Pedersen sloeg WK om opvallende reden over: “Wist dat Evenepoel dit zou doen”
foto: Cor Vos
woensdag 11 januari 2023 om 10:42

Pedersen sloeg WK om opvallende reden over: “Wist dat Evenepoel dit zou doen”

Mads Pedersen besloot vorig jaar na zijn sterke Vuelta het WK in Wollongong over te slaan. Een opvallende keuze, aangezien de Deen in bloedvorm verkeerde met drie ritzeges in Spanje. In gesprek met Het Nieuwsblad vertelt Pedersen waarom hij deze keuze maakte: “Ik wist dat Evenepoel ons allemaal op een hoopje zou gaan rijden in Australië.”

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Ik heb zero regrets over die beslissing. Na één week in de Vuelta had ik deze uitkomst al aan iedereen voorspeld. En dan ga ik geen tien dagen naar Australië om in het allerbeste scenario tweede te worden.”

Pedersen was zo zeker van deze uitkomst omdat hij in Spanje dag in dag uit van dichtbij meemaakte hoe sterk Evenepoel was. “Hij was superindrukwekkend in de Vuelta. En dat is de manier waarop hij rijdt toch? Gewoon van ver aanvallen, waarbij hij op een WK ook nog Wout van Aert heeft.”

“Niet dat hij een free ticket kreeg, verre van, maar als de rest een beetje kijkt naar Van Aert, ligt de weg voor hem nog meer open. Ik heb gekeken op tv. Alleen om Denemarken te steunen”, eindigt hij.

