Jumbo, Sunweb en Deceuninck-QS strijden om “verbeterde versie Evenepoel”

Jumbo, Sunweb en Deceuninck-QS strijden om “verbeterde versie Evenepoel”

foto: Acrog-Tormans

vrijdag 24 juli 2020 om 09:00

Cian Uijtdebroeks (17) is pas eerstejaars junior, maar de in Hannuit wonende Vlaming mag nu al rekenen op verregaande interesse van de absolute topteams. Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma klopten als eersten aan, maar sinds kort gooit ook Team Sunweb zich in de strijd.

“Zijn sprint is zijn enige minpunt, maar in het tijdrijden en het klimmen kent hij zijn gelijke niet.” Het zijn de woorden van Jef Robert, voorzitter van Acrog-Tormans, sinds jaar en dag hét opleidingsteam bij uitstek in het Belgische wielrennen. Robert heeft het zelfs over een ‘verbeterde versie van Remco Evenepoel’. “Hij doet dingen die ik nog nooit heb gezien.”

Straffe taal, want de Kempenaar zag in zijn team – dat vroeger Balen BC heette – al heel wat talenten voorbij komen. Van Tom Boonen en Jasper Philipsen tot Remco Evenepoel… “Het potentieel heeft hij sowieso, het moet er op termijn ook nog uitkomen, natuurlijk”, aldus Robert.

Record
Uijtdebroeks, zoon van een Vlaamse vader en Poolse moeder, werd in februari 17 en woont net over de taalgrens. Vorig jaar, toen nog nieuweling, won hij een paar klimkoersen en was hij onder meer de sterkste in het Critérium Européen des Jeunes in Luxemburg. Hij won die driedaagse met bijna vier minuten voorsprong op zijn dichtste belagers. Daarnaast was hij de beste in de Ronde van de Maasvallei, de koninginnenrit in de Tour de l’Ain (met aankomst op de Grand Colombier), de Chrono des Nations en de Challenge Voeckler. Stuk voor stuk sterk bezette wedstrijden.

Dit jaar debuteerde hij als junior in het shirt van Acrog-Tormans – na een solo van vijftig kilometer – meteen met winst in Kuurne-Brussel-Kuurne. Maar dat was niet het strafste wat ze bij zijn nieuwe team hebben gezien. “We trekken jaarlijks op stage naar Spanje”, vertelt Robert. “Daar hebben we een klimparcours van zeven kilometer uitgestippeld waarop we elk jaar een tijdritje organiseren. Twee jaar geleden verbrak Remco Evenepoel het record van Jasper Philipsen met meer dan twee minuten. Wel, tijdens onze laatste stage ging Cian daar nog eens een dikke halve minuut onder.”

Team Sunweb
Jef Robert heeft weet van de grote interesse, maar wil er niet te veel over kwijt. “Cian blijft in elk geval nog een jaar junior bij ons”, vertelt hij. “We gaan er, als we niet te veel meer geplaagd worden door Covid-19, nog een jaar plezier aan beleven. Maar het klopt dat hij daarna wellicht, net als Remco, de beloftenperiode overslaat en onmiddellijk doorstroomt naar de profs. Er wordt aan zijn mouw getrokken, ja. Gelukkig blijven zowel Cian als zijn ouders rustig onder de belangstelling.”

Volgens onze informatie maken Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step al een poos jacht op Uijtdebroeks. De jongeling proefde trouwens al van een stage met het team van Patrick Lefevere, dat al langer een goede relatie onderhoudt met Robert. Maar ondertussen hebben nog andere teams in Hannuit aangeklopt. Daarbij ook Team Sunweb. Benieuwd wie het toptalent uiteindelijk binnenhaalt.

View this post on Instagram

!!!! Second race second victory!!!! The test time trial for the national junior team over 24km was held in Zolder today. The 7 best juniors competed on a windy circuit this time trial. I was very happy to be one of them. Winning this trial would be a dream come through…And it happened!!!! Although I had an accident 2 days earlier during training and injuries on the left side of my body, I managed with an average of +- 48km per hour to take the flowers home. Today was not only my day but also the day of my team Acrog Tormans Balen that also won the team time Trial for juniors in Zolder. 2 victories in one day only proves that Acrog Tormans Balen is the Belgian junior team of the day….and hopefully of the season…

A post shared by Cian uijtdebroeks (@cianuijtdebroeks) on

Dit artikel delen:

81 Reacties

De Brigadier 23 juli 2020 om 11:13

Heeft geen goede rennersnaam, wordt niks.

thorsen 23 juli 2020 om 11:18

Je bedoelt dat “poel” ontbreekt in zijn naam toch? Eensch! ;)

Wheely 23 juli 2020 om 11:25

“Broek” is verkeerd gespeld inderdaad, misschien als ze er nog een c inwurmen wordt het nog wat!

Wie bedenkt zo’n achternaam ook, uit de broek! :)

Valvuillerdemoz 23 juli 2020 om 16:37

Maar goed dat ie Cian heet dan en niet gewoon Jean…

boenk 23 juli 2020 om 17:57

Jean? Gelukkig heet hij niet Piet.

Wheely 24 juli 2020 om 12:26

Of Willy.

Valvuillerdemoz 24 juli 2020 om 14:42

Ja, haha. Of Wheely, hahaha.
Is eigenlijk heel lullig om om emands naam te gaan lachen. Maar het is zo grappig altijd!

josi 23 juli 2020 om 11:19

Gelukkig wordt hij niet met teveel druk opgezadeld, nu hoeft hij alleen maar beter te doen dan Evenepoel om niet teleur te stellen. En dat terwijl die laatste al zo’n beetje de nieuwe Merckx is. Het ziet ernaar uit dat er voor de niet-Belgen blijft de komende jaren maar weinig te winnen overblijft.

SoloSlim 23 juli 2020 om 12:37

:)

Boomie1 23 juli 2020 om 14:18

Tis meer te hopen dat zijn hart al niet te groot is, ik blijf het opvallend vinden hoeveel jonge Belgen (vooral Vlamingen) er zijn met hartproblemen. Recent ook weer een jonge gast overleden op die manier.

Arry1337 23 juli 2020 om 11:25

Dus resultaten op je 17e zeggen tegenwoordig al zoveel over de prestaties voor zo’n 5 jaar later, maar als Dumoulin één jaar kwijt raakt na een uitzonderlijk jaar op het hoogste niveau dan twijfelen we of hij het nog wel kan… :/

Panache 23 juli 2020 om 14:43

Twee keer veralgemeniseren in één post, bravo.

Kannibaal van Schepdaal 23 juli 2020 om 11:27

Vroeger werden wel vaker Belgische renners onterecht gehypet, maar als hij het record van Evenepoel in een heuvelachtige tijdrit met een halve minuut verbeterd heeft, en quasi al zijn wedstrijden met minuten voorsprong wint, dan begin ik er toch ook in te geloven.

Moeilijke keuze voor hem.

Silent Hill 23 juli 2020 om 12:05

Even denken over welke renners je het zou kunnen hebben die onterecht gehypet werden. Hummmm … geen idee eigenlijk over wie allemaal je het hebt.

Kannibaal van Schepdaal 23 juli 2020 om 12:34

België was voor het tijdperk Evenepoel gedurende jaren op zoek naar eindelijk weer een rondetalent, waardoor beloften die enigszins een berg op konden rijden steeds met (achteraf gezien te) hoge verwachtingen overkwamen naar de profs.

Verwachtingen die vaak niet (helemaal) werden ingelost, tot ene Evenepoel kwam, die wel op het goede pad lijkt.

Ik denk bijvoorbeeld aan Louis Vervaeke, maar bij Lotto hebben er vroeger wel meerdere gedoodverfde ronderenners het niet (helemaal) kunnen waarmaken. De vraag is natuurlijk of zij daar iets aan kunnen doen, of dat de Belgische pers de verwachtingen ook niet onrechtvaardig hoog had gelegd.

