Fabio Jakobsen haalt keihard uit naar Dylan Groenewegen: “Onze ontmoeting had vertrouwelijk moeten blijven”
foto: Cor Vos
vrijdag 7 mei 2021 om 07:15

Fabio Jakobsen haalt keihard uit naar Dylan Groenewegen: “Onze ontmoeting had vertrouwelijk moeten blijven”

Fabio Jakobsen heeft in een serie tweets fel uitgehaald naar Dylan Groenewegen. De sprinter van Deceuninck-Quick-Step is niet blij met de recente uitspraken in de media van Groenewegen. “Ik ben teleurgesteld dat Dylan in het openbaar gesproken heeft over onze ontmoeting.”

Groenewegen en Jakobsen zijn de hoofdrolspelers in het grote drama van de Ronde van Polen van vorig jaar. In de ontknoping van de openingsetappe veroorzaakte Groenewegen een massale valpartij, waarbij Jakobsen levensgevaarlijk gewond raakte. De sprinter van Jumbo-Visma werd voor zijn ongeoorloofde sprint voor negen maanden geschorst.

Ontmoeting
Jakobsen maakte in april na een intensieve revalidatie van negen maanden zijn comeback in de Ronde van Turkije. Groenewegen, wiens schorsing morgen afloopt, keert zaterdag weer terug in het profpeloton in de Giro d’Italia.

In aanloop naar zijn comeback stond Groenewegen vorige week de Nederlandstalige pers te woord. In interview met onder andere deze website sprak hij openhartig over zijn eerste ontmoeting met Jakobsen sinds het ongeluk.

‘Dylan heeft mij geen excuses aangeboden’
In een serie tweets reageert Jakobsen op deze uitlatingen: “Ik ben verrast over de uitspraken van Dylan Groenewegen over onze recente ontmoeting. Wat er besproken is tijdens deze bijeenkomst had vertrouwelijk moeten blijven tussen ons en ons juridisch team.”

“Laat ik duidelijk zijn: Dylan heeft mij geen persoonlijke excuses aangeboden en heeft ook geen bereidheid getoond om enige verantwoordelijk voor zijn daden te nemen. Ik zou nog steeds graag tot overeenstemming met Dylan willen komen”, schrijft de Nederlandse kampioen van 2019 op social media.

“Mijn juridisch team is bezig vervolgstappen ingang te zetten. Om die reden zal ik verder geen commentaar geven.”