 
38 Reacties
Sorteer op:
11 januari 2023
Er zijn er een paar die hem hebben laten rijden, maar als renners zo gaan denken, krijg je het helemaal cadeau natuurlijk.
11 januari 2023
‘In gesprek met HLN’? Hmm ik kon nochtans gezworen hebben dit artikel te hebben gelezen in Het Nieuwsblad… ;) Verder stond er nog dat ie “Milaan-San Remo haat”, doodgraag Roubaix wil winnen, Giro en Tour gaat combineren omdat hij dan in de Giro binnen minder dan een jaar ritten kan gewonnen hebben in de 3 grote rondes, en vooral naar het WK heeft gekeken om Skjelmose ‘sh*t te geven’ als die geen medaille pakte. :) Hij zei ook dat ie mentaal kapot was na de Vuelta (en 82 koersdagen), waardoor hij erna ook afzegde voor andere koersen zoals Parijs-Tours. Daardoor staat hij nog altijd achter zijn beslissing om te passen voor het WK.
  11 januari 2023
  Een typisch Pedersen interview, met de nodige f*cks, sh*ts en kwinkslagen, en dus met de nodige korreltjes zout te nemen. Niet dat er daarom geen grond van waarheid in zit, maa als je het hele interview leest, klinkt het toch een stukje minder zwaarwichtig dan als je gewoon dat ene antwoord er uit pikt. Op basis van hetzelfde artikel zou ik ook artikels kunnen schrijven met als titel: "Mads Pedersen stopt met koersen als hij Parijs-Roubaix wint" "Mads Pedersen laat nummer 13 op zijn rug tatoeëren als hij de 13de etappe in de Giro wint"
  11 januari 2023
  Maakt geen f... uit waar het stond, gaat erom wat hij zei. Op zich goed gezien van hem maar zoals hier eerder vermeld, als maar niet meer toppers er zo over gaan denken. Dat zal wel meevallen lijkt mij.
11 januari 2023
Oud-wereldkampioen onwaardig.
11 januari 2023
Remco en Tadej zijn de 2 beste coureurs ter wereld, daarna wagonnetje met wva mvdp en Allphilippe, onbegrijpelijk dat mensen nog steeds niet beseffen hoe goed rev is ,Mads wel
11 januari 2023
Gebruikersnaam 11 januari 2023 om 14:31 En zelfs dan… iedereen wist ook wanneer Cancellara ging vertrekken en dat je ’t kon vergeten als je hem meer dan 10/15 seconden gaf, maar toch bleef die dat ook gewoon doen. Alleen had Cancellara wel een motortje in zijn frame zitten...
11 januari 2023
Remco is de beste Hup Remco
11 januari 2023
Je kunt ook een ploeg om jezelf heen bouwen, tijdrijders genoeg in Denemarken.
11 januari 2023
Hahaha bizarre reden, de kans was toch ook niet zo groot dat Mads zo’n succesvolle Tour-Vuelta zou hebben
11 januari 2023
Laf.......
11 januari 2023
Mads en Remco zijn goeie vrienden, dit zag je al in de Vuelta. Kunnen het goed met elkaar vinden. Net zoals MVDP en Remco ook goeie vrienden geworden zijn, trainen vaak samen als ze in Spanje zijn.
11 januari 2023
Heerlijke gast die Mads die geen workshops 'relativeren' en 'stangen' nodig heeft.
11 januari 2023
Makkelijk praten vanachter mijn toetsenbord; maar ik vind het nog steeds apart hoe de vluchters weg sprongen en weg mochten blijven. Uit de interviews na de finish van de mannen die in het peloton eindigden (o.a. Wout van Aert) was duidelijk dat zij niet wisten wat de tijdsverschillen waren en voor welke plek ze aan het sprinten waren. Zolang die WK's zonder oortjes zijn en de boel daardoor zo chaotisch is, is er toch altijd een prima kans om te winnen.
  11 januari 2023
  Nog steeds in de ontkenningsfase mbt de oerkracht van Evenepoel merk ik. Geen nood, dit seizoen ga je ook overstag... :-)
  11 januari 2023
  Volgens deze uitleg kan je dus zeggen dat Evenepoel het WK gewonnen heeft op cojones. :) Niet wachten, niet rekenen, smoeltje in de wind en gassen maar. Niemand die zei dat je een WK (of Luik of welke andere koers dan ook) alleen kunt winnen door in een rechtstreeks duel de andere favorieten uit het wiel te kletsen. Evengoed kan dat door risico's te nemen en vroeg te vertrekken. Tenminste, als je het kan volhouden tot op de streep natuurlijk want alle anderen werden wel opgeslokt door de favorietengroep, en dan was Laporte wereldkampioen geweest.
  11 januari 2023
  En toch, zelfs als je de klasse van Evenepoel erkent en herkent, blijf je met een gevoel zitten dat je Evenepoel nog nooit mano a mano hebt zien gaan met de echte kolossen van het peloton. Ik ben daar wel heel erg benieuwd naar.
  11 januari 2023
