Mathieu van der Poel blikvanger op eerste WK gravel

maandag 3 oktober 2022 om 13:50
Mathieu van der Poel blikvanger op eerste WK gravel

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel zal dit seizoen geen wegwedstrijden meer rijden, laten bronnen weten aan WielerFlits. Dat betekent echter niet dat de Nederlander voorlopig niet meer in actie komt. Aanstaande zondag doet MVDP namelijk mee aan het WK gravel in Veneto.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

De WK gravel vinden plaats op 8 en 9 oktober, in de regio Veneto in het noordoosten van Italië. De elitemannen krijgen op zondag een wedstrijd van goed 190 kilometer voor de wielen geschoven. Vincenza is de startplaats, terwijl de finish in Cittadella ligt. Het parcours bestaat voor zo’n 75 procent uit gravelwegen. In de openingsfase staan er meerdere steile hellingen op het programma, in het tweede gedeelte worden de wat meer vlakkere wegen opgezocht.

Van der Poel liet eind 2021, in gesprek met GCN, al weten een deelname aan het WK gravel te overwegen. “Of ik zou winnen? Dat weet ik niet. Ik heb nog nooit een gravelrace gedaan”, zei de 27-jarige renner destijds. In Veneto zal hij het opnemen tegen onder anderen Greg Van Avermaet, Gianni Vermeersch, Zdenek Stybar, Peter Sagan, Daniel Oss, en landgenoten als Piotr Havik, Jasper Ockeloen en Ivar Slik, de winnaar van Unbound Gravel.

Het is nog niet bekend of het WK Gravel in Nederland te zien is. In België kunnen fans terecht bij een livestream van Sporza.

Dit artikel delen:

48 Reacties

McPriem 3 oktober 2022 om 14:57

Mooi man, lekker doen waar je zin in hebt.
Ik geef hem groot gelijk.

8
fransestinkkaas 3 oktober 2022 om 14:18

Vind het wel mooi. Aan de andere kant denk ik dat de Ivar Sliks en Laurens ten Dammetjes hier minder hard om kunnen lachen. Als jongens als Sagan, Van der Poel en een Pogacar dit ook als speeltuin gaan gebruiken kunnen die eerstgenoemden de illusie om ooit WK te worden in deze discipline wel vergeten.

5
fransestinkkaas 3 oktober 2022 om 14:21

Van Avermaet in plaats van Pogacar, excuus. Waar het hart van vol zit…

1
Oblomov 3 oktober 2022 om 14:39

Het is vooral zuur voor die boycottende kliek van Amerikaanse ‘gravel-profs’ die dit wanhopig hun eigen niche willen houden. Bij de vrouwen doet Ferrand Prevot mee, dus elke hoop dat hier twee obscure wereldkampioenen uit voortkomen die ze zouden kunnen negeren lijkt me wel vervlogen.

1
Polleke 3 oktober 2022 om 15:09

2 keer stevig trainen op dat parcours, vrouwtje thuis laten, op tijd naar bed, oordopjes in, kat in ‘t bakje…

4
Romāns Vainšteins 3 oktober 2022 om 14:28

Kan 2 kanten op.

Als ie wint is het weer helemaal van he’s back!
Als het tegenzit en niet uitrijdt is het helemaal van zie je wel!

Persoonlijk vind ik het de gok ruimschoots waard, het is echt zijn ding en hij is tegelijk superscherp en voorzien van uitstekende rapportcijfers.

3
Man met de hamer 3 oktober 2022 om 14:53

Derde kant: gewoon lekker fietsen en de rest zoekt het maar uit met de meninkjes.

10
Barry Batsbak 3 oktober 2022 om 15:09

Vooral die derde kant. +1 voor man met hamer

3
Titaantje 3 oktober 2022 om 14:34

Hopelijk heeft hij een mooie afgelegen AirBnb gevonden in de omgeving.

2
Mooie Sjors 3 oktober 2022 om 14:19

Gravelen zal ie vermoedelijk wel kunnen met al zijn offroad-ervaring en eclatante Strade-overwinning. Vind het dus wel een goede move.

Na het WK-debacle heeft hij bij een snelle terugkeer naar de weg niet zo veel meer te winnen dit seizoen. Bergop zoek gereden worden in Lombardije is ook niet goed voor de ‘moral’ en een koers als Parijs-Tours had wel gekund maar heeft toch niet meer de grandeur van weleer.

Verder moet die vent natuurlijk doen wat hij zelf graag doet. :)

1
Robin van Wijlick 3 oktober 2022 om 15:27

Dat gravel als speeltuin van een aantal uitgerangeerde types die het nog te leuk vinden om er helemaal mee te stoppen (nog een hobby gevonden voor Valverde en Rebellin) is ook wel verleden tijd zo. Die gaat “gewoon” iedereen wegblazen, de steentjes incluis.

