Ralph Denk: “We gaan Wilco Kelderman missen, maar ik begrijp zijn keuze voor Jumbo-Visma”

vrijdag 21 oktober 2022 om 12:30
Video

BORA-hansgrohe ziet na twee jaar Wilco Kelderman vertrekken. De ervaren klimmer kiest voor een terugkeer naar Jumbo-Visma, waar hij in het verleden ook al meerdere jaren voor uitkwam. Ralph Denk, de ploegmanager van BORA-hansgrohe, zegt dat hij het vertrek van Kelderman betreurt. “Ik wil hem bedanken voor de laatste jaren”, aldus Denk in gesprek met WielerFlits.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Het was moeilijk voor ons toen we hoorden dat hij zou vertrekken, want we hebben een goede band met Wilco. Ik ben hem super dankbaar voor wat hij gedaan heeft voor de ploeg, maar ik begrijp zijn transfer ook wel”, zegt de Duitse teambaas. “Hij is natuurlijk een Nederlander en zit in de herfst van zijn carrière. Hij gaat naar zijn oude ploeg, waar hij begonnen is als prof, en ik denk dat hij zijn loopbaan daar ook zal afsluiten. We gaan hem missen, maar we hebben alle respect voor zijn keuze.”

Naast dat Kelderman vijfde werd in de Tour de France van 2021, was hij ook in de door Jai Hindley gewonnen Giro d’Italia erg belangrijk. Kelderman nam veel jonge renners bij de hand volgens Denk. “Ik herinner mij de Turijn-etappe tijdens de Giro. Dat was een fantastische rit voor onze ploeg. Niet iedereen was overtuigd, maar Wilco was degene die jonge renners als Matteo Fabbro en Giovanni Aleotti overtuigde om mee te doen met het plan. Hij was heel belangrijk voor ons en we gaan hem proberen te vervangen, maar het is een groot gemis.”

Kelderman maakt ‘oorlog’ in Giro-rit naar Turijn – foto: Cor Vos

‘Grote ronde winnen was tussentijds doel’
Kelderman maakte, samen met Hindley, Aleksandr Vlasov, Emanuel Buchmann en Sergio Higuita, deel uit van de kern van kopmannen die zich focusten op het rijden van grote rondes. “We hebben onze interne strategie veranderd vorig jaar. Na het vertrek van superster Peter Sagan hebben we een nieuwe structuur opgezet binnen de ploeg. Het was een tussentijds doel om een grote ronde te winnen. We hebben dat al meteen in de eerste grote ronde gedaan en dat maakt ons trots”, zegt ploegbaas Denk.

“Maar om eerlijk te zijn is het niet makkelijk om dat te bewijzen. Dat weten we, en onze missie is om onszelf te bewijzen. We moeten er staan op topniveau en dat is een missie die we overbrengen op onze renners”, gaat hij verder. Maar als het winnen van een grote ronde een tussentijds doel is, wat is dan het einddoel? “Het is altijd een droom van mij om de Tour te winnen. Ik ben al twintig jaar manager van een wielerploeg en dat is het grote doel. We hebben de op een na grootste ronde van drie weken al gewonnen, dus er is bijna niet meer te winnen.”

Onze strategie staat nog steeds en is niet veranderd. We hebben de contouren duidelijk staan. De grote rondes hebben, vooral in Duitsland, een grote reputatie. Meer dan de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Het levert ook meer mediawaarde op, dus daarom zijn we deze weg ingeslagen. En hopelijk kunnen we successen zoals in de Giro blijven herhalen.”

Uitbreiding klimkern
BORA-hansgrohe heeft volgens onze informatie interesse in Daniel Felipe Martínez, maar de Colombiaanse klimmer heeft voor 2023 nog een contract bij INEOS Grenadiers. Volgens Ralph Denk is het niet nodig om die klimkern met kopmannen nog verder uit te breiden. “We hebben veel goede klimmers in de ploeg, zoals Lennard Kämna. Wat hij deed in het voorlaatste etappe van de Giro… Hij was bepalend toen we Carapaz losten. We hebben ook nog Patrick Konrad en Max Schachmann. Als we al die jongens op hun beste niveau kunnen krijgen, dan hebben we een super sterk team.”


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

22 Reacties

Posterix 20 oktober 2022 om 19:42

Wat een lieve woorden voor Kelderman. Ik had niet door dat hij zo een gewaardeerd persoon zou zijn voor Bora. Leuk nieuws en een leuk interview! Nice!

7
Lay On 20 oktober 2022 om 21:47

"In de herfst van zijn carriere", "loopbaan afsluiten bij zijn eerste ploeg"….
Hij is verdorie net 31 jaar!

4
BoemBoemWvA 21 oktober 2022 om 07:20

Voor 3 jaar getekend dacht ik. Dus dat is niet heel gek toch?

1
Michiel 20 oktober 2022 om 20:24

Tis een goed ventje hoor, onze Wilco. Hij kan wel eens heel belangrijk worden voor TJV. Hoe hij ook reed in Lombardije, terwijl hij net ziek was geweest.

3
Pietspeed 20 oktober 2022 om 22:09

"In de herfst".. 31 jaar. Is ongeveer op z'n top van z'n kunnen. Kan nog heel veel mooie dingen laten zien. Goeie move van TJV. Bora wilde wrs voor een dubbeltje op de eerste rang blijven zitten. Overigens wel idd zeer sterk team. Voor de klassiekers echter niet echt, en dat bepaalt toch mede hoe succesvol een team is. Alleen een Giro na ca 20 jr. is niet indrukwekkend.

2
Dikke Vrouw 20 oktober 2022 om 22:24

Zijn niet zoveel equipes die grand tours winnen hoor . Quickstep , jumbo , uae , ineos , bora , astana daar houdt het ongeveer op

1
Lay On 20 oktober 2022 om 23:08

Plus Movistar, Sunweb/DSM, Mitchelton/BikeExchange, Saxo/Tinkoff, Radioshack, EF/Garmin. Toch 12 ploegen dus die in de laatste 10 jaar een Grote Ronde wonnen

0
VerstandOpNul 20 oktober 2022 om 23:15

Ja vroeger zou je met 31 jaar op je topniveau zijn.. Maar Pogacar, Evenepoel en Bernal hebben die curve een stukje verschoven..

1
havana 21 oktober 2022 om 06:50

Zo lang Wilco weigert te verhuizen zal hij niet beter worden.

0
sooike 21 oktober 2022 om 13:24

Tweede garnituur geworden . Maar daar heeft TVJ er al zo veel van!

0
Cen Morawec 22 oktober 2022 om 16:38

Denken jullie, dat Kelderman de rol van Domoulin bij Jumbo Visma moet krijgen? Een Nederlands kopman om rondes te winnen?

0
Jumbo 20 oktober 2022 om 21:50

De kans dat als je Roglic en Kelderman samen opstelt in een ronde en minimaal één van de twee valt, is zowat honderd procent. Geef mij maar een net wat mindere renner die rust uitstraalt en voortdurend in het zadel blijft zitten. Blijft ontzettend spijtig dat Arensman niet naar Jumbo is gegaan. Ze gaan de gevolgen van de keuze voor weer een brokkenpiloot nog wel merken.

-5
Gr.R. 21 oktober 2022 om 10:41

Roglic, 11 grote rondes, 8 uitgereden, 3 gewonnen, 1 keer tweede, 1 keer derde en 1 keer vierde. Maar hij ligt altijd op de grond.

0
Mooie Sjors 21 oktober 2022 om 10:58

Terechte opmerking. Anderzijds zijn er de laatste 3 seizoenen wel veel tuimelpertes geweest. Van de laatste 4 grote rondes 3 keer uitgevallen, en ook in Parijs-Nice ’21 en Dauphiné ’20 eindwinst verspeeld door een valpartij.

Pure pech of speelt er meer (nerveuzer peloton, minder concentratie, meer risico’s nemen vanwege belangrijke kandidaat geworden voor de eindwinst…)?

0
Mooie Sjors 20 oktober 2022 om 19:15

Die snor… kweenie. Als je de aandacht wil van de zedenpolitie kan het wel een goed idee zijn natuurlijk.

-7
Panache 20 oktober 2022 om 21:34

Ik dacht: dat is Lalo uit Better call Saul.

-1
Mooie Sjors 20 oktober 2022 om 21:56

Haha ik zie hem al uit het plafond vallen van Evenepoels honeymoon-hotel met zijn manisch grijnsje. Ralph Denk needs you in the Bora shirt next season, buddy.

0
kleomantre 21 oktober 2022 om 10:49

Marc Rebillet, check z’n show op youtube in Paradiso Amsterdam. Die heeft ook zo’n snor en ook nog eens de kleedwijze.

0
De Onechte gaviaal uit Ochten 21 oktober 2022 om 23:18

Marc Rebillet is een koning!

0
Alfred Issendorf 20 oktober 2022 om 19:34

TJV gaat Kelderman ook af en toe missen. Achter welke vangrail ligt hij nu weer met fiets en al.

Engels: Ligt Primoz ernaast?
Boven: Zo te zien wel…
Engels: Potverdikkeme, en we hadden nog wel zo gezegd dat hij Wilco zijn wiel…
Snuggere Frans: Sorry, mijn fout, ik dacht dat Wilco zijn lesje…
KRAAK

-17
Jean Dumas 21 oktober 2022 om 10:26

Allemaal boze likes, kom op, een beetje humor mag best.

1
Gr.R. 21 oktober 2022 om 10:38

@Jean: als het bij de eerste regel gebleven was, dan ja. De rest is nodeloos schoppen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone