Luca Paolini wint heroïsche Gent-Wevelgem, Niki Terpstra tweede
foto: Sirotti
zondag 29 maart 2015 om 17:46

Luca Paolini wint heroïsche Gent-Wevelgem, Niki Terpstra tweede

Luca Paolini heeft Gent-Wevelgem 2015 op zijn palmares bijgeschreven. De 38-jarige Italiaan van Katusha kwam solo over de finish na 240 kilometer koers. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) werd op ruime achterstand tweede, hij troefde Geraint Thomas (Sky) af in de spurt.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Timmer en Kerkhof in de vroege vlucht
Direct na de start liet de wind van zich horen. Het peloton splitste zich in drie stukken, maar toch wisten zeven rijders zich los te maken. Hierbij zaten twee Nederlanders: Albert Timmer van Giant-Alpecin en Tim Kerkhof namens Roompot Oranje Peloton. Zij kregen Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Alex Dowsett (Movistar), Pavel Brutt (Tinkoff-Saxo), Jesse Sergent (Trek Factory Racing) en Mirko Tedeschi (Southeast) met zich mee. De zeven kregen een vrijgeleide van meer dan acht minuten van het peloton.

Waaiers zorgen voor slachtoffers
In datzelfde peloton ontstonden niet veel later waaiers. Het was op een dag als deze niet de vraag óf, maar wanneer deze zouden ontstaan. Door de stevige wind kwamen enkele renners, waaronder Mark Cavendish, ten val. De voorsprong van de kopgroep daalde naar vier minuten, maar het peloton was wel in drie stukken gebroken. In het voorste peloton zaten ongeveer veertig renners, maar deel twee wist weer aan te sluiten. Op 126 km werd de kopgroep ingerekend door het peloton, dat helemaal uit elkaar geslagen was door de extreme wind. Ondertussen was ook Bradley Wiggins uit koers gestapt, tezamen met vele anderen.

LottoNL-Jumbo goed vertegenwoordigd in zware omstandigheden
Renners moesten helemaal naar een kant leunen om rechtop te blijven. Veel renners hadden het lastig en verschillende groepjes vormden zich. De chaos was compleet toen een auto zich in tegengestelde richting op het parcours begaf. Greg Van Avermaet had de slag gemist, terwijl LottoNL-Jumbo met vier man goed vertegenwoordigd was in de voorste groep. Niki Terpstra zat wel goed, maar had pech en moest aansluiten bij de achtervolgende groep.

Tjallingii solo
Maarten Tjallingii was een van de gele-Lotto-mannen vooraan en hij koos op honderd kilometer de aanval, vlak voordat het eerste en tweede peloton samensmolten. Onze landgenoot kreeg geen gezelschap, waardoor hij solo voorop reed. Binnen afzienbare tijd was het verschil al een minuut. Op de Baneberg ging het tempo de hoogte in in het peloton. Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) ging in de tegenaanval, wat voor reuring zorgde in het peloton. Op een open stuk reed er weer een groepje weg, maar het peloton sloot weer aan. Op de Kemmelberg konden geen verschillen gemaakt worden. Roelandts sloot op de Monteberg aan bij Tjallingii, die de Belg moest laten gaan.

Roelandts op kop, achtervolgende groep met Vanmarcke
Op een slecht moment, waar veel wind stond, kreeg Zdenek Sybar een lekke band. Ploeggenoot Maes gaf hem zijn wiel, waarna Stybar weer terug kon keren. Vooraan het peloton ging Stijn Vandenbergh met Vanmarcke, Debusschere, Thomas en Oss in de aanval. Enkele kilometers later maakte Luca Paolini solo de oversteek. De groep-Vanmarcke zat op een minuut van Roelandts, het peloton daarachter zat op ruim twee minuten van de renner van Lotto Soudal. De achtervolgers moesten het daarna opeens doen met vijf; Thomas waaide namelijk het gras in en viel. De winnaar van de E3 Harelbeke keerde snel terug. Echter stond er geen maat op Jurgen Roelandts, die een alsmaar grotere voorsprong nam op de jagers. Uit het peloton versnelde Niki Terpstra, die binnen no-time aansluiting maakte bij de groep-Vanmarcke.

Achtervolgers halen Roelandts bij
Op de tweede beklimming van de Kemmelberg maakten Terpstra en consorten – enkel Oss moest lossen – tijd goed op Roelandts. Het peloton volgde inmiddels al op meer dan zes minuten. Bij het inrijden van Ieper had Roelandts nog veertig tellen op de zes achtervolgers. Krampen begonnen op te spelen bij de eenzame vluchter. Achter hem was het Vandenbergh die stevig doortrok. Een lekke band van Terpstra zorgde ervoor dat hij moest achtervolgen. Op zeventien kilometer werd Roelandts ingerekend. Direct na zijn aansluiting sprong Terpstra weg met Paolini in zijn wiel. Thomas ging achtervolgen en liet de Belgen in de kopgroep zijn kuiten zien, al wist Vandenbergh nog wel terug te keren.

