Nils Politt baalt van vertrek Wilco Kelderman: “Hij is mentaal sterk en bracht ervaring”
Nils Politt - foto: Cor Vos
Nick Doup
dinsdag 1 november 2022 om 07:15

Nils Politt baalt van vertrek Wilco Kelderman: “Hij is mentaal sterk en bracht ervaring”

Het vertrek van Wilco Kelderman bij BORA-hansgrohe valt zwaar. Eerder gaf ploegbaas Ralph Denk al aan dat de Nederlander gemist gaat worden nu hij naar Jumbo-Visma vertrekt, en ook Nils Politt betreurt de transfer van Kelderman. “Hij bracht veel ervaring in de ploeg als klassementsrenner”, vertelt Politt aan WielerFlits.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Wilco is een goede gast. Ik reed in 2021 de Tour de France met hem toen hij vijfde werd”, aldus de regerend Duits kampioen wielrennen. “Hij is mentaal heel sterk en was altijd gefocust. Het is jammer dat hij ‘naar huis gaat’. Zo mag ik dat wel zeggen als hij naar Jumbo-Visma gaat. We raken met Wilco een super goede ploeggenoot kwijt.”

Kelderman was een belangrijke pion bij BORA-hansgrohe, dat na het vertrek van Peter Sagan ervoor koos om meer in te zetten op het rijden van klassementen in grote rondes. Volgens teammanager Denk een bewuste keuze omwille van mediawaarde in Duitsland en Oostenrijk. Dat Kelderman vijfde werd in de Tour, was belangrijk voor de ploeg. Dit jaar kwam daar de Giro-zege van Jai Hindley bij.

De rol van Kelderman moet niet onderschat worden volgens Politt. “Hij bracht zeker ervaring in de ploeg. Wilco reed altijd op een hoog niveau, maar hij mist alleen die een of twee zeges. Maar voor de rest zat hij er altijd bij in de top-10 of top-5”, geeft de klassiekercoureur van BORA-hansgrohe aan.

In 2021 won Nils Politt de Tourrit naar Nîmes – foto: Cor Vos

‘Ik hoop volgend jaar weer op de Tour’
Zelf mikt Politt in 2023 weer op de voorjaarsklassiekers. De nummer twee van Parijs-Roubaix 2019 werd afgelopen seizoen vijfde in Dwars door Vlaanderen, en kon in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix geen potten breken. Over zijn voorbereiding richting de klassiekers is nog weinig bekend. “In december gaan we daarover praten. Het hangt ook af van de parcoursen van Parijs-Nice en  Tirreno-Adriatico. Daarna kunnen we beslissen”, zegt hij.

Sinds 2017 reed Politt elk jaar de Tour de France. Als het aan hem ligt, is de hardrijder er komende zomer voor de zevende keer op rij bij. “De afgelopen jaren waren de klassiekers mijn eerste doel. Daarna nam ik een pauze en dan volgde de voorbereiding op de Tour. Ik hoop volgend jaar weer op de Tour, natuurlijk. Maar de ploeg bepaalt en als ik dat weet zal ik mij voorbereiden”, vertelt de Duitser die in 2021 een Touretappe won.

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
31 oktober 2022 08:08
Haha, een directe ploeggenoot die Wilco waarschijnlijk 10x beter kent en meer verstand van prof wielrennen heeft spreekt mooie woorden over Wilco. Een deel vh publiek hier moet echter weer Wilco bashen... kijken jullie wel eens in de spiegel en vraag je je af hoe je ooit zo zuur hebt kunnen worden...?
    31 oktober 2022 10:19
    Mooie, inspirerende woorden
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .

















    van Politt.
    31 oktober 2022 10:50
    Verandert wel weer als ie eenmaal in jumbo shirt rijdt, dan is het opeens een potentiële tour winnaar die als bliksemafleider gaat functioneren oid
30 oktober 2022 22:41
Als je zo vaak valt, geblesseerd raakt en toch elke keer weer terugkeert in topvorm, dan ben je mentaal toch echt wel heel sterk. En gefocust op herstel. Daar heeft Nils helemaal gelijk in.
30 oktober 2022 23:23
Mooie woorden voor iemand die vertrekt. Politt kan ook zeggen ‘we hebben met Hindley en Vlasov inmiddels twee beteren’ maar dat doet hij niet. Het zegt wat over Politt en ook iets over Kelderman.
31 oktober 2022 23:57
De veerkracht van Kelderman moet enorm zijn. Ik was persoonlijk al 100 keer gestopt als ik hem was na het zoveelste ongeluk. En daarom heeft hij een mooi contract bij Jumbo gekregen en had ik nooit wielrenner kunnen worden. Die jongen heeft karakter en doorzettingsvermogen. En nog sympathiek ook.
    1 november 2022 12:08
    Jij was 100 keer gestopt. En dus 99 keer weer opnieuw begonnen. Dat getuigt ook van doorzettingsvermogen!
30 oktober 2022 20:06
klinkt een beetje als "is goed in de kleedkamer".
    30 oktober 2022 20:37
    Blijkbaar lastig om te verwerken.
31 oktober 2022 16:18
Das pech Wilco weg
30 oktober 2022 19:34
dhr pollit kan nu lecker door gassen
30 oktober 2022 21:32
"... en was altijd gefocust"

Leuk en aardig, maar dit rijmt niet bepaald met het gegeven dat Kelderman gemiddeld 37x per koers het asfalt kust.
    30 oktober 2022 21:52
    Het gaat hier over de Tour van dat jaar. Blijkbaar was Kelderman toen wel goed gefocust. Iets wat vaak een zwak punt is bij hem.
30 oktober 2022 19:03
“ Het vertrek van Wilco Kelderman bij BORA-hansgrohe VALT zwaar.”

Zou het?
    30 oktober 2022 19:15
    Haha (kuch), die zag ik niet aankomen, een val grapje. Wow, super grappig. /s

Reacties zijn gesloten.