Mads Pedersen wint Kuurne-Brussel-Kuurne, Mathieu van der Poel kleurt de koers

zondag 28 februari 2021 om 16:49
Mads Pedersen wint Kuurne-Brussel-Kuurne, Mathieu van der Poel kleurt de koers

foto: Cor Vos

Mads Pedersen heeft Kuurne-Brussel-Kuurne 2021 gewonnen. Na een attractieve koers van 197 kilometer was de Deen van Trek-Segafredo de beste sprinter in de straten van Kuurne. Anthony Turgis werd tweede, Tom Pidcock derde. De koers werd gekleurd door Nederlands kampioen Mathieu van der Poel, die na een vroege aanval pas in de laatste twee kilometer ingerekend werd.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Kort na de officiële start reden vier renners weg uit het peloton. Maciej Bodnar, Patrick Gamper (beiden BORA-hansgrohe), Ludwig De Winter (Intermarché-Wanty-Gobert) en Artyom Zakharov (Astana-Premier Tech) kregen niet veel later aansluiting van Tom Paquot (Bingoal-WB) en Jonas Hvideberg (Uno-X). Hun voorsprong schommelde lange tijd rond de zes minuten. UAE Emirates voerde het peloton aan in dienst van sprinter Alexander Kristoff, terwijl ook Deceuninck-Quick-Step hulp verleende in de achtervolging.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Van der Poel opent de debatten vroeg
Vooraf waren alle ogen gericht op Mathieu van der Poel. De Nederlands kampioen had beloofd koers te gaan maken en kwam die woorden op 85 kilometer van de finish na: op de Kanarieberg plaatste hij een flitsende demarrage die alleen Jhonatan Narvaez (INEOS Grenadiers) kon volgen. De twee pakten direct een halve minuut op het peloton. Victor Campenaerts probeerde daarna in zijn eentje de oversteek te maken, maar hij had daar de grootste moeite mee.

Van der Poel en Narvaez liepen op de Kruisberg verder uit op het peloton. Ze kwamen tot op twee minuten van de kopgroep. In aanloop naar de Côte de Trieu was de voorsprong van Bodnar, Gamper, De Winter, Zakharov, Paquot en Hvideberg ruim een minuut op de twee achtervolgers, maar na de Trieu liep het verschil snel af. De Oude Kwaremont stond namelijk te wachten op 60 kilometer van het einde. Bovenop de iconische kasseienklim sloten Van der Poel en Narvaez aan bij de kopgroep. De Winter reed na een sterke klim nog even solo, maar werd uiteindelijk toch gegrepen door MVDP.

Van der Poel opent de aanval met Narvaez – foto: Cor Vos

Elitegroep ontstaat op de Oude Kwaremont
In het peloton gooide Jasper Stuyven de knuppel in het hoenderhok op de Kwaremont. Het zorgde voor een eerste schifting, waarbij ook titelverdediger Kasper Asgreen en John Degenkolb zich toonden. Die elitegroep volgde op ruim een minuut van de koplopers. Vooraan trapte Van der Poel op de Kluisberg, de laatste klim van de dag, flink op het gaspedaal. Narvaez en Hvideberg (de Europese beloftenkampioen) konden de kopman van Alpecin-Fenix volgen, waarna Gamper en Zakharov nog wisten terug te keren.

De achtervolgende groep met favorieten volgde op dat moment, vijftig kilometer voor de finish, op 45 seconden van de kopgroep. In totaal ging het om ongeveer twintig renners, waaronder Degenkolb, Asgreen, Stuyven, Søren Kragh Andersen, Anthony Turgis, Oliver Naesen, Greg Van Avermaet, Matteo Trentin, Tiesj Benoot, Dylan Teuns, Tom Pidcock, Nils Politt, Bryan Coquard en Ide Schelling. Het verschil bleef lange tijd rond de 40 seconden schommelen, omdat de achtervolging niet écht op gang kwam.

Spanning tot in Kuurne
Sterker nog, Van der Poel en co liepen uit op de elitegroep. Het grote peloton, met onder meer Arnaud Démare en Alexander Kristoff, volgde 40 kilometer van het einde op anderhalve minuut van de kopgroep. Op de laatste kasseistrook van de dag, de Beerbosstraat, werd flink versneld uit de achtervolgende groep. Trentin, Van Avermaet, Teuns en Asgreen versnelden, dunden de groep uit en reden de helft van de voorsprong af.