Spannende slotfase met zes
Op acht kilometer van de meet maakten Vanmarcke en Debusschere weer de aansluiting, waarna het loeren begon. Paolini reed op kousenvoeten weg. Achter hem was de organisatie weg, waardoor de Italiaan juichend over de streep kwam in Wevelgem.

flag-be Gent-Wevelgem 2015 (1.WT)
Uitslag: Deinze-Wevelgem (240 km)
1. flag-it Luca Paolini (Katusha) in 6u20m55s (gem. 37,804 km/h)
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) op 11s
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky) z.t.
4. flag-be Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick-Step) op 18s
5. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal) op 26s
6. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 40s
7.  flag-be Jurgen Roelandts (Lotto Soudal) op 1m52s
8. flag-it Daniel Oss (BMC) op 4m15s
9. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) op 6m54s
10. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) z.t.

35. flag-nl Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) op 7m03s
39. flag-nl Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) op 7m06s (laatst gefinishte)

Volledige uitslag

RIDE Magazine
111 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
29 maart 2015 17:48
Opa is nog lang niet opgebrand! Prachtige koers gezien deze middag :)
29 maart 2015 17:48
Topkoers! Leuke winnaar.

Terpstra toch wel vorm getoond. Benieuwd of Lefevere nog zo stellig zal zijn om Stybar alleen kopman te noemen.
29 maart 2015 17:48
duizenden euri in aerodynamica en gewoon een dikke baard staan
29 maart 2015 17:49
Ik zeg niet vaak dat iemand een held is, maar Luca verdient die kwalificatie! Wat een topper!

Fantastische koers, met twee dingen die mij duidelijk worden: Stybar en Thomas zijn dé topfavorieten voor Vlaanderen. Vanmarcke zit met vraagtekens. Paolini gun ik ook een fantastische ronde.
29 maart 2015 17:49
Schitterende koers met een terechte winnaar. Niki ijzersterk.
29 maart 2015 17:50
Edit redactie: niet schelden

Reactie 123p: Schelden durf ik het niet te noemen, eerder een gezonde (niet persoonsgerichte) vloek uit enthousiasme. :) Superlatieven schoten in elk geval tekort voor deze geweldige koers.
29 maart 2015 17:50
@Purito
En Terpstra dan? Die reed toch ook wel erg sterk.
29 maart 2015 17:50
Geweldige wedstrijd! 1 van de mooiste klassiekers van de laatste 10 jaar. Wat een omstandigheden en hele mooie winnaar. Luca Paolini is de naam. Terpstra 2e en Thomas 3e, beide erg sterk ook.
29 maart 2015 17:50
Koers van het jaar so far. Met enorme afstand en waarschijnlijk nog moeilijk te overtreffen.
29 maart 2015 17:50
@ikbenprocycling Hij wint er wel mooi mee ;)
29 maart 2015 17:51
Wow. Gewoon wow.
29 maart 2015 17:52
Heerlijke koers! Alles gebeurde daar, en Paolini zeer sterk. Terpstra laat zien dat hij volgende week kopmanklaar is.
29 maart 2015 17:52
wat een fantastische wedstrijd. man man man. tsjongejonge. ik heb prachtige koers gezien, en renners dingen zien doen die bijna ongeloofwaardig zijn. met Paolini een verdiende winnaar, schrijf hem maar op voor de ronde. Terpstra die lek rijdt, maar zowat 10 seconden later alweer demareert! maar de prestatie van de dag is toch voor Roelandts. wat een solo! godgod, wat heb ik genoten vandaag! (en gejankt, geschreeuwd, op mijn nagels gebeten, en weet ik veel nog meer)
29 maart 2015 17:53
@Wigerio
Terpstra ook, maar die is vooral topfavoriet voor Roubaix. Maar zal ook zeker meespelen.
29 maart 2015 17:53
Idd. gewoon wow! Historisch dagje genieten was dit. Top-3 koers ooit 4 sure.
29 maart 2015 17:53
Dat was een koers..
29 maart 2015 17:53
Ja dit was gewoon genieten op hoog niveau, lang leve de koers!
29 maart 2015 17:54
Wat een koers! De slimste (en ook bijna de beste) wint, zoals het hoort :)
29 maart 2015 17:54
Die Paolini. Net als in MSR was iedere normale renner bij inspanningen zoals deze als 3 keer dood gegaan. Hulde!
29 maart 2015 17:55
Grote meneer OPA paolini
29 maart 2015 17:55
WAT.EEN.KOERS
29 maart 2015 17:57
WoW! Wat een wedstrijd! Tussen kilometer 80 en 40 was het even minder maar de finale was weer super. Prachtige winnaar.

Leuk die commentatoren op Sporza. Zes renners die het uit gaan maken met drie Belgen. De Belgen eindigen alleen op plaats 4,5 en 6.

Zoals eerder gezegd gaat EQS geen voorjaarsklassieker pakken dit seizoen.
29 maart 2015 17:58
Schitterende koers! Genieten tot en met.
29 maart 2015 17:58
@TeamNL: Volgens mij zijn Stybar en Terpstra dé kanshebbers voor de ronde en P-R.
29 maart 2015 17:59
@ Purito: iemand is de prestatie van Roelandts al vlug vergeten, lijkt me. Als je het dan toch over een held hebt.
1 2 3 5

Reacties zijn gesloten.