Ook nieuwe startdatum Tour de France in gevaar
foto: Cor Vos
dinsdag 28 april 2020 om 18:39

Ook nieuwe startdatum Tour de France in gevaar

De Tour de France is opnieuw in onzekerheid beland. De Franse premier Édouard Philippe heeft vandaag aangekondigd dat alle grote evenementen tot 1 september verboden zijn.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De Tourstart is al verplaatst van eind juni naar 29 augustus, maar dat zou volgens de verlengde maatregelen alsnog te vroeg komen. Het Franse ministerie voor Sport zinspeelt echter op een uitzondering. “Dat de grote sportevenementen tot het einde van augustus niet kunnen doorgaan, betekent niet dat de Tour uitgesteld of geannuleerd wordt”, meldt het Franse ministerie. “Het kan wel gevolgen hebben voor het aantal toeschouwers.”

Premier Philippe heeft vandaag in het Franse parlement aangekondigd dat alle evenementen met meer dan vijfduizend toeschouwers tot minstens 1 september geen vergunning krijgen. In navolging van Nederlandse Eredivisie voetbal is ook de Franse voetbalcompetitie definitief stopgezet.

De verlenging van de maatregelen hebben ook invloed op de Bretagne Classic (23 augustus) en het Critérium du Dauphiné, dat verplaatst zou worden naar augustus.

 
45 Reacties
Sorteer op:
28 april 2020
Nee joh echt waar, dat had echt niemand zien aankomen....
28 april 2020
Dat wordt dus een tour zonder toeschouwers.
28 april 2020
Last dan maar af voor dit jaar.
28 april 2020
Er komt gewoon geen Tour, Vuelta en Giro dit jaar.
“Dat de grote sportevenementen tot het einde van augustus niet kunnen doorgaan, betekent niet dat de Tour uitgesteld of geannuleerd wordt” Er komt wel een tour, voor mij zeker zat of er moet nog, owee, ineens 'de tweede golf' overheen komen. Zoals het nu loopt komt er een weliswaar uitgeklede maar zeker een tour.
  28 april 2020
  Hier schaar ik mijzelf volledig achter. Alleen een fullout 2e golf kan de tour stoppen:)
  29 april 2020
  Oneens. Er komt geen grote ronde dit jaar. In 2021 misschien... Zelfs dat valt te bezien.
  Eens met RV, in 4 maanden kan er veel veranderen in goede zin. Een 2e (internationale) golf is wel direct einde seizoen waarschijnlijk.
28 april 2020
Wielerflits en foute titels +1 Bij de titel denk je meteen dat hij weer moet verzet worden eigenlijk zeggen ze juist het tegendeel
28 april 2020
Alles zal afhangen van hoe de situatie met het virus onder controle te krijgen is. De cijfers gaan de goeie richting uit, maar momenteel ligt het aantal nieuwe besmettingen en opname ziekenhuis en ic nog altijd veel te hoog in F om grote events als de TDF te laten doorgaan. Een min of meer normale situatie kan eigenlijk maar als we allemaal gevaccineerd zullen zijn maar dat is volgens de huidige stand van zaken niet haalbaar voor begin volgend jaar aldus onze virologen. F zit net zoals I en E met een veel strengere lockdown. Die gaan ze nu vanaf 11 mei stilaan lossen. Winkels en scholen gaan terug open maar mits zeer strenge voorwaarden. Men gaat terug buiten kunnen fietsen maar max 100km van huis en niet naar andere departementen.
28 april 2020
Dus vanaf 1 sept. mag er wel publiek bij....
28 april 2020
Er komen geen wedstrijden en grote rondes meer dit jaar. Wie dat nog wel denkt is naïef en onrealistisch. We mogen blij zijn als de omloop 2021 volgens planning gaat verlopen.
28 april 2020
Ongelukkige titel gezien de inhoud van dit artikel.
28 april 2020
Ja inderdaad . Hij zegt eigenlijk de tour gaat door, dan maar aangepast aan de omstandigheden als het niet anders kan. Ik vermoed nog steeds dat de Franse overheid als het enigszins kan de tour wil doorzetten. Positief!!
  28 april 2020
  Zij. Zij zegt... Of: Het minsterie zegt.... (Franse ministerie van Sport)
28 april 2020
Het is begrijpelijk maar slecht nieuws dat Frankrijk maatregelen gaat versoepelen. Daardoor zal het virus niet genoeg uitdoven, en wellicht op dit niveau of ergens blijven rondwaren. Einde Tour dus, in ieder geval met toeschouwers en met redelijke kans ook zonder toeschouwers.
28 april 2020
Tja; ik had nog zo gezegd: augustus is te vroeg; op zijn vroegst in september. Maar mogelijk ziet de regering die 3 dagen door de vingers en hoeft de stardatum niet op te schuiven naar 1 september.
28 april 2020
Je hebt in het wielrennen wel vaker grote stukken parcours waar geen kop staat. Trek die situatie maar eens door naar het totale parcours. Is niet ideaal maar even wennen en Beter dan geen tour. Ik zou sowieso nog niet te vlug pessimistisch zijn want het virus is nu wel duidelijk op zijn retour in Europa en we hebben nog 4 maanden. Die angst voor de tweede piek lijkt me voorbarig en is niet te verwachten voor januari.
28 april 2020
Het seizoen 2020 is gewoon voorbij. Meer valt er niet te zeggen. En dat er in 2021 grote veranderingen komen is duidelijk. De broekriem zal moeten worden aangehaald. Het aantal World Tour Teams zal drastisch worden ingekrompen omdat de sponsors massaal af gaan haken. Dat kan ook niet anders want bij vele bedrijven (groot & klein) is de financiële noodtoestand afgekondigd. Ook de wielersport zal daardoor veranderen en de tijden van voor COVID19 zullen niet snel terugkeren. Leer er mee leven, er zijn belangrijker zaken op dit moment en....nog veel langer.
  28 april 2020
  A.M.M Jankers
  28 april 2020
  Ben je datzelfde gezanik iedere keer nog niet moe?
  @LB108 :)
  29 april 2020
  En precies daarom zal het wel doorgaan, Jankers. En zo niet, dan leer ik er tegen die tijd wel mee leven. En for the record: Er zijn altijd wel belangrijker dingen in het leven dan wielrennen.
28 april 2020
Belangrijker zaken dan de tour?? Denk het niet . Zonder sport heeft het leven weinig zin.
28 april 2020
Niet alles klakkeloos overnemen wat er in chocoladeletters staat. Beetje bronnenonderzoek geeft (zoals vaker) een wat genuanceerder beeld. Check bijv. deze: https://www.lemonde.fr/sport/article/2020/04/28/le-depart-du-tour-de-france-pourrait-etre-contraint-a-des-amenagements_6038053_3242.html
  29 april 2020
  Merci, c'est en effet un article qui me fournit une image de la situation bien plus nuancée :).
28 april 2020
Daar gaan we weer met de pessimisten. Als zelf de minister van sport zegt dat de tour niet moet schuiven enkel de planning met publiek valte te bezien moet je niet allemaal onzin kraaien. Tenzij jullie graag zwart denken natuurlijk dan moeten we misschien een forum opstarten voor jullie, kunnen jullie daar discussieren dat we allemaal moeten thuis blijven en alle winkels dicht moeten blijven en dan in 2021 kunnen we dan weer gezellig buiten. Ja want tijd zal alles verbeteren. Niet dus. Aanpassingsvermogen en macht juist wel. En wellicht zijn jullie ook de eersten om te klagen dat je niet naar toe de Tour zou mogen gaan kijken of er juist zullen staan!
Ik houd hoop. Een Tour zonder publiek vind ik prima, al lijkt me dat wel behoorlijk lastig.
29 april 2020
Juridisch lijkt me het behoorlijk lastig een uitzonderingspositie te claimen. Stel nu dat er een uitbraak is in de karavaan voor 1 september? 1 besmettingsgeval is genoeg.
Ik ben groot fan van de Tour maar ik geloof er niet in dat die nog gereden gaat worden. Ik denk dat er uiteindelijk pas in 2021 serieus koers is.
29 april 2020
Ik weet niet echt hoe die schattingen in elkaar zitten, maar waarom in september wel en in augustus niet? De kans op een opleving/2e golf lijkt me groter naarmate men verder in het najaar komt...
  Die tweede golf daar is ook best gerede kans op dat deze in het geheel niet komen gaat. Punt is dat we nog meer tijd tot aan 1-9 hebben dan dat de hele coronasituatie rondwoedt tot nu toe. Het beeld verandert snel, mensen vergeten bijzonder snel dus 3 weekjes weer alles open en iedereen vindt het de normaalste zaak van de wereld / heeft die rare binnenzit- en cijfertjesleestijd al naar de achtergrond verdrongen. Vandaag de dag linea recta doorvertalen tm einde zomer c.q 2021 getuigt van weinig helicopterview en bandbreedte in gedachten. Het is precies hetzelfde als 'Remko en Matthieu gaan decennia domineren !' eigenlijk.
  29 april 2020
  Er is inderdaad ook gewoon een kans dat die tweede golf er niet komen gaat. Veel zal afhangen van de komende maanden in hoeverre de besmettingsgraad onder de 1 blijft. En je punt over de rest +1. Als straks alles achter de rug is zitten we weer massaal op terrassen in treinen en vliegtuigen. Dat nieuwe normaal houdt geen enkele stand. Mensen pakken zo hun gewoontes weer op. Zelfde met dat gedoe overal over vakantie in eigen land. Duitsers mogen hier al op vakantie. Waarom zouden wij omgekeerd over 2 maanden niet hun kant weer op komen. Je zit zelfs beter ergens midden in Duitsland dan hutje mutje in het heuvelland of op het Zeeuwse strand kan ik je melden.
  29 april 2020
  Volgens mij zaten we nog niet zo lang geleden te hopen op een hervatting in juni, met de Giro vlak voor de Tour. Inmiddels moeten we hopen op augustus, mits een tweede golf achterwegen blijft. En wat voor dat laatste nodig is, zou weleens haaks kunnen staan op onze hoop. Weinig aanleiding kortom om de realisten van al te uitgesproken commentaar te voorzien.
29 april 2020
Het (voorzichtige) beleid (in Nederland) is er op gericht om en tweede golf te voorkomen en het aantal bezette IC-bedden zo stabiel mogelijk op een bepaald niveau te houden. Mocht er desondanks een tweede golf komen, dan kan die evengoed in december komen. De tijd tot september voor de Tour is hard nodig voor alle voorbereidingen die de organisatie van het (verschoven) evenement vraagt, en om de renners weer op topniveau te krijgen.
  29 april 2020
  Maar als ik gisteren zo hoorde bij op 1 dan was onze IC capaciteit structureel al niet op orde. Vergeet niet dat onze ziekenhuis capaciteit ook bij de laatste grote griepgolf al niet op orde was https://www.ad.nl/binnenland/ziekenhuizen-puilen-uit-van-de-grieppatienten~ab5eb9e0/ Kortom we hebben, mede door het wegbezuinigen van alle zorg door de laatste kabinetten, al jaren problemen in de zorg. Gommers haalde gisteren bij Op1 aan dat Nordrhein Westfalen standaard 4000 IC bedden heeft op 18 miljoen inwoners. Nederland bijna een kwart. Overigens hebben in NRW volgens hem ook nooit meer dan 1000 IC patiënten met Corona gelegen. Het Staatsamt NRW heeft zelfs bekend gemaakt dat er geen oversterfte was in de eerste maanden van het jaar. Dit virus is nieuw en dus onbekend dus ik snap de voorzichtigheid wel. Ik ben het echter wel eens met de mensen die kijken naar toekomst en dan vooral de economische.
  29 april 2020
  De voorzichtigheid en initiële lockdowns waren volstrekt begrijpelijk omdat het een nieuw, onbekend virus was waarover geen data bekend zijn. Inmiddels zijn er voldoende data bekend en zijn het naar mijn mening vooral politici die worstelen met een gebrek aan visie en pure angst om het leven en de economie weer op te starten. Zelfs medici als Gommers en Kuipers willen sneller dan ons kabinet, dat vind ik redelijk bizar. We zitten nu ca. 6 weken in de lockdowns en het aantal besmettingen neemt met de dag af, de piek ligt overduidelijk achter ons. Om dan nu al uitspraken te doen voor september is erg vroeg. We moeten ons leven en onze economie weer opstarten nu overduidelijk is dat het overgrote deel van de bevolking nauwelijks iets te vrezen heeft van het coronavirus. En dat betekent hopelijk dat er een TdF wordt gereden. Terug naar normaal i.p.v. die 1,5 meter samenleving te accepteren.
  29 april 2020
  Het klopt dat Duitsland een vier maal hogere IC-capaciteit heeft als Nederland. Zelfs in Duitsland wordt die capaciteit nu nog verder uitgebreid om de tweede golf op te vangen (waarvoor de Duitsers vrezen). Ondanks het feit dat er tijdens de eerste golf nog zat lege IC-bedden waren. In Nederland wil men in het najaar kunnen beschikken over het dubbele van de oude capaciteit (en de mensen hiervoor opleiden). In Nederland mikt men (tot de beschikbaarheid van een goed werkend en breed beschikbaar vaccin) op een zo constant mogelijke bezetting met Corona-patienten. De maatregelen worden daar op afgestemd. Dat kan betekenen dat (binnenkort) versoepelde maatregelen in de loop der tijd ook weer voor een tijd worden aangescherpt om de influx beheersbaar te houden.
29 april 2020
Kijk er komt geen tour ,hoe ik dat weet ???? Om dat het na tour criterium in Maastricht ook niet doorgaat ,want wat heb je aan een tour criterium als er geen tour is
  29 april 2020
  Heb je weinig aan als de na tour crits voor de tour vallen
29 april 2020
https://www.cyclessports.com/letour2020?checkout=cart

Reacties zijn gesloten.