Joris Nieuwenhuis: “Ik blijf alleen crossen als ik meedoe om de hoofdprijzen”
foto: © Orange Pictures / SFA-Peter Scholz
zaterdag 11 november 2017 om 09:00

Joris Nieuwenhuis: “Ik blijf alleen crossen als ik meedoe om de hoofdprijzen”

Na Lars van der Haar en Mathieu van der Poel dient de volgende Nederlandse veldrit-exponent zich aan. Wereldkampioen bij de beloften Joris Nieuwenhuis maakt dit seizoen voorzichtig kennis met de profwereld. De verwachtingen van de buitenwereld zijn hooggespannen, maar tot op heden kon Nieuwenhuis zich nog niet op de voorposten mengen. Geen zorgen, want dat is geheel volgens het plan van Nieuwenhuis en diens werkgever Sunweb. In het WielerFlits Weekendinterview praat de Achterhoeker uitgebreid over het lopende jaar en de komende seizoenen.

Groeien als kopman
Nieuwenhuis combineert al een paar jaar het crossen met een programma op de weg. Dit jaar gold hij bij Sunweb Development als een van de ‘ervaren’ mannen. De in Zelhem wonende coureur moest zijn ploeg dragen. “Het grote verschil met vorig jaar (toen Nieuwenhuis nog voor Rabobank reed, red.), is dat ik nu ineens de oudste van de groep was. Bij Rabobank was ik vooral met mezelf bezig en deed ik maar wat. Daar werkte ik vooral voor anderen. Nu moest ik omschakelen, omdat er bij de opleidingsploeg van Sunweb ineens voor mij gewerkt werd. Ik ben hier meer de kopman. In die rol heb ik dit jaar veel geleerd. Hopelijk kan ik komend seizoen verder groeien in die rol en gaat dat dan gepaard met uitslagen.”

De Tour de l’Avenir en het WK voor beloften waren voor Nieuwenhuis de hoogtepunten van zijn wegseizoen. Tijdens de mondiale titelstrijd kwam Nederland nauwelijks in het wedstrijdbeeld voor. De Zelhemmer steekt de hand in eigen boezem. “Ikzelf heb het parcours in Bergen onderschat. Dat was echt veel zwaarder dan ik van tevoren had verwacht. We wisten natuurlijk dat er een pittige klim (Salmon Hill, red.) in zou zitten, maar we hadden gedacht dat mannen als Fabio (Jakobsen, red.) en Bram (Welten, red.) dat net zouden kunnen overleven. Maar dat bleek net niet het geval.”

Hopelijk kan ik in 2018 verder groeien in de rol als kopman.

Toch vindt Nieuwenhuis dat er niets te doen was aan de uitslag in Noorwegen. “Ik denk dat we er met een hele sterke selectie naartoe zijn gegaan. Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten wie we anders hadden moeten sturen om daar mee te kunnen doen. Voor hetzelfde geld is het koersverloop compleet anders, of hebben Fabio of Bram een goede dag. Dan zitten ze wel mee. Dus ik denk wel dat we met de sterkste selectie die kant op zijn gegaan. Maar dat pakte net anders uit. Het was jammer dat de koers niet liep zoals we hadden gehoopt. Aan de andere kant: we hebben allemaal ons best gedaan en eruit gehaald wat erin zat.”

Switch naar het veldrijden
Amper zeven dagen na het WK op de weg, stond voor Nieuwenhuis in Gieten zijn eerste cross op het programma. “Dat was wel even een dingetje. Ik ben het ook niet gewend, om zo abrupt van de weg naar het veld over te stappen. De voorbije seizoenen heb ik dat heel anders aangepakt. Dit jaar wilde ik heel erg graag met de WK-selectie mee. Met de ploegleiding van Sunweb hebben we afgesproken om wel direct in Gieten te beginnen. Maar toen hebben we ingecalculeerd dat ik daar nog niet vooraan mee zou rijden. De doelstellingen liggen aan het einde van het veldritseizoen. De bedoeling is dan dat ik meer in vorm ben en dat het technisch ook allemaal wat beter gaat. Dat was de laatste weken nog niet helemaal top.”

Nieuwenhuis’ voorbereiding op het cross-seizoen ging van start begin september, maar dat was niet voor de volle honderd procent. “Ik heb me in die periode zo goed mogelijk proberen voor te bereiden op het WK op de weg. Ik heb hard gewerkt door lange duurtrainingen te doen. Maar het mooie aan cross-training is, dat het heel intensief is. En dat paste eigenlijk heel goed in het trainingsschema richting het WK. Het enige wat ik niet kon trainen, is het lopen. Maar ook oefeningen om bijvoorbeeld van mijn fiets af te springen en er vervolgens weer op te klauteren, ja, dat heb ik gewoon bijna niet gedaan. Dat was ook niet handig met het oog op het WK.”

foto: © Cor Vos | Team Sunweb

Het was de voorbije maand dan ook wennen voor de veldrijder. Dat komt mede door zijn keuze om het WK op de weg te rijden, maar ook door de intensiteit van de wedstrijden. “Ik heb een lang wegseizoen gedraaid vergeleken met andere crossers. Dan ben je niet gewend om elke keer na een bocht weer zo intensief op te trekken en om een uur lang een hartslag van boven de 180 te hebben. Dat duurt vaak een paar crossen voordat dat er weer in zit. Maar het is natuurlijk wel supertof om met die grote mannen te rijden, voor het eerst. Dan weet je tenminste een beetje waar je staat op dit moment.”

Tijdens de Superprestige rijdt Nieuwenhuis bij de profs. In Gieten, Boom en Ruddervoorde eindigde hij steeds tussen plek dertien en vijftien. Daarnaast werd hij elfde bij de beloften in de Wereldbeker van Koksijde. “Het gaat zoals we het gepland hebben, maar nog niet helemaal zoals ik had gehoopt. Ik moet erg wennen aan het gedrum waar ik vorig jaar geen enkele cross last van had. Daarnaast studeer ik niet meer en is dit mijn eerste seizoen waarbij ik me totaal focus op het crossen, zonder er iets naast te doen. Dat is zowel een voor- als nadeel, omdat ik erg moet wennen aan mijn nieuwe ritme. Maar ik heb zeker het gevoel dat we de goede kant op gaan en dat ik nog mooie dingen kan laten zien dit seizoen.”

Van toertochten naar wereldkampioen
Dat Nieuwenhuis anno 2017 wereldkampioen veldrijden bij de beloften is, is min of meer toeval. In de zomer zat hij jarenlang op de BMX, terwijl hij ’s winters met zijn vader toertochten reed. “Op een bepaald moment wilden we een toertocht rijden hier in de buurt, maar die werd afgelast omdat er te veel sneeuw lag. Toen zei mijn vader, die vroeger ook wel regionale veldritten gereden heeft: ‘Misschien bestaan de GOW-veldritten (Gezamenlijke Oostelijke Wielerverenigingen, red.) nog wel’. We hebben vervolgens opgezocht of dat er nog was en toevallig was er op die dag nog een wedstrijd. Dus wij daar naartoe. En dat ging eigenlijk meteen best goed.”

De 21-jarige veldrijder ruilde de uit de jaren tachtig stammende crossfiets van zijn vader snel in voor een nieuwe en legde zich steeds meer toe op het veldrijden. Op wat voor ondergrond dat is, maakt hem niet zo veel uit. “Daar ben ik vorig jaar vanaf gestapt”, lacht hij. “Ik wil op elk parcours goed uit de voeten kunnen. Het is belangrijk om als crosser op elke omloop mee te kunnen doen. Maar ik merk vaak wel dat zodra er een beetje hoogteverschil in een rondje zit en het een beetje technisch is, dat dat vaak voor mij het beste is. Niet de echt zware modder, maar meer wanneer de ondergrond wat glibberig en vettig is.”

Ik wil op elk parcours goed uit de voeten kunnen. Het is belangrijk om als crosser op elke omloop mee te kunnen doen.

In het Luxemburgs Bieles kroonde Nieuwenhuis zich in januari van dit jaar tot wereldkampioen veldrijden bij de beloften. Deze winter is dat weer het grote doel. “In december ga ik nog een keer op trainingskamp. Dan pak je weer eventjes de duurtrainingen op. Daarna werk ik heel korte en intensieve blokken af, tot een week voor de kampioenschappen. Dan pak ik lekker mijn rust om daarna te knallen. Verder wil ik de stap maken richting de profs. Op het einde van het cross-seizoen gaan we kijken hoe ik ervoor sta in de Superprestige, ten opzichte van de profs. Hopelijk kan ik daartussen nog een aantal mooie resultaten behalen in crossen die mij goed liggen. Ook het NK is een belangrijk doel voor mij.”

Veld en weg combineren op het hoogste niveau
Over de toekomst hoeft Nieuwenhuis zich geen zorgen te maken. Komend seizoen rijdt hij zijn laatste jaar als belofte bij de opleidingsploeg, om een jaar later de overstap te maken naar de WorldTour-ploeg van Sunweb. “Ik ga altijd voor het hoogst haalbare. En op de weg is het hoogst haalbare een contract bij een WorldTour-ploeg. Samen met de ploegleiding hebben we het er een keertje over gehad en zij zijn ervan overtuigd dat ik de stap naar de WorldTour in 2019 moet kunnen maken. Tegen die tijd zien zij mij als een toegevoegde waarde voor het team. Voor mij is dat natuurlijk ook wat ik wil. Het is een droom om in een WorldTour-team te zitten en al die mooie wedstrijden te mogen rijden.”

De Duitse ploeg van Iwan Spekenbrink wil met Nieuwenhuis laten zien dat een weg-cross-combinatie op het hoogste niveau mogelijk is. “Ik zal daardoor wel meer te zien zijn op de weg”, denkt Nieuwenhuis zelf. “Maar de komende jaren ga ik het veldrijden zeker nog niet volledig gedag zeggen. De balans tussen veldrijden en wielrennen vind ik namelijk heel erg leuk. Ik zie mezelf niet een heel wegseizoen kunnen draaien, van de Tour Down Under tot en met de Ronde van Lombardije. Maar in de toekomst blijf ik alleen crossen als ik kan blijven meedoen om de hoofdprijzen. Ik zit niet zo in elkaar dat ik maar ga meedoen om het meedoen, of om de cross als voorbereiding op een wegseizoen te gebruiken. Ik ben een topsporter en ik wil altijd winnen.”

Mocht ik ooit Parijs-Roubaix winnen, dan is mijn carrière geslaagd.

Ook op de weg vindt de Zelhemmer steeds meer zijn draai. “Toen ik nog als knecht reed voor Sam (Oomen, red.), dacht ik altijd dat ik een geboren klimmer was. Dat ging toen best goed. In de Tour de Savoie-Mont Blanc reed ik in 2016 mooie uitslagen. Persoonlijk denk ik nu dat ik het beste tot mijn recht kom op de kortere beklimmingen. Meer het klassieke werk dus. Zowel het Vlaamse deel als de Ardennen vind ik heel tof. Daar wil ik me iets meer op gaan richten. Tot op heden gaan beide type wedstrijden ook best prima. Maar om een keuze tussen A of B te maken, zal ik eerst vaker van dat soort koersen moeten rijden. Dan wijst het zich vanzelf uit welke van de twee mij het beste zal liggen.”

Diep in zijn hart heeft Nieuwenhuis de keuze al gemaakt. Er is namelijk één koers waarvoor de crosser speciale gevoelens heeft: de Hel van het Noorden. “Bij de beloften heb ik hem inmiddels drie keer gereden. En elk jaar is dat toch weer een hoogtepunt om naar uit te kijken. Ik denk ook dat het de grootste koers is die het dichtst bij het veldrijden ligt. Vooral als het nat is. Parijs-Roubaix is echt mijn droomkoers. Mocht ik die ooit winnen, dan is mijn carrière al geslaagd.”

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
11 november 2017 09:18
Mooi interview, duidelijk verhaal. Praat wel als een echte winnaar. Ik ben benieuwd of het ook allemaal gaat uitkomen, want hij valt mij, ook al is dat deels ingecalculeerd, toch wat tegen dit seizoen. Zeker als je het vergelijkt met Pidcock die notabene van het WK-tijdrijden komt.
11 november 2017 09:28
Ik hoop maar dat Nieuwenhuis zich de komende jaren nog volledig op de cross richt. Hoe hij in de WK-periode rondreed doet hij gewoon mee in de top van de profs. Dat zal dit jaar ook nog wel gebeuren. Mochten Van Aert en Van der Poel op termijn overstappen dan ben je zelfs de nieuwe top.

Ik heb alleen de indruk dat hij nu al meer naar de weg neigt, wat ik doodzonde zou vinden. Wat dat betreft lijkt Sunweb me ook niet direct de beste ploeg voor een crosser. De weg is ook maar overrated. Die stap zou hij ook na een aantal profjaren nog kunnen zetten. Boy van Poppel, Sinkeldam en Teunissen waren ook goede crossers, maar op de weg ook geen hoogvliegers. Op de weg is het dan wellicht ook maar meedoen om het meedoen. Wat dat betreft zie ik hem liever als één van de toppers van het Nederlandse veldrijden met Lars van der Haar (en Mathieu als die blijft crossen).
11 november 2017 09:44
Een renner met veel potentie, nog jong pas 21 en hij fietst nog niet zo lang. Goed, maar niet in de categorie super talent zoals vd Poel maar zo'n talent zie je bij uitzondering.
Op de weg zijn zijn resultaten tot nu toe niet heel bijzonder of opvallend te noemen, in het veld wel als je bij de beloften WK wordt en WB en SP crossen wint. Toekomstig klassieker winnaar? De tijd zal het leren.
11 november 2017 09:45
@Youri
Waarom reed Nieuwenhuis nou geen EK? Was dat van tevoren al ingecalculeerd?
11 november 2017 10:11
Eens met imbatido dat sunweb een slechte ploeg is voor crossers. Hoe ze van der Haar op het einde van wegseizoen dwongen extra op de weg te rijden omdat ze blessures hadden, laat zien dat ze het ook voor een topper als vdh puur als sluitstuk zien. Slechte zaak dus.

Ook eens met col dat hij meer in het veld heeft laten zien tot nu toe.
11 november 2017 10:13
@HoofdIsVrij

Omdat zijn piek later in het seizoen ligt. Door lang wegseizoen moest hij nu gas terug nemen. Omdat hij een contract met de Superprestige heeft en de WB's zelf graag wil rijden, moest hij het EK laten schieten.
11 november 2017 10:16
dat je startgeld krijgt als veldrenner was me bekend, maar een contract sluiten met is nieuw voor me.
11 november 2017 12:13
Volkomen onterecht dat hij prof word in mijn ogen. Is een 5e plek in een etappe in l’avenir dan zo goed? Dan kunnen er wel 100 beloften doorstromen per jaar.. papa zal de portemonee wel getrokken hebben!
11 november 2017 12:42
Heeft toch weinig spraakmakende resultaten neergezet dit jaar, zeker als kopman. Staat in het veld als 21-jarige ook mijlenver van van der Poel of Van Aert op die leeftijd.
11 november 2017 12:44
Kijk even op de foto op deze pagina welke kleur zijn wielershirt heeft, Jannes.
11 november 2017 13:02
@pat
Regenboog als belofte veldrijder is nog maar zelden een indicatie geweest voor een geslaagde carrière als prof op de weg.
11 november 2017 13:07
@jannesM Lul alsjeblieft niet zo uit je nek.
11 november 2017 14:04
@jannesM een WTploeg selecteert hun renners onder meer door intensieve testen uit te voeren. Blijkbaar is dat, naast Wereldkampioen, U23 veldrijden genoeg om zijn potentie aan te tonen.

Beter dan een uitslagen statistiekje in ieder geval.
11 november 2017 14:46
Uitslagen vallen inderdaad wat tegen nu. Dat komt natuurlijk ook door het wk veldrijden vorig jaar. Daar was hij echt indrukwekkend. Reed hij daar niet snellere rondetijden dan de profs (had natuurlijk ook met omstandigheden te maken maar toch)
11 november 2017 15:19
Goed interview, hij weet wat ie wil en als je een uur hartslag 180 aankan is er geen betere voorbereiding voor de weg natuurlijk. Zijn ploeg hoeft zijn handje ook niet vast te houden, echte krakers redden het zelf wel, lekker blijven combineren en je lekker harden in de winterse kou, weekie langlaufen met die hele bende, goed voor de teamsfeer.
11 november 2017 15:27
Als veldrijder is het natuurlijk niet verwonderlijk dat Parijs-Roubaix zijn droomkoers is. Wel opvallend: in de beloftenwedstrijd werd hij als eerstejaarsbelofte 25e, als tweedejaars 31e en dit jaar pas 43e. Lijkt me wel een bizarre groeicurve, al zal dat wel met lekke banden of andere pech te maken hebben.
11 november 2017 21:43
theking >>> Niet alleen door het WK. Joris domineerde een groot deel van vorig seizoen. Was ook gewoon topfavoriet voor dat WK. Heb er wel vertrouwen in dat hij binnen een paar jaar voor top 3/5's rijdt tussen de profs. Bij de meeste beloften die overstappen duurt dat toch even voordat ze structureel meedoen voor de ereplaatsen. Een Aerts reed in z'n eerste volle jaar bij de profs (dus alle klassementen en niet enkel Superprestige) de eerste vier maanden ook slechts drie keer top 10 in klassementscrossen.
11 november 2017 22:58
Reed op het NK veldrijden (waar profs en beloften gemengd reden) ook gewoon podium. Dus het niveau kan hij echt wel aan.

@schipperaar, reed in zijn eerste cross zelfs met een hartslag van gemiddeld 187 rond.

Reacties zijn gesloten.