindwinnaar: Nairo Quintana (Colombia)

Dank u. :p
27 maart 2016 18:46
Roglic liet zich verrassen, maar Tsatevich volgens mij sowieso de beste sprinter. De regie deze ronde is altijd zo dramatisch. Maarja, heeft ook wel een beetje charme haha.

Quintana in zijn eerste koers in Europa meteen geweldig goed, net als vorig jaar. Contador weer op een paar secondes tweede. Had het hem echt gegund.
Martin goede ronde gereden. Ik ben benieuwd of hij bij Etixx nog een stapje kan maken dit jaar.
Sky en Froome tegenvallend, op Poels na. TLJ bergop ook heel matig, alleen Roglic een beetje positief.
Purito doet er dit jaar nog een ronde langer over om in vorm te komen ;)

Reacties zijn gesloten.