Richard Plugge: “Jumbo-Visma introduceert totaalwielrennen”

zondag 2 oktober 2022 om 07:15
Richard Plugge: “Jumbo-Visma introduceert totaalwielrennen”

foto: Raymond Kerckhoffs

Ride

In zijn column in RIDE Magazine gaat teammanager Richard Plugge terug naar de successen van ‘zijn’ Jumbo-Visma in de afgelopen Tour de France. Na het succes van Jonas Vingegaard en onder anderen Wout van Aert werd de ploeg overladen met complimenten.

“In 2013 begonnen we Team Blanco”, schrijft Plugge. “Onder de noemer Ride the future wilden we het verleden achterlaten, met een schone lei beginnen en het wielrennen teruggeven aan de fans. Dat wilden we doen door ook de opzet van een wielerploeg op een blank vel papier helemaal opnieuw te bedenken. Het anders te doen dan tot dat moment te doen gebruikelijk was. Beter vooral.

“Dat kostte tijd. Dat zorgde voor onrust, tegenslag en diepe dalen. Eerst dienden we te overleven, zorgen dat we bestaansrecht kregen en hielden. We moesten intern en extern onze rug recht houden en stormen overleven. Vanaf 2016 konden we dankzij Lotto, Jumbo en Robert van der Wallen en in de combinatie met de schaatsploeg van Jac Orie eindelijk echt gaan werken aan de nieuwe organisatie en het nieuwe wielrennen zoals we dat voor ogen hadden. En vooral vanaf 2018 nadat we met onder anderen Karel en Frits van Eerd en Ton van Veen van Jumbo en alle mensen in onze ploeg een duurzaam plan, een duurzame basis, de Blanco-koers, hadden gemaakt om de top aan te vallen.”

“Afgelopen winter noemde ik onze voorgenomen strijdwijze voor 2022 in een interview met l’Equipe ‘totaalwielrennen’, naar analogie van Rinus Michels’ totaalvoetbal. Om koersen te winnen op een overrompelende manier, met een tactiek die anderen op het verkeerde been zet. Waar Team Sky met marginal gains een nieuwe standaard zette, hebben wij die verder geprofessionaliseerd. En met attractieve koerstactiek. Onder leiding van Merijn Zeeman is daar keihard aan gewerkt, en het is gelukt.”


Wil je het hele column van Richard Plugge over de ontwikkeling van Jumbo-Visma lezen, bestel dan nu online het najaarsnummer van RIDE Magazine. Het magazine ligt in de boek- en tijdschiftwinkels en Albert Heijn XL.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Koosr1946 1 oktober 2022 om 10:26

Nu nog iemand introduceren die teksten neer laat zetten waar je wat aan hebt.
Ik heb nog nooit zo iets onzinnigs gelezen, maar dat was ik ook wel gewend van deze
meneer, heel veel bla bla bla bla, maar heel weinig inhoud

3
De Dikbilgorgel van Dorestad 1 oktober 2022 om 21:56

Zelfkennis is belangrijk, Koos!

0
Polleke 1 oktober 2022 om 11:13

Totaal-wielrennen, in de letterlijke betekenis, is een term die alleen AlpecinDeceuninck zou mogen gebruiken… Met succes actief op het hoogste niveau op de weg, MB, cyclo-cross en gravel… meerdere satelietploegen in alle categorien en dat met een fractie van Plugges budget…

3
Ward 2 oktober 2022 om 07:36

Klopt. Maar over die ploeg ga je hier geen halve column lezen ;)

-2
Beer 2 oktober 2022 om 08:32

Klopt niet, want als het bergop gaat, ligt iedereen behalve Jay Vine eraf. Om aanspraak te kunnen maken op de titel totaal-wielrennen zoals jullie het zien, zullen ze het in heuvel en bergritten en vooral eindklassementen veel beter moeten doen.

-1
Wheely 2 oktober 2022 om 08:40

Daar heeft Beer een punt en dat zeg ik als groot Alpecin fan. Ik vind overigens dat Ineos nog wel het meest aan totaalwielrennen doet met de disciplines van Pidcock en vooral hun vele jongens op de baan in combinatie met de prijzen die zij op de weg pakken.

0
Wieler-Joke 1 oktober 2022 om 07:28

Je moet natuurlijk ook de juiste renners hebben om dit te realiseren met een mooi concept alleen ben je nergens.

2
Lars Maden 1 oktober 2022 om 00:38

Bij wielrennen komt lang niet zoveel tactiek kijken als bij voetbal natuurlijk. Het is vooral een kwestie van hard trappen.

1
Fenno de Groot 1 oktober 2022 om 02:47

Er komt zeker veel tactiek bij kijken. Door tactiek verloor pogacar de tour dit jaar. Was een masterclass in vakkundig iemand slopen.

-1
Boomie1 1 oktober 2022 om 21:45

Pogacar verloor de Tour omdat Vingegaard simpelweg sterker was.
Tuurlijk TJV had een heel sterke ploeg, maar WvA kan nog zo hard op kop rijden, als het dan de benen van de kopman “sloopt”, heb je er nog niks aan.
UAE kent geen tactiek, want Pogacar is HET speerpunt. Zijn ploeg daarintegen was beschamend zwak in de Tour.

0
Blaagstra 1 oktober 2022 om 09:05

Tot zover weer de zelfbevlekking van middleman Plugge , de rinus michels van het wielrennen…manman..

1
Pedalo 2 oktober 2022 om 08:40

Qua tactiek ben ik het wel eens. Dingen anders doen dan bv Ineos. In de Tour stapt Pogi in de val. Slim. Zie het WK in Australië, ze laten een groep van 26 wegrijden en er is echt geen land wat op kop gaat rijden. Omdat dat niet “hoort” bij de oude gedachte. Maar de aanzet hiervan zijn natuurlijk wel MVP en Flip die op de meest rare momenten aanvielen

0
Beer 2 oktober 2022 om 08:46

Ik denk dat Plugge het ook voor een groot stuk tactisch bedoelt en op dat vlak geef ik hem ook gelijk. De Tour was op dat vlak indrukwekkend, maar ik denk ook aan individuele ritten als het triootje in Parijs-Nice, de Omloop & die rit die van Aert won in het geel. Uiteraard moet je er de renners voor hebben, maar hoe ze voorbereid zijn en het uitspelen: magistraal.

-1
Polleke 2 oktober 2022 om 10:24

Dat vat het goed samen : “met de juiste renners”.,,daar valt of staat elke strategie mee…

1
fransestinkkaas 1 oktober 2022 om 09:37

De Tour van dit jaar was een buitengewoon sterk staaltje wielrennen, absoluut. Echter vond ik de rest van het seizoen verre van overtuigend als je kijkt naar de monumenten en de overige twee grote rondes (tuurlijk, overmacht). Natuurlijk hebben ze in andere seizoenen laten zien dat ze dat ook in huis hebben, maar als beste team van de wereld zou één grote ronde en nog drie rittenkoersen niet mogen volstaan. De samenwerking met development en de jonge renners vind ik overigens fantastisch.

-2
Boomie1 1 oktober 2022 om 21:46

Sorry, maar Bouwman kleurde de Giro mee? En Roglic was gewoon prima in de Vuelta tot die stomme val?

Voorjaar was inderdaad niet op het juiste niveau.

-2
Beer 2 oktober 2022 om 08:28

Het voorjaar was veel beter dan de Vuelta. Voor Roglic telt zijn val als excuus maar voor van Aert zijn Covid-besmetting niet? Ze domineren de Omloop, E3 en Parijs-Nice & behalen podiumplaatsen in PR, LBL, DDV en GW Volgens mij was het voorjaar dik in orde, maar miste het de kroon op het werk, deels door die covid.

1
Murcia 1 oktober 2022 om 10:40

Ik zou totaalwielrennen anders uitleggen dan Plugge, voor mij is het meestrijden om de winst in alle onderdelen (Grote rondes AK, Monumenten, Tijdritten, Massaspurts en Rittenkapen) juist het verfrissende. Dit was nieuw omdat steeds meer ploegen gingen focussen op 1 onderdeel. Moet wel worden aangetekend dat die brede inzet hand in hand ging met een stijgend budget, maar toch.

-2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone