Tien neoprofs om op te letten in 2016
zaterdag 2 januari 2016 om 12:00

Tien neoprofs om op te letten in 2016

Het nieuwe wielerseizoen is vandaag officieel begonnen. Renners mogen vanaf 1 januari aantreden in de kledij van hun nieuwe ploeg en hebben op 31 december alle fietsen van hun vorige team moeten inleveren. Maar ook is het de dag dat een heel pak aspirant-wielrenners zich voor het eerst prof mag noemen. WielerFlits biedt je met deze uiteenzetting tien namen van neoprofs die je moet onthouden het komende seizoen.

Regels
De regels omtrent new professionals zijn bij de UCI ver weggestopt in de documentatie. In het 174 pagina’s tellende Regulationsbook rept de internationale wielerinstantie er geen woord over. De Joint Agreements 2013 tussen de CPA (internationale wielervakbond) en de AIGCP (belangenvereniging voor professionele wielerteams) biedt echter duidelijkheid. Een renner die zich voor het eerst uiterlijk in zijn 25ste levensjaar aansluit bij een ProContinental-team of WorldTour-ploeg, mag zich neoprof noemen. Het klinkt simpel, maar om het moeilijker te maken houden de regels daar nog niet op.

Wat weinig mensen weten, is dat renners twee jaar neoprof zijn. Zo is Mike Teunissen aankomend seizoen bijvoorbeeld ook nog neoprof. Bovendien moet een profformatie een neoprof voor tenminste twee seizoenen aan zich binden wanneer hij of zij een contract tekent voor 1 juli. Doen zij dit na 30 juni, dan zelfs voor twee en een half jaar. In diezelfde periode blijft de status ‘neoprof’ van kracht. Daarom is Louis Vervaeke (per 1 juli 2014 in dienst bij Lotto Soudal) óók nog neoprof in 2016.

Goede lichting neoprofs
Om het je als lezer niet te ingewikkeld te maken, kiezen we voor deze lijst uit renners die in 2016 hun profdebuut maken. Desalniettemin is dat een lastige opgave, daar de nieuwe lichting wielerprofs barst van het talent. Velen van hen kwamen al als stagiair uit in het voorbije seizoen, waar een enkeling al direct van zich liet spreken. Anderen bleven actief in het beloftencircuit en behaalden daar sterke resultaten.

Dat beloftevolle renners er gelijk staan tussen de profs, is slechts weggelegd voor de Peter Sagans en Alejandro Valverde’s van deze wereld. Als we naar de eerstejaars beroepsrenners van het voorbije seizoen kijken, hebben enkel Caleb Ewan, Tiesj Benoot, Mike Teunissen, Dylan Groenewegen, Pierre Latour en Stefan Küng zich direct kunnen laten zien. Hoewel niet alle toptalenten het komende jaar hun neus aan het venster gaan drukken, moet je volgens WielerFlits de volgende namen – in compleet willekeurige volgorde – extra goed in de gaten houden:

10. flag-no Odd Christian Eiking (21) – flag-fr FDJ
Noorwegen beschikt over een flink aantal jonge talenten die in het beloftencircuit bij de beteren horen. Een van hen is de net 21-jarige Odd Christian Eiking. In tegenstelling tot veel fietsende landgenoten voelt Eiking zich het beste in het zwaardere rondewerk, getuige zijn tweede plek in de Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc van vorig jaar. Maar daarmee zouden we Eiking te kort doen, want ook in eendagskoersen staat hij zijn mannetje. In de Ringerike GP (1.2) is hij bijvoorbeeld derde achter Asbjørn en Søren Kragh Andersen. Ook op het Noors kampioenschap op de weg kan hij mee met de allerbesten; daar was alleen Edvald Boasson Hagen sneller in een sprint met drie.

Toch richt Eiking zich vooral op het rondewerk.  Dat laat hij in 2015 zien middels een twaalfde plek in de Tour of Norway (2.HC), finisht hij als derde achter Gregor Mühlberger en Loïc Vliegen in de Vredeskoers (UCI Nations Cup U23) en is een zesde plek in de Arctic Race of Norway (2.HC) het eindstation. Zijn prestaties in de Giro della Valle d’Aosta (veertiende) en de Tour de l’Avenir (twintigste) vallen echter tegen. Toch twijfelt FDJ geen moment en weet Eiking vroeg aan zich te binden. De Franse WorldTour-formatie gaat ongetwijfeld veel plezier aan hem beleven, evenals diens landgenoot en sprinter Daniel Hoelgaard. Ook Giant-Alpecin weet met klimmer Sindre Skjøstad Lunke een van de grotere Noorse talenten vast te leggen.

