Terpstra: “Jammer dat alleen Nederland aanviel”
Foto: Sirotti
zondag 16 oktober 2016 om 16:44

Terpstra: “Jammer dat alleen Nederland aanviel”

Niki Terpstra kon in de finale geen beslissing forceren, ondanks twee aanvalspogingen. Uiteindelijk zag hij dat Tom Leezer wel een heel eind kwam, maar hij strandde in het zicht van de haven. “De tegenwind nekte Tom, want het tempo viel niet stil. Wel top gedaan”, vertelt Terpstra aan de NOS.

Bijna waaier gemist
Dat Terpstra in de finale mee was, was bijna de mist in gegaan. Op het laatste nippertje kon onze landgenoot namelijk de oversteek naar de eerste waaier maken. “Ik zat vlak achter de eerste waaier. Die had ik bijna gemist. Gelukkig hebben we het recht gezet. Dylan (Groenewegen, red.) zat er ook bijna bij, maar hij kwam net op de kant te hangen en die kon het daarna vergeten. Ik dacht niet direct: ‘Dit is de slag’. We waren namelijk eerst seconden aan het sprokkelen. Toen het gat een minuut was, dacht ik: ‘ja, dit kan’. De andere landen draaiden goed rond, om zo Duitsland en Frankrijk achter ons te houden.”

Teleurgesteld over aanvalspogingen
Terpstra had na afloop vooral moeite met het parcours, iets wat hij vooraf ook al had aangekaart. “Die grote lus in de woestijn bracht spektakel. Het was zonde dat we daarna zo veel rondjes moesten doen. Dat was niks aan. Ik moest de tijd uitzitten. Eventjes heb ik lopen denken aan sprint, omdat ik na een zware koers wel goed kan spurten. Maar voor een leuke eindklassering ben ik er niet. Vervolgens heb ik nagedacht waar ik moest aanvallen, maar ik kon geen geschikte plek vinden. Er waren weinig mooie punten om te gaan. Nederland was de enige die aanviel. Jammer.”

Complimenten voor Leezer
Leezer kon na afloop wel op waardering van Terpstra rekenen. “Tom deed een goede aanval. Ik had het al twee keer geprobeerd, maar ik kreeg geen ruimte. Mijn tactiek was natuurlijk ook voorspelbaar. Daarna voelde ik dat het stokte. Ik ben naar Tom gereden en heb hem gezegd: ‘Ga maar!’. De laatste 1200 meter had-ie nog een redelijk gaatje. Dan weet je dat alles mogelijk is. Uiteindelijk nekte de tegenwind hem, want het tempo viel bij ons ook niet meer stil. Wel top gedaan van Tom.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
16 oktober 2016 16:53
Ik mag hem niet perse, maar hier is toch niks mis mee? Benieuwd wat men hieruit weet te vissen om hem op neer te sabelen.
16 oktober 2016 16:55
Goede analyse. Had wel even tussen de Belgen mogen rijden om te storen, al was hij waarschijnlijk gekookt.
16 oktober 2016 16:57
Niets mis mee, hoewel je toch het idee houd dat ie de Belgen niet teveel in de wielen wilde rijden. Maar allee, hij zit erbij, zijn klasse. Maar genieten van dit wk, nee dus.
16 oktober 2016 17:01
Hahahaha LyndaLid, je zeikt op mensen dat ze altijd zeiken voordat ze het uberhaupt doen? Jij geeft echt het goede voorbeeld!
On: nuchter commentaar, mooi dat 'ie zo lovend is voor Leezer.
16 oktober 2016 17:02
Toch nog 9e geworden, ook al kwam hij daar niet voor.
16 oktober 2016 17:02
@ Ties

