Fietshotspots in Noord-Brabant
Het Van Goghkerkje in Nuenen

Fietshotspots in Noord-Brabant

Eerder schreven we al over de fietsroutes die team Jumbo-Visma samen met Noord-Brabant uitzette om de provincie op de fietskaart te zetten. Maar, er is in Noord-Brabant veel meer te beleven op de fiets. We zetten een paar hotspots voor je op een rij.

Kunstrijk Noord-Brabant
Het Brabantse leven en landschap vormen de basis van het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). In Brabant werd Vincent geboren, groeide hij op, vond hij inspiratie, zette hij zijn eerste schetsen op papier en ontwikkelde hij zich tot schilder. Daarom kan je in een tiental fietsritten, van in totaal 435 kilometer, langs de geschiedenis van Van Gogh fietsen. Je komt 39 Van Gogh-monumenten, erfgoedlocaties en kunstwerken tegen.

Het Van Gogh-Roosengaarde fietspad

Van Gogh maakte in Nuenen zijn eerste meesterwerk, de Aardappeleters. Maar, net buiten Nuenen ligt een wel heel bijzonder fietspad. Het is bezaaid met duizenden steentjes, die oplichten zodra de zon ondergaat. Kunstenaar Daan Roosegaarde brengt met deze hedendaagse ‘techno-poëzie’ een ode aan Van Goghs wereldberoemde schilderij The Starry Night. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad is onderdeel van de Van Gogh fietsroute in Eindhoven.

Naast de werken van Van Gogh, is er de nodige andere kunst te bewonderen in Noord-Brabant. Zo tref je in Breda een museum op straat met bijna 100 muurschilderingen: de Blind Walls gallery. In Eindhoven kan je de Street Art Tour rijden, waar je alles leert over de graffiti- en streetartcultuur en hoe Eindhoven samen met de kunstenaars kleur geeft aan de stad.

Oorlogsmuseum Overloon

Langs een kunstwerk rijden is één ding, maar je ook ook letterlijk dwars door een museum rijden. In Oorlogsmuseum Overloon werp je, tijdens openingsuren, vanaf een fietsbrug gratis een blik op de tentoonstelling. Nergens ter wereld heb je de mogelijkheid dit te doen. Trap vanaf het museum nog verder en ontdek Britse en Duitse militaire begraafplaatsen op de fietsroute ‘Aan de andere kant’, onderdeel van de Liberation Route Brabant.

Bijzondere bruggen
Bruggen. Misschien niet het eerste waar je aan denkt als het over een leuke bestemming voor de fiets gaat, maar toch zijn er in Noord-Brabant een paar die zeker een bezoek waard zijn.

Te beginnen met fietsbrug Tegenbosch, die de Eindhovense wijken Strijp en Meerhoven met elkaar verbindt. Op het eerste gezicht geen bijzondere brug, maar ’s avonds verandert hij in een spectaculaire lichtshow. Ieder seizoen licht de verlichting langs de brug in een andere kleur op en jij bepaalt de felheid van de verlichting op het wegdek: hoe harder je rijdt, hoe feller het licht.

De Hovenring bij Eindhoven

Een tweede bijzondere brug, is de Stönner-Meijwaardbrug over het Wilhelminakanaal bij Oirschot. Deze brug is vernoemd naar twee soldaten die in 1944 tijdens gevechten tegen de Duitse troepen bij oirschot het leven lieten. Bij de bijzonder ogende, rood-bruine brug staat een audiozuil waar je meer te weten komt over de historie achter de brug.

Tot slot de Hovenring. Is het kunst? Is het een UFO? Nee, het is een ‘zwevende’ rotonde boven een kruising van verbindingswegen tussen Eindhoven en Veldhoven. De zeventig meter hoge, hangende constructie is moeilijk over het hoofd te zien, sterker nog, je ziet het al van veraf. Je fietsrit hangt hier aan een stalen draadje, het uitzicht is magnifiek en bovenal, je hebt geen last van auto’s. Durf jij er overheen te fietsen?

Van de gebaande paden
Verken jij Noord-Brabant liever op brede banden? Dan is het mtb-parcours Dak van Netersel misschien wat voor jou. Dit parcours is, zeker voor Nederlandse begrippen, extreem uitdagend met steile klimmetjes, afdalingen, rock sections, drops, north shore en switch backs. “Het parcours is instapniveau wereldbekerparcours. Je hoeft echt geen prof te zijn, maar je moet technisch wel zeer gevorderd zijn”, vertelt Frank van Hoof, mtb-trainer bij Toer- en Wielerclub Het Snelle Wiel Bestronics in Bladel. En degenen die de route aankunnen? “Die vinden ‘m helemaal supergaaf.”

MTB-parcours het Dak van Netersel – foto: Sasien Photography

Hoewel niet zo lastig als het Dak van Netersel, zijn ook de mtb-routes in Nationaal Park de Loonse en Drunense duinen aanraders. De routes voeren je door prachtige stukken natuur en behoren tot de mooiste van Nederland. De langste route is met zijn 26 kilometer niet te onderschatten. Zorg dat je wel in bezit bent van een vignet voordat je met de mountainbike op pad gaat door dit grootste stuifzandgebied van Europa.

De Loonse en Drunense duinen

Nog niet uitgefietst? Voor meer routes of fietsinspiratie door Noord-Brabant, kan je op visitbrabant.com terecht.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.