Steff Cras in quarantaine na positieve coronatest

maandag 29 maart 2021 om 08:18
Steff Cras in quarantaine na positieve coronatest

foto: Cor Vos

Steff Cras is positief getest op het coronavirus. Daarom moeten de renner van Lotto Soudal en zijn entourage in quarantaine in Spanje, waar hij afgelopen week de Ronde van Catalonië reed.

Cras ging in de slotetappe, rond de heuvel Montjuïc, niet meer van start. ’s Ochtends had hij wat koorts, waarna zijn ploeg geen enkel risico besloot te nemen. De 25-jarige Belg en de mensen met wie hij in contact was geweest werden onmiddellijk geïsoleerd en ondergingen in Barcelona een PCR-test. Later op de dag kreeg Cras een positieve uitslag terug, de anderen een negatief resultaat. Voorafgaand aan de laatste rit ontvingen de vijf overige renners van het team en alle stafleden een negatieve uitslag na een sneltest.

Cras en zijn nauwe contacten blijven in Spanje in quarantaine. De renner voelt zich alweer beter en vertoont geen symptomen meer. In lijn met de geldende coronaprotocollen blijft Lotto Soudal alle renners en stafleden in de gaten houden en voert het de komende tijd meer coronatests uit.

Dit artikel delen:

15 Reacties

LB108 29 maart 2021 om 08:55

Mooi zo, lekker blijven doorkoersen net als in de klassiekers! Zeg nog eens dat er geen sprake is van een politiek spelletje.
Ik denk echter dat dit gevolgen kan hebben!

Vinyakke 29 maart 2021 om 09:00

Met alle respect maar is dan jouw voorstel? Alle sportwedstrijden annuleren? Doe dan ineens ook alle winkels dicht want daar heb je ook risico’s. Oja, en de fabrieken, scholen en kantoren ook natuurlijk. Ik eet wel wormen uit de tuin want door een strenge quarantaine mag ik het bos niet meer in voor konijnen. De wereld draait nog steeds door hoor, en maar goed ook!

Ward 29 maart 2021 om 09:11

En wat zou de politieke strategie hierachter dan precies zijn?

LB108 29 maart 2021 om 09:14

Als je 2 ploegen 7 dagen uit wedstrijden gaat houden maar deze ploeg blijft overal verder koersen, hoe verklaar je dit dan ..

Limal 29 maart 2021 om 09:25

Misschien best nog eens lezen wat er staat: "De 25-jarige Belg en de mensen met wie hij in contact was geweest werden onmiddellijk geïsoleerd en ondergingen in Barcelona een PCR-test. Later op de dag kreeg Cras een positieve uitslag terug, de anderen een negatief resultaat. Voorafgaand aan de laatste rit ontvingen de vijf overige renners van het team en alle stafleden een negatieve uitslag na een sneltest."

Op het moment dat de laatste rit begon waren Cras en zijn hoogrisicocontacten dus al in quarantaine gezet door het team, en de overige renners negatief bevonden via sneltests. Dit was vóór de positieve PCR-test van Cras bekend was. In hoeverre/hoelang de renners en staf daar aanwezig de komende periode niet kunnen/mogen starten in wedstrijden hangt af van land tot land, wedstrijd tot wedstrijd. De regels die dat bepalen liggen al lang vast en zijn hetzelfde voor iedereen. En je kan er zeker van zijn dat Lotto zelf dit ook doortastend opvolgt met nieuwe tests, want dat niet doen en het virus kans geven op verspreiden werkt enkel averechts.

LB108 29 maart 2021 om 09:33

@limal, ik denk je snapt het niet, de renners en personeel zitten al een week samen, denk je hij kreeg plots covid op zijn kamer en daarmee klaar?
Bij Trek en Bora werden ze zeker ook allemaal getest maar toch mogen ze niet koersen tot 7 dagen later.. Sweeny zat ook al langere tijd op hotel met de ploeg dus contact had hij zeker ook al met meerdere mensen buiten Tosh (verzorger, renners,…)
Dus uiteindelijk kan je deze ploeg zeker vergelijken met de andere twee…
Verder als iemand ziek is en je neemt je verantwoordelijkheid doe je een rapid test en ga je uit koers zoals Trek en Bora, doe je dit niet en zeg je dat je pas na de koers ben je gewoon iedereen aan het bedriegen.. sorry..

Vinyakke 29 maart 2021 om 09:50

Op het moment van de start was er nog geen sprake van Corona. Je gaat toch niet altijd een hele ploeg in quarantaine zetten bij symptomen? In het dagelijkse leven blijkt dat slechts 7% van de tests positief is, mij lijkt het voldoende dat op dat moment enkel de renner en zijn risicocontacten thuisblijven (zoals masseur en kamergenoot). Bij Bora en trek was er sprake van COVID tussen het personeel, vermoedelijk was iedereen dus risicocontact op moment van de start van de wedstrijd.

Limal 29 maart 2021 om 09:51

Neen, telkens wanneer andere teams uit koers gestapt of gezet zijn was dit NADAT de resultaten van een coronatest positief was. Zowel bij Sweeny (maagproblemen) als Cras was het resultaat pas bekend tijdens de wedstrijd. Er zijn de afgelopen weken nog legio voorbeelden van andere renners die vanwege ziekte uit koers stapten zonder dat het hele team zich terugtrok.

Edit: wat ook Vinyakke zegt dus

LB108 29 maart 2021 om 11:05

In deze tijden doe je een sneltest als iemand symptomen heeft en weet je na 15min meer. Je speelt hier wel dagelijk met vuur zo en dan nog even zwijgen en dan ooh het is corona! Dir is je verantwoordelijkheid gewoon niet nemen punt..
Moesten ze niet meer geweten hebben hadden ze zijn kamergenoot gewoon laten starten in de laatste rit en los van dit klopt het dan niet dat enkele renners dan wel mochten starten in E3 die ook in de Panne aanwezig waren..

theking 29 maart 2021 om 09:09

Wat ik wel bedenkelijk vind is dat de ploeg van start is gegaan. Andere ploegen zijn direct uit koers gegaan. Lotto gaat dus gewoon door……

Groetjesaandevoetjes 29 maart 2021 om 10:54

Dat is een eigen keuze. Ze volgen op dit moment de officiele regels (ook al zijn die nogal krom).

SpeedyLegs 29 maart 2021 om 09:09

Het dragen van een (speciaal) mondkapje tijdens de vele contacten op een wedstrijddag is gewoon niet op te brengen. Hoe professioneel je ook bent en ondanks de bevoorrechte positie als werknemer in een bedrijfstak van levensbelang.

FritsvanHoefelen 29 maart 2021 om 09:38

Geen verrassing dat het rondging in Catalonië. Zoveel zieken

xistnc 29 maart 2021 om 09:47

Dat is niet helemaal waar. Er staan 131 renners in het eindklassement. Dat is het hoogste aantal sinds 2010.

Jan 29 maart 2021 om 10:34

well done Xistnc.

Headlines

Materiaalzone

Populair