Heb je het volgtopic niet gevolgd? Of trouwens het nabeschouwingstopic..
16 oktober 2016 17:03
Terpstra heeft niet zoveel wapens om mee te strijden, waardoor het zoals hij zegt wat voorspelbaar wordt. Dan ben je een zo'n Belgisch collectief kansloos. Daar heb je buitenklasse voor nodig: Sagan dus
16 oktober 2016 17:12
Prima analyse, totdat hij begint over wat hij zelf heeft gedaan. Hij zegt het geprobeerd te hebben, maar hield twee keer eigenlijk meteen de benen stil toen er iemand op het wiel zat. Zo kom je natuurlijk nooit weg als ze op je letten.
16 oktober 2016 17:44
Hij had mogen controleren na de ontsnapping van Leezer
Dat miste ik opvallend
16 oktober 2016 17:48
De grootste Nederlandse renner van dit moment qua palmares en consistentie.
16 oktober 2016 19:01
Snap de Belgen niet in dit verhaal.....Boonen had nooit kunnen winnen van al die topsprinters mijns inziens hab van Avermaet vol door moeten rijden met Terpstra en dan de anderen laten rijden. Maar ja....
16 oktober 2016 19:02
Terpstra is duidelijk de beste voorjaarsklassiekerrenner die we hebben, ja. Ik hoop dat op dat vlak snel wat extra aanwas komt.
Ikzelf vond het trouwens een heel saai wk. Dan toch liever een wk dat saai is de eerste 220 km.
16 oktober 2016 19:33
Goed gereden. Hoop sneue reacties gezien jegens terpstra vandaag.
16 oktober 2016 21:27
@kwibus. Waarom moest Terpstra mee op kop rijden in de eerste groep.
Terwijl de Nederlanders in de tweede groep op kop reden om de achterstand goed te maken.
Waarom deed Terpstra niets maar dan ook helemaal niets om de sprong van
Leezer te beschermen, oh ja de grootste favoriet van Terpstra was Boonen.
16 oktober 2016 21:29
Kan dat vermoeiende gezeur dat Terpstra voor Boonen rijdt aub voorgoed de ijskast in ? Relax jongens, het was Boonen's laatste WK, als het weer gebeurt is het gewoon je boze droom.
16 oktober 2016 22:06
@rv
Landsbelang telt allang niet meer gezien zijn Boonen is mijn favoriet. Juist hij als kopman had Dylan terug kunnen brengen ipv kop over te nemen te midden van 6 Belgen.
16 oktober 2016 23:18
Bij de eerste vluchtpoging wilde hij dat van avermaat over zou nemen maar die deed dit niet waarschijnlijk in dienst van boonen. Had hij dit wel gedaan...wat was het dan geworden. De belgen hebben de wedstrijd lam gelegd zowel in de eerste als in de tweede groep voor iemand die op voorhand niet de sprint zou winnen
17 oktober 2016 07:41
Misschien moeten we een soort wielertest invoeren voor mensen voordat ze mogen reageren.. "op kop rijden" in waaiers is nou eenmaal een noodzaak, waarom snapt men dat nou nog niet? De laatste 100km heeft Terpstra geen trap gegeven.

En, schipperaar, met je "juist als kopman moet je een teamgenoot terug gaan halen".... hoe krijg je het uit je toetsenbord.
17 oktober 2016 07:46
@Lyndalid +1
17 oktober 2016 08:02
haha goed gesproken LL.

Dat alleen nederland aanviel, leek mij wel logisch. Er waren 7 carcassen uit de eerste groep, die al blij waren dat ze erbij waren en belgie, gb, noorwegen, italie, australie, slowakije gokte allemaal op die sprint. Dan blijven er maar weinig andere over. (lees even vluchtig na; alleen de franse bonnet denk ik zo)
17 oktober 2016 08:33
Ik denk dat Schippie bedoelt dat Terpstra Groenewegen in zijn wiel mee had moeten nemen. Maar ja, dat hebben ze geprobeerd en toen wapperde de bowlingbal het gootje in ,… Een bowlingbal die het overigens helemaal niet slecht gedaan heeft mijns inziens, eerste WK.
17 oktober 2016 09:19
Terpstra zat natuurlijk verwikkeld in meerdere complotjes, die met Boonen tegen Van Avermaet vond ik wel heel mooi. Niki viel meerdere keren aan waarop Greg moest reageren dus die was klaar, Tom B dacht daarvan te kunnen profiteren. Alleen hadden ze niet op Tom L gerekend.

Net Expeditie Robinson.
17 oktober 2016 09:29
Wat had Terpstra kunnen doen om leezer te beschermen? Je kan toch moeilijk verhinderen dat ze hem terugrijden?
17 oktober 2016 09:37
schipperaar - 16 oktober 2016 om 22:06
Als Dumoulin van tevoren had gezegd "Matthews is mijn favoriet" had dat volgens jou dan betekend dat hij voor Matthews was gaan rijden...?
Terpstra was samen met Groenewegen kopman en komt zelf in de kopgroep, terwijl Groenewegen met o.a. Kittel, Greipel, Bouhanni, Degenkolb (+helpers) in de tweede groep zit.
Duidelijk lijkt me, maar sommigen zullen het nooit begrijpen!
17 oktober 2016 09:37
Storen, vraag maar aan Debusschere ;)

Reacties zijn gesloten.