1
Explorer 3 oktober 2022 om 18:07

Hij mag blij zijn om voorin mee te doen. Er zijn jongens(slik,ockeloen) die bijna niks anders doen als gravel races rijden.
Vak apart en daar zal menig asfalt prof achter komen.

0
Explorer 3 oktober 2022 om 18:10

Hij mag blij zijn om voorin mee te doen. Er zijn jongens(slik,ockeloen, ten dam etc) die bijna niks anders doen als gravel races rijden.
Vak apart en daar zal menig asfalt prof achter komen. Terpstra reed samen met ten dam in de VS, reden daar wel voorin maar wonnen(helaas) niks. Niveau gaat hierin ook duidelijk nog verder omhoog de komende jaren.

0
Robin van Wijlick 4 oktober 2022 om 06:54

Er is ook een reden dat die bijna niks anders doen dan gravelraces. Er zijn profs bij, niet allemaal maar Mathieu is er zeker een van, die daar mee doen en zelfs winnen. Maar dat gaan we zondag zien.

0
Maillot à Pois 4 oktober 2022 om 10:09

@Robin
Rebellin neemt je suggestie over een nieuwe hobby alvast ter harte, die staat zondag ook aan de start ;-)

0
Explorer 3 oktober 2022 om 15:59

Ik denk dat dit meer spektakel geeft dan een sprint etappe in de tour. Laat dit maar live zien op tv

1
Polleke 3 oktober 2022 om 18:43

Qua spektakel kan zelfs kijken hoe water verdampt spannender zijn dan de meeste etappes in de TdF…

0
jan jansen 3 oktober 2022 om 14:08

Zo kan Matje toch nog WK worden. De onrust stokende meisjes komen hem speciaal vanuit Australië aanmoedigen om hun spijt te betuigen en ze leefden nog lang en gelukkig.

0
paul koudijs 3 oktober 2022 om 14:54

Dat wordt dus een soort Strade Binche, met dit keer wat meer grindwegen. Lijkt me perfect geknipt voor VDP.

0
wielervenn 3 oktober 2022 om 15:59

Ideale manier om wat frustraties weg te fietsen!

0
JVD 3 oktober 2022 om 16:15

Slim. Het gaat de komende jaren alleen maar moeilijker worden om dit te winnen. Maakt nu best een kans lijkt me, zonder dat er druk op zit.

0
Pizzi 3 oktober 2022 om 16:43

Doet Pozzato ook mee?

0
Maillot à Pois 4 oktober 2022 om 10:06

Ik zie veel opmerkingen/vragen bij het niveau van de gravelprofs. Ook voor mij een vraag, maar deze wedstrijd gaat ons daar niet echt uitsluitsel over geven aangezien niet heel veel toppers uit het circuit aanwezig lijken te zullen zijn. Bovendien lijkt dit WK gravel toch eerder een soort hybride tussen een gravelwedstrijd en een wegwedstrijd, wat sowieso in het voordeel van Mathieu en andere WorldTour profs is.
Ik ben niet echt een specialist in de gravelscene, maar ik lees dat het parcours van 194 km bestaat uit “36% unpaved roads, 18% hard gravel, 1% cobbles, 17% hard surface and 27% asphalt.” Dat is noch qua afstand noch qua ondergrond te vergelijken met de grote gravel races in de States, die toch een stuk extremer zijn.
Dat is een bewuste keuze van de UCI, om er een massa-event van te maken dat toegankelijk is voor veel renners, volgens de Cycling4All filosofie. Maar het maakt ook wel dat ‘WK gravel’ voor mij toch niet helemaal de lading dekt.

0
bswinkelss 3 oktober 2022 om 14:17

Dat wordt weer een VPN verbinding gebruiken

-1
Sean Kelly 3 oktober 2022 om 14:25

Volgens mij moet je bij sporza voor livestreams geregistreerd zijn met een belgisch gsm nummer… in dat geval komen we met een vpn niet zo ver.

-3
lo squalo dello Stretto 3 oktober 2022 om 14:30

Via je laptop kijk je toch ook niet met een GSM-nummer ofzo?

0
Maillot à Pois 3 oktober 2022 om 14:36

Je hoeft toch niet in te loggen bij Sporza om te kijken?
Zal dus met georestictie zijn op basis van je ip adres.

-1
DonQuijote 3 oktober 2022 om 14:52

Voor heel weinig heb je een Eurosportplayer account. Echt de moeite waard, kan je ook kijken wanneer wil als je toevallig niet kunt op het moment dat het verreden wordt ( Niet WF openen dan!)

