NEOM City in Saoedi Arabië onderzoekt hoofdsponsorschap Jumbo-Visma
foto: Raymond Kerckhoffs
Raymond Kerckhoffs zaterdag 24 juni 2023 om 14:30

NEOM City in Saoedi Arabië onderzoekt hoofdsponsorschap Jumbo-Visma

Het grootste architectuurplan van de wereld, NEOM City in Saoedi Arabië, onderzoekt de mogelijkheid om vanaf 2024 het hoofdsponsorschap van Jumbo-Visma over te nemen. Een nauw betrokken bron uit het Midden-Oosten heeft WielerFlits aangegeven dat NEOM zeer serieus kijkt naar de wielersport en dat ze de sponsoring van de beste wielerploeg als een unieke kans zien.

NEOM City is te omschrijven als een gebied dat tal van steden, resorts en andere ontwikkelingen zal bevatten. Het beoogde oppervlak van de geplande stad bedraagt 26.500 km² (bijna zo groot als België). NEOM zal zich over een lengte van 460 kilometer uitstrekken langs de Rode Zeekust. Het project wordt grotendeels gefinancierd door het Public Investment Fund, dat fondsen investeert namens de regering van Saoedi-Arabië. De Saoedische ontwikkelingsmaatschappij die is opgericht om NEOM te creëren, beweert dat het fonds 500 miljard dollar bijdraagt aan het plan.

Dit megaproject maakt deel uit van het Saoedische Vision 2030-plan om de economie van het land te diversifiëren, om zo de afhankelijkheid van de inkomsten uit de oliewinning te verminderen. Volgens ambitieuze tijdschema’s moet een groot deel van het project al in 2030 gebouwd zijn. Het eerste deel dat klaar moet zijn, is het luxe eiland Sindalah. De ontwikkelaar van NEOM streeft ernaar om de eerste gasten begin 2024 te verwelkomen. Dat zou ook het ideale moment zijn om een groot sponsortraject te starten.

“Interessant”, noemt Richard Plugge het geluid uit het Midden-Oosten. De CEO van Jumbo-Visma beweert zelf nog geen contact met de verantwoordelijken van NEOM te hebben gehad. “Hun interesse om onze ploeg te sponsoren is nieuw voor mij. Het kan zijn dat een van onze contactpersonen of bureaus die we hebben ingeschakeld om een nieuwe sponsor voor ons zoeken, contact met deze partij heeft. We krijgen van hen om de zoveel tijd een update. We zijn momenteel met meerdere internationale partijen serieus in gesprek, maar er is nog niks concreets.”

NEOM zet volledig in op duurzaamheid. Het is de bedoeling dat de stad koolstofneutraal wordt gebouwd, zonder wagens of straten. De energievoorziening zou volledig moeten bestaan uit wind- en zonne-energie. Daarom past fietsen goed bij dit imago.

NEOM presenteert zich als ‘the future of sport’. “NEOM wil een wereldwijd centrum voor sport worden. Het is klaar om een topbestemming voor grote sportevenementen te worden, samen te werken met wereldwijde sportmerken, uitstekende leefbaarheid voor bewoners te bevorderen en bij te dragen aan de innovatieve economie van NEOM”, zo staat er op de website.

Politiek instrument
Sport is de laatste jaren een belangrijk politiek instrument voor de leiders van Saoedi-Arabië geworden. Dat beaamt ook de Nederlander Stijn Janssen. De Nederlandse fiscaal econoom heeft jarenlang in het Midden-Oosten gewoond en is actief betrokken bij diverse grote deals in de sportwereld.

“Natuurlijk ziet NEOM de kansen die het hoofdsponsorschap van Jumbo-Visma biedt. Het past precies binnen hun profiel om – in navolging van UAE Emirates en Bahrain Victorious – een superpower in de wielerwereld te worden. Daarbij is Saoedi-Arabië vooral op zoek naar deals voor de lange termijn. Dat past weer bij Jumbo-Visma, dat een partner tot eind 2030 zoekt en daarbij de ambitie heeft om continue bij de beste ploegen van de wereld te horen.”, zegt Janssen.