RIDE Magazine
420 Reacties
Sorteer op:
6 mei 2021 22:31
Keihard twitteren en talkshows.. De nieuwe trend. Goed voorbeeld.
6 mei 2021 22:35
Ik lees in de tweet dat ze afgesproken hebben dat ze niet over het gesprek zouden spreken. Dat heeft Groenewegen wel gedaan. Als ze de afspraak hebben gemaakt is het niet netjes van DG.
    6 mei 2021 22:41
    Door het kamp DQS werd gezegd dat er niet gesproken was en beargumenteerd waarom niet. DQS had toen gewoon moeten zeggen geen commentaar, ipv te zeggen waarom er nog niet gesproken is.
    6 mei 2021 22:42
    Dat heeft toch niks met het gedrag van DG te maken.
    7 mei 2021 00:40
    Jacobsen zegt; “de content of the meeting”. Dan heb je het toch over de inhoud ipv het gesprek an sich?
6 mei 2021 22:38
Pff Fabio zal hier toch wel een hoop goodwill verliezen. Het zou me niet verbazen dat dit morgen van zijn Twitter verwijderd is. Dit helpt de gehele casus allerminst.
6 mei 2021 22:41
Fabio doet nu juist waar hij Groenewegen van beschuldigt. Komt niet geloofwaardig over.
6 mei 2021 22:43
Wat een treurnis...en dit klinkt totaal niet als hemzelf. Maar dan nog; iemand heeft het op de account gezet, dus dan hij is er toch bij betrokken of heeft het in ieder geval goedgekeurd. Zo jammer dit allemaal.
6 mei 2021 22:43
Erg onnodig dit van fabio, had niet hoeven gebeuren
6 mei 2021 22:46
Ik heb het hypocriete gedoe van DQS nooit gesnapt. Elke realistische wielervolger weet dat er nogal wat mis gaat in de sprint en alle sprinters als haantjes niets voor elkaar onder willen doen. Ja, Groenewegen heeft een fout gemaakt met grote gevolgen. Maar juridisch moet je niet alles op zijn conto schuiven. Dat is linkeballen. Door deze Tweets zal de lading daarover ook op de nek van Fabio komen te liggen. Het lijkt mij dat Fabio nu ook gewoon weer wil fietsen ipv zijn energie aan het getouwtrek te verliezen. Als het wel uit de koker van Fabio komt dan is hij nu bezig om alle sympathie te verliezen bij de wielervolger.
Vergeven en opnieuw beginnen kan zo veel rust geven!
6 mei 2021 22:49
Erg triest dit. Fabio hoeft Dylan niet weer in zijn armen te sluiten. Maar deze hypocriete reactie op deze manier op dit moment vind ik heel jammer. Maakt hem heel onsympathiek.
6 mei 2021 22:57
Het is een verwerkingsproces voor allen, maar het is aan Jakobsen om de snelheid daarvan te bepalen. En als die niet wil dat er uberhaupt is geweten dat ze elkaar hebben gesproken, dan is het niet aan Groenewegen om dat toch bekend te maken om goodwill voor zichzelf te genereren.

Dat wil niet zeggen dat deze reactie van Jakobsen slim of proportioneel is, maar het blijft wel een reactie op iets dat onnodig en voorbarig door Groenewegen in gang is gestoken.
    6 mei 2021 23:03
    Behalve dan dat deze reactie helemaal niet door Jakobsen is ingetikt, maar door zijn advocaten, en dat het helemaal niet ging om zijn verwerkingsproces maar om het binnenbrengen van een schadeclaim.
    6 mei 2021 23:12
    Denk uiteindelijk dat het balletje door Jakobsen en DQS zelf in aan het rollen is gebracht, door te ontkennen dat er een gesprek had plaatsgevonden (een leugen).

    Als TJV/Groenewegen dezelfde vraag krijgt, dan kiezen ze daar om niet te liegen maar de waarheid te spreken, en tegelijkertijd de afspraak (niks inhoudelijks zeggen over de meeting) respecteren.

    In mijn ogen had Jakobsen of zijn juridische adviesbureau beter ook gewoon meteen gezegd dat er gesproken was, en meer niet.

    Maar DQS en hypocrisie / leugens gaan wel vaker hand in hand.
6 mei 2021 22:59
Dit is vermoedelijk een ‘moetje’ vanuit Fabio’s juridisch adviseur. Iets anders kan het bijna niet zijn.
6 mei 2021 23:00
Volgens de tweets van Jakobsen was het doel van de ontmoeting om een gemeenschappelijk standpunt te bereiken over het ongeluk (accident ipv incident). Dat verklaard de aanwezigheid van hun "legal teams" die kennelijk meeluisterden/in dezelfde ruimte zaten.

In de inhoud van de vergadering was vertrouwelijk, maar Jakobsen is ook teleurgesteld dat DG publiekelijk verteld heeft dat er een ontmoeting was.

Dat klinkt niet als een gesprek met als doel om de (emotionele) lucht te klaren tussen beiden, maar juist om (eerst) zakelijk tot afhandeling te komen.

Je eigen twitteraccount dan gebruiken om berichten te publiceren die grotendeels over komen als gesouffleerd onderdeel van een processtrategie, op een moment dat dit beeld nog verder versterkt, is juridisch wellicht handig, maar kost je veel sympathie.
    6 mei 2021 23:12
    Dit is wat het is inderdaad.
6 mei 2021 23:03
Kan je excuses maken voor iets wat niet de bedoeling was? Lastig hoor. Hoe gaat dat dan?

“Lieve Fabio, het spijt me dat ik onbedoeld zo ben gaan sprinten”

Hoe vaak hebben FJ ploeggenoten excuses aangeboden voor soms doelbewuste acties eigenlijk?

Past precies bij de ploeg DQS. Altijd naar een ander kijken, nooit naar zichzelf.

Stop met janken en ga fietsen.
    6 mei 2021 23:05
    Ja als jij met je telefoon in de hand aan het autorijden bent en per ongeluk iemand schept dan mag je daarvoor je excuses maken. Ook al was het dan niet je bedoeling om diegene aan te rijden.
    6 mei 2021 23:14
    Slechte vergelijking, in een sprint aan 60km/u handel je meer in een vlaag dan wanneer jij weloverwogen je telefoon terhande neemt.
    6 mei 2021 23:17
    perfecte vergelijking. Zelfde soort automatismen. Hij overtrad de regels en is geschorst. Hij zat fout, dat zal toch in een excuus uit moeten monden. Een beetje de lefgozer spelen maar excuses ho maar. Slap figuur die DG.
    6 mei 2021 23:21
    Dylan is een professioneel fietser en weet dondersgoed wat hij deed toen hij in twee fases richting de dranghekken ging. Dat hij dat deed omdat hij wou winnen en niet om Fabio leed te bezorgen geloof ik achter elkaar. Hij zal vast gedacht hebben dat Fabio zou remmen als hij de deur dicht smeet.

    Maar hij deed het wel, en hij maakte daarmee een groot slachtoffer bij een van de slechtste sprints die ik ooit gezien heb. Want er was helemaal niemand anders bij betrokken dus Dylan had 0 reden om zo ver van zijn lijn af te wijken. Dus ja ik vergelijk het met bewust een regel in het verkeer overtreden wat 1000x goed kan aflopen maar wat die ene keer dat het fout gaat ook heel erg fout kan aflopen. En daar mag je je excuses voor maken.

    Al begrijp ik uiteraard ook dondersgoed dat dat moeilijk ligt vanwege de juridische procedures die aan de gang zijn.
    6 mei 2021 23:41
    KJP,
    Het berouw wat ik zag bij Groenewegen zag ik niet bij pakweb Boehoehanni, die iemand de hekken in reed een paar weken terug.
    En ook niet bij de kopstoten van Bennett niet zo heel lang geleden.

    Terwijl die toch de perfecte gelegenheid hadden om berouw te tonen, aangezien daar geen letsel aan gekoppeld was en er geen torenhoge schadevergoeding werd geeist, maar ze wel allebei een collega in gevaar gebracht hadden.

    Maar daar hoor ik niemand over, ook jou niet.

    Dat Groenewegen geen openlijke excuses maakt, heeft alles te maken met de juridische strijd die Jakobsen / DQS heeft ingezet.
    6 mei 2021 23:44
    Ik lees een hoop hypocriets hier. Voor DG is het logisch dat hij geen excuses aanbied, want zullen juristen hem adviseren. FJ is een lul want zou iets hebben geplaatst wat juristen hem adviseren.

    Met twee maten meten enzo...
    7 mei 2021 00:01
    @Boehoe,
    Ik zie weinig mensen die Jakobsen ineens een l.l vinden. Dat maak jij er toch echt zelf van.
    Wel zie ik heel veel mensen die weinig begrip hebben voor deze actie van Jakobsen, en weinig toegevoegde waarde zien voor zowel DG als FJ zelf. Maar da's toch echt iets anders dan Fabio "een lul" vinden.