9. flag-de Lennard Kämna (19) – flag-de Stölting Service Group

Lennard Kämna - Foto: Sirotti

Lennard Kämna – Foto: Sirotti

Nauwelijks een jaar geleden kroont Lennard Kämna zich tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren en is hij in diezelfde leeftijdscategorie de beste renner van 2014. De nog altijd maar 19-jarige Duitser wint dat seizoen de Zwitserse GP Rüebliland, die de jaren voordien gewonnen is door Mathieu van der Poel en Sam Oomen. Daarnaast eindigt hij in de UCI Nations Cup U19-koersen Trofeo Kalsberg, Tour of Istria en de Vredeskoers achtereenvolgens tweede, tweede en vierde. Neem daarbij zowel de Europese als Duitse titel tijdrijden en daar heb je de meest constante junior van 2014.

De overstap naar de beloften verliep vervolgens vlekkeloos voor de jonge Duitser. Kämna weet zich direct te meten met de toppers in deze categorie, gezien zijn prestaties in de Vredeskoers U23 (zesde), de Duitse titel tijdrijden bij de beloften, twaalfde tijdens de wegrit van het Duits kampioenschap voor de profs, elfde in het eindklassement van de Giro delle Valle d’Aosta plus een ritzege, brons op het WK tijdrijden voor beloften en tiende tijdens de wegwedstrijd van diezelfde categorie. In de door Alex Dowsett gewonnen Bayern Rundfahrt (2.HC, dertiende) smijt hij zich ook al tussen de profs, maar net als bij Eiking viel ook Kämna’s Ronde van de Toekomst met een 24ste plek tegen. Het mag echter duidelijk zijn dat Stölting Service Group een groeibriljantje in huis heeft. Dient voor Duitsland de opvolger van Jan Ullrich zich eindelijk aan?

Stölting Service Group moet – toen nog niet bekend was dat de Duitse formatie een ProContinentale licentie zou krijgen – het in 2016 wel stellen zonder dat andere grote Duitse talent, de 21-jarige Silvio Herklotz. De voorbije jaren eindigt Herklotz tweemaal in de top-10 van het beloften-WK, wint in 2013 de Tour Alsace (2.2) en finisht vorig jaar als zesde in de Tour of Luxembourg (2.HC). Ondanks een tweede plek in de beloftenversie van Luik-Bastenaken-Luik kent Herklotz in 2015 een minder seizoen, maar voor Bora-Argon 18 is dat geen reden om de aspirant-heuvelrenner niet in te lijven.

8. flag-fr Guillaume Martin (22) – flag-be Wanty-Groupe Gobert

Guillaume Martin - Foto: CC Etupes

Guillaume Martin – Foto: CC Etupes

Alle Franse teams hebben zitten te slapen en daar maakt Wanty-Groupe Gobert dankbaar gebruik van. Guillaume Martin (22) komt de Belgische ploeg versterken, een contract dat de Fransman naar eigen zeggen verkiest boven een dienstverband bij Sky. Martin weet in 2015 La Doyenne bij de beloften te winnen en eindigt als vierde in de Ronde de l’Isard, een Franse klimkoers waar vrijwel enkel beloften rijden. Daarnaast pakt Martin op knappe wijze ook de eerste bergrit in de Tour de l’Avenir, met vier Alpencols en aankomst op La Rosière. Mits Wanty-Groupe Gobert wildcards krijgt, gaat de klimmer te zien zijn in de rondes van Catalonië, Zwitserland en de Eneco Tour, evenals in de Waalse Pijl en de Giro d’Italia.

Martin is overigens niet de enige talentvolle Fransman om in de gaten te houden het komende jaar. In de rit die de renner van Wanty-Groupe Gobert wint tijdens de Toekomstronde is Jérémy Maison (22) begonnen aan een solo, maar brak hij tijdens de tweede afdaling van de dag na een val zijn sleutelbeen. De klimmer komt vanaf 2016 uit voor FDJ. Ook de 20-jarige Franck Bonnamour is iemand om in de gaten te houden het komende seizoen, een sterke eendagscoureur in wording. Hij eindigt in 2015 als vijfde in de Ronde van Vlaanderen voor beloften en weet zich naar een achtste plek te fietsen tussen de profs tijdens de GP de Wallonie. Fortuneo-Vital Concept is tot en met 2017 zijn broodheer en weet dat Elie Gesbert (20) de ploeg vanaf augustus komt versterken. Gesbert rondt in de voorbije Tour de l’Avenir een solo van tachtig kilometer af in de tweede bergrit.

7. flag-at Gregor Mülhberger (21) – flag-de Bora-Argon 18

Gregor Mühlberger - foto: Sirotti, archief

Gregor Mühlberger – foto: Sirotti

Zijn naam is al een keer gevallen in dit artikel en gezien de prestaties van Gregor Mühlberger is dat ook niet zo gek. De 21-jarige Oostenrijker heeft een succesvol seizoen achter de rug met winst in de GP Izola (1.2, voor LottoNL-Jumbo-aanwinst Primož Roglič), de Vredeskoers (Nations Cup, plus een ritzege met aankomst bergop) en de Oberösterreichrundfahrt (2.2, plus een etappezege in een heuvelrit waar hij de tegenstand op een hoop rijdt). Daarnaast komt hij uitstekend voor de dag in de Tour de l’Avenir, maar raakt hij overmand door stress zijn leiderstrui in de tweede bergrit kwijt. Hij finisht de ronde uiteindelijk als elfde. Bora-Argon 18 acht – na twee stageplekken – de tijd rijp om Mühlberger zijn profdebuut te laten maken. Hij kan uitgroeien tot een ijzersterke renner in de zwaardere etappekoersen met een tijdrit daarin. Of hij in grote rondes kan strijden om de prijzen, moet de toekomst uitwijzen.

Net als de Noren, beschikt ook Oostenrijk over een hele batterij aan mooie talenten. Dat land weet in het verleden een aantal goede renners af te leveren, maar de absolute top halen zij nooit. Mühlberger heeft dat zeker in zijn mars, maar datzelfde geldt in iets mindere mate eveneens voor klimmer Michael Gogl (22, Tinkoff) en de heuvelrenners c.q. coureurs voor het rondewerk Felix Großschartner (22, CCC Sprandi Polkowice) en Lukas Pöstlberger (23, Bora-Argon 18).

6. flag-be Laurens De Plus (20) – flag-be Etixx-Quick-Step

Laurens De Plus - Foto: Lotto Soudal

Laurens De Plus – Foto: Lotto Soudal

Etixx-Quick-Step begint zich steeds meer toe te leggen op het rondewerk. Patrick Lefevere heeft dat plan kracht bij gezet door zich te versterken met de pas 20-jarige Laurens De Plus. Zijn eerste jaar bij de beloften vergt dan nog wel wat aanpassingen, maar in 2015 bloeit de Belg helemaal op. In Nations Cup-wedstrijden Trofeo Almar en de Vredeskoers (beide vierde) komt De Plus prima voor de dag. Toch blijkt diens grote kracht in het hooggebergte te liggen, want de Belg weet als tweedejaars belofte op dat gebied te wedijveren met de besten in zijn leeftijdscategorie.

De klimmer zet uitstekende prestaties neer in zwaardere klimkoersen als de Ronde de l’Isard (tweede achter Simone Petilli), de Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc (tweede achter Robert Power, plus een ritzege), de Tour Alsace (zesde, gewonnen door Vegard Stake Laengen. Oomen en Van der Poel stranden op plek twee en vier) en de Ronde van de Toekoemst (achste). Weet De Plus deze lijn door te trekken, dan kan Lefevere rekenen op een topper voor het grote rondewerk in spé. Zijn er dan dit jaar geen talentvolle klassiekerrenners uit België die zich aandienen? Dat is de vraag, al krijgen Maxime Farazijn (21), Dries Van Gestel (21) en Kenneth Van Rooy (22) bij Topsport Vlaanderen-Baloise de kans om dat te bewijzen.

