Pello Bilbao: “Ik wil top-5 rijden in de Giro of Vuelta”

donderdag 20 januari 2022 om 08:57
Pello Bilbao: “Ik wil top-5 rijden in de Giro of Vuelta”

foto: Cor Vos

Pello Bibao heeft een lange rustperiode achter de rug. Sinds de Ronde van Frankrijk kwam de Spanjaard niet meer in actie, maar na het volle programma dat hij daarvoor kende is dat niet heel verwonderlijk. Door zowel in 2020 als 2021 de dubbel Giro-Tour te doen reed hij in één jaar tijd namelijk vier grote rondes. “Ik merkte dat ik op aan het branden was”, vertelt hij nu aan DeiaIn dit interview gaat hij dieper in op het mentale aspect van wielrennen, zijn traptechniek en zijn ambities voor 2022.

Vanwege de veranderde kalender in 2020, hebben veel renners een drukke periode gehad, zegt Bilbao. “We waren ons er allemaal bewust van de last die we moesten dragen. Ik ging er goed mee om, maar het is waar dat er in de laatste Ronde van Frankrijk bepaalde momenten waren dat ik merkte dat de competitie en stress die bij de Tour horen hun tol van me eisten”, geeft hij zijn persoonlijke ervaring weer.

“De Tour is een wedstrijd die je tot de limiet laat gaan”
Hoewel hij nog als negende eindigde in de Tour, was het dus vooral die ronde die hem zwaar viel. “De Tour is een wedstrijd die je tot de limiet laat gaan. Als je de mentale frisheid hebt, kun je heel veel aan. Maar bij mij was het mentaal meer op dan fysiek. Als het hoofd niet meer kan bevelen, doet het lichaam alleen maar meer pijn”, legt de renner van Bahrain-Victorious uit.

Om die reden nam Bilbao dus een lange rustperiode. “Ik dacht dat het noodzakelijk was om veel van mijn conditie te verliezen en even afstand te nemen van het leven van een atleet. Ik heb een maand afstand genomen van de fiets. Je merkt dat je krachten afnemen, dat je niet langer dezelfde bent, dezelfde vermogens kan trappen – dat is het moment dat je tegen jezelf zegt: ‘Laten we er weer aan gaan werken.’ Nu is het zaak om weer te verbeteren, zelfs beter te worden dan vorig jaar, en mezelf te verrassen”, kijkt hij vooruit.

Tijdritten en traptechniek
Vooral in de tijdritten wil Bilbao weer beter worden. “Ik heb het gevoel dat mijn tijdritkwaliteiten wat achteruit zijn gegaan en ik wil weer terug naar het niveau van twee, drie jaar geleden”, klinkt het. Een andere punt waarop hij nog verbeteringsmogelijkheden ziet, is zijn traptechniek. “Het kan niet gezegd worden dat ik een slechte techniek heb, aangezien ik goede resultaten heb behaald, maar ik zie wat fouten in mijn pedaalslag.”

“Het is er door de jaren heen onbewust ingeslopen. Nu proberen we een meer geraffineerde, orthodoxe stijl. Het belangrijke is echter niet de esthetiek, maar de effectiviteit. Daar is denk ik ruimte voor verbetering”, stelt de 31-jarige renner.

Top-5 in Giro of Vuelta
Bilbao laat ook nog weten de Tour dit jaar te laten schieten, omdat hij van afwisseling houdt. In de Giro en Vuelta, die hij wel wil betwisten, heeft hij echter grote plannen. “Ik zou graag top-5 in de Giro of Vuelta rijden. Of – waarom niet? – op het podium staan in één van deze wedstrijden”, klinkt het ambitieus. Verder heeft Bilbao een doel gemaakt van de Ronde van het Baskenland, waar hij eveneens podium wil rijden en een rit hoopt te winnen. “Strade Bianche is ook een wedstrijd die ik aangekruist heb”, geeft hij tot slot aan.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Aart van Woud 20 januari 2022 om 09:01

Het zou zeker moeten kunnen met zijn capaciteiten als alles mee zit en hij niet hoeft te knechten voor een kopman.

0
the student 20 januari 2022 om 10:03

Dat kan zeker tot de mogelijkheden behoren. Nu nog de zwabberbeweging eruit, dat scheelt weer extra gereden meters aan het eind van de etappe.

0
klassementsrenner 20 januari 2022 om 11:10

Als je ziet hoe goed die vaak nog is in de derde week is dat zeker wel haalbaar. De Giro heeft wel een sterk deelnemersveld en hij zou het kopmanschap met Landa moeten delen.

0
ThorHushovd 20 januari 2022 om 14:50

dat laatste is het probleem, op de een of andere manier krijgt landa altijd het vertrouwen – de uitkomst weten we echter al: Landa maakt het niet waar.

0
Fenno de Groot 24 januari 2022 om 13:21

@ThorHushovd 4x op rij top 7 in de tour en al 3e en 4e geworden in de Giro. Hij bewijst zich op zich wel hoor. Wist ook in hetzelfde jaar 4e in de giro te worden en daarna 6e tour. Dubbel die niet meer super vaak wordt gedaan. Als Landa niet valt (en dat moet ik toegeven is een grote als) dan heb je gwn een kandidaat voor het podium (giro) en top 5 (tour) Alleen 2021 2x uitgevallen in de grote rondes, dus afgelopen jaar idd niet gehaald wat hij kan halen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone