Rapportcijfers 2021: Astana-Premier Tech
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 17 november 2021 om 17:30

Rapportcijfers 2021: Astana-Premier Tech

Nu het wielerseizoen 2021 er definitief op zit, kunnen we de balans opmaken. In een nieuwe rubriek legt WielerFlits de WorldTour-teams langs de meetlat, van het laagste geklasseerde team op de UCI Ranking naar het hoogste. Vandaag de beurt aan een van de sterkhouders uit de WorldTour. Of althans, voorheen: Astana-Premier Tech.

In de rubriek Rapportcijfers 2021 geven we alle WorldTour-ploegen, de Belgische ProTeams en de Nederlandse Continental-teams rapportcijfers op basis van hun seizoen. We werken de UCI Team Ranking van beneden naar boven af, gevolgd door de ProTeams en op onze Continental-feed sluiten we af met de Nederlandse ploegen. Ieder team beoordelen we op interpretatie. Dat wil zeggen: een zesde plaats in het eindklassement van de Tour de France is voor de ene ploeg een daverend succes en voor de ander een fikse teleurstelling.

We beoordelen teams op basis van de klassiekers, de grote rondes en de overige koersen. Onder de klassiekers verstaan we de volgende voorjaarskoersen: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Dwars Door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Daarbij aangevuld met in het najaar Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. De grote rondes spreken voor zich, waardoor alle andere koersen vallen onder overige wedstrijden. Een team krijgt drie cijfers.

Doelen 2021
Aan het begin van het seizoen zette sportief manager Aleksandr Vinokourov de lijnen uit voor Astana-Premier Tech, toen Yana Seel nog de grote baas binnen de ploeg was. Vino ging met Aleksandr Vlasov voor het podium in de Giro d’Italia, waarbij er stiekem zelfs gedroomd werd van de eindzege. Daarnaast zette hij in op dertig seizoenszeges en wilden de Kazachen doorgaan op de ingezette lijn in de klassiekers. Jakob Fuglsang won immers in 2020 de Ronde van Lombardije en een jaar eerder Luik-Bastenaken-Luik. Ook van toen nog nationaal kampioen en kopman Alexey Lutsenko werd er het nodige verwacht in de klassiekers.

Fuglsang maakte niet zijn beste jaar mee – foto: Cor Vos

Klassiekers: 5
Om maar meteen met het laatste onderdeel van de doelen te beginnen: dat liep niet uit op een daverend succes. Hoewel er goed werd begonnen met een zesde plek in De Omloop (Alex Aranburu), een negende plaats in Strade Bianche (Jakob Fuglsang) en een zevende plek in Milaan-San Remo (opnieuw Aranburu), was het daarna vrij pover. In de Ardennenklassiekers viel het ook tegen. Aranburu (Amstel Gold Race en Waalse Pijl) en Fuglsang (Luik) eindigden respectievelijk als elfde, dertiende en twaalfde. In Parijs-Roubaix haalde zelfs geen enkele renner de uitslag. Zes renners gaven op, Davide Martinelli en Benjamin Perry eindigden buiten tijd. Voor een ploeg als Astana-Premier Tech kan dat geen voldoende zijn: een vijf, dus.

Grote rondes: 6
Ook in de grote rondes hield het niet over. Het hoofddoel van de ploeg voor dit jaar was het podium halen in de Giro. Dat is niet gelukt, maar Alexandr Vlasov viel er met een vierde plek maar net buiten. Bij een ritzege zijn de azuurblauwen nooit in de buurt geweest; een derde plek van de 25-jarige Russische klimmer in etappe negen was de beste uitslag. In de Tour de France was Ion Izagirre dan weer dichtbij een etappeoverwinning. In de fameuze achtste etappe moest hij alleen Dylan Teuns voor zich laten.

Wel reed Alexey Lutsenko een heel sterke Ronde van Frankrijk. Ondanks dat hij slechts twee keer top-10 reed (tiende in de tijdrit op dag vijf en achtste in de elfde rit), reed hij daarnaast wel tien keer bij een resultaat tussen plek elf en plek zestien. Het resulteerde in een knappe zevende plek in het eindklassement, terwijl de Kazachse alleskunner nog nooit zo hoog eindigde in een grote ronde. In de Vuelta a España speelde het team een kleine rol, al pakte Aranburu bijna het rood op de openingsdag. Hij werd tweede.