5. flag-co Fernando Gaviria (21) – flag-be Etixx-Quick-Step

Foto: © Etixx - Quick-Step

Foto: © Etixx – Quick-Step

Waar Eiking voor een Noor verrassend goed bergop gaat, is Fernando Gaviria geheel tegen Colombiaanse aard in geen pocketklimmer. De 21-jarige sprinter liet zijn snelle benen voor het eerst spreken in de Tour de San Luis (2.1) aan het begin van 2015. In een rechtstreeks duel was de jonge Colombiaan tweemaal de betere van spurtbom Mark Cavendish. Lefevere houdt dan naar eigen zeggen Gaviria al een jaar in de gaten en besluit hem een aantal weken later rondom het WK Baanwielrennen in Parijs – waar de Colombiaan goud pakt op het omnium – een aantal testen af te nemen. De Belgische manager van Etixx-Quick-Step is snel overtuigd en haalt Gaviria meteen binnen; hij mag zelfs halverwege het seizoen wennen aan het profbestaan middels een stagecontract.

In het shirt van Etixx-Quick-Step bewijst Gaviria als stagiair al meteen zijn waarde: zowel in de eerste rit in lijn van Czech Cycling Tour (2.1) en de vierde rit in de Tour of Britain (2.HC) maakt hij het zegegebaar na een massasprint. Maar ook de sprinter viel tegen in de Tour de l’Avenir. Knieproblemen maken vervolgens een vroegtijdig einde aan zijn seizoen (waardoor hij als een van de topfavorieten het WK U23 mist), maar dat Gaviria snel gaat scoren lijkt welhaast vast te staan. Ook Rodrigo Contreras (21) maakt komend seizoen zijn profdebuut bij de Belgische WorldTour-formatie. De ronderenner eindigt in dezelfde Tour de San Luis als vijfde in het eindklassement. Ook is het uitkijken naar 21-jarige Jhonatan Restrepo bij Katusha, de winnaar van goud op de Pan-Amerikaanse kampioenschappen voor beloften (UCI Nations Cup U23).

4. flag-it Gianni Moscon (21) – flag-gb Sky

Gianni Moscon - Foto: Sirotti

Gianni Moscon – Foto: Sirotti

Wielerland bij uitstek is misschien wel Italië. Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat het talent daar maar niet lijkt te stoppen, gezien ook de zege van de Squadra Azzurra in de UCI Nations Cup U23. De grootste belofte die daar komend jaar zijn profdebuut maakt, is ongetwijfeld Gianni Moscon. Sky was er als de kippen bij om de 21-jarige uit Trente in te lijven. Waar we bij Kämna al een voorzichtige vergelijking maken met Ullrich, kan dat in de persoon van Moscon ook. De jongeling kan op vrijwel alle terreinen uit de voeten, waarbij hij zijn beste prestaties levert in eendagskoersen. Een type vergelijkbaar met Moreno Argentin.

Aan het einde van 2014 wint Moscon de Ronde van Lombardije U23, voor Dylan Teuns en Pierre Latour. De laatste twee maken hun profdebuut luttele maanden later, terwijl de Italiaan nog een jaartje belofte blijft. Moscon kroont zich anno 2015 tot Italiaans kampioen U23, eindigt als tweede in de Ronde van Vlaanderen voor beloften, finisht als vijfde in de Vredeskoers, pakt de zege in de Trofeo Almar en gaat vervolgens verrassend goed mee in het hooggebergte tijdens de Tour de l’Avenir (allen Nations Cup-koersen). Voorafgaand aan de eennalaatste etappe in Frankrijk moet hij echter ziek opgeven, terwijl hij vijfde staat in het algemeen klassement. In dienst van Simone Consonni valt Moscon daarnaast net naast het podium op het WK in Richmond. Van deze Italiaan hebben we het laatste dus nog niet gezien.