    Gelukkig hebben we altijd nog figuren als jij die de zaak liever op blijven kloppen door dit soort schijnbare tegenstellingen te creeren.
6 mei 2021 23:06
In ieder geval geen lekker begin voor Groenewegen in Italie. Ook al is denk ik de mening van "Jan Publiek" niet zo positief over de tweets van Jakobsen.

Wat het juridisch voor nut heeft weet ik niet. Maar het zal zowel Groenewegen als Jakobsen lastige vragen opleveren. Dat kon iedereen op zijn klompen aanvoelen. Vraag is wie daarbij het meest is gebaat... en eerlijk gezegd denk ik eigenlijk geen van beiden.

Ik verwacht in ieder geval dat TJV en ook Groenewegen niet verder zal gaan dan "ik heb de reactie van Jakobsen gelezen, (ik vind het jammer) maar ik ga daar verder geen uitspraken over doen".
    6 mei 2021 23:10
    Heb het idee dat de niet zo positieve reacties hoofdzakelijk uit 1 hoek komen. En met 1 hoek bedoel ik dan 1 land.
    6 mei 2021 23:27
    @Deel,
    Hoe verwacht je dat de diverse landen kijken naar deze tweets?

    Als WF representatief is voor de reactie van de doorsnee Nederlandse wielerfan, dan zie ik weinig warme gevoelens voor deze tweets van Jakobsen (ook gewoon een Nederlander net als Groenewegen). Terwijl de doorsnee Nederlandse wielerfan toch echt Jakobsen het allerbeste gunt (als ook hier WF representatief is).

    In Belgie ligt dat misschien anders. Daar wordt Jakobsen waarschijnlijk toch wat meer gezien als 1 van hen (omdat hij voor het Belgisch blauw rijdt). Wie weet dat onze Belgische flitsers wat over kunnen zeggen.

    En daarbuiten heb ik het idee dat het toch wat minder een issue is. Hier in Italie heb ik niet het gevoel dat dit het gesprek van de dag is. Daar gaat het toch meer over de arm van Nibali of de kansen van Ganna.
    7 mei 2021 07:53
    Mwah als je op wielerflits kijkt is het, zoals verwacht, met name richting Jakobsen en DQS negatief. Want hier kan alles wat met Jumbo te maken heeft vrij weinig fout doen.

    Kijk je op een cyclingnews dan is het allemaal een heel stuk genuanceerder. En is er in ieder geval nauwelijks een negatieve reactie richting Jakobsen. Ook niet heel veel richting Groenewegen overigens.

    Maar er is over het algemeen begrip voor wat Jakobsen hier doet omdat Groenewegen toch een beetje de indruk wekt dat het allemaal weer goed was en Jakobsen dat dus absoluut niet zo voelt. Dus ja, in Nederland is de gemiddelde mening heel anders dan in het buitenland. Maar dat was te verwachten, want Nederlanders zijn in de Jumbo vs. Deceuninck discussie die dit aan het worden is echt enorm biased.

    Edit: ik lees nu dat op het Franse forum van L'Equipe Groenewegen dan wel weer helemaal afgemaakt wordt schijnbaar. Dat is dan ook weer volstrekt belachelijk.

    Ik denk dat niemand echt iets heel erg fout doet in deze kwestie, ze hadden allebei verstandigere keuzes kunnen maken. Maar ze hebben allebei zo hun emoties die begrijpelijk zijn en ook de behoefte om die op een andere manier te uiten.
    7 mei 2021 12:26
    Quote:
    Maar dat was te verwachten, want Nederlanders zijn in de Jumbo vs. Deceuninck discussie die dit aan het worden is echt enorm biased.


    De reactie op DQS is hier meestal nogal biased inderdaad. Wat verder best begrijpelijk en normaal is.

    Wat ik wel enigszins raar vind, is dat iedereen DQS zo walgelijk vindt omdat ze zo extreem hypocriet zouden zijn en iedereen blijkbaar walgt van hypocrisie. Terwijl ze dus zelf bijna zonder uitzondering dit verhaal vanuit