Lutsenko kwam sterk voor de dag in de Dauphiné en daarna in de Tour – foto: Cor Vos

Overige wedstrijden: 5
In de overige wedstrijden scoorde Astana-Premier Tech een onvoldoende. Er werden slechts dertien zeges behaald, waaronder vijf nationale titels tijdrijden en twee nationale titels op de weg. Aranburu en Ion Izagirre wonnen beiden een rit in de Ronde van het Baskenland, Lutsenko won de tijdrit in het Critérium du Dauphiné (waar hij ook al knap tweede werd in het eindklassement), Luis Léon Sánchez won de Ordiziako Klasika en helemaal op het eind van het seizoen zorgden Lutsenko en Samuele Battistella nog voor zeges in de Coppa Agostoni en de Veneto Classic. Voor de Italiaan zijn eerste profzege.

Onderaan de streep werd er wel een flinke rekening betaald, omdat Alexander Vinokourov ingezet had op dertig zeges. Het werden dus meer dan de helft minder. Waarom dan toch een vijf? In Parijs-Nice (tweede, Vlasov), Tour de Romandie (zevende, Ion Izagirre) en de Ronde van Zwitserland (derde, Fuglsang) was het qua rondewerk niet slecht. Daarnaast werden er een flink aantal tweede en derde plekken behaald, die met een beetje meer geluk net wel in een zege geresulteerd hadden kunnen hebben. Al bij al bleef Astana-Premier Tech wel onder de verwachtingen en dus is een kleine onvoldoende op z’n plaats.

Eindcijfer: 5,3
Resumé scoort de ploeg van Vinokourov een kleine onvoldoende voor het seizoen 2020. Lutsenko kende weliswaar een paar uitschieters, maar hij was met name aan het begin van het seizoen minder consistent dan we van hem gewend zijn. Fuglsang had het ook lastig en zette na een val in de Benelux Tour al een punt achter zijn seizoen. Vlasov leek zich in de Vuelta voor het eerst sinds de Giro weer op te richten, maar aan het eind van de derde week zakte hij weg en volgde er een opgave. Zonder topsprinter was dertig zeges wellicht ook wat optimistisch. Wel opmerkelijk: de groei van Aranburu. Tevens pijnlijk: van deze vier renners in dit blokje, rijdt alleen Lutsenko volgend jaar nog in het shirt van Astana Qazaqstan.

Een vaan de ontdekkingen van het seizoen: Alex Aranburu – foto: Cor Vos


Er zijn ook polls geplaatst bij de Rapportcijfers 2021 van Team DSMQhubeka NextHashTeam BikeExchangeLotto Soudal, EF Education-NippoCofidis en Intermarché-Wanty Gobert. Klik op de desbetreffende ploeg, scroll in het artikel naar onderen en stem.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
17 november 2021 07:09
Een 5 vind ik echt maximaal. Volgens mij heeft Astana geen slecht budget, iets wat ik wel mis aan informatie om een beter oordeel te geven. @WF: Is het mogelijk om buiten alle doelen ook de budgetten weer te geven?
    17 november 2021 10:05
    De budgetten zijn (op Ineos, AG2R en misschien een derde team) niet bekend. Er gaan alleen geruchten rond.
    Astana heeft al een tijdje problemen om rond te komen, dus ze hebben oftewel een laag budget, of een probleem met cashflow en het innen van beloofde bedragen. Het is ook niet voor niets dat de beste renners vertrekken en de kwaliteit van de selectie al enige tijd jaar op jaar minder wordt.
    17 november 2021 10:10
    Daar zijn toch allerlei lijstjes van?
    17 november 2021 10:33
    Op Statista vind je wel zo’n lijstje van de ploegen uit de afgelopen Tour. Geen idee hoe accuraat het precies is, en DSM staat er bv. niet bij, maar het geeft wellicht al een beetje een idee van hoe de verhoudingen ongeveer liggen.

    Ineos Grenadier: 50m
    UAE Team Emirates: 35m
    Jumbo-Visma: 27m
    Deceuninck-Quick Step: 25m
    Citroën AG2R - La Mondiale: 23m
    Movistar: 20m
    Groupama-FDJ: 20m
    Israel Start-Up Nation: 18m
    Bora-Hansgrohe: 18m
    Bahrain Victorious: 18m
    Trek-Segafredo: 14m
    Cofidis: 13m
    Lotto-Soudal: 12m
    EF Education Nippo: 12m
    Astana Premier Tech: 12m
    Arkéa-Samsic: 10m
    Total Direct-Energie: 10m
    Team BikeExchange: 10m
    Alpecin Fenix: 10m
    Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux: 9m
    Qhubeka-Assos: 8m
    B&B Hôtels P/B KTM: 7,5m
    17 november 2021 20:19
    Noordbiker +1

    Zonder inzicht in budgetten is cijfers geven lastig. Het voornamelijk afgaan op vooraf gestelde doelen, slaat nergens op.

    Alfons bedankt. Ik dacht dat Astana hoger zat. Ik heb een 5 gegeven, met name door het ontbreken van een grote ronde podium of overwinning in een grote koers.
    Met dit budget was een 6 op zijn plaats geweest. Voornamelijk Lutsenko en Vlasov hebben het eigenlijk best goed gedaan.

    Volgens wikip is het budget van DSM 18 miljoen.
17 november 2021 07:32
Net als gisteren met Youri eens. Wordt wel saai zo. ;) Aranburu was wel een lichtpuntje dit jaar en ook Lutsenko leek licht te geven. De andere grote namen vielen tegen.
17 november 2021 07:38
Een 5,5 wat mij betreft. Net zoals bij DSM ook de rommel op de achtergrond meenemen, het was een roerig jaar met geplande coup door hey mate - sponsor en vervolgens de, opperwezen u bent geprezen, terugkeer van Vino. Eigenlijk is dit allemaal relatief geruisloos en zonder media gejank gegaan wat knap is. Volgend jaar verwacht ik weer een 7 jaar met veel leuke solo aankomsten, wel lijkt me duidelijk dat ze in algehele zin 1 niveau omlaag vanuit de kopgroep naar de eerste achtervolgers gemaakt hebben.

off topic : weet wf dat er een behoorlijk irritant chipspoppupje het gebruiksgemak van de site voor 88% om zeep helpt?
    17 november 2021 09:15
    88% is nog vrij goed, ik heb als ik een goeie scroll doe zonder de bottom pop up te verwijderen some 0% nieuws en alleen maar advertising - top bottom side.

    WF mag hier absoluut iets aan doen, ik begrijp dat er inkomsten gegenereerd moeten worden, maar teveel is teveel ! Vooral die bottom pop up is enorm enerverend!
    17 november 2021 13:29
    Op de smartphone leggen ze soms onder in beeld slim twee advertenties over elkaar. Klik je net verkeerd weg dan klik je op de advertentie. Zo heeft ieder bedrijf zijn eigen normen en waarden om geld te verdienen.
    17 november 2021 23:04
    Ik heb dit laatst ook al eens gemeld. Mede omdat door een deel van de advertenties de hele browser vast liep.
    Die slide-up aan de onderzijde is inderdaad rete irritant.
17 november 2021 08:15
Ze leveren als team heel veel sterkhouders in en krijgen afdankers van andere teams ervoor terug. Ben benieuwd wat dit team volgend jaar nog gaat presteren.
17 november 2021 09:22
Puur mathematisch, als je 30 overwinningen wil en je doet er 13 en daarvan is meer dan de helft nationale titels, dan is een 4 al een hoge score.

Nul kwaliteit in de overwinningen en buiten wat leuke ereplaatsen voor Lutsenko, Aranburu, Fuglsang en Aranburu - helemaal NIKS gepresteerd!
    17 november 2021 09:33
    Deel deze mening. Met DSM als benchmark in het achterhoofd, kan Astana met gevoelsmatig een groter budget en meer ambitie, niet een hoger punt krijgen dan DSM (3.7).

    Om weer vergelijk te maken met voetbal, Astana is de Vitesse van het wielrennen en zijn dit jaar in rechterrijtje beland. Voor een ploeg van dit kaliber met top 100 renners als Lutsenko, Vlasov, Izagirre, Aranburu en Fuglsang mocht meer verwacht worden en een 4.5 zou meer op zijn plek zijn.
    17 november 2021 17:42
    Astana is volgens mij inmiddels meer een soort van Heracles, Groningen of Willem 2 qua budget. Mensen meten de prestaties van Astana teveel af ten opzichte van de top 5 ploeg (met top 5 budget) die het ooit was, terwijl hun budget nu volgens mij buiten de top 10 valt. Kijk hoeveel renners ze moeten laten gaan en wat een gemiddelde en matige renners terugkomen. Dat is niet uit weelde hoor.
17 november 2021 09:31
Het hield niet over in mijn optiek. Vlasov heeft nèt niet die groei gemaakt om echt met de knikkers mee te doen, geen schande maar dit lijkt dan zijn plek qua klassementen te worden. Fuglsang is ineens 'te oud' geworden, rondewerk was sowieso nooit helemaal zijn specialiteit maar bij de klassiekers komt het nu ook niet. Lutsenko had een leuke tour maar was eigenlijk op het verkeerde moment in het jaar in topvorm voor zijn specialisme. De 2 Izagirre's lijken me ook te oud geworden om echt nog iets in de korte rondes uit te richten en verder weinig verrassende uitschieters van jongelingen. Stalnov, Rodriguez en Tejada had ik toch wel wat meer van gehoopt. Zoals hierboven genoemd was alleen Aranburu een lichtpuntje. Een 4
    17 november 2021 12:17
    Lutsenko is in mijn ogen juist al jaren vroeg in vorm en pakt dan z'n overwinningen. Nu juist eens in de tour, mooi
17 november 2021 09:35
Ploeg viel enorm tegen, zal zo zijn redenen hebben maar daar gaan we geen rekening mee houden. Een 4 dus. Volgend jaar beter!
17 november 2021 10:52
Eindoordeel lijkt me wel fair. In mijn optiek had het punt voor de grote rondes iets hoger gemogen en dat van de klassiekers en overige koersen iets later, vooral Lutsenko heeft in de Tour wel indruk gemaakt.

Al bij al ondermaats voor deze ploeg
17 november 2021 11:43
Het wreekt zich hier dat de pr uitlatingen teveel als doel worden neergezet. Grootspraak vooraf is heel regulier, dus je moet denk ik ook meewegen wat je zelf van een team verwachtte. Veel kopmannen hebben het naar verwachting gedaan of beter, zoals vlasov, lutsentko, aranburu en zelfs een overwinning van LL. Alleen fuglsang echt minder, maar die is ook al echt oud dus kon je dat serieus verwachten hte,
    17 november 2021 13:32
    Fuglsang oud? Die is gewoon 5 volle jaren jonger dan Valverde.
17 november 2021 12:09
Eens met Mwielerfan. Het was een prima jaar voor een ploeg met vooral vrijbuiters. Hoe kun je nu een lager cijfer geven dan Intermarché. Astana wordt hier beoordeeld omdat het een ploeg is die in het verleden grote ronde winnaars in de selectie had, en wordt veroordeeld omdat Benjamin Perry niet finisht in Roubaix. Jan Hirt finishte niet in Lombardije, maar daar heb ik niemand over gehoord.
17 november 2021 12:16
Ik vind zo'n evaluatie over het afgelopen jaar hartstikke leuk om te lezen. Maar om nu een rapportcijfer aan het vooropgestelde doel te hangen, vind ik wat zwaar. Als vd Poel/Roglic/Ewan/vAert/Evenepoel/Pogacar zijn knie breekt dan krijgt het team waarschijnlijk 2 punten minder omdat ze hun 'doelen' niet halen.
Ik zou de doelen wat minder belangrijk maken en de budgetten wat hoger in de pikorde zetten. Ook de groei van de ploeg toz van de vorige jaren zou ik meenemen in een eindcijfer.
17 november 2021 18:42
kleurloos seizoen van deze ploeg. Daar had denk ik iedereen meer van verwacht. ik ben benieuwd of de nieuwe aankopen het tij kunnen keren.

Reacties zijn gesloten.