Wat dat betreft zou Evenepoel voor minder getalenteerde renners wel eens een zegen kunnen zijn. Mauri Vansevenant zou een paar jaar geleden wellicht zwaar gehypet zijn door zijn zege in de Valle d’Aosta vorig jaar, maar nu krijgt hij misschien de rust om zich te ontwikkelen, omdat er iemand anders rondrijdt die de Belgische standaarden wel wat hoger heeft gelegd.

boenk 23 juli 2020 om 13:07

Staat buiten kijf dat hij rot van talent staat, maar dat parcours sneller afwerken dan Evenepoel wil niet noodzakelijk veel zeggen. Evenepoel klom op de Grand Ballon 15 seconden trager dan Lambrecht die op dat moment 3 jaar ouder was. Terwijl hij nog veel te zwaar stond en pas enkele maanden op de fiets zat. We zullen zien hoever Cian binnen 3 jaar staat, hopelijk kan de vergelijking dan nog gemaakt worden. Maar het worden leuke en interessante tijden voor Belgische supporters.

Cochise 23 juli 2020 om 13:35

Kan alleen Yannick Eijssen en eventueel Cornu bedenken voor dat lijstje.

Kannibaal van Schepdaal 23 juli 2020 om 14:00

Ik denk ook nog aan een Lotto-renner die een klassement moest rijden in een grote ronde, maar niet verder kwam dan een 15de plaats en niet veel later vooral opviel door (ook nuttig, maar niet de toekomst die hem toegedicht werd) veel bidons te gaan halen in bergetappes. Is daarna afgezakt naar een Belgisch team op lager niveau, als ik mij niet vergis. Ik kan helaas niet op zijn naam komen. Ongeveer tien jaar geleden alweer.

Daarnaast werd ook voor Devolder een grote rondetoekomst mogelijk geacht, maar daar is ook niets van gekomen. En zo was er elke zoveel jaar wel een die onthaald werd als de mogelijke messias, omdat hij de pech had de beste van het pak te zijn.

De laatste jaren lijken er eindelijk weer echte toppers in het niet-klassieke werk door te stromen naar de profs, met Evenepoel, Lambrecht (helaas) en Philipsen.

Rode draad in het verhaal: België wou heel graag een nieuwe ronderenner van wereldniveau. Eindelijk hebben ze er één, dus hopelijk worden nu alleen nog écht grote talenten de hemel in geprezen. Zoals deze misschien, laten we het hopen voor hem.

Boomie1 23 juli 2020 om 14:17

Je bedoelt niet Kevin Seeldraeyers, dat weet ik, maar dat was zelfde laken en pak.

Boomie1 23 juli 2020 om 14:19

Overigens moet Evenepoel zich nog maar bewijzen als ronderenner. De Giro zal veel leren.

Silent Hill 23 juli 2020 om 14:50

Seeldrayers inderdaad, goed voorbeeld. Waar is de tijd.
Eijssen herinner ik me vaag, ken ik minder maar dat was inderdaad een naam die vaak viel.

Goed om die namen nog eens te horen.

Rendo 23 juli 2020 om 15:20

Seeldrayers was nochtans goed bezig met witte trui in de Giro. Maar sukkelde enkele jaren met inspannings astma. Had hij maar bij Team Sky gezeten toen …

Cochise 23 juli 2020 om 15:35

@kannibaal: Wim Vanhuffel bedoel je misschien?

Kannibaal van Schepdaal 23 juli 2020 om 16:46

Enig opzoekwerk heeft dan toch zijn vruchten afgeworpen.

Francis De Greef, die bedoelde ik.

Maar er zijn er inderdaad meerderen die aangekondigd werden als nieuwe Belgische rondehoop, en telkens weer draaide het helaas voor hen uit op een sisser.

jacques 23 juli 2020 om 21:12

De plus was ook een ronde talent, maar ik denk dat hij ook tekort gaat komen, misschien een top 10 klasering, top 5 in de vuelta, maaar daar zal het wel bij bleiven

Silent Hill 23 juli 2020 om 21:47

De Greef is nooit gehypet geweest. Ik denk niet dat er één iemand daar ooit een toekomstige topper in zag.

