Goud voor Price-Pejtersen op EK tijdrijden voor beloften, Hoole pakt brons

donderdag 9 september 2021 om 15:36
Goud voor Price-Pejtersen op EK tijdrijden voor beloften, Hoole pakt brons

foto: Cor Vos

Johan Price-Pejtersen heeft zich in Italië gekroond tot Europees kampioen tijdrijden bij de beloften. De Deen bleek veruit de snelste in de 22,4 kilometer lange vlakke tijdrit in en rond Trento. Søren Wærenskjold bezorgde Noorwegen een zilveren medaille, brons was er voor de Nederlander Daan Hoole.

In tegenstelling tot bij de profs is het Europees kampioenschap bij de beloften al jarenlang een belangrijk meetmoment. Sinds 1997 staan er eigenlijk louter bekende namen op de erelijst, een enkeling daargelaten. Ook nu kon een aanstormend talent zichzelf bijschrijven op het palmares. Met Johan Price-Pejtersen, Søren Wærenskjold, Filip Maciejuk, Nederlanders Daan Hoole en Tim van Dijke, de nieuwe rondesensatie Juan Ayuso en de Belg Lennert Van Eetvelt stonden aardig wat potentiële winnaars aan de start van de biljartvlakke tijdrit van 22,4 kilometer in en rond industriestad Trento.

Price-Pejtsersen zet eerste richttijd neer 
De uit IJsland afkomstige Kristinn Jonsson mocht om 14.15 uur het spits afbijten, maar speelde verder geen rol van betekenis in de strijd om de medailles. De eerste serieuze richttijd aan het eerste tussenpunt werd neergezet door mede-favoriet Price-Pejtersen. De 22-jarige Deen, die twee jaar geleden al eens Europees kampioen werd in de U19-categorie, kwam na 10,5 kilometer door met een tijd van 12m34s. Price-Pejtsersen bleek op dat moment veel sneller dan eerder gestarte renners als de Spanjaard Raúl García (13m15s) en Joonas Kurits (13m30s) uit Estland.

Johan Price-Pejtersen – foto: Cor Vos

Vervolgens was het wachten op de doorkomst van de andere favorieten voor de wit-blauwe sterrentrui. Mick van Dijke bijvoorbeeld, maar de Nederlander moest aan het eerste tussenpunt al bijna één minuut (13m27s) toegeven op Price-Pejtersen. Ook de Duitse hardrijder Maurice Ballerstedt was na 10,5 kilometer al min of meer uitgeschakeld voor de Europese titel: Ballerstedt klokte 13m19s en bleek driekwart minuut te langzaam om de tijd van Price-Pejtsersen aan te vallen. Ook Ayuso (13m21s) en Adam Holm Jørgenson (13m12s) kwamen bij lange na niet aan de kanontijd van de voorlopige leider.

Ook de voor Rusland uitkomende Lev Gonov volgde halverwege al op behoorlijke achterstand, maar wist met een tussentijd van 12m57s de schade wel binnen de perken te houden. Ook Hoole en de Duitser Michel Heßmann doken aan het eerste meetpunt onder de dertien minuten. Hoole, misschien wel de belangrijkste tijdrittroef namens Nederland, klokte 12m58s en Heßmann deed met een tijd van 12m57s ook nog volop mee om de medailles. De Pool Filip Maciejuk, op voorhand een van de grote favorieten voor de titel, stelde dan weer teleur met een split time van 13m25s.

Denemarken versus Noorwegen
De lijst met tussentijden was pas compleet na de doorkomst van Alexandre Balmer en Søren Wærenskjold. De Zwitserse schaduwfavoriet Balmer (13m06s) noteerde de zesde tussentijd, de Deen Wærenskjold was met 12m53s goed voor een tweede tussentijd. Het verschil tussen de nummers één en twee was na net iets meer dan tien kilometer twintig tellen in het voordeel van Price-Pejtersen, die intussen richting de eindstreep denderde in het centrum van Trento. Met een eindtijd van 25m35s, goed voor een gemiddelde van 52,5 km/h, legde hij de lat bijzonder hoog voor zijn concurrenten.

Daan Hoole op weg naar een bronzen medaille – foto: Cor Vos

Gonov, Heßmann, Hoole… De concurrenten beten hun tanden stuk op de eindtijd van Price-Pejtersen. Hoole bleek onderweg wel goed te hebben ingedeeld en wist in het tweede deel van de tijdrit kostbare seconden goed te maken op Heßmann en Gonov. Met een voorlopige tweede tijd, achter Price-Pejtersen, mocht de boomlange 22-jarige Nederlander dromen van een medaille. Het werd uiteindelijk een medaille met een bronzen randje, aangezien Wærenskjold nog onder de tijd van Hoole wist te duiken, al bleek het verschil aan de streep minimaal: 26m08s om 26m09s.

Wærenskjold en Hoole finishten echter wel op gepaste afstand van Price-Pejtersen, die uiteindelijk met groot machtsvertoon naar de Europese titel wist te snellen. Heßmann moest genoegen nemen met de ondankbare vierde plaats, Gonov maakt de top-5 vol. Van Eetvelt kwam niet verder dan een negende plaats, Van Dijke werd slechts dertigste.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Murcia 9 september 2021 om 15:42

De Deen indrukwekkend, dat gemiddelde geeft al aan hoe hij huis hield. Hoole een mooie medaille en een ticket voor het WK. Hessman gaat bij TJV een aardige omgeving krijgen voor zijn tijdrijders ambities en Waerenskjold is een naam waarvan we het laatste ook nog niet gehoord hebben.

Michiel 9 september 2021 om 16:08

Waar was Mick?

Murcia 9 september 2021 om 17:09

@Michiel
Mick liet het EK schieten en zet alles op het WK. Heeft daardoor zijn broer een kans gegeven voor het behalen van het tweede ticket voor het WK ITT maar die verloor de strijd vandaag van Hoole.

Daniel17 9 september 2021 om 15:49

Wel leuk dat je deze tijden kan vergelijken met de profs straks. Het blijft wel apart hoe sommige renners hier wel 4-5 renners kunnen inhalen en anderen die net zo hard rijden de hele tijd niemand tegen komen.

Die IJslanders zijn op meer dan 8 minuten gereden, rijden die uberhaupt op een tijdritfiets? Dat is toch kampioenschapsonwaardig

aardappeljager 9 september 2021 om 15:56

Waarschijnlijk hadden ze geen wind tegen. Dat zijn die IJslanders nu eenmaal gewend en maken nooit meer snelheid.

Even zonder dollen. Vraag me wel vaker of dat “meedoen is belangrijker dan winnen” niet volledig de plank mis slaat.

Melkzuur 9 september 2021 om 15:59

Dat vergelijken is inderdaad leuk. De Belgische juniors (26:26) zouden allebei in de top 10 staan (en dat met gelimiteerd verzet).

Massimo Bataille 9 september 2021 om 16:09

Ik vind het wel belangrijk dat de ‘mindere’ goden ook meedoen en eens kunnen vergelijken. Je mag niet vergeten dat dit vaak ook wel (semi-)profs zijn die ook wel voor hun sport leven.
Bij die ijslanders is het verschil nu wel dermate groot dat ik idd zou denken dat ze op gewone fiets reden ipv TT-fiets of ergens grote pech hebben gehad. Want met die tijden waren ze gewoon laatstes bij de juniore dames ook.

notriple 9 september 2021 om 17:46

Laten die ijslanders zich maar bezighouden met het wk wakvissen.

thomasjaarsma 9 september 2021 om 20:14

10e plek voor captain price bijde profs

Headlines

Populair

Materiaalzone