Jumbo-Visma, de beste wielerploeg viert de Tour-zege van Jonas Vingegaard. Foto: Cor Vos

Janssen wijst naar diverse andere grote investeringen van Saoedi-Arabië in de sportwereld. In oktober 2021 werd Premier League voetbalclub Newcastle United door het Public Investment Fund (PIF) van Saoedi-Arabië gekocht. De aankondiging van het break-away golftoernooi LIV Golf Invitational Series begin 2022 en het contract van Cristiano Ronaldo met de Saoedi-Arabische voetbalclub Al Nassr. In 2020 tekende Saoedische staatsoliebedrijf Aramco een wereldwijde sponsordeal voor de lange termijn met de Formule 1. En dan heb je sinds 2021 ook nog de Grand Prix Formule 1 in Jeddah. NEOM heeft onlangs een langdurige sponsorovereenkomst getekend om hoofdpartner te worden van het Mercedes-Benz EQ Formule E-team.

Janssen: “In de wielersport zijn voorzichtig de eerste stappen gezet met de Saudi Tour, die door Tour de France-organisator ASO wordt georganiseerd. En de toeristenregio AlUla is tweede sponsor geworden van het Australische WorldTeam Jayco-AlUla. Dat NEOM overweegt om hoofdsponsor te worden van de beste wielerploeg van de wereld vind ik eigenlijk een vrij logische stap.”

Volgens Janssen wil Saoedi-Arabië NEOM activeren als onderdeel van zijn sportstrategie op verschillende gebieden. “Het regime wil dat de NEOM een topbestemming wordt voor grote sportevenementen. Zo zal NEOM de locatie zijn van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het was de eerste keer dat de olympische familie een evenement toekent aan een stad die nog niet echt op de kaart staat.”

Sport is in Saoedi-Arabië een belangrijk onderdeel van hun nationale ontwikkelingsstrategie ‘Vision 2030’. Janssen benadrukt dat investeringen in sport een middel zijn om politieke goodwill te winnen, zoals Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten dit inmiddels al enkele decennia doen.

Janssen: “Kroonprins Mohammed bin Salman, die sinds 2017 de belangrijkste persoon in Saoedi-Arabië is, realiseert zich dat sport een fantastisch middel is om nieuwe diplomatieke relaties te creëren, nieuwe handelsovereenkomsten te sluiten, toeristen aan te trekken en sport in het algemeen te gebruiken als middelpunt om een positie in de internationale samenleving te creëren.”

Het peloton trekt al ruim twee decennia naar het Midden-Oosten. Foto: Raymond Kerckhoffs

Zo is Saoedi-Arabië van plan om samen met Egypte en Griekenland een tripartiete kandidatuur in te dienen voor de organisatie van de wereldkampioenschappen voetbal in 2030. Ook is het land erin geslaagd om de Argentijnse superster en onlangs tot wereldkampioen gekroonde Lionel Messi aan te trekken als de nieuwe toeristische ambassadeur van het koninkrijk.

Sportwashing
De investeringen in sport van Saoedi-Arabië worden vaak sportswashing genoemd: een poging om sport te gebruiken om het imago van het land wit te wassen. In Saoedi-Arabië worden de mensenrechten regelmatig geschonden. Amnesty International is zeer kritisch richting het Koninkrijk en wijst op vele misstanden van de mensenrechten.

De moord in 2018 op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, de vele politieke gevangenen, het grote aantal mensen dat de doodstraf krijgt, slechte leef- en werkomstandigheden voor vele arbeidsmigranten, de transparantie over bepaalde zaken etc. VN-deskundigen hebben onlangs nog hun verontrusting uitgesproken over het dreigende gevaar van executie van drie leden van de Howeitat-stam die zich tegen de bouw van het NEOM-project zouden hebben verzet.

Al zijn er ook geluiden dat er de laatste jaren een aantal zaken in positieve zin veranderen. Er is geen religieuze politie meer. Mannen en vrouwen mogen op kantoor op dezelfde verdieping werken. Er zijn festivals voor jongeren en iedereen kan autorijden en naar school. De pas 37-jarige kroonprins Mohammed bin Salman is het boegbeeld van Saoedische millennials. “Onder Bin Salman vindt tevens een verschuiving plaats, waarbij de orthodoxe (wahabitische) islam in de openbare ruimte plaatsmaakt voor een meer seculiere, nationalistische invulling van het geloof”, zo schreef De Volkskrant deze week nog.

Janssen: “Als je nu met Saoedische jongeren, liefst 63% van Saoedi’s is jonger dan 30 jaar, in gesprek gaat, merk je dat er vertrouwen is in deze hervormingen en dat ze geloven in een goede toekomst in hun land.”

RIDE Magazine
168 Reacties
Sorteer op:
22 juni 2023 12:10
Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind dit stuk toch ook bijzonder geschreven. Er wordt wel heel veel aandacht besteedt aan wat NEOM inhoudt en (goed) doet / wil doen. Het kopje 'sportwashing' lijkt met tegenzin geplaatst te zijn, aangezien het in de alinea erna wordt tegengesproken. Die meneer Janssen lijkt mij ook niet geheel onafhankelijk om daarop te reageren, gezien zijn genoemde opdrachten in Saudi Arabië. Mag toch hopen dat deze man niet de eventuele 'bron' is, zeker ook omdat het lijkt te gaan om interesse vanuit de kant van NEOM..
  Dat gevoel kreeg ik ook. Is ook ongebruikelijk lang dit stuk, langer dan normaal.
  22 juni 2023 12:59
  Hier precies hetzelfde, heb meer vragen dan antwoorden aan het eind. Doet me ook weer denken aan dat 'toeristische' artikel van WF een tijd terug over de Emiraten wat even later gearchiveerd werd. Niet echt vergelijkbaar, maar toch ook weer wel ;)
  22 juni 2023 13:16
  Flitswashing
  22 juni 2023 14:13
  @jelmer, Als je best friends forever bent met Johan Bruyneel dan zie je waarschijnlijk ook niet hoe dubieus dit is.
  Goed punt. Ik hoor bijna het muziekje op de achtergrond en de slogan op het einde 'neom city, because we say so'
  22 juni 2023 15:42
  Zou me niets verbazen als Stijn Janssen en Raymond Kerckhoffs vriendjes zijn uit Limburg. Die Janssen heeft nog dubieuze rol gespeeld bij Roda met het aanbrengen van zo'n miljardair Rus die Dubai niet uit mocht wegens fraude bedenkingen.

  Wat andere ook al gesuggereerd hebben, druipt de subjectiviteit van dit artikel eraf. Hoop niet dat Wielerflits hier voor het karretje van Kerckhoffs en zijn vriendjes wordt gespannen om naam en faam in de wielersponsoring te krijgen.
  22 juni 2023 16:35
  Vind dit een heel goede zet van Plugge. Hoop dat ze een hoop gaan verdienen. Ze werken er hard voor en alleen op deze manier kun je blijven concurreren. Proficiat!
  22 juni 2023 17:02
  Ik vind dit toch ook erg stuitend. Ofwel is het (te) weinig genuanceerd neergeschreven en dan zegt dat wel wat over het journalistieke niveau, ofwel is hier sprake van verdoken belangenvermenging/sponsoring/productplacing en dat vind ik dan misschien nog erger.
  Valt me erg tegen van de redactie.
  @John Bidon. Die Korotaev is trouwens, jaren later, volledig vrijgesproken in beide zaken die tegen hem zijn aangespannen. Zoals hij vanaf begin gezegd heeft was zijn handtekening vervalst en dit hebben ze ook bewezen in de rechtzaak.
  23 juni 2023 15:02
  Eerste reactie is verdwenen maar herhaal het graag nog een keer om het goed te maken : Dit is gewoon een advertentie en niet eens subtiel gebracht…
  Geen dank…
  24 juni 2023 01:22
  Oh kijk dit poep ''artikel'' #ADVERTORIAL staat nog steeds bovenaan hoe zou dit toch kunnen rara.
  24 juni 2023 02:48
  Een goede analyse van het "artikel" lijkt me. En een reactie die de redactie vast graag zou verwijderen, ware het niet dat het zoveel duimpjes heeft gekregen. Een gevalletje van in het eigen mes vallen voor Wielerflits zullen we maar zeggen.