1
Caroli65 3 oktober 2022 om 14:53

Parijs-Tours had natuurlijk ook gekund maar in Lombardije had ik hem niet veel kans gegeven.

-1
Stims 3 oktober 2022 om 14:10

Tsja, typisch van der Poel dit.
Zonder ook maar enige fatsoenlijke voorbereiding, sterker nog, zonder uberhaupt ooit een gravelwedstrijd te hebben gereden direct deelnemen aan het WK. Je moet het maar durven.

Sommige mensen zullen het vast mooi vinden. Maar ik vind het persoonlijk toch weer het zoveelste teken dat hij het allemaal te speels, vrijblijvend en onprofessioneel aanpakt..

-3
Panache 3 oktober 2022 om 14:23

Het is allemaal ook zeer onprofessioneel. Maar de vraag is of Mathieu gebaat is bij een professionele omgeving en manier van werken. Een paar vragen die ik daarbij stel. Gaat Mathieu meer winnen bij een professionele aanpak? Weegt dat mogelijk meer winnen voor hem op tegen de verminderde spelvreugde? Wie is er gebaat bij meer professionaliteit (de sporter zelf, de sponsor, het wegwielrennen als tak van sport)? Is die roep om meer professionalisering geen verkapt eigenbelang van 'fans' die zelf meer willen juichen voor de tv en Mathieu slechts als gebruiksvoorwerp zien om dat voor elkaar te krijgen?

10
lo squalo dello Stretto 3 oktober 2022 om 14:29

Over het algemeen eens dat VDP het te speels en amateuristisch aanpakt onder het mom van “ja maar hij doet het graag”. Dat kan zo zijn maar er valt/viel zo veel meer uit zijn carrière te maken.

Nu specifiek naar dit WK gravel toe betwijfel ik of veel wegrenners al enige ervaring hebben met het gravelrijden in competitie. VDP is heus niet de enige debutant hier.

0
DonQuijote 3 oktober 2022 om 14:49

@Panache
“Is die roep om meer professionalisering geen verkapt eigenbelang van ‘fans’ die zelf meer willen juichen voor de tv en Mathieu slechts als gebruiksvoorwerp zien om dat voor elkaar te krijgen?”

Hear hear!

3
SjorsPatate 3 oktober 2022 om 14:52

Aan de andere kant, geef één reden waarom je als wereldkampioen veldrijden, Europees kampioen mountainbiken en winnaar van bijvoorbeeld strade Bianche niet aan een WK gravel mee zou kunnen doen? Het ligt wel heel erg in lijn met wat hij kan, en het zal weinig verassingen voor hem opleveren.

6
Har77 3 oktober 2022 om 14:56

Mooi hoe de marketing zn werk doet onder de volgers. “gravel” stelt technisch gezien niet heel veel voor voor de profs: het is gewoon fietsen zoals fietsen ooit bedoeld was, op een diversiteit aan ondergronden die nu niet bepaald zeer lastig te berijden zijn.
Dat “wij” de perceptie hebben dat het een andere discipline is komt de stakeholders id fietsenbranche mooi uit: weer een gevalletje N+1 in de garage.
Kijk eens objectief naar gravel: tweederangs pro’s en ex pro’s verdelen de prijzen. Hell, zelfs Thomas Dekker komt na jaren feesten gewoon als 20e over de lijn in Unbound. Geloof je nu echt dat Sagan en VDP een ‘specifieke’ voorbereiding nodig hebben om iets te kunnen uitrichten?

7
De Zeboe van de Zoncolan 3 oktober 2022 om 15:26

Lijkt mij ook meer om Canyon te plezieren, dan dat het een groot doel is.

Maar lijkt mij duidelijk dat hij zowel de fysieke als technische skills heeft om geen modderfiguur te slaan.

0
Deel Koeper 3 oktober 2022 om 15:33
Quote:
Maar de vraag is of Mathieu gebaat is bij een professionele omgeving en manier van werken. Een paar vragen die ik daarbij stel. Gaat Mathieu meer winnen bij een professionele aanpak? Weegt dat mogelijk meer winnen voor hem op tegen de verminderde spelvreugde?

Als je ziet hoe regelmatig het onnodig misloopt op belangrijke momenten, dan lijkt de kans toch groot dat hij gebaat is met een iets strengere entourage.

Dat van die spelvreugde heb ik nooit begrepen. Ik ken geen enkele topsporter waarbij ik al zo vaak "ach, als hij zich maar amuseert" heb gehoord als argument. Je zou denken dat een loon van miljoenen toch ook enige toewijding en opoffering met zich meebrengt, zoals wat vaker eens iets doen wat je minder boeit. Dat zullen de 2 Slovenen en 2 Belgen die de WT aanvoeren ook wel regelmatig moeten doen, maar die doen dat gewoon omdat het erbij hoort en ze daarvoor betaald worden.