Maillot à Pois 24 juli 2020 om 10:32

Als je wat verder terugkijkt, zijn er nog wel wat namen.
Zeggen de namen Luc Roosen en Jim Van de Laer (poulain van José De Cauwer) iemand nog iets?

Silent Hill 24 juli 2020 om 13:07

Jaaaaa, Jim Van de Laer. Omg … dat is lang geleden. Ooit mijn hoop voor de Tour. Werd inderdaad opgehemeld maar het kwam er nooit uit. En ik was hem al helemaal vergeten. Erg !

Nice to remind me, MP !

wielrenner 23 juli 2020 om 11:31

Typisch Vlaams, dat ophemelen!

Samlambeej 23 juli 2020 om 11:57

Jef Robert is ne Kempeneer.

boenk 23 juli 2020 om 13:11

Gebeurt enkel in Vlaanderen.

jan jansen 23 juli 2020 om 11:36

Waarom niet een verbeterde versie van Merckx

josi 23 juli 2020 om 11:40

Hij kan niet sprinten, staat er. Vandaar.

Melkzuur 23 juli 2020 om 11:46

Hopelijk gaat het WK door, dan kunnen we zien hoe ver hij staat t.o.v. Marco Brenner. Al is die laatste een jaartje ouder natuurlijk.

Kannibaal van Schepdaal 23 juli 2020 om 11:48

Dat wordt een WK om naar uit te kijken!

Samlambeej 23 juli 2020 om 11:58

Na die heeft meteen wat om naar op te leven dankzij die inhalige teammanager.

skylimit 23 juli 2020 om 12:01

"Verbeterde versie" in de zin van vriendelijker, minder arrogant, geen grootspraak etc. ?
Voor hetgeen het presteren op de fiets betreft dat zal de toekomst moeten uitwijzen.
Het gaat wel ver om nu al over een verbeterde versie van Vanevenepoel te praten, terwijl die zich nog moet bewijzen in een grote Ronde.

Melkzuur 23 juli 2020 om 12:09

Ik vind Evenepoel vriendelijk, zelfzeker en eerlijk (in de zin dat hij zegt wat hij denkt te kunnen realiseren). Niets mis met die jongen dus.
Ik ben het er wel mee eens dat die Jef Robert Uijtdebroeks gene cadeau doet door dit allemaal te verklaren. Niet iedereen kan op die jonge leeftijd met zo’n grote druk om.

boenk 23 juli 2020 om 12:54

Elke keer dat Evenepoel wint heb ik ontzettend veel binnenpretjes, wetende dat er haters zijn die hun dag weer vergald zien. Heerlijk

Emergo 23 juli 2020 om 13:06

Agge mar leut het.

Boomie1 23 juli 2020 om 14:20

Die jongen is gewoon zoals veel jongeren tegenwoordig. Ik kan me ook niet identificeren met zijn manier van communiceren, maar het zegt voorlopig nog niks over zijn prestaties op de fiets.

Panache 23 juli 2020 om 14:54

Ik denk niet dat Evenepoel momenteel arrogant is. Hij lijkt eerder communicatief wat zwak en kort door de bocht. “Ja, uh, ik ben er op gebrand de Giro te winnen. Alleszins huh. Ik moet drie weken geen pech tegen komen en hoop dan bevestigend te kunnen antwoorden, huh”. Er komt natuurlijk véél meer bij kijken en zijn tegenstanders worden gereduceerd tot eentje: de pechduivel, maar geen Yates, Fuglsang of Nibali.
Ik denk dat Evenepoel zulke uitspraken anders bedoelt dan dat ze er uit komen. Ook daar moet je een leercurve in ondergaan.

Coureurs du Courage 23 juli 2020 om 17:00

Mee eens – Evenepoel is alles behalve een gearriveerde naam. Begrijpelijk dat zulke jongens opgehemeld worden, maar eerst zien dan geloven.
Al snap ik die Belgen wel; zo lang geen grote ronde specialist gehad en dan staat er eindelijk één op… en dus misschien wel meer in zijn kielzog. En men is daar nu eenmaal wat meer van mensen op een sokkel plaatsen dan in Nederland.

