Thymen Arensman (22) leert van zesde plek in Tirreno-Adriatico: “Hopelijk kan ik dit herhalen”
foto: © Chris Auld | Keep Challenging | Team DSM
Youri IJnsen
donderdag 17 maart 2022 om 07:30

Thymen Arensman (22) leert van zesde plek in Tirreno-Adriatico: “Hopelijk kan ik dit herhalen”

Interview Thymen Arensman verdedigde zaterdag tijdens de koninginnenrit van Tirreno-Adriatico een derde plek in het algemeen klassement. Hoewel hij van het podium viel, eindigde hij uiteindelijk op dezelfde plaats als waar hij na de openingstijdrit stond: zesde. Niet alleen dat topresultaat ging mee in de koffer van de 22-jarige Nederlander van Team DSM, maar ook een tas vol wijze lessen. “Zo werkte ik voor het eerst met een voedingsplan”, vertelt hij aan WielerFlits.

Luisteren naar zijn lichaam
Meteen al in die tijdrit op dag één stak Arensman een leerpunt op. Dat terwijl alleen Filippo Ganna sneller was in deel twee van de chrono. “Ik moet leren om mijn tijdrit beter in te delen. Ook had ik meer naar de wind moeten kijken en misschien iets meer zelfvertrouwen moeten hebben. Soms kan ik dieper gaan en harder pushen, dan dat ik vooraf denk. Het is een feit dat je tegen de wind in meer tijd kunt winnen. Net in het eerste deel van deze tijdrit stond de wind op kop, maar probeerde ik me te sparen. Met een slechte tussentijd als gevolg.”

Na twee explosieve etappes op aankomsten die hem niet lagen, stak het rondetalent wel Remco Evenepoel voorbij: derde. In de koninginnenrit (215 kilometer) op zaterdag probeerde hij dat vast te houden. “Op de eerste lange klim voelde ik me echt goed en kon ik met elf of twaalf man mee over de top. Maar toen ondervond ik aan den lijve weer een verbeterpunt voor de toekomst: ik had iets te weinig gegeten tijdens de wedstrijd. Na tweehonderd kilometer merkte ik dat het meeste van mijn energie weg was. Daar moet ik beter op gaan letten.”

Arensman droeg de witte trui voor beste jongere, omdat Pogacar de leiderstrui droeg – foto: Cor Vos

Voeding en leiderschap
Arensman gaat ook iets meer voor zijn vak leven. “Tot op heden at ik waar ik me goed bij voelde. Chocoladepasta, pindakaas, zo veel als ik wil. Bij Team DSM hebben we daar geen haast mee. Ik ben nog jong, ik wilde niet nu al alles uit mijn lijf persen. In Tirreno-Adriatico werkte ik voor het eerst met op maat gemaakte maaltijden. Vooral op de rustige dagen merkte ik het verschil. Dan at ik minder dan dat ik normaal zelf zou willen. Maar tijdens de bergrit moest ik continu blijven eten om energie aan te vullen. Blijkbaar ging dat goed.”

Uiteindelijk werd hij dus zesde. Met dank ook aan Arensmans leermeester Romain Bardet. “Ik voel me vereerd dat hij naar me omkijkt en in me gelooft. Hij stond toch twee keer op het podium van de Tour de France. We hebben een heel goede band. Ook hoe hij als leider is, daar heb ik heel veel respect voor. Romain is heel dankbaar en hij doet altijd 110% zijn best. Ik heb mijn ploeggenoten ook iedere dag uitgebreid bedankt. Het is hun werk, maar we zijn een team en zij willen dat gedreven voor me doen. Dan kan ik hen moeilijk teleurstellen.”