Hoewel Moscon voor een groot deel verantwoordelijk was voor de zege van Italië in de Nations Cup bij de beloften, rijden daar nog enkele pareltjes rond. De 22-jarige Simone Petilli (Lampre-Merida) is het nieuwe rondetalent bij de Italianen. Hij wint het voorbije jaar de Ronde de l’Isard, eindigt als derde in de Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc en vijfde in de Tour de l’Avenir. In de laatste rittenkoers krijgt hij bijval van rasklimmer Giulio Ciccone (21, Bardiani-CSF), die zelf als zesde de boeken in gaat van de Toekomstronde 2015. Bij de groen-witte ploeg van Bruno Reverberi maakt ook Simone Velasco (20) zijn debuut, een renner die tijdens heuvelachtige eendagskoersen een aartsgevaarlijke klant kan zijn. Zijn we er dan al? Nee, want Davide Martinelli (22) mogen we zeker niet vergeten. De zoon van Astana-ploegleider Guiseppe is een sterke tijdrijder met snelle benen die zich thuisvoelt in de (kasseien)klassiekers. Etixx-Quick-Step is dan misschien wel de juiste ploeg om zijn profdebuut te maken.

3. flag-nl Sam Oomen (20) – flag-de Giant-Alpecin

Sam Oomen - Foto: Mathilde l'Azou/Rabo Dev Team

Sam Oomen – Foto: Mathilde l’Azou/Rabo Dev Team

Als het om rondewerk gaat, mogen we onszelf in Nederland ook gelukkig prijzen. Sam Oomen mag dan pas vier en een halve maand twintig jaar oud zijn, hij heeft zijn sporen in het beloftencircuit het voorbije jaar meer dan verdiend. De ranke Tilburger maakt vooral in het hooggebergte indruk. Oomen toont zich dit jaar de beste in de Rhône-Alpes Isère Tour (2.2, plus een ritzege), eindigt na prof David Belda als tweede in de Tour des Pays de Savoie (2.2), mag als tweede mee het podium op tijdens de eindceremonie van de Tour Alsace, hoeft maar twee seconden toe te geven op Steven Kruijswijk in de eindrangschikking van de Tour de l’Ain (2.1, achtste) en weet de vierde plaats af te dwingen in de Tour de l’Avenir, waar het niet helemaal van harte gaat. Daarnaast laat hij tijdens zijn slotwedstrijd bij de beloften zien over inhoud te beschikken, door Parijs-Tours U23 naar zich toe te trekken.

Hij krijgt bij Giant-Alpecin de kans om zich rustig te ontwikkelen onder de vleugels van zijn vertrouwenspersoon Arthur van Dongen. Aan ambitie geen gebrek bij Oomen, blijkt uit een Weekendinterview net voor de Ronde van de Toekomst: “Mijn grote wielerdroom? Dat zijn er eigenlijk twee. Het idee dat ik de Champs Elysées opdraai na een voor mij persoonlijk succesvolle Tour de France, dat is denk ik het summum in het wielrennen. Als je de Tour dan tot een goed einde brengt – wat dat dan ook moge zijn – en de Champs Elysées oprijdt, lijkt me prachtig! De andere droom die ik heb, is om een jaar lang de regenboogtrui te mogen dragen. Dat je kunt zeggen dat je in ieder geval op één punt in je carrière de beste wielrenner van de wereld bent geweest.”

IMG_1542bw

Foto: Marcel Koch

Maar niet alleen Oomen is het waard om in de gaten te houden. Bij BMC staat vanaf dit seizoen Floris Gerts onder contract, een renner die zich kan opwerken tot iemand voor het klassiekerwerk. De 23-jarige Leidenaar kent in 2015 een ijzersterk seizoen. Zijn jaar begint goed met winst in de Rabobank Dorpenomloop Rucphen (1.2), gevolgd door een ritzege en een negende stek in het eindklassement van de Ronde van Normandië. Ook in Olympia’s Tour doet hij het goed, maar schakelt een vroege vlucht in etappe drie bijna het gehele peloton uit voor de eindzege. Alleen in die bewuste rit eindigt Gerts niet bij de eerste zestien.

Tijdens het Nederlands Kampioenschap in Emmen moet Gerts als eerstejaars elite het NK bij de profs rijden. Na 253 kilometer en een beetje komt hij uit op een knappe zevende plek. Een dikke week later is het wel raak voor Gerts, die met overmacht de Omloop van het Nieuwsblad voor espoirs wint. Hij mag als stagiair het seizoen afmaken bij de hoofdmacht van BMC, waar hij debuteert in de Prudential Ride London. Daar maakt hij op Boxing Hill indruk in dienst van Philippe Gilbert. Tijdens de Primus Classic Impanis-Van Petegem (1.HC, derde) en de door Bauke Mollema gewonnen Japan Cup (1.HC, vierde) rijdt Gerts zichzelf verdienstelijk in de kijker. Daarnaast is het ook interessant om te zien wat Steven Lammertink kan bij LottoNL-Jumbo. De 22-jarige Entenaar is regerend Europees kampioen tijdrijden en won dit seizoen de Tour de Berlin (2.2U + ritzege). Ook werd hij zevende tijdens de belofteneditie van Luik-Bastenaken-Luik en pakt hij brons op de wegrit van het WK voor junioren in 2011.