Van der Poel zet Narvaez en Hvideberg onder druk – foto: Cor Vos

Toch kwamen de achtervolgers niet dichter dan twintig seconden. Bij het inrijden van Kuurne was het gat tussen de groep-Van der Poel en de groep-Van Avermaet weer gegroeid richting de halve minuut. Een groepje met Sonny Colbrelli en Mads Pedersen leek vlak voor de eerste passage aan de finish aan te sluiten bij de achtervolgers, maar dat ging zeker niet makkelijk. Vijftien kilometer voor het einde waren de verschillen minimaal: de drie voorste groepen zaten binnen dertig seconden van elkaar.

Klein verschil tot diep in de finale
In de laatste omloop kwam de jagende groep terug tot op tien tellen van Van der Poel en co, die nog altijd de grootste gangmaker was van voren. Mede door zijn inspanning liep het verschil weer op richting de zeventien seconden. Het werd zo een waar secondenspel in deze openingsklassieker. Ondertussen mochten ook Jhonatan Narvaez, Patrick Gamper, Jonas Hvideberg en Artyom Zakharov dromen van een podiumplek in Kuurne, want de achtervolgers leken langzaam maar zeker opgebrand.

Kasper Asgreen probeerde op vier kilometer van de meet met een aanval de sprong te maken. Hij kreeg Heinrich Haussler en Søren Kragh Andersen mee, maar de drie kwamen niet weg. Door de aanval kwam de groep-Van der Poel wel in zicht. Op 1,6 kilometer van de meet was de aanvalspoging van de Nederlandse kampioen ten einde.

Pedersen volgt Asgreen op
Kragh Andersen plaatste meteen een volgende versnelling en daarmee trok hij de groep op een lint. In de laatste rechte lijn draaide het vervolgens uit op een massasprint die gewonnen werd door Mads Pedersen. Hij bleef Anthony Turgis (Total Direct Energie) en Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) voor. Jenthe Biermans van Israel Start-Up Nation was op de vijfde plaats de beste Belg in de uitslag.

Dit artikel delen:

123 Reacties

Frank V 28 februari 2021 om 17:16

Bedankt Van der Poel en Pedersen mag Asgreen bedanken.

Murcia 28 februari 2021 om 17:30

Deense coalitie tussen Kragh, Asgreen en Mads?
Je helpt eens iemand en krijgt er later wat voor terug.

Etika 28 februari 2021 om 17:28

Stuyven zakte er boven op de Oude Kwaremont door. De andere Trek-renners waren nergens te bespeuren. Vandaag gewonnen, ok. With a little help from your friends. Ik zou me er toch niet blind op staren.

Romāns Vainšteins 28 februari 2021 om 17:29

In welke zin zou je je er niet blind op staren? Wat bedoel je nu eigenlijk?

Gitan 28 februari 2021 om 17:30

Oké ik annuleer per direct die 300 euro-bet voor de RVV, bedankt.

Imbatido 28 februari 2021 om 17:36

Geweldige koers gezien dankzij Van der Poel. Het was denk ik alleen niet zo verstandig om die hele kopgroep enorm op de pijnbank te leggen en uit te dunnen op de Kluisberg.

Gitan 28 februari 2021 om 17:37

#farefatica

Luc La 28 februari 2021 om 17:52

Vdp zag het als training.. Snap niet dat een van avermaet niet eens een keer sneller er naar toe probeert te rijden.. Probeert gewoon niets, ook stuyven niet. Ge moet ook durven verliezen..

Gitan 28 februari 2021 om 17:54

En ge moet ook kunnen.

Murcia 28 februari 2021 om 18:03

Wat Gitan zegt en natuurlijk had Stuyven uiteindelijk de winnaar in de ploeg en pakt hun strategie gewoon goed uit. Wat Matthieu lekker kan uitbuiten bij een aanval is zijn uitstekende eindschot. Wil je iemand mee hebben als DQS zijnde moet het al Julian of een Ballerini zijn om kans te maken op de zege via zo’n vlucht.

DeGroteMolen 28 februari 2021 om 18:59

Van Avermaet is over zijn top heen. Als hij al ooit echte topper geweest is.

Limal 28 februari 2021 om 20:30

Sinds de nieuwe UCI World Ranking is ingevoerd in 2009 hebben enkel Sagan (69 weken) en Roglic (55 weken) langer op nummer 1 gestaan dan Van Avermaet (48 weken). Nope, nooit een topper geweest… xD

adelaarvanantwerpen 28 februari 2021 om 21:30

De uci world ranking is pas ingevoerd in 2017 niet in 2009, maar ik begrijp jij punt. GVA is altijd heel consistent geweest en rijdt altijd veel ereplaatsen wat twee belangrijke punten zijn voor zo’n ranking. Alleen heb ik vaak bij GVA het gevoel dat wanneer de allerbeste in topvorm zijn hij tekort schiet.

Limal 1 maart 2021 om 07:56

Oeps, die ranking is idd pas later ingevoerd, op 1 januari 2016 (dus ook niet 2017). Men kan daarvan maken wat men wil, maar voor iemand die geen topper is heeft Van Avermaet toch veel koersen van het hoogste niveau gewonnen ;-)
https://www.procyclingstats.com/rider/greg-van-avermaet/statistics/wins

Max1 28 februari 2021 om 18:08

Het is al een aantal jaar dat Kuurne een mooiere koers is dan de Omloop. Er wordt veel meer open gekoerst in Kuurne, denk maar aan de solo overwinningen van Asgreen, Jungels en Stuyven. Van Der Poel van iets te ver gegaan dit jaar, had hij aangevallen op de laatste keer kwaremont had hij wellicht een groepje sterkere renners meegekregen en meer voorsprong genomen.

Gilberto 28 februari 2021 om 18:13

Dan had hij misschien ook veel minder ruimte gekregen..

DeGroteMolen 28 februari 2021 om 18:57

Van der Poel krijgt geen ruimte: hij neemt ruimte. Weer een flinke stap gemaakt als je het mij vraagt.

Jay Mashiga 28 februari 2021 om 18:21

Een geweldige training gezien vandaag van MVDP en ook nog op het nationale TV, wat een fenomeen.

Pietspeed 28 februari 2021 om 18:39

Petersen hoeft zich niet te schamen. Maar feit is geen trap gedaan. Met hulp van team vooraan. Dat noemt men stelen.
Hulde voor MVDP, Nervaez, en de rest van de kopgroep.

flores 28 februari 2021 om 18:48

Mooiere koers dan de omloop,dankzij Matje. Ik denk dat hij bijna klaar is voor het grote werk.

skylimit 28 februari 2021 om 18:52

MVDP gaat even 80km trainen en de rest zit te schreeuwen om hun moeder.
De geelzwarte formatie schittert als worldtourploeg weer door afwezigheid. Met zoveel budget mag je dat gerust een schande noemde, maar ja die zitten liever met zijn allen op een berg op trainingstage. Verder aardige koers al vallen Demare en Kristoff hier toch wel tegen die zouden ook in de eerste groep horen te zitten.

Murcia 28 februari 2021 om 19:07

Je kunt het gewoon niet laten om een sneer naar TJV te maken, maar zoals je heel goed weet zitten die niet allemaal op die berg maar reden ze deze week met wat jij een B-team zou noemen in de Emiraten waar ze het niet slecht deden dacht ik zo. Dat ze hier niet rijden vind ik ook jammer maar om dat meteen maar een schande te noemen is wat overdreven.
Ze rijden bewust minder wedstrijden dan andere teams onder het World Tour niveau, een keuze die hun tot nu toe geen windeieren heeft gelegd.

Romāns Vainšteins 28 februari 2021 om 19:09

Onwaarschijnlijk idd dat Jumbo hier niet aantreedt. Ik geloofde het gewoon niet toen ik hoorde vanochtend, net zoals Asgreen tot de meet niet geloofde dat Ballerini vd buis zat vandaag.

Laatste man 28 februari 2021 om 20:12

Je reacties beginnen lachwekkend te worden.

DeGroteMolen 28 februari 2021 om 18:55

Na al heel veel zin in Strade. Benieuwd waar Wout staat!

assen 28 februari 2021 om 19:03

Wat ik afvraag, wie heeft nu die grote piemel? Mads juichte na de finish en riep naar ‘big Willy’, maar toen draaide de camera weg.

Mooie koers gezien. Schelling goed gedaan hoor, nog voor MvdP. Schelling was beter dan Pedersen vandaag (Schelling kon wel mee met de eerste groep, Pedersen niet), maar Pedersen kan beter sprinten.

Peter Lippens 28 februari 2021 om 19:19

Best een mooi Vlaemsch openingsweekend vooral dank zij Flupke en Matje oftwel toppers die zich niet wegsteken, integendeel, meer van dattem.

Laatste man 28 februari 2021 om 20:14

Mooie editie. Kopgroep, een 2e groep en peloton. Blijft een aparte koers.

Van der Poel erg sterk. Asgreen en SKA ook prima. Ook beetje hulp voor Pedersen.

Veloburto 28 februari 2021 om 20:18

Asgreen dacht gewoon: ik mads pedersen even deze koers

Laatste man 28 februari 2021 om 21:24

Leuk.

Helaas was dat te kort..

Merlinappa 1 maart 2021 om 08:12

haha +1 :)

Headlines

Materiaalzone

Populair