Mijlpaal in groeiproces
De Gelderlander is blij met zijn kansen bij Team DSM. Arensman vindt het gaaf dat anderen zich voor hem inspannen. “Of ik niet te lief ben als kopman? Ik ben puur mezelf, het is wie ik ben en dat ga ik zeker niet veranderen. Voor mij zijn er nog genoeg leerpunten. Ik moet me ook op alle vlakken verbeteren, zowel fysiek als mentaal. Daarbij focus ik me op mezelf, op wat ik wil, waar ik me goed bij voel. Nu is dat geen stappen overslaan in mijn ontwikkeling. Dit is dan een mooi resultaat. Dat neem ik mee, maar verder blijf ik mijn eigen ding doen.”

Bardet was de meesterknecht van Arensman in Tirreno-Adriatico – foto: Cor Vos


Giro of Vuelta boven de Tour
Woensdag rijdt Arensman in de lead out van Alberto Dainese tijdens Milaan-Turijn. Zijn programma daarna weet hij naar eigen zeggen niet. Volgens het talent gaat hij wel weer een grote ronde rijden. “De Vuelta a España zou cool zijn, met de start in Utrecht. Daar heb ik gestudeerd en die eerste etappes gaan over mijn trainingsgebied. Italië vind ik mooi, dus de Giro d’Italia zie ik ook wel zitten. De Tour de France spreekt me nooit zo aan. Het is super hectisch, er hangt zo veel vanaf en er is zoveel media-aandacht. Ik doe graag wat ik leuk vind en dat hoort daar allemaal niet bij”, zegt Arensman.

Zijn contract bij Team DSM loopt eind dit jaar af.

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
16 maart 2022 11:52
Leuk interview! Off topic: ik heb papa Arensman al een tijdje niet meer gezien hier, ben benieuwd of we nu een reactie zien.
    16 maart 2022 11:58
    Misschien omdat hij de neiging had DSM te verdedigen tegen diverse aanmerkingen en dat lijkt me niet iets waar je momenteel plezier aan beleeft. Dan is het wellicht beter uit zelfbescherming even weg te blijven/niet te reageren.

    Maar Thymen is wel één van de weinige lichtpuntjes momenteel (bij de mannenploeg dan, de vrouwen gaan dankzij Wiebes lekker).
Vrij bijzonder om te lezen dat hij tot dit jaar blijkbaar totaal geen voedingsschema's had.

Nou hoeft het natuurlijk niet direct zo extreem als bij Jumbo bijvoorbeeld. Maar om dan maar gewoon te eten waar je zin in hebt en je goed bij voelt zonder dat er een idee achter zit is weer het andere uiterste. Ik vind dat best onprofessioneel als topsporter/profploeg eigenlijk.
    16 maart 2022 12:17
    Ik eigenlijk niet. Klasse dat ze daarmee hebben gewacht totdat hij wat ouder is. Het zijn niet alleen sporters, maar ook mensen. Als DSM zijnde heb je een verantwoordelijkheid, niet alleen over zijn ontwikkeling als sporter, maar ook als mens. Ik denk dat dit een veel gezondere opbouw is dan jongens die zichzelf veel te jong al te ver pushen. Goed uitkijken wat bij je past en waar je je comfortabel bij voelt.

    Waar ik dan diep triest van wordt is die teksten over de Tour. Iemand met een goede kop erop en ambitie met zo'n talent die moet dat toch op het hoogste podium willen etaleren. Blijkbaar mist hij die goede kop erop want het talent heeft hij wel.
    16 maart 2022 12:19
    Klopt, bij TJV is het zo strict dat ze bepaalde mensen ziek maken. Denk maar aan Dumoulin.
    16 maart 2022 12:42
    Gezien de route die ze met hem uitgestippeld hebben juist begrijpelijk, niet te snel brengen, zo mocht hij ook eerst zijn universitaire studie afmaken, maar dat is natuurlijk niet sappig....
    16 maart 2022 17:24
    Inderdaad raar om nu pas op je voeding te gaan letten, gemiste kans.
    16 maart 2022 18:17
    @renaissance; bijzondere reactie. Waarom zou de TdF het ultieme moeten zijn? De Giro is bijvoorbeeld al veel mooier. Zo heeft een ieder een voorkeur. Om dan te zeggen dat er geen goede kop op zit omdat hij de TdF niet echt ambieer is erg aanmatigend.
16 maart 2022 12:19
Gelukkig heeft hij voor alles al een oplossing. Beter indelen, op tijd eten en de resultaten gaan gegarandeerd volgen. Tadej, wees alvast gewaarschuwd.
16 maart 2022 12:22
Volgens mij kijken ze hier in Vlaanderen met grote ogen naar. Arensman is nog maar pas bezig met tijdrijden en voeding en domineert nu Evenepoel al. Ik ben trouwens echt benieuwd naar Van Wilder en zijn potentieel.
    16 maart 2022 12:28
    v. Wilder is een betere tijdrijder, in ieder geval meer constant. Bergop heeft Arensman al meer laten zien, ook in koersen waar beide aan de start stonden.
    v.w.b. de vermeende dominantie t.o.v. Evenepoel, dat is natuurlijk een beetje de waan van de dag.
    16 maart 2022 12:36
    Arensman is juist een hele goede tijdrijder.
    16 maart 2022 12:39
    Hier kijken ze ‘in Vlaanderen’ natuurlijk op geen enkele manier echt naar. Net zoals Merckx vergelijkingen uit het verband rukken is de subcompetitie binnen het nl talige iets dat vooral bij de overijverige wf nerd ligt.

    Ik vind het een zeer mooi resultaat maar qua coureur is me aan Arensman nog niet veel opgevallen. Het is vooralsnog geen kroonjuweel f zo.
    16 maart 2022 13:02
    "Net zoals Merckx vergelijkingen uit het verband rukken is de subcompetitie binnen het nl talige iets dat vooral bij de overijverige wf nerd ligt."

    Dat noem je nu een waarheid als een koe.
    16 maart 2022 14:00
    Ik heb nu niet het gevoel dat Arensman op dit ogenblik Evenepoel overheerst. Goeie renner, maar Evenepoel is in elk geval meer een winnaarstype.

    Vermakelijke tr*ll-poging wel. Dikke duim!
    16 maart 2022 14:11
    ''Domineert'' Evenepoel omdat hij in 1 rit beter presteert, ergens in de achtergrond.
    ''Nu al'', je beseft dat Arensman ouder is dan Evenepoel?

    Los daarvan is Arensman al anderhalf jaar bezig met stappen te zetten, sinds de Vuelta 2020 waarin hij al enkele fraaie zaken liet zien. Hem vergelijken met Van Wilder moet je niet meteen doen, gezien die nog geen enkele grote ronde kon/mocht rijden, terwijl Arensman er reeds 2 achter de kiezen heeft. Dan spreek je over een immense voorsprong en voordeel.

    Van alle jonge renners lijkt hij me de enige waar DSM het goed bij heeft aangepakt. Leknessund gaat er achteruit (kan niet meer tijdrijden sinds hij bij DSM zit) en bergop lukt het ook maar zelden. Van Wilder is gaan lopen. Brenner is er ook niet gelukkig en stond ostentatief Van Wilder's sociale media berichten te liken.
    16 maart 2022 14:38
    @Beer
    Arensman is meer compleet als renner en heeft al aangetoond dat hij wél lange klimmen en afdalingen aankan! Om in grote rondes resultaat te halen is er trouwens meer nodig dan een winnaarsmentaliteit. Of vind jij werkelijk dat Evenepoel momenteel beter is in het rondewerk dat er toe doet? Ben benieuwd.
    16 maart 2022 14:49
    Het is niet omdat je ronderenner bent (of er potentieel voor hebt) dat je een betere renner bent als iemand anders. Arensman mag van mij de top 10 plaatsen opstapelen in GR dan nog is hij geen betere renner als Evenepoel of zovele andere winnaarstypes die ook niet presteren in een ak van een GR (klassieke renners, tijdrijders, sprinters). En dat komt omdat deze renners klasbakken zijn en grote koersen winnen.
    16 maart 2022 15:36
    https://www.procyclingstats.com/rider-vs-rider/thymen-arensman/remco-evenepoel

    Weet nu niet of ik dat echt 'domineren' zou durven noemen.
    16 maart 2022 15:39
    Evenepoel heeft ondertussen 25 koersen gewonnen, Arensman geen enkele. Tot daar deze (non)-discussie.
    16 maart 2022 16:05
    Ik ga er ook niet veel meer woorden aan toevoegen dan: Arensman is een talent dat net een hele mooie prestatie neerzette, maar tot nu toe vind ik Evenepoel een véél betere renner.
    17 maart 2022 01:18
    Vooralsnog heeft Arensman meer laten zien op het allerhoogste niveau, met wereldtoppers in goede vorm, dan Evenepoel. En zo zijn er nog minstens dertig andere renners met een leeftijd van 20-27 die hebben laten zien dat zij wel op het allerhoogste niveau kunnen presteren. Zelfs in het tijdrijden zal er altijd wel iemand beter zijn en verder zijn we erachter gekomen dat ie niet kan dalen, sprinten, over kasseien kan rijden en geen explosieve demarrage heeft. In de kleinere koersen als Valencia, Algarve, Copa Bernochi, Belgium Tour, Denemarken en ook Polen is het leuk dat hij steeds met een lange aanval wint maar op het allerhoogste niveau zal er altijd iemand op zijn wiel zitten of worden teruggehaald. Een leuke renner voor de kleinere koersjes maar waar Evenepoel door de mand valt, zijn er dus genoeg andere renners van zijn generatie die wel die potentie hebben laten zien op het allerhoogste niveau, en daar hoort Arensman nu bij.
    17 maart 2022 09:12
    Jongens toch; wat je hier allemaal leest. Ik weet eigenlijk niet goed of ik er om moet lachen of bleiten.
    17 maart 2022 09:20
    @Beer gewoon negeren.
Mooi en eerlijk interview. Toch onze klassementshoop in bange dagen. Hopelijk weet Leemreize zich daar bij te voegen, al is die toch al een paar maanden ouder dan Thymen.

