Mergellandfietsroute is terug van weggeweest

Mergellandfietsroute is terug van weggeweest

De Mergellandfietsroute is terug van weggeweest. In samenwerking met Visit Zuid-Limburg heeft de ANWB de populaire fietsklassieker opnieuw uitgezet, maar nu langs het fietsknooppuntennetwerk. Fiets je de lange kilometervreter op één dag of liever in drie behapbare dagrondjes?


Menig fietser zal zich de uitdagende kilometers van de Mergellandroute heugen. Die glooiende Zuid-Limburgse fietswegen langs prachtige vakwerkboerderijen, groeves en indrukwekkende kastelen. Tel daarbij op de schoonheid van het landschap en je hebt één van de populairste en uitdagendste fietsroutes van Nederland. Helaas verdween met de verwijdering van de ANWB-bewegwijzering in 2015 ook deze fietsroute. Maar vanaf nu is de geliefde klassieker terug! Zorgvuldig uitgestippeld langs reeds bestaande knooppunten: 155 kilometers aan één stuk voor kilometervreters of drie daglussen voor de wat verfijndere fietser.

Ongeëvenaarde uitzichten, holle wegen, kloeke kastelen, sprookjesachtige vakwerkhuizen, het bourgondische leven en sierlijke wegkapelletjes… Het is een cocktail die je alleen in Zuid-Limburg vindt. Geen wonder dat de Mergellandfietsroute al vanaf de aanleg één van de meest populaire fietsroutes was van Nederland. De route werd in 1963 aangelegd en bewegwijzerd door de ANWB tegelijk met de gelijknamige autoroute.

Philippe Gilbert (derde van rechts) op training op de Eyserbosweg voor de Amstel Gold Race. Foto: Raymond Kerckhoffs

Zoek de verschillen

De vraag naar de Mergellandfietsroute bleef onveranderd groot de afgelopen jaren, zeker in de Corona-periode. Daarom staken de ANWB en Visit Zuid-Limburg dit jaar de koppen bijéén en kwam er een plan om de route in ere te herstellen. Spreiding van fietsers door de hele regio en zónder extra (onderhoud van) borden waren hierbij de uitgangspunten. Besloten werd gebruik te maken van het fijnmazige en goed onderhouden Zuid-Limburgse fietsknooppuntensysteem. En voilá, daar is ‘ie weer: de Mergellandfietsroute! Niet apart bewegwijzerd, maar eenvoudig te rijden door de juiste knooppunten te volgen.

De ‘nieuwe’ route volgt zo nauwkeurig mogelijk het originele traject van 125 kilometer, maar wijkt daar hier en daar van af. Daardoor kwamen er dertig mooie fietskilometers bij, waardoor de totale lengte nu 155 kilometer is. Een lekkere kluif voor racefietsers en andere kilometervreters. Om ook de recreatieve fietsers te bedienen die af en toe een terrasje willen pakken met zicht op een vallei werden er daarnaast drie cirkelvormige deelroutes gemaakt van 48, 63 en 64 kilometer lang. Af en toe pittig.

Kijk voor meer informatie over de Mergellandroutes op www.visitzuidlimburg.nl/mergellandfietsroute.

5 Reacties
25 maart 2021 13:37
Is er ook een gpx bestand?
25 maart 2021 18:37
'k Weet niet waarom hier een fotootje van de Eyserbosweg staat, maar die zit niet in het knooppuntennetwerk en kan dan derhalve nooit in de route zitten.

Ook de Keutenberg zit er dan niet in, die volgens mij wel in de originele route zat. Voor de rest heeft de ANWB en Visit Zuid-Limburg natuurlijk niets opnieuw uitgezet. Knooppunten aan elkaar knopen kan iedereen, dat is niet bepaald hogere wiskunde of heel veel werk.
    26 maart 2021 10:51
    Dat is toch ook de hele bedoeling van die knooppunten boven de oude uitgepeilde routes met kleuren. Je kan zelf door knooppunten aan elkaar te rijgen een route uitzetten. Maar de lokale VVV kan ook "iconische routes" maken voor mensen met weinig creativiteit of weinig kennis van de regio.

    Die foto is wel een serieuze misser wanneer juist dit stuk niet n de route zit.
26 maart 2021 10:54
Je kon ook altijd al de oude route rijden via een GPXje, natuurlijk. Regelmatig gedaan. Mooie route.

@Solitary Keutenberg en Eyserbosweg zaten idd wel in de oude route.
26 maart 2021 10:56
Zit net op die website te kijken, wat een onbruikbaar gedrocht zeg. Manmanman.

1. De gehele route staat er niet als kaart of download op. Je kan dus niet zien waar deze nou eigenlijk langs gaat.
2. De deelroutes zijn op de kaartjes totaal onleesbaar door de "buttons"van bezienswaardigheden die er over heen geprojecteerd staan en je niet uit kan zetten.
3. Je kan de 3 deelroutes niet op één kaart projecteren. Je hebt dus nog eigenlijk geen idee waar ze elkaar raken. Of hoe het totaal uitkomt.
4. Bovenstaand zal vast op de aangeboden papieren kaart staan. Ik ken echter geen wielertoeristen die met zo'n tafelkleed op pad gaan. (andere doelgroep)

@visitzuidlimburg alsjeblieft steek hier een middagje tijd in. Dit kan echt beter. Op deze wijze trek je geen enkele fietser vanachter zijn pc jullie kant op. En is deze reclame dus ook weggegooid geld.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.