Giro d’Italia 2023 start met tijdrit in de Italiaanse regio Abruzzen
foto: Cor Vos
woensdag 28 september 2022 om 12:09

Giro d’Italia 2023 start met tijdrit in de Italiaanse regio Abruzzen

De organisatie van de Giro d’Italia heeft woensdag bekendgemaakt dat de ronde volgend jaar zal beginnen met een openingstijdrit van 18,4 kilometer in de regio Abruzzen. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat de Giro van start gaat in de Abruzzen.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Giro 2023 gaat van start met tijdrit op 17 kilometer lang fietspad in de Abruzzen

Voor de eerste Giro-start in de regio Abruzzen moeten we terug naar 2001, toen Rik Verbrugghe in Pescara het roze wist te pakken na een proloog van 7,6 kilometer. In 2023 beginnen de renners eveneens met een tijdrit, maar wel eentje van 18,4 kilometer van Fossacesia naar Ortona. Opvallend: de route gaat bijna volledig over een fietspad (de Via Verde-Costa dei Trabocchi, ontstaan uit een oud treinspoor) en eindigt op een kort klimmetje in Ortona.

Giro 2023 gaat van start met tijdrit op 17 kilometer lang fietspad in de Abruzzen

Ook op dag twee en drie blijven de renners in de Abruzzen. De tweede etappe trekt vanuit Teramo – over een afstand van 204 kilometer – naar San Salvo. Het is op het eerste gezicht een etappe voor de snelle mannen. Op de derde dag gaat het vanuit Vasto in zuidelijke richting, maar voor de precieze details is het nog even wachten op de presentatie van het volledige Giro-parcours op maandag 17 oktober.

Giro 2023 gaat van start met tijdrit op 17 kilometer lang fietspad in de Abruzzen

De Giro d’Italia zal aan het einde van de eerste week nog een keer terugkeren naar de regio Abruzzen voor een bergrit naar Gran Sasso d’Italia, een bergmassief op de grens van de provincies L’Aquila en Teramo in het Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga. De aankomststreep is dan getrokken op 2.135 meter hoogte. In het verleden wisten Marco Pantani (1999) en Simon Yates (2018) er al eens te zegevieren.

Giro voor tijdritspecialisten?

De Giro d’Italia van volgend jaar lijkt kansen te gaan bieden voor de tijdritspecialisten onder de klassementsrenners. Volgens de laatste geruchten zijn er in 2023 namelijk maar liefst drie tijdritten opgenomen in het parcours van de Italiaanse ronde. In totaal zou er zestig à zeventig kilometer tegen de klok gereden moeten worden.

De eerste van die kilometers krijgen de renners dus al gelijk op dag één voor de kiezen. Hoe de overige twee tijdritten eruit zullen zien, is nog niet officieel bekend, al lijkt de organisatie in de slotweek te opteren voor een klimtijdrit. Op 17 oktober, als het volledige parcours van de Ronde van Italië gepresenteerd wordt, zullen we meer weten.

Dit jaar kende de Giro in totaal slechts 26,6 tijdritkilometers, verdeeld over twee individuele tijdritten.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
28 september 2022 12:49
Die willen duidelijk de wereldkampioen aan de start

En terecht foss kan hier zomaar podium rijden
  28 september 2022 13:05
  Jongen geraakte 9 maanden amper vooruit en op het WK was hij opeens de grote man. Stel je voor dat ie voor Astana of Bahrein reed. Het forum zou ontploffen.
  28 september 2022 17:13
  Hahaha. Mooi. Je had me goed liggen. Foss inderdaad.
  28 september 2022 20:12
  Foss is niet plots de nieuwe Ganna omdat hij eens 1 tijdrit heeft gewonnen, ook al was dat het WK. Zal uiteraard geen handvol minuten om de oren krijgen, maar lijkt me toch het meest logische dat die gemiddeld weer netjes rond plek 6 of zo zal eindigen.

  Hopelijk worden het dan een tijdrit van 20 kilometer, eentje van 35 en een klimtijdrit van 10 of zoiets. Niet 3 vrij identieke tijdritten van 20 kilometer, want dan is 't nogal ongeïnspireerd.
28 september 2022 16:24
Bizar dat de Giro zo'n lange tijdrit als openingsrit doet.
Overigens geloof ik er niet in dat ze na de Vuelta heel snel hun etappeschema hebben omgegooid om Evenepoel aan de start te krijgen. Daar wordt heel lang aan gewerkt en zal voor het grootste gedeelte al gereed zijn geweest op het moment dat de Vuelta van start ging.
  28 september 2022 17:24
  Ik denk dat er tijdens het proces meerdere opties worden geopperd en dat het dus best mogelijk is dat er getwijfeld werd tussen een tijdrit van x aantal kilometer op dag x en een tijdrit van y aantal kilometers op dag y. Wanneer er dan plots een nieuwe kampioen in de Vuelta opstaat, die gehakt maakt van de kampioen uit de Giro, dan denk ik wel degelijk dat het mogelijk is dat men in de Giro probeert grotere namen/kampioenen te strikken, en de beslissing valt om zowel tijdrit x als tijdrit y erin te zetten. Van de laatste 3 Giro winnaars zijn er twee waarvan niemand onder de indruk is. De winnaar van de Vuelta heeft een heuse trofeeënkast, die van de Giro niet. De winnaar van de Vuelta valt kilometers voor de finish aan, in meerdere ritten. De winnaar van de Giro valt één keer aan in de laatst bergrit vlak voor de finish. Ja, ik denk dat men bij de Giro daar naar kijkt.
  Net zoals het ook mogelijk is om op het laatste moment een proloog van 7km om te toveren tot een tijdrit van bijna 19km. Locatie blijft dezelfde, verplaatsing blijft dezelfde, hotels blijven hetzelfde...
  Perfect mogelijk.
Dus de Giro gaat op al dag 1 beslist zijn als Remco meedoet.
28 september 2022 13:04
Roze Remco!
  28 september 2022 13:19
  Jongen geraakte 9 maanden amper een serieuze berg over en in de Vuelta was hij opeens de grote man. Stel je voor dat ie voor Astana of Bahrein reed. Het forum zou ontploffen.
  28 september 2022 13:25
  Of stel je voor dat het een Belg was!
  Of wacht...
  28 september 2022 13:43
  geraakte nauwelijks een berg over? Heeft wel altijd al getoond dat hij goed kon klimmen. Probleem leek vooral continuïteit te zijn, waarin hij ene dag goed was en andere dag minder.
  Tevens was lange beklimmingen ietswat vraagteken, maar dat is uiteindelijk ook maar kwestie van tijd.
  Iemand die goed is 20min beklimmingen is ook goed in 1uur beklimmingen hoor.
  28 september 2022 14:06
  Misschien even alle reacties onder dit artikel lezen, dan wordt het sarcasme wellicht duidelijker.
28 september 2022 13:10
Nou stof d'n Tom maar weer af. Mollema een laatste keer voor het AK?

Reacties zijn gesloten.