Owen soleert naar winst Luik-Bastenaken-Luik U23, Hofstede vierde
foto: Axeon
zaterdag 16 april 2016 om 17:00

Owen soleert naar winst Luik-Bastenaken-Luik U23, Hofstede vierde

De miniversie van het monument Luik-Bastenaken-Luik heeft een zege opgeleverd voor Logan Owen. De 21-jarige Amerikaan van Axeon-Hagens Berman nam in de finale de maat van de pas 18-jarige Pavel Sivakov, die uiteindelijk tweede werd. Ruben Guerreiro vervolledigde het podium. Lennard Hofstede was op een vierde plek de beste Nederlander.

Zware beloftenkoers
Luik-Bastenaken-Luik voor beloften maakt normaal gesproken eveneens deeluit van de UCI Nation’s Cup U23, maar mist dit jaar omdat het op dezelfde dag viel als de ZLM Roompot Tour. Met bekende beklimmingen als de Côte de la Vecquée, natuurlijk de Côte de la Redoute, de Côte de la Roche aux Faucons, de Côte de Saint-Nicolas en de Côte d’Ans, konden de U23-coureurs zich opmaken voor een zware dag. Met de beloften van Jo Piels, SEG Racing Academy en Rabobank, stonden er drie Nederlandse ploegen aan de start. WielerFlits maakt dit seizoen naast de Nation’s Cup U23-wedstrijden ook verslagen van de beloftenversies van monumenten Parijs-Roubaix, de Ronde van Lombardije, deze Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Tours. Deze koersen zijn namelijk een mooie maatstaf om te kijken welke aanstormende talenten eraan komen. Uit de top-10 van deze koers in 2015, zijn zeven renners inmiddels prof.

Vroege vlucht met drie Nederlanders
Na een vroege breuk in het peloton, reden er tien renners weg. Kort daarna kregen nog eens twee renners aansluiting bij de tien, waar drie landgenoten deel van uit maakten. Gijs Verdick (Jo Piels), Dylan Bouwmans (Rabobank) en Bram Welten (BMC Development) trokken op pad met hun negen kompanen. Zij luisterden naar de namen Yves Coolen (Toekomstvrienden-Rock Werchter), Logan Owen (Axeon-Hagens Berman), Jake Kelly (Team Wiggins), Pavel Sivakov (eveneens BMC Development), Axel Flet (Dunkerque Littoral Cyclisme-Cofidis), Axel Journiaux (Vendée U), Nuno Bico (Klein Constancia), Txomin Juaristi (Cafés Baqué-Conservas Campos) en Emiel Planckaert (Lotto Soudal U23). Binnen de korste keren hadden zij al een voorsprong van een dikke vijf minuten.

Peloton schiet in gang op La Redoute
In het peloton nam niemand het initiatief om de jacht op de vluchters te openen. Bovendien hadden vrijwel alle grote ploegen een mannetje mee. Rabobank zette zich op een gegeven moment dan maar op kop van de meute. Aan de voet van de La Redoute, was de voorsprong van de koplopers nog altijd vier minuten en twintig seconden. Owen rammelde op die klim een eerste keer aan de boom, waardoor de eerste renners moesten lossen uit de twaalf namen tellende kopgroep. Het achtervolgende peloton was gereduceerd tot veertig renners, waar vooral onze landgenoot Hofstede (Rabobank) en de Belg Kevin Deltombe (Lotto Soudal U23) een sterke indruk maakten.

Vluchters houden stand
Na de La Redoute bleven Owen, Sivakov, Bico en Journiaux op kop over, kort gevolgd door het drietal Bouwmans-Planckaert-Kelly. Na de beklimming van de Roche aux Faucons, had het peloton nog altijd een achterstand van een kleine drie en een halve minuut. Vanaf dat moment leek het erop dat de vroege vlucht het wel eens kon halen. Op de Saint-Nicolas probeerde de jonge Rus Sivakov zijn medevluchters van zich af te schudden. Dat lukte bijna, want alleen Owen had een antwoord. Het peloton volgde toen op minder dan twee minuten, maar werd op diezelfde beklimming helemaal uit elkaar gereden.

Bloedstollende finale
Op tien kilometer van de aankomst hadden Sivakov en Owen een voorsprong van een minuut en achttien seconden op een achtervolgend groepje. Daarin zaten vijf vroege vluchters – waaronder Bouwman – die aansluiting hadden gekregen van de sterke renners Guerreiro, Kilian Frankiny (BMC Development), Krists Neilands (Axeon-Hagens Berman) én Hofstede. Zij wisten op dat moment dat zij voor de derde plek streden, want het gat met de voorste twee was te groot. Hoewel Owen op een sterke sprint kan teren, nam hij op zeven kilometer van de aankomst het zekere voor het onzekere. De Amerikaan plaatste een versnelling, die voor de jonge Rus te machtig was. Diens verzet was gebroken, waardoor Owen onbedreigd naar de zege soleerde. In 2015 boekte de Amerikaan overigens al een profzege, door de derde rit in de zware Tour of Utah (2.HC) op zijn naam te schrijven.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
16 april 2016 17:04
Eindelijk een opvolger van Lance Armstrong.
16 april 2016 17:18
Er zitten er met onder anderen Adrien Costa nog meer aan te komen uit de states..

Werd trouwens Logan Owen ook niet genoemd in Youri zijn lijstje mogelijk interessante renners voor TLJ afgelopen jaar???
16 april 2016 17:20
En ik maar denken dat dat een sprinter was...
16 april 2016 17:40
Owen is een allrounder met sterke sprint. Ook een zeer goede cyclocrosser. Knappe prestatie ook van eerstejaars u23 Sivakov.

Toch altijd bijzonder wedstrijdverloop hier. Nu de vlucht van de dag, vorig jaar Martin omdat achtervolgers verkeerd reden. Stuk interessanter dan de profversie
16 april 2016 17:45
Logan Owen is geen verkeerde renner, maar Lennard Hofstede doet ook weer mee om de prijzen.
16 april 2016 17:46
@Wielerfan1987
Dat klopt gedeeltelijk. Hij stond in het artikel dat ik schreef omtrent de Amerikaanse opties voor TLJ. Adrien Costa is inderdaad een toekomstig topper. Net als Sivakov pas 18 jaar! Bij de Amerikanen is ook Keegan Swirbull eentje om in de gaten te houden.

@Voorgeborchte
Hij is veel meer dan een sprinter, getuige ook zijn dagzege in Utah vorig jaar.

@Othello
Klopt, Owen is al tienvoudig Amerikaans kampioen veldrijden in de verschillende jeugdcategorieën.
16 april 2016 17:47
@Wielerfan1987
Adrien Costa is ook goed bezig en ja Logan Owen stond op 't lijstje van Youri.

Reacties zijn gesloten.