Giacomo Nizzolo klopt Arnaud De Lie en Nils Eekhoff na zware Tro-Bro Léon
foto: Cor Vos (archief)
zondag 7 mei 2023 om 16:51

Giacomo Nizzolo klopt Arnaud De Lie en Nils Eekhoff na zware Tro-Bro Léon

De veertigste editie van Tro-Bro Léon is een prooi geworden voor Giacomo Nizzolo. De Italiaan van Israel-Premier Tech was de snelste sprinter van een kopgroep van zeven die in de slotfase was weggereden na een loodzware koers over de Bretoense onverharde wegen. Arnaud De Lie (Lotto Dstny) kwam net tekort voor de zege, terwijl Nils Eekhoff (Team DSM) knap derde werd.

Maar liefst 29,1 kilometer aan onverharde wegen lagen op de renners te wachten in Bretagne. In totaal 27 ribinou kregen zij voor de wielen geschoven. Dat waren er twee minder dan vorig jaar, maar de overgebleven stroken lagen dit keer wel meer geconcentreerd in de finale van de wedstrijd.

Vroege vlucht is snel voorbij
Morné van Niekerk (St Michel-Mavic-Auber93), Maël Guégan (CIC U Nantes Atlantique) en Damien Girard (Nice Métropole Côte d’Azur) vormden de vlucht van de dag, maar wisten dat het een moeilijke opgave zou worden. Een kleine 50 kilometer voor de finish werden de drie ingerekend door een uitgedund peloton, waar Uno-X, Groupama-FDJ en Lotto Dstny de forcing voerden.

foto: Cor Vos

Op de onverharde stroken vielen steeds meer renners weg, waardoor een twintigtal renners begon aan de laatste lokale ronde rond Lannilis. Na die voorlaatste passage aan de aankomst, op ruim 12 kilometer van de streep, volgde de beslissende fase. In volle finale lagen de vier sterrenstroken van Keradraonen en Kerzaon, en de derde en laatste passage van de korte Meshuel. Daarna was het nog 2,5 kilometer naar de streep.

Zeven man rijdt weg
Op Keradraonen en Kerzaon leek de beslissing te vallen, want daar reden met Arnaud De Lie, Clément Venturini, Nils Eekhoff, Eddy Finé en Rasmus Tiller vijf sterke renners weg. Laurent Pichon en Giacomo Nizzolo wisten de oversteek nog te maken, waardoor we zeven koplopers kregen die ook de Meshuel overleefden.

Er werd veel naar elkaar gekeken, waardoor een achtervolgend groepje gevaarlijk dichtbij kwam. De Lie zette zich daardoor op kop om dat te voorkomen. Venturini ging vervolgens als eerste de sprint aan, maar dat was te vroeg. De Lie, Eekhoff en Nizzolo  zetten zich naast elkaar, waarna de Italiaan over de beste jump bleek te beschikken. Hij bleef De Lie en Eekhoff voor.

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
7 mei 2023 16:54
Fraaie koers zeg! Moet Eekhoff ook vertrouwen geven om hier om de zege mee te doen
    7 mei 2023 17:20
    Idd heel mooi om Eekhoff weer vooraan te zien. Hopelijk kan hij met enkele jaren uitstel toch nog zijn belofte als groot talent inlossen.
7 mei 2023 16:57
links Excelsior - Feyenoord en rechts Tro-Bro Léon. La Chouffe in het midden.

Heerlijke zondagmiddag. Tro-Bro Léon is echt een van de leukste voorjaarswedstrijden en stelt nooit teleur. Prima koers van de Lie, machtige eindspurt Nizzolo. Mooie zege.
7 mei 2023 16:57
Het is leuk om te zien, maar er mag toch een moment komen dat De Lie eens gaat nadenken op zijn fiets.
    7 mei 2023 17:00
    Nizzolo heb ik inderdaad veel minder op kop zien rijden dan De Lie in de laatste kilometers
    7 mei 2023 17:08
    Ja hij had iets economischer mogen rijden in de finale, maar ik snap hem wel want hij weet dat die anderen allemaal toch naar hem gaan kijken als er iemand demarreert, dus rijdt hij liever maar meteen alle gaten dicht.
    7 mei 2023 17:17
    Als De Lie het gat niet dicht op Pichon was de vogel ook vliegen. Iedereen keek naar de te kloppen man, die pech had dat Nizzolo nog kon terugkeren.
    7 mei 2023 17:27
    Dat hij alles moet oplossen in de slotkilometer is logisch, maar wat hij daarvoor deed, was niet echt nodig geweest.

    Op dat laatste klimmetje probeert De Lie het uit elkaar te ranselen (niet echt nodig als snelste man), maar loste daar vooral zijn knecht Vermeersch, ging daarbij duidelijk te diep en werd nog bijna gelost door Finé.
    7 mei 2023 21:43
    Klopt, Gebruikersnaam.
    In de laatste kilometers maakt hij geen fout meer (daar kijkt inderdaad iedereen naar hem), maar zelf aanvallen was misschien niet het slimste en ook doorrijden vlak na die (voorlaatste?) strook om zo het gat te vergroten naar het groepje Vermeersch was misschien niet het slimste idee. Met Vermeersch erbij wint hij die koers denk ik wel.

    Maar ok, op zich begrijp ik het wel dat hij eens hij echt gewoon wilt koersen. Dit zijn situaties waarin je moet terecht komen om ze te leren.
7 mei 2023 18:34
De Lie is gewoon te sterk om puur sprinter te blijven…
7 mei 2023 16:54
@titaantje Nizzolo wint dus toch ;-)
    7 mei 2023 21:01
    Haha, dat kan je wel zeggen. Wie had dat kunnen voorspellen ;-)
7 mei 2023 18:24
Fijn dat Eekhoff zich weer eens kan laten zien!
7 mei 2023 17:08
Super mooie koers.

Nizzolo slim gewonnen. Die ceo gast van Destiny’s Child moet zijn aandeelhouders maar eens bij elkaar schrapen om de Lie met 1 liefst 2 standvastige lijfwachten te omkaderen. Was de sterkste maar moest alles alleen doen terwijl er op de dichte achtergrond wel steeds een paar lichtblauwe helmen te zien waren. Hij baalde er ook zichtbaar van.
    7 mei 2023 17:16
    Totdat De Lie zelf de beslissende aanval in gang zet (om o.a. de snelle Nizzolo te lossen) voerden Vermeersch en Van Moer hun taken perfect uit. Naderhand is het altijd makkelijk praten over wat er nog beter had gekund, maar als je in een weekend 1e en 2e wordt zijn zowel de kopman als de helpers goed op post geweest.
    7 mei 2023 17:36
    B-koers, B-renners daar rendeert de Lie, slim.
7 mei 2023 17:39
Pfffff die Lie kwam toch wel zwaar tekort in de sprint.

Reacties zijn gesloten.