2. flag-au Robert Power (20) – flag-au Orica-GreenEDGE

Power tijdens de Tour Down Under 2015 - Foto: Sirotti

Power tijdens de Tour Down Under 2015 – Foto: Sirotti

Het grootste rondetalent dat komend jaar actief is als neoprof, luistert naar de naam Robert Power. De Australiër woont al een aantal jaar in Italië en geniet in Down Under de status het grootste talent te zijn na Cadel Evans. Op zich is dat niet raar, want ondanks dat Power met zijn twiting jaar nog altijd heel jong is heeft hij al een aardig palmares bij elkaar gefietst. In 2014 rijdt hij bijvoorbeeld in vier Italiaanse 1.2-eendagskoersen bij de eerste drie, waarvan hij er twee wint. Ook in etappewedstrijden komt Power goed voor de dag dat jaar: hij beëindigt de Tour of Azerbeidzjan (2.1) als zevende, finisht als achtste in de Vredeskoers (2.Ncup) en moet in de Tour de l’Avenir enkel Miguel Ángel López voor zich dulden. Tussen de Europese wedstrijden door rijdt hij ook nog een aantal koersen in en rondom zijn thuisland. Dat doet hij dusdanig goed dat Power zich in 2014 winnaar van de UCI Oceania Tour mag noemen.

Orica-GreenEDGE wacht niet al te lang met het aanbieden van een contract aan de in Perth geboren ronderenner en maakt in januari van 2015 al bekend dat Power zich de twee jaren daarop verbindt aan de Australische WorldTour-formatie. De jongeling bevestigt zijn talent dit jaar met winst in de zware Giro della Valle d’Aosta. Een val in de daaropvolgende Trofeo Almar bezorgt Power een knieblessure. Hij probeert het daarna nog kort in de Tour Alsace, maar merkt in de tweede rit dat het niet gaat. Zijn seizoen zit er vervolgens op en Powers blik wendt zich tot 2016. Dat duurt tot eind november, wanneer artsen bij hem een zeldzaam oedeem in het beenmerg vinden. Over deze bijzonder ongewone aandoening is zo weinig bekend, dat doktoren geen enkel idee hebben hoe ze het moeten bestrijden. Rust is het sleutelwoord, maar de vraag is alleen hoe lang. Het kan dus best zijn dat Power de komende maanden geen enkele wedstrijdkilometer maakt.

Australië zit qua rondetalent overigens gebakken. Naast Power haalt Orica-GreenEDGE ook Jack Haig (22) binnen. Van de ex-mountainbiker stond al eerder vast dat hij vanaf 2016 uitkomt voor de Australische WorldTour-formatie. Haig was in veel rittenkoersen de vaste ‘meesterknecht’ van Power, maar weet bij zijn afwezigheid zelf ook als tweede te eindigen in de jongste Tour de l’Avenir en als vijfde te finishen in de Tour Alsace. In dienst van kopman Power besluit Haig de Giro della Valle d’Aosta op een negende plek. In 2014 en 2015 mag hij bovendien al opdraven in de Tour Down Under, waar hij respectievelijk als zestiende en zeventiende de boeken in gaat. Ook Alexander Edmondson (22), winnaar van de Ronde van Vlaanderen U23 het voorbije jaar, maakt komend seizoen zijn profdebuut bij Orica-GreenEDGE. Het trio kornuiten tekent tot en met 2017.

1. flag-dk Søren Kragh Andersen (21) – flag-de Giant-Alpecin

Søren Kragh Andersen - Foto: Sirotti

Søren Kragh Andersen – Foto: Sirotti

De beste belofte van 2015 rijdt komend seizoen bij Giant-Alpecin. Als iemand de overstap van het U23-circuit naar de profs makkelijk moet aankunnen, is dat wel Søren Kragh Andersen. De 21-jarige Deen kan nagenoeg alles en voor hem lijkt er dan ook een grote toekomst te zijn weggelegd in de wielerwereld. In het hooggebergte komt hij tekort, daarentegen is Kragh Andersen een afmaker pur sang. Zo wist hij in 2015 de eerste rit en het eindklassement van de ZLM Roompot Tour (Nations Cup) op zijn naam te zetten, juicht hij in de Hadeland GP (1.2), eindigt als tweede in de Tour des Fjords (2.1) en pakt er een ritzege, snelt naar de zege in de proloog van de Tour de l’Avenir en klopt in diezelfde ronde tijdens een sprint met vijf Mathieu van der Poel (weliswaar met een knieblessure, maar toch).

De Denen staan er sowieso goed op. Tijdens het WK in Richmond grijpt Mads Würtz Schmidt (21) namelijk de wereldtitel tijdrijden bij de beloften, nadat hij eerder ook al een rit wint in de Tour de l’Avenir en de individuele tijdrit in de Post Danmark Rundt. Gek genoeg kwam er voor Würtz Schmidt geen aanbod en komt hij komend seizoen uit voor het Continentale Trefor. Zijn voormalig ploeggenoot Alexander Kamp (22) maakt wel zijn profdebuut en doet dat bij Stölting Service Group. Hij finisht als vijfde tijdens de wegwedstrijd van het WK, een koers waarin Kragh Andersen een versnelling in de benen heeft waar niemand een antwoord op kan geven. De Deen schiet zijn pijl echter een ronde te vroeg af, want in de slotronde vat het peloton hem opnieuw in zijn kraag. Hoewel hij zijn beloftenperiode dus niet afsluit met een knaller, is de kans groot dat zijn eerste zege in het shirt van Giant-Alpecin niet lang op zich laat wachten. Want als iemand Peter Sagan-achtige trekjes kan vertonen, is het wel Kragh Andersen.

[poll id=”156″]

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
1 januari 2016 12:32
Volgens mij is het Mads Wurtz Schmidt. Dat klopt inderdaad, ik heb het aangepast. - YIJ.

Ik vraag me wel af in hoeverre Moscon bij Sky kansen gaat krijgen, daar zijn ze meer van lekker laten werken. Zonde dat zo'n groot talent naar Sky gaat.

Verder natuurlijk veel renners die het al hebben laten zien, en persoonlijk denk ik dat Gaviria het meeste gaat laten zien in 2016, nu met afwezigheid van Cav. Hetzelfde geldt natuurlijk wel een beetje voor Andersen.
1 januari 2016 12:36
Opzich een grappig idee dit,maar het artikel is veel en veel te lang. Daarnaast is het niet een lijst van 10 maar per renner worden er nog eens minstens drie renners benoemd en uitgelicht. Misschien een idee om dit in een eigen blog te schrijven? Het is meer een persoonlijk iets wat je schrijft. Een ander kan weer tien andere benoemen.
1 januari 2016 12:39
Mooi overzicht.
Een renner waar ik heel benieuwd naar ben is Evgeni Shalunov, maakte al indruk als stagiair bij Trek in 2011, maar wordt nu pas, op zijn 23e, prof bij Rusvelo.

@LG: Ik vind het juist wel overzichtelijk dat er bijv. 1 Italiaan wordt uitgelicht en ook de andere Italiaanse talenten in dat stukje worden belicht.
1 januari 2016 12:40
Wat mij betreft een interessant artikel en voer voor discussie. Dit geeft echt meerwaarde aan Wielerflits (af en toe een column of overzicht van renners waar veel van verwacht wordt). Dat het subjectief is klopt, vandaar dat wij ook kunnen reageren.
1 januari 2016 12:41
Klasse dat je de moeite hebt genomen dit allemaal op te schrijven Youri.
1 januari 2016 12:44
Had Gaviria ook op 1 gezet. Is ook veel meer dan een simpele massasprinter als je hem oa bezig zag in die Londen-race. Daarnaast had Petilli wel wat meer aandacht verdiend in dit artikel. Dat gaat er wel een worden voor de lastige koersen. Vorig jaar al meerdere keren top 10 in Italiaanse eendagskoersen (1.1 en 1.HC) tussen de profs. Dat heeft een Moscon nog niet laten zien. Verwacht van hem wel een mooie profzege in 2016.
1 januari 2016 12:51
Ledanois?
1 januari 2016 13:01
Mooi artikel !
Het voelt heel erg Cyclingquotes aan, maar het blijft leuk lezen natuurlijk.

Mijn talentje ? Simone Consonni. Die komt er wel.
1 januari 2016 13:03
Buiten het lijstje van 10 krijgen we er 24 neo's gratis bij in het artikel plus 15 in de first post. Het lijstje van 10 an sich is interessant als 'de kijk van Wielerflits', ook al kan iedereen een eigen lijstje opstellen (forum-ideetje, billi/woutie?). Maar overdaad schaadt hier, het artikel verzandt in 'kijk eens wie ik allemaal kan opnoemen met behulp van CQR en PCS'.

In het algemeen slagen jonge spurters er ten opzichte van andere type neo's er het makkelijkst in om hun neus aan het venster te steken. Al is er de afgelopen jaren nogal het een en ander verbeterd qua eerlijkheid, zodat beloften zich ook op andere terreinen al in hun eerste profjaar laten gelden.

Het artikel legt de lat hoog voor Giant, met een 1e en een 3e notering. Arthur kan aan de bak!
1 januari 2016 13:07
Leuk stukje, graag meer van dit :)
1 januari 2016 13:11
@Wimpy
Ledanois was het afgelopen jaar al prof bij Bretagne-Séché Environnement.
1 januari 2016 13:36
@xistnc, jouw ideetje, ik zou zeggen, leef je uit, maak je nuttig :p
1 januari 2016 14:02
Voor de mensen die moeite hebben met begrijpend lezen, er wordt voorafgaande aan de lijst benadrukt dat de lijst in volkomen willekeurige volgorde is.

Verder als chauvinist kijk ik natuurlijk vooral uit naar de prestaties van Oomen. Hopelijk kan hij zijn talent waarmaken.
1 januari 2016 15:54
@xistnc precies dat is mijn gedachte ook.
1 januari 2016 17:42
Complimenten voor deze special!!! Halverwege en aan eind seizoen dan ook (tussen) balans opmaken lijkt mij.
1 januari 2016 18:07
Martinelli.....iemand ?
1 januari 2016 19:04
Prima dat WF ook dit soort artikelen plaatst (zeker in 'slappe' maanden ).
1 januari 2016 19:17
@Polleke

Wordt genoemd.
1 januari 2016 19:30
Mooie bijdrage! Voor de paar criticasters: je hoéft het niet te lezen..
1 januari 2016 19:36
@Belmonte In een wereld waarin geen kritiek mag zijn.... Kun je ook niets verbeteren.

Daarnaast mag ook ik gewoon mijn mening geven. Daar is het een site/forum voor toch?
1 januari 2016 19:46
Heel leuk artikel.


Wat mij betreft had zelfs een overzicht van alle neo's gemogen, als je je beperkt tot 10 krijg je een erg standaard lijstje wat iedere volger al kent. Dus ook prima dat het lijstje wordt aangevuld in de eerste post.

Zijn de laatste tijd een paar leuke artikelen verschenen (achtergrond van de overstap van Theo Bos, Nederlandse zeges, dit artikel... Prima leesvoer). Ga zo door!
1 januari 2016 20:17
edit redactie: trollreactie, niet doen
1 januari 2016 21:35
Mads Wurtz Schmidt heeft weldegelijk aanbiedingen vanuit de WT gehad maar kiest zelf bewust voor de weg van gelijdelijkheid.

In termen van de nieuwe Sagan, ben ik vooral beniewd naar wat de Colombiaanse mountainbiker Bernal kan laten zien in dienst van Androni. Maar gezien zijn 18 jaar niet gek dat hij in dit lijstje ontbreekt.
2 januari 2016 07:30
Mooi artikel, ik ben benieuwd hoeveel van deze talenten echt doorbreken en welke er na 4 jaar opgebrand zijn.
2 januari 2016 09:14
Leuk artikel! Het zou interessant zijn om aan het einde van het jaar een soort evaluatie te maken van hun rijden!

Reacties zijn gesloten.