Benieuwd trouwens of hij zijn contract gaat verlengen.
    16 maart 2022 12:39
    O ja, Leemreize. Die hoop ik dit jaar eens volop in koers te zien ergens.
16 maart 2022 12:48
Gezien het laatste zinnetje, kan hij maar beter zijn hand opsteken voor de Giro...
16 maart 2022 12:49
Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden?
16 maart 2022 13:22
Leuk interview met de Nederlandse klassementshoop in bange dagen. Ik snap alleen de titel niet zo, want die uitspraak (of iets wat daar op lijkt) komt in het artikel niet voor.
    16 maart 2022 15:15
    Youri kan gedachten lezen.
16 maart 2022 14:00
Prima renner dit! Laatst nog even een wat oudere Podcast-aflevering van de Grote Plaat teruggeluisterd met Arensman, ook de moeite!
16 maart 2022 14:34
Mooi interview en het geeft aan waarom ik team DSM niet bash: jonge talenten worden als mens behandeld, met de tijd aan hun zijde en met voldoende mogelijkheden voor progressie op het juiste moment in de toekomst. Daarnaast geen ketonen, dus hoogstwaarschijnlijk ook niet iets dat daar nog overheen gaat.
Arensman werd 2e in 'l Avenir 2018 op anderhalf minuutje van Pogacar, maar voor Mäder, voor Vlasov en voor Almeida. Arensman is daarnaast de jongste uit dit rijtje. De stap voor stap opbouw kan doen aanvoelen dat er momenteel sprake is van een achterstand, maar ik wil het nog wel eens zien over 4 jaar (en dan niet in kwantiteit, maar gewoon wat de beste prestatie is in de dan nog steeds jonge carrière). Pogacar is uiteraard van een andere categorie, maar versus Almeida, Mäder, Vlasov wil ik het dan nog wel eens zien.
Zou zonde zijn als Bora hem weghaalt vanwege zijn achternaam.
    16 maart 2022 14:52
    Prima om talenten geen superstrict voedingspatroon op te leggen, en ruimte geven om te groeien. Maar het gaat op profniveau natuurlijk wel om resultaten en daar laat DSM het toch flink afweten. Al die jonge talenten (Hirschi, Van Wilder, Hindley, Kanter, Storer) zijn natuurlijk niet vertrokken omdat het perspectief zo geweldig is. Arensman is eind dit jaar ook einde contract, zou me niks verbazen als die ook vertrekt om elders verder te groeien. Ik denk dat je bij andere ploegen nog veel menswaardiger wordt behandeld.
    16 maart 2022 15:06
    Dat klinkt als hoge verwachtingen, iets achter Pogi maar voor op de rest.
    16 maart 2022 15:58
    Qua verwachting van de topprestatie klinkt het misschien als een hoge verwachting, maar vergeet niet dat Hindley al een betere topprestatie heeft neergezet dan Mäder, Vlasov en Almeida, terwijl hij in de breedte voor alledrie onder doet. Tweede Giro is kwalitatief de beste prestatie in dit rijtje. Van Arensman verwacht ik binnen 4 jaar dus geen tientallen zeges, maar wel 'ik wil het wel eens zien' hopelijk een topprestatie die groter is dan de piekprestatie van de andere genoemde renners (uitgezonderd Pogacar). Ik denk dat dit er in zit bij Arensman op GT gebied en ik denk dat hij er er samen met DSM uit kan halen.
16 maart 2022 15:10
Zeer goed, ook hoe Bardet zich houdt binnen de ploeg. Hopelijk kan hij zich doorontwikkelen als de nieuwe Kelderman.
    17 maart 2022 12:19
    Bardet denkt aan stoppen, wellicht al na dit seizoen, hopelijk kunnen ze hem op andere gedachten brengen.
16 maart 2022 15:27
Een echte allrounder, maar lijkt altijd wat wisselvallig.

In zijn eerste U23 jaar stond hij op het podium van zowel Tour de l'Avenir als Paris-Roubaix, een mooie combinatie zou ik zeggen. Het jaar erna kon hij dan weer niet echt bevestigen.
Dan bij de profs in 2020 een hele leuke Vuelta gereden, veel in de aanval en een paar ereplaatsen. Het jaar erna dan weer niet echt kunnen bevestigen, op die ene tijdrit in de Vuelta na dan.
    16 maart 2022 16:05
    Arensman heeft wel blijk gegeven van hoog niveau in de 3e week en dat is belangrijk voor iemand die klassementen wilt rijden. Veelzijdigheid plus hoog niveau zijn dan bijna een garantie op mooie klasseringen in het grote ronde werk (qua potentie). Aan de renner om dat hoge niveau de komende jaren te bereiken want dat is wel de basis.
    17 maart 2022 13:32
    Arensman is zonder twijfel een leuke renner om volgen, met groeipotentieel in de grote rondes. Maar kan je werkelijk nu al spreken van "hoog niveau in de 3e week" als de enige uitslagen een 6e plaats vanuit een vlucht (Vuelta 2020) en een 3e plaats in de laatste tijdrit (Vuelta 2021) zijn, wanneer hij op resp. 1u49 en 3u15 eindigt in het AK?
16 maart 2022 20:19
En wat zit ie mooi op z'n fiets.
16 maart 2022 22:59
Hij werkte voor het eerst met een voedingsplan èn hij had te weinig gegeten. Lekker plan dan..
Er zit overigens nog wel een hele wereld tussen alles naar binnenschuiven waar je trek in heb en uitgekiende maaltijden. Zorgen voor de juiste bouwstoffen lijkt me toch vrij essentieel.

Reacties zijn gesloten.