  De Saoedische discussie even terzijde: ik vind het kwalijker dat een medium dat zich voordoet als journalistieke site hier toch een onvervalste advertorial plaatst zonder het te vermelden. Ik weet niet of de schrijver hiervan ook daadwerkelijk een journalistieke opleiding heeft gevolgd, maar ik hoop eigenlijk van niet: anders heb je toch bijzonder weinig eergevoel bij het beroep dat je uitoefent.
  25 juni 2023 19:30
  Ik zeg hier toch al 2 jaar dat er een verdoken partnerschap tussen WF en Team Plugge aan de hand is.

  Er waren eens van die "kleedkamerbeelden" waarvan je verwacht dat die door een interne JV man kunnen geschoten worden.

  Dat werden ze inderdaad, alleen liep die net in beeld voor de neus van de WF cameraman.

  Exclusieve access en scoops in ruil voor gunstige stukjes en sluikreclame.

  Zou je er marketingmannetje Plugge en R. Kerckhoff$ niet van kunnen verdenken?
22 juni 2023 11:40
Interessant Plugge? Ik krijg kotsneigingen als ik dit lees. Als dit de nieuwe sponsor wordt ben ik geen supporter meer (ok who gives a fuck). Na het voetbal met die verwende patjepeeërs lijkt het wielrennen aan de beurt om door de olie soepjurken te worden opgekocht.
  22 juni 2023 12:13
  Raul... je schrijft precies wat ik denk
  22 juni 2023 12:20
  Plugge is gewoon diplomatiek. Hij heeft ongetwijfeld ook liever een betrouwbare Europese sponsor, maar wil ook geen mogelijke sponsoren afschrikken door zich negatief uit te laten in de pers.
  Ben het voor de verandering helemaal met je eens Raul.
  Als Plugge hiermee in zee gaat ben ik in 1x fan af.
  Dan hoop ik dat van Baarle en van Aert zsm verkassen en de ploeg naar de kloten gaat.
  22 juni 2023 12:55
  Helemaal mee eens dat je dit liever niet moet willen, ook reputatie technisch, maar ik kan me niet herinneren dat mensen zo bizar negatief waren over UAE, Bahrein of Jayco. Daarnaast kun je ook je vraagtekens zetten bij INEOS.
  22 juni 2023 12:59
  Brabo, eerlijk gezegd en ik gewoon fanboy van TJV. Toen de moraalridders hier losgingen over BET city heb ik ze ook wel ingewreven waar hun verontwaardiging oa was over Team UAE. Dus ja, ik roer mn trom pas echt als het mn favoriete team aangaat
  22 juni 2023 14:45
  En mogen ze nog wel een damesploeg behouden, of mogen die van de oliemannetjes niet op een fiets zitten, of aan sport doen?
  22 juni 2023 15:33
  Die "interessant" van Plugge kan natuurlijk ook knettersarcastisch zijn geweest.
  22 juni 2023 15:52
  inderdaad waar gaat het heen met de wielrennerij in Nederland. En dan zeker nog vaker met alle buitenlandse toppers op een berg zitten en af en toe een koers rijden en Plugge maar trots bij Studio Sport vertellen hoe goed ze zijn en waar ze allemaal rekening mee houden. Dit zijn geen wielrenners meer maar robots.

