Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing rit 4
foto: Marcel Koch
vrijdag 30 september 2016 om 07:00

Olympia’s Tour 2016: Voorbeschouwing rit 4

De derde dag in Olympia’s Tour bracht de spanning in de top van het klassement naar een volgend hoogtepunt. Vrijdag staat er een rit van en naar Zuthpen op het programma, waar renners met aspiraties voor de bergpunten de bolletjestrui van Tim Ariesen kunnen aanvallen. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Vanuit de start in Zutphen trekt het peloton naar Nationaal Park Hoge Veluwe. De renners gaan onder Apeldoorn door naar Beekbergen, waarna ze via Hoenderloo koers zetten naar Arnhem. Na Arnhem volgen klimmetjes als de Posbank, de Emmapiramide en de Zijperberg, waar bergpunten te verdienen zijn voor de bolletjestrui. Na Rheden en De Steeg, gaat het via Doesburg, Toldijk en Baak weer richting Zutphen. Op dat moment hebben de renners dik negentig kilometer afgelegd, om vervolgens nog twee lokale rondes van een kleine 25 kilometer te overbruggen. Na exact 141 kilometer is de finish, die men verwacht rond de klok van 15.30. In de laatste kilometer zitten nog wel drie scherpe bochten.

4ett-ot-e4-profiel

Favorieten
Deze etappe leent zich voor een mooie vluchtersgroep die wil strijden om de bergpunten op de Veluwe. Op het lokale rondje rondom Zutphen is er echter ruimte genoeg om de vlucht terug te halen. Dat speelt de sprinters in de kaart, omdat er in de laatste vijftig kilometer – valpartijen daargelaten – weinig mogelijkheden zijn om het peloton uit elkaar te trekken.

Foto: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick

Foto: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick

Bij Noorwegen rekenen ze andermaal op Kristoffer Halvorsen, de winnaar van de rit naar Gendringen. Wanneer het op een sprint aankomt, zou hij de snelste van dit deelnemersveld moeten zijn. Hij was in het slagveld rondom Assen ook bij de pinken door mee te glippen in de eerste groep, maar moest vervolgens toch de rol lossen. De kans dat dit in deze rit gebeurt, is klein. De Noren moeten bovendien iets maken van deze Olympia’s Tour, want kopman Amund Grøndahl Jansen staat al bijna op drie en een halve minuut achterstand van klassementsleider Pavel Sivakov. Een ritzege lijkt nog het hoogst haalbare.

Cees Bol kan goed voor de dag komen in een massasprint - foto: Marcel Koch

Cees Bol kan goed voor de dag komen in een massasprint – foto: Marcel Koch

De grote uitdager van de Rus is op dit moment Cees Bol. De 21-jarige coureur van Rabobank aast op de leiderstrui, maar is bovendien rap aan de meet. Wanneer zijn ploeg het goed uitspeelt, kan Bol als winnaar aan de streep tien bonificatieseconden pakken. De Denen proberen Michael Carbel Svendgaard in stelling te brengen. De rappe eerstejaars prof van Stölting Service Group moet zich in dit peloton ook kunnen mengen om de dagzege. Kijk overigens niet verbaast op wanneer Mads Pedersen het in de slotkilometers probeert met een late uitval.

Houdt García de Spaanse eer hoog? - foto: Sirotti

Houdt García de Spaanse eer hoog? – foto: Sirotti

Klein Constantia heeft meerdere ijzers in het vuur voor de dagzege in Zutphen. Jonas Bokeloh en Jérémy Lecrocq kunnen rap aan komen, maar hun snelste man op papier is Iván García. De Spanjaard is al in het bezit van een profcontract voor 2017 en hij zou dat graag vieren met een ritzege. Ook sprinters als Fabio Jakobsen, Christophe Noppe, Enzo Wouters, Tim Ariesen, Jason Lowndes, Edward Planckaert en Christopher Latham mag je hier op de voorposten verwachten. Die laatste kwam in de rit naar Gendringen net tekort voor de dagzege, terwijl hij een dag eerder het onderonsje met Halvorsen in Assen nog won.

Jan-Willem van Schip (rechts) - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Jan-Willem van Schip (rechts) – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Het plaatselijke rondje en de door de bochten verraderlijke laatste kilometer spelen ook een late aanval in de kaart. Eerder genoemde coureurs als Grøndahl Jansen en Pedersen zijn in staat om vanuit dat scenario naar de winst te rijden. Ook Jan-Willem van Schip kan door zijn roots op de baan over een langere tijd een hoge snelheid vasthouden. Nathan Van Hooydonck en de Brit Gabriel Cullaigh moeten voor zo’n move ook te porren zijn. Dan moeten ze wel oppassen dat Marcus Fåglum of Gustav Höög niet meeglipt in hun wiel, want dan is een zege geen vanzelfsprekendheid.

Favorieten volgens WielerFlits
*** flag-no Kristoffer Halvorsen
** flag-gb Christopher Lathem, flag-nl Cees Bol
* flag-dk Michael Carbel Svendgaard, flag-es Iván García & flag-nl Jan-Willem van Schip

Weer en TV
Er wacht de renners in en rond Zutphen een aangename dag. Het kwik stijgt tot maximaal achttien graden Celsius, terwijl windkracht drie uit het zuidwesten niet voor noemenswaardige problemen zou moeten zorgen. De kans op regen is 35 procent. De wedstrijd is niet live te zien op televisie, bespreek daarom het verloop van de rit in de Volg Hier op WielerFlits.

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
30 september 2016 08:32
Nauwelijks aandacht in de media voor deze koers. terecht, want het gaat om beloften. Ik denk dat deze wedstrijd, die ooit de vaandeldrager was van de nationale koersen, een langzame dood sterft.
30 september 2016 10:53
hahaha, Sooike is weer het zonnetje in huis!
30 september 2016 10:58
Ik snap de gedachtegang van Olympia's Tour om zich te richten op beloften wel. Ik denk ook dat het internationaal misschien wel aantrekkelijker 'kan' zijn. Het probleem qua media-aandacht zit ook een beetje bij OT zelf. Waar bijvoorbeeld de Topcompetitie er alles aan doet om maar in de media te komen, krijg ik dit idee bij de Olympia's tour niet echt. Dit naast de naar mijn mening goede en uitgebreide voorbeschouwingen hier op wielerflits, en de goedonderhouden twitter account. Naar mijn mening zouden ze eens moeten beginnen met een grote naam uit het wielrennen proberen aan te stellen als boegbeeld naar buiten toe.

De potentie is er naar mijn inziens wel, ook zeker mocht de UCI doorzetten met het verplichten van opleidingsploegen, maar er wordt nog niet echt genoeg mee gedaan (is natuurlijk ook de eerste keer met beloften).
30 september 2016 11:21
Hoe harder, eenzamer en onderbelichter die weg naar het 'echte' peloton is des te beter. Weet je tenminste zeker dat degenen die daar terechtkomen sowieso die drive en het talent ervoor hebben :) Het probleem qua aandacht is denk ik vooral omdat het grotendeels saaie , platte koersen zijn met een sprint aan het einde, gooi er een aantal etappes over kasseien / sterrato tussendoor en je hebt al iets om naar uit te kijken.

Die klimmetjes etc schieten niet op, krakende spaken en lek-op-de-velg meoeten we hebben voor koers hier in Plattalonia

Reacties zijn gesloten.