  Haha, Klootje. Evenepoel opent steeds de debatten en kiest steevast als eerste voor de aanval. Het is dus aan de anderen om zich met hem te meten en niet andersom. Jij wil Evenepoel graag NIET volgens zijn eigen sterkte zien rijden maar zoals Roglic of Alaphilippe... Wachten wachten wachten, om dan op een puistje van 800 meter weg te knallen? Wel, we weten allemaal dat Evenepoel daar minder goed in is, en dat weet Evenepoel dus ook duidelijk. Het zijn dus de anderen die een rechtstreekse confrontatie uit de weg gaan, niet andersom. En de reden is eenvoudig, omdat zij weten dat ze zichzelf in de vernieling zouden rijden als ze ook op 100-50km van de meet al volop gaan koersen. Dat is zo een beetje als vragen van Van Aert om een beetje minder hevig te rijden in de TDF, zodat Jakobsen niet gelost wordt alvorens er een spurt komt, zodat we eens zouden kunnen zien wie nu degelijk de snelste is, want door de wedstrijd hard te maken, heeft Van Aert het wel heel makkelijk om spurts te winnen tegen wie er nog overblijft. Of vragen aan Mathieu dat ie bij het veldrijden niet meteen iedereen uit het wiel rijdt, maar wacht tot de laatste halve ronde, zodat we beter kunnen zien wie nu eigenlijk de beste is.
  11 januari 2023
  @klootje. En wie zijn die kolossen dan wel? Van Aert? Ik heb Evenepoel nochtans tegen Van Aert gezien in Luik, dat was zeer duidelijk dacht ik. Mano a mano kon eventueel ook in het BK tijdrijden, maar daar verkoos Van Aert niet te starten. Mano a mano kon misschien ook in San Sebastian, maar ook daar verkoos Van Aert niet te starten. Terecht zou je kunnen denken na de Tour, ware het niet dat hij daar zelf wou starten volgens zijn planning in het begin van het seizoen, nét omdat hij altijd beter uit een grote ronde komt (zijn eigen woorden). Enfin soit...Pogacar dan? Volgens mij was die er toch ook bij op het WK? Volgens mij was hij er toch ook bij in San Sebastian ? Volgens mij was hij er toch ook bij in het Baskenland? Ok daar eindigde hij wel een handvol seconden voor EVP, maar niks van dien aard om te zeggen 'zie je wel'... Vingegaard dan maar? Euh neen...sorry, dat is volgens mij absoluut geen kolos van het peloton. Wat zeg je...hij won de Tour? Ja dat klopt, Andy Schleck won ook ooit eens de Tour. Heel goed renner die Schleck, zeker wel, maar nooit écht één van de kolossen van het peloton geweest, toch? Laat ons nou maar even dit jaar afwachten om die jongen eventueel tot die categorie te rekenen.
  11 januari 2023
  Dat vind ik altijd zo flauw van "de moderne renner". Trek dat oortje uit en ze kunnen plots niets meer, ze kunnen blijkbaar zelfs geen bordje meer lezen dat iemand op de motor toont. Het is niet zo dat die pas op 5 kilometer van de finish komen tonen dat Evenepoel 2 minuten had.
  11 januari 2023
  Ik vond het vroeger ook altijd raar dat ze sommige renners zomaar laten rijden en anderen niet.. Een Terpstra kreeg ook altijd meer ruimte dan een Van Avermaet bijvoorbeeld. Maar ondertussen is het duidelijk geworden dat ze gewoon de sterkste waren en konden wegrijden door te blijven beuken en dan nog een solo af te leveren terwijl andere types enkel kunnen volgen en het moeten hebben van hun explosiviteit.
  11 januari 2023
  @soloslim: al sinds jaar in dag is het zo dat men renners die men minder kans geeft op winst gemakkelijker laat ontsnappen/rijden dan favorieten, dat is nogal evident. Ik volg het wielrennen 45 jaar en REV is de eerste die men geregeld laat ontsnappen/rijden om ONVERKLAARBARE redenen. Denk daar maar eens over na.
  11 januari 2023
  Als het WK zonder oortjes blijft de komende 15 jaar, zie ik Evenepoel nog wel een keer of 2 wereldkampioen worden. Hij posteerde zich in Wollongong gewoon perfect in de spits van de koers en zag hoe rigide andere landen (vooral Frankrijk) bij hun plan bleven en hem minuten cadeau deden. Zonder oortjes heeft het meer weg van een juniorenkoers en koersen als een junior ligt Evenepoel nog altijd perfect. Verder is hij ook Cancellaragewijs goed solo. In LBL zagen ze hem al niet meer terug ondanks een strakke achtervolging met oortjes, in CSS werden ze simpelweg irrelevant gemaakt door Evenepoel. Ze moeten maar zien dat ze op het op-en-af stratenparcours van Glasgow niet hetzelfde aan de hand krijgen. Van Aert mag op een WK dan wel in een zetel zitten als Remco voorop zit, maar ik zie het voordeel van de entente tussen die twee vooral bij Evenepoel liggen, dankzij de chaos van een juniorenkoers.