  Gewoon lekker voor een Nederlandse sponsor met Nederlandse toppers en de rest met nederlanders tegen minimumloon koersen. Iedere dag aanvallen en en strijden en 's-avonds hoeren neuken dat is pas wielrennen zoals het moet zijn!
  Maar een bedrijf met een witwassende CEO wat optimaal heeft kunnen profiteren van het corona gebeuren en ondanks dat nu weer de normale werkende mens uitknijpt met woekerprijzen om nóg meer winsten te maken (u weet wel, graaiflatie) is wel prima natuurlijk. Lekker hypocriet. Of gaat het om de mensenrechten in Saoedi Arabië? Want dan hebben we hier wel recht van spreken inderdaad, niks aan het handje hier met bijvoorbeeld de toeslagenaffaire of de Groningers.
  22 juni 2023 17:26
  Wat in Groningen gebeurt is inderdaad hetzelfde als mensen executeren vanwege hun geaardheid, ja.
22 juni 2023 11:37
Hopelijk laten ze zich hier niet door misbruiken.
Leuk feitje, dit schreef de Volkskrant óók deze week over Saoedi-Arabie:

"Hij wordt echter niet alleen betaald voor wat hij doet, maar ook voor wat hij laat: in het contract is een clausule opgenomen waarin Messi wordt verboden uitspraken te doen die het imago van Saoedi-Arabië kunnen ‘bezoedelen’. Lees: mond dicht over mensenrechtenschendingen."

Maar nee, is geen sportwashing hoor.
  22 juni 2023 12:40
  Ik dacht dat Leo - que miras bobo - Messi door Miami was gecontracteerd
  Klopt Raul! Maar dit ging over een lucratief promotie-dealtje met de oliestaat.
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/messi-krijgt-8-miljoen-per-jaar-om-saoedi-arabie-te-promoten-en-mensenrechten-te-verzwijgen~b3f7d6fb/
  22 juni 2023 12:52
  Ah zo. Net als Ronald de Boer voor Qatar promo. Al zal hij een schijntje hebben ontvangen. Jezus 8 miljoen per dag.....ik weet niet of ik dan nog zo principieel zou zijn Leopardo. Aan de andere kant, als je zulke bedragen krijgt aangeboden ben je dus al een wereldster met inkomsten skyhigh.
  Per jaar, niet per dag. Als ik al zoveel geld zou hebben als Messi zou ik wel principieel zijn. Wat heb je aan een extra paar miljoen.
22 juni 2023 12:45
Ik heb altijd een positieve indruk van TJV, hoe de ploegen gerund worden en de mensen die er werken. Maar wanneer ze hiermee in zee gaan zou ik toch echt teleurgesteld zijn voor wat betreft het morele kompas van de organisatie. Ik kan me niet voorstellen dat ik dan nog de warme gevoelens bij de ploeg zou hebben die ik nu heb. Liever zou ik zien dat ze financieel een stapje terug moeten zetten en (dus) niet meer bij de allerhoogste top horen, dan dat ze zich indirect laten sponsoren door een regime als dit.
22 juni 2023 13:35
Lijkt erop alsof een paar van de Saudi oliedollars die momenteel de sportwereld overspoelen op de burelen van Wielerflits zijn terechtgekomen. Zelden zo'n kritiekloos stukje gelezen.

On Topic: optyfen met die lui. Laat ze het voetbal maar verzieken.
  22 juni 2023 16:35
  Ben wel benieuwd wat WF deze keer met de kritische noot uit de comments gaat doen.
22 juni 2023 12:51
En wat als een renner vd ploeg de regenboogtrui wint?
  22 juni 2023 20:33
  Als je de regenboogtrui wint, wordt de regenboogvlag niet gehesen, maar de nationale vlag van het land van de winnaar (en die van de zilveren en bronzen medaillewinnaar), en er is volgens mij verder helemaal niemand die de link legt...
22 juni 2023 12:16
Ieder bedrijf dat over een periode van ca 5 jaar 50 tot 100+ miljoen kan uitgeven aan sportsponsoring is op een of andere manier niet te vertrouwen en/of niet ethisch verantwoord.
Echter, datgezegd, er is een verschil tussen een bedrijven die puur uit hebberigheid de boel verzieken en een land dat misdaden tegen de mensheid probeert te verdoezelen.
Allebei niet leuk maar geef mij dan maar hebberigheid, dat kan ik beter behappen dan een extremistische ideologie.
  22 juni 2023 13:15
  Op 1 of andere manier. Noem eens wat manieren?
  22 juni 2023 14:05
  Milieuvervuiling, dierenwelzijn, uitbuiting, schadelijk voor de gezondheid, dubieuze eigenaar...
  22 juni 2023 23:22
  Deels snap ik je punt. Aan de andere kant: grote sponsoren in de wielerwereld zijn de fietsenmerken. Ik ben het voor die categorie bedrijven niet met jou eens. En ook sponsor als Lidl, DSM en Telefonica zijn gerespecteerde bedrijven. Maarja, je hebt zeker uitwassen. Probleem is dat de wielerwereld vaak enorm afhankelijk is van een paar individuen die bijna op persoonlijke titel de sponsoring regelen, zoals Jim Ratcliffe en Frits van Eerd. Dan kan er wel eens iets verkeerd gaan.
  22 juni 2023 23:48
  Bij bijvoorbeeld Lidl, Dsm en Telefonica die je noemt kan iedereen met google natuurlijk heel makkelijk plofkip, vervuilende chemie en pricefixing roepen. Het hoeft maar iets heel kleins te zijn en je bent voor sommigen niet meer zuiver.
  En dat is mijn punt. Niemand is heilig en niemand is perfect. Maar dat betekent niet dat je niet ergens een lijn kan en/of mag trekken en zeggen dit is erover. Voor mij persoonlijk is een regime dat vrouwen onderdrukt, minderheden uitmoordt en mensen executeert vanwege hun geaardheid ver over die lijn.
  23 juni 2023 09:39
  Met dat punt ben ik het zeker eens.
22 juni 2023 11:43
NEE! Niet doen! Niet voor de oliedollars op je rug gaan liggen voor een staat die gerund wordt door een moordenaar. Het moet toch met deze succesvolle ploeg mogelijk zijn een sympathieke sponsor te vinden. En samen winnen betekent toch niet dat je dubieuze regimes helpt te 'winnen''. Zou het einde betekenen van mijn liefde voor dit cluppie
  22 juni 2023 11:51
  Sportwashing alle grote criminele regimes doen het.
Het feit dat dit artikel - wat eigenlijk nul nieuwswaarde heeft - nog steeds bovenaan de site staan, in combinatie met geen enkele reactie van de redactie van WF, geeft duidelijk aan dat dit inderdaad is ingekocht door NEOM city, of een soortgelijke constructie. Jammer.
23 juni 2023 11:31
Het feit dat deze als nieuwsbericht vermomde advertorial kunstmatig weer helemaal omhoog wordt geschopt in de ellenlange lijst van artikelen is uhm, ja, veelzeggend...

Onderling Limburgs vriendendienstje voor meneer Janssen die als tussenpersoon dient voor Neom?
22 juni 2023 11:39
Gelijk even de licentie doorverkopen naar Saoedi Arabië en weg Nederlandse ploeg.
Die zandbak cowboys kopen alles op.
22 juni 2023 12:33
Vreselijk. Dat dergelijke criminele regimes voetbalclubs overnemen is al te ergerlijk voor woorden, maar dat onze 'eigen' wielerploeg zich wil inlaten met dergelijke lui is gewoon verschrikkelijk. Ik denk en hoop dat ze al hun populariteit dan verliezen in ons land en dat ook de renners massaal zullen zeggen: dat nooit. Het maakt wel degelijk uit van wie je je salaris ontvangt.
  22 juni 2023 12:38
  Voor Groenewegen en co niet hoor. En wat dacht je van Pocagar?
22 juni 2023 16:46
Bin Salman vermoordt een journalist en dikke kans dat RK een flinke hoop geld heeft ontvangen voor dit prut artikel. Tyfus, wat is dit een ongelooflijke k.. site aan het worde.
  22 juni 2023 18:24
  De vraag is wat meer aan de kwaliteit van de site bijdraagt, dit commentaar of het artikel... Dit artikel is gewoon nieuws, punt. Van de vorm kun je wat vinden, maar dit op de man spelen gaat nergens over.
  22 juni 2023 20:31
  De eerste alinea is nieuws, de rest is staatsgesponsorde propaganda.
  24 juni 2023 02:53
  Ik had er niet eens bij stil gestaan, maar @debarreman legt juist precies de vinger op de zere plek door Bin Salman (een journalist) te benoemen in het kader van deze advertorial. Hulde.
22 juni 2023 12:39
Ik had al moeite met flitsbezorgers als sponsor. Of een gokbedrijf. Maar dit is voor mij ellende in het kwadraat.

Ja, ze zullen misschien heel veel centjes in de sport steken. En ja, voor geld danst de beer. Maar ik denk dat het westen op dit moment z'n hele ziel en zaligheid aan het verkopen is [i]edit wf: niet grappig[/I]

PLUGGE, DOE DIT NIET!!!
22 juni 2023 13:05
In hoeverre wordt deze informatie expres gelekt om de publieke reactie te peilen?
  22 juni 2023 13:09
  Je bedoelt dat Raymond wordt misbruikt of zich laat misbruiken?
  22 juni 2023 14:26
  Ik heb niet de indruk dat Raymond daar vies van is.
  22 juni 2023 15:00
  In hoeverre is er betaald om dit te "lekken"?
22 juni 2023 11:40
Wat ellendig zou dat zijn, hopelijk komt dit er niet van.
22 juni 2023 11:54
Hopelijk is "interessant, maar ik weet van niets" het soort statement dat bedoeld is om (met name andere) sponsoren niet af te schrikken....
22 juni 2023 12:32
"duurzaam" en "visie 2030": de doorsnee modebegrippen van vandaag de dag. Mag toch hopen dat deze luchtfietserij niet doorgaat! En na de hele voetballerij ook de hele wielrennerij in Oosterse handen lijkt mij ook geen gewenste ontwikkeling.
22 juni 2023 13:30
Vreselijk dit natuurlijk. Zowel de sponsor, achterliggende visie & cultuur als alle blije goedpraterij en WF die zich laat ronselen hiervoor . 1 dikke bak ellendigheid.

Maar laat maar gebeuren hoor, ik ben geen specifieke teamfan maar van koers, artiesten en omgeving.
23 juni 2023 13:05
Merkwaardig dat WF een artikel (sic) plaatst op een forum en daaropvolgend de reacties van zijn lezers (klanten) eenzijdig verwijdert. Als de algemene teneur is dat het bewuste stuk op zijn minst controversieel is dan kan je op wat tegenwind rekenen anders zit je in de verkeerde bussines…
24 juni 2023 15:09
En weer een schopje omhoog door de publicatiedatum aan te passen. Schaamteloos.

Hoe veel bloedgeld hebben jullie hier precies voor ontvangen? Mag hopen dat het zo veel is dat op zijn minst alle andere extreem invasieve en irritante advertenties weg kunnen nu..
22 juni 2023 12:19
Neom-Bet-City (NBC). "Deze ploeg voelt echt als een familie."
22 juni 2023 14:43
Ach gadverdamme nee toch
22 juni 2023 16:32
Er is al een tijdje geleden door de sportsponsoring een weg ingeslagen die een ethische grens over gaat. Daar waar sport en politiek met elkaar worden verbonden wordt het gevaarlijk. De Olympische spelen in Berlijn in 1936 waren al een gevaarlijk propagandamiddel. We zien helaas dat sport steeds meer wordt misbruikt en met veel geld koopt de politiek zich in met de FIFA en het voetbal in Saudi Arabië als actueel voorbeeld. Nu hebben we na Astana ook al een ploeg van de Emiraten en Bahrein en volgt er mogelijk een Saudische ploeg. Hier gaat iets structureel fout. Dit type sponsoring gaat over ethische grenzen waarbij goed en fout door een beperkte groep mensen wordt bepaald.

Reacties zijn gesloten.