Maar Alpecin is en blijft in essentie gewoon een klein ploegje dat groter is geworden in de slipstream van en met dank aan MvdP en die zijn al blij is dat ze hem (nog steeds) hebben. Bij eender welke ander groot WT-team waren de teugels daar ondertussen al heel wat strakker aangespannen.

3
Marcel de Gendt 3 oktober 2022 om 15:46

Ik zit hier ook op de Panache-lijn, en vraag me hetzelfde af. Is Mathieu er voor ons, en moet hij zich laten omringen zoals wij dat willen. Of is Mathieu er vooral voor Mathieu zelf, en moet hij doen waar hij zich prettig bij voelt?

Sporters die gedreven worden door (prestatie)druk van buiten gaan over het algemeen ergens door de mand vallen, of ergens uitgeblust raken. Sporters die gedreven worden door plezier of druk vanuit zichzelf houden het langer vol.
Als je VdP hoort, leest en ziet, dan ligt zijn hart bij het MTB-en, cyclocrossen. En vindt hij wegrennen in basis maar saai. En als er op de MTB net zoveel wielerroem te vergaren zou zijn als op de wegfiets, dan denk ik dat we hem veel vaker op de MTB zouden zien. Maar ja, een wereldbeker op de MTB heeft nog niet 1/10 van de uitstraling van het winnen van de RVV of PR…

Ik denk dat hij na het gezeik Down Under gewoon weer even lekker wil gaan fietsen. En dan is het WK gravel denk ik gewoon dikke prima, aangezien hij in Lombardije waarschijnlijk toch niet echt potten kan breken. En als je op een wegfiets uit de voeten kunt en op een crossfiets ook wereldtop bent, dan sla je vast geen modderfiguur op de gravelbike.

2
arsimo 3 oktober 2022 om 16:45

Bij *prof*sport gaat het primair om scoren van publiciteit voor de sponsors, niet om zoveel mogelijk zeges behalen. Dus als dat doel beter gediend is met wat meer spielerei van Mathieu in plaats van zoveel mogelijk puntjes scoren in wegwedstrijden dan lijkt hij mij juist – klinkt wellicht tegenintuitief – professioneel bezig.

0
EricV 3 oktober 2022 om 17:20

Maak er aub geen wva van. Die zijn er al genoeg. Laat mvdp lekker beetje aanmodderen

-1
Chippen 3 oktober 2022 om 17:23

pogacar heeft al vaak genoeg getoond dat spielerei en professionalisme hand in hand kunnen gaan.

charmante ongedwongenheid kan perfect in een efficiënt traject worden gegoten, zonder dat je die vervelende en/of genante anekdotes erbij moeten nemen. maar dan moet je wel een beetje grip en invloed hebben op je renner.

1
Caroli65 3 oktober 2022 om 14:36

Hij mag het natuurlijk helemaal zelf weten, maar als je het 1e WK losse steentjes rijden verkiest boven een mooie koers als de Tre Valli Varesine (waar ie nog op de startlijst stond) dan maakt toch een lichte teleurstelling zich van mij meester. Is wat mij betreft een WK teveel op de kalender.

-4
lo squalo dello Stretto 3 oktober 2022 om 14:40

Tre Valli Varesine? Mooi maar wat dan van Lombardije of Parijs-Tours?

0
Oblomov 3 oktober 2022 om 14:46

Denk alleen wel dat hij Canyon heel wat meer plezier doet met een deelname aan het WK losse steentjes. Die gravelfietsen verkopen zichzelf niet.

0
ken dcq 3 oktober 2022 om 15:10

Oblomov, die hebben van der Poel niet nodig om hun gravelbikes te slijten hoor. Ik heb lang genoeg op de mijne moeten wachten zonder al die extra promotie. En in Nederland is hij een wielergod, maar hij dat ook op hun echt belangrijke afzetmarkten?

0
JVD 3 oktober 2022 om 16:11

@oblomov Ik heb nog nooit zoveel bekijks gehad met een fiets als met mijn Canyon Grizl… de halve wereld lijkt er eentje te overwegen.

0
Oblomov 3 oktober 2022 om 17:13

@ken dcq

Ja, dat is hij.

Maar goed, schrijf ze vooral een e-mail dat ze hem niet nodig hebben. Volgens de verhalen destijds hoesten ze een miljoen van zijn salaris op. Toch een leuke besparing.

-1
Magician 3 oktober 2022 om 14:49

Alles voor aandacht

-11

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone