Fietsen in Antalya: de wielerhoofdstad van Turkije

Fietsen in Antalya: de wielerhoofdstad van Turkije

Fietstoerisme Antalya is de badplaats waar je naartoe gaat voor een week all-inclusive ontspannen, toch? Wellicht ja, maar de stad aan de Middellandse zee heeft veel meer dan dat in petto. Ook voor de wielrenner heeft de streek aan de Turkse Rivièra veel te bieden.

Het gebied van Antalya was al lange tijd bewoond, toen het in de tweede eeuw voor Christus werd gesticht. Destijds was dat onder de naam Attaleia, afgeleid van Attalos II, de koning van Pergamom. De stad groeide snel uit tot de belangrijkste haven aan de zuidkust, wat het een geliefd doelwit maakte van zeerovers en later de Romeinen, die lange tijd de macht over de stad hielden.

Niet alleen de gunstige ligging, maar ook de vruchtbaarheid van de streek heeft bijgedragen aan de welvaart van de stad. Waar in omliggende regio’s weinig grond beschikbaar is voor landbouw, is het land rondom Antalya bijzonder vruchtbaar. De streek kent hierdoor een uitgebreide agrarische geschiedenis, vooral rondom fruitteelt.

Een van de vele stranden in de streek

Daarnaast teert de stad ook al geruime tijd behoorlijk op het toerisme. Opvallend genoeg tref je er weinig wielrenners, maar dat is iets waar ze verandering in proberen te brengen. Zo is de Ronde van Antalya niet alleen opgetuigd om de wielrennerij bij Turken onder de aandacht te brengen, maar ook om de streek te laten zien aan wielrenners wereldwijd.

Chaotisch verkeer
Als ik me voorbereid voor mijn eerste rit vanuit Antalya, denk ik al het nodige te weten over het verkeer in de stad. De ontelbare auto’s hebben de vaart er behoorlijk in zitten, schieten overal tussendoor en halen je zowel links als rechts in. Ik ben op zijn zachtst gezegd op mijn hoede dus, als de eerste tien kilometer van mijn rit me door de stad voeren.

Het oude centrum en de oude haven van Antalya

De eerste kilometers zijn hierdoor best spannend, maar mijn zorgen blijken snel onnodig. Alhoewel het verkeer hier inderdaad redelijk – laten we zeggen – losbandig is, houden automobilisten alle rekening met fietsers. Inhalen gebeurt op ruime afstand en als je van baan wil wisselen voor een afslag of ergens tussen wil, laat vrijwel iedereen je voor gaan. De spanning verandert al snel in plezier, wanneer ik moeiteloos door het drukke verkeer heen surf.

Het verkeer is overigens druk, maar de stad is er goed op ingericht. Omdat Antalya bijna twintig kilometer in de breedte uitstrekt kan je er flinke afstanden afleggen, waar ze met een uitgebreid wegennetwerk dus goed op voorbereid zijn. In kilometers ben je dus best even onderweg om de stad te verlaten, maar dat verloopt eigenlijk vrij soepel. En als je dan de stad uit bent, is het gelijk fenomenaal fietsen: de bergen in, langs de kust of tussen de tuinbouw door het vlakke achterland van de Mediterrane metropool.

Onze aanrader? Het Westelijke Taurusgebergte. Het klimmen is bij vlagen best pittig, maar de omgeving is bijzonder mooi. Over brede, vaak rustige wegen fiets je door een rijkelijk bebost gebergte waar je regelmatig met fraaie vergezichten wordt beloond. Tevens is de rust die je hier treft een verademing vergeleken met de drukte die Antalya toch kenmerkt.

foto: Ties Wijntjes

Als je meer van het vlakke werk houdt, raden we aan je heil in oostelijke richting te zoeken. Echt dicht langs de kust rijden zit er helaas niet vaak in, maar je vind hier een diversiteit aan goede wegen waar je zonder al te veel verkeer kan fietsen. Zo kan je in alle rust je kilometers afwerken en genieten van de omgeving, zo ook bij vlagen het kustgebied.

Een historische streek
In de buurt van Antalya liggen tal van bijzondere plekken die een bezoek waard zijn, of dat nou met of zonder fiets is. Als het over enkele noemenswaardige hoogtepunten gaat, komen we al gauw weer terug op de uitgebreide geschiedenis van de streek die hier nog rijkelijk zichtbaar is. Om er een paar te noemen: de oude stad van Side met een indrukwekkend amfitheater, de goedbewaarde ruïnes van Termessos, of de Grieks-Romeinse stad Aspendos.

Restanten van een Grieks Amfitheater in Side – foto: Ties Wijntjes

De vele visuele restanten van vergane historische gebieden zoals Pisidië, Pamphylië en Lycië die er nog zijn, maken een deel van de uitgebreide historie van de streek zichtbaar. Voor de geschiedenisliefhebbers is deze streek een werkelijk walhalla. Door de vele verschillende heersers en rijken die in het gebied actief zijn geweest, zijn er eindeloze verhalen te horen én te zien over het gebied namelijk.

Ook in Antalya zelf is er genoeg te zien. Zo staat het oude centrum bol van historische bouwwerken en heb je vanaf de verhoogde stadsmuren een uitgestrekt uitzicht over de kustlijn van de baai van Antalya. Tot slot is het Antalya Aquarium ook een bezoek waard, alleen al vanwege zijn 131 meter lange tunnelaquarium, de langste ter wereld.

Het historische centrum van Antalya, met in de achtergrond de baai van Antalya – foto: Ties Wijntjes

Antalya is echt niet alleen een bestemming om een weekje te bakken in te zon en je te laten vertroetelen in een luxueus hotel. Tuurlijk, dat kan best lekker zijn, maar wie net wat verder kijkt dan het hotelzwembad treft een stad en streek met een rijke en nog altijd goed zichtbare geschiedenis. Fietsen in het onder wielrenners onontgonnen gebergte dat de stad aan de oostzijde flankeert is al helemaal een genot. Misschien omdat het zo onbekend is, maar zeker ook omdat het een uiterst mooie regio is.

2 Reacties
6 februari 2024 16:21
Het heeft ook wel wat weg van Benidorm, zo met dat water er bij.
6 februari 2024 18:28
Is de Babadag in de buurt? (14.4km 11% !)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.