  11 januari 2023
  @Dave, dat ze mindere goden sneller laten wegrijden is idd evident, maar toen Terpstra de ronde won was hij de grote favoriet na zijn winst in de E3. Blijf dan in zijn wiel zou je denken, maar nee, Sagan, Van Avermaet, en andere toppers van toen, lieten hem ook 'gewoon' rijden. Dat is omdat ze zelf teveel speculeren en zich niet willen kapotrijden te vroeg in de wedstrijd en hopen op iemand die de kastanjes uit het vuur haalt. Het wapen dat Nikki had en Van Baarle en Asgreen ook hebben heeft Evenepoel ook, maar dan in een nog extremere mate.
  11 januari 2023
  @Dave Dubbeldammer: geregeld en onverklaarbaar? Echt? Het is Vinokourov niet he. Zelfs als ik meega in je gedachtegang, zie ik er maar 2, nl. Ronde van Polen 2020 en WK 2022. In het eerste geval had iedereen schrik van de afstand (nog 50km en de voornaamste concurrenten als Yates en Fuglsang durven zoiets niet) en in het tweede het gebrek aan improvisatie in een koers zonder oortjes. Als je er nog bedacht had, is het ook simpel: voor de mannen die reageren (Powless en Fuglsang in LBL, Movistar in CSS 2019, Yates en Ineos in CSS 2022) is Evenepoel gewoon te sterk en de (kop)mannen die wel zouden kunnen volgen, reageren te laat en willen zich niet verbranden aan een achtervolging. Waarna het steeds op hetzelfde neerkomt: Evenepoel is gewoon idioot moeilijk terug te halen eens hij een gat heeft, tenzij misschien op een lange col als je Vingegaard heet.
  11 januari 2023
  Soloslim, in het wielrennen pokeren met slechte kaarten loopt zelden goed af. Als MVDP pokert, dan weet hij dat als de vis niet bijt, hij nog altijd zelf erachter kan gaan en de situatie oplossen. Dat is enkel voor de besten weggelegd. Terpstra was toen topfavoriet? In sommige ogen, ja.
11 januari 2023
Het is niet Evenepoel zijn probleem dat iedereen een week van te voren zijn tactiek al kent en dat hij er alsnog in slaagt om op die aangekondigde wijze het WK te winnen. Het zegt vooral iets over de tegenstand dat zij niet weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Ik ga er van uit dat er in het 2023 seizoen wél iets op gevonden wordt en dan is het aan Evenepoel (en zijn ploeg) om die nieuwe situatie te overzien en te analyseren om te zien waar de mogelijkheden op dat moment liggen (want via Alaphilippe of via Van Aert heb je veel sterke renners die mee kunnen werken in een tactische aanpak). Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt in de koers.
  11 januari 2023
  En zelfs dan... iedereen wist ook wanneer Cancellara ging vertrekken en dat je 't kon vergeten als je hem meer dan 10/15 seconden gaf, maar toch bleef die dat ook gewoon doen.
  11 januari 2023
  Maar soms ging dat ook fout voor Cancellara. Met als meest memorabel voorbeeld de ronde 2012 waar hij niet van de uitstekende Chavanel afkwam en uiteindelijk Nuyens op geniale wijze de zege greep. Zo zal dat wellicht ook voor REVKET kunnen stranden, met iemand in je wiel die simpelweg niet overpakt. Van zoiets naars kan de mentale moed je in de schoenen zakken.
  11 januari 2023
  Op het EK reed hij dan ook gewoon mét Colbrelli in 't wiel naar de streep.
  11 januari 2023
  keep on thinking wishful (zoals alle jaren: :( ze gaan 'm toch niet meer "laten rijden" ?) Het zegt vooral veel over hoe sterk en wat voor een fenomeen Evenepoel is dat een renner in bloedvorm dit getuigt. Spoiler alert: Ze laten 'm niet rijden. Hij rijdt gewoon makkelijker en langer rap dan vele combines.
  11 januari 2023
  @Romans: dat was 2011, 2012 was de eerste op het nieuwe parcours met de sprint van Boonen, Pozzato en Ballan, toen Canc erbij ging liggen in de bevoorrading.
  11 januari 2023
  Ja! 11! 12 was het eerste wk kasseien jaar. Man ik mis dat oude parcours..
11 januari 2023
Waarom blijft die fakking reclame iedere 10sec op poppen?!?! Mega irritant…lekker verdienmodel zo WF?!?!
11 januari 2023
Goede Vuelta van Pedersen!
12 januari 2023
Achteraf wist ik het ook.
11 januari 2023
Ik wist het ook na afloop. Die Pedersen vindt zichzelf wel heel slim

Reacties zijn gesloten.