Limal 23 juli 2020 om 21:52

Ahum… werden Thomas Dekker, vdP, Verstappen, Ryan Babel en zovele andere beloftevolle nederlandse sporters dan niet heel vroeg al op een gigantische sokkel geplaatst misschien? Dat is iets wat je in alle landen ziet, en er zijn heus landen die een pak extremer zijn dan NL en BE (Frankrijk, Italië, Spanje etc.)

Romāns Vainšteins 23 juli 2020 om 22:05

Reetveersteken is dermate universeel dat het Olympisch wordt.

Polleke 23 juli 2020 om 12:23

Als Michel dat maar overleeft…

HoofdIsVrij 23 juli 2020 om 13:24

Die kan dan weer eens lekker ‘uit de broek’ gaan.

Enfin, ik laat mijzelf wel uit.

DeHof 23 juli 2020 om 12:31

"Gelukkig blijven zowel Cian als zijn ouders rustig onder de belangstelling.”
Dan is het extra jammer als ie een teammanager heeft die wel spuitend klaarkomt…

Romāns Vainšteins 23 juli 2020 om 12:38

Dat next best thing begint steeds vermoeiender te worden.

De weg naar suprematie is geplaveid met onaffe Eddies.

klootje kriekeljon 23 juli 2020 om 14:21

Hahaha

Cochise 23 juli 2020 om 12:39

Veel zal afhangen van z’n groeimarge. De toppers bij de nieuwelingen zijn zelden de toppers bij de profs later (vroeg matuur, al volgroeid, al leven zoals een prof). Evenepoel liep op deze leeftijd nog op een voetbalveld, Bernal zat op een tweedehands mountainbike en Froompie reed op z’n bmx tussen de wilde dieren.

Rendo 23 juli 2020 om 12:40

Verschil is wel dat Remco nog maar pas op zijn fiets zat…

boenk 23 juli 2020 om 12:51

Lijkt me in alle opzichten veel meer vergelijkbaar met Brenner dan met Evenepoel qua type.

john 23 juli 2020 om 13:21

Dus een nieuwe Eddy den derde

skylimit 23 juli 2020 om 13:34

Dus de komende laten we zeggen 10 jaar is het Belgie boven hetgeen wielrennen betreft, en kunnen andere landen succes wel vergeten in de belangrijke wedstrijden:):):):)
Als ik Dumoulin was zou ik na dit seizoen stoppen en VDP moet pakken wat hij nu kan op de weg en dan zich weer focussen op het veld en de mountainbike :):):)

Of is er Nederlands hoop “to beat” Belgian 1.0 and the next big thing Belgian 2.0″ :):):):)

Gelei 23 juli 2020 om 22:52

@skylimit,

Op klassiek vlak ziet het er daarentegen wel benard uit. Philipsen ws als opvolger van Boonen in de kasseikoersen, maar op geaccidenteerd parcours zie ik niet meteen een nieuwe Gilbert of Greg.

Lance4eva 23 juli 2020 om 13:31

O jeez, not this shit again.

Deel Koeper 23 juli 2020 om 13:33

Van die 3 opties lijkt Sunweb voor hem toch de betere optie.

mus van de maasstad 23 juli 2020 om 17:23

Hoezo?

Deel Koeper 23 juli 2020 om 19:24

Er rijden al genoeg jeugdige hypes bij Quickstep en hij lijkt me wat jong om al bij de ketonenkliek te zitten.

mus van de maasstad 23 juli 2020 om 20:05

Dus dan maar naar een ploeg waar alle kopmannen gillend weg rennen?

boenk 23 juli 2020 om 22:29

Jeugdige hypes bij Quick-Step, meer dan bij Sunweb? Brenner, Leknessund, Van Wilder, Arensman, Donovan…

Zit (zeker gezien de leeftijd) veel meer in het vaarwater van Brenner dan van Evenepoel (die drie jaar ouder is).

Deel Koeper 24 juli 2020 om 10:48

Ik bedoel vooral Belgische klassement-hypes zoals Evenepoel of Vansevenant. Die moeten niet allemaal bij Don Pat zitten.

girardengo 23 juli 2020 om 13:41

Dit soort wonderkinderen moet je hun gang laten gaan, zeker als manager. Dan zal later blijken of zij toppers worden of als middelmatige renners eindigen. Dit kun je vergelijken met muzikale wonderkinderen of kinderen die op de basisschool ver voor liggen. Het zegt iets, maar niet alles. Fedor den Hertog reed als jonge amateur ooit het hele peloton aan gort. Cyrille Guimard sprak van 'een been extra'. Maar als prof won hij slechts weinig koersen, een etappe in de Tour en het NK in Beek (1977). In de Tour blonk hij verder niet uit.

Fred Postma 23 juli 2020 om 14:17

Er zit in mijn buurt een kleuter op zijn fietsje, die heeft al betere watt waarden laten opmeten dan Eddytje Merckx in zijn kinderopvang periode.

Marik 23 juli 2020 om 21:20

XD

Polleke 23 juli 2020 om 14:28

Het tegenoverstelde kan ook gebeuren… Cavendisch hebben ze na een eerste test gezegd dat hij beter zijn oude hobby, salondansen, weer kon opnemen…

jan jansen 23 juli 2020 om 14:49

Had hij beter kunnen doen, had veel valpartijen voorkomen

Romāns Vainšteins 23 juli 2020 om 18:44

Ja hahaha, beste spurter ooit kerel. En los daarvan, medelijden met spurtende wielrenners die vallen? Dat is net zoiets als om Eazy E’s einde treuren.

rvb 23 juli 2020 om 15:04

Zijn sprint is zijn enige minpunt. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Waarom zou je willen sprinten??? Sprinten is voor domme renners. Sprinten doe je op een baan. Tot zover mijn mening.

josi 23 juli 2020 om 16:30

Zolang hij iedereen maar steevast uit het wiel rijdt, heeft hij ook helemaal geen sprint nodig.

mus van de maasstad 23 juli 2020 om 17:24

Als klimmen en tijdrijden zijn sterkste punten zijn is Jumbo de meest geschikte ploeg voor hem in mijn ogen. Die weten wel raad met dat soort renners.

IlPirata 23 juli 2020 om 19:05

17 jaar kom op zeg. Even afwachten maar.

SnellePelle 23 juli 2020 om 19:32

Met alle respect, REV had moeite met Daniel Martin dit voorjaar. Dat zegt toch genoeg..

Remco is niet de benchmark voor een groots prof, en junioren al helemaal niet. Moet allemaal nog blijken.
Laat al die mannen de 21 passeren en dan kijken welk gewicht ze op de weegschaal zetten. Voorlopig ontwikkelt ieder renner nog door vanuit de junioren. Kilootje of 7 extra aan de torso maakt er alweer een hele andere renner van.

Vooropgesteld, het zijn stuk voor stuk klasbakken. Maar ze zijn al onoverwinnelijk verklaard en God voordat ze droog zijn achter de oren.

Melkzuur 23 juli 2020 om 21:07

Nou, moeite… https://www.youtube.com/watch?v=XpHdqxJi98Y vanaf 2:20. Los daarvan deden er naast Dan Martin nog enkele andere pannenkoeken mee. Raar dat je die dan niet vermeldt.

Limal 23 juli 2020 om 22:05

Oei, SnellePelle, soms is het beter om lekker effe niets te zeggen… als dit geen benchmark is voor juniores: https://www.procyclingstats.com/rider/remco-evenepoel/2018

boenk 23 juli 2020 om 22:34

Moeite met Dan Martin.. want Evenepoel is nu op het top van zijn kunnen natuurlijk. En hij had Martin in de tijdrit net niet te pakken. Maar laat me raden, dat telt niet mee?

SnellePelle 24 juli 2020 om 10:51

Je ziet mij nergens vermelden dat deze knaap niet kan fietsen. Maar Martin is een maatstaf uit het b garnituur en rijd jullie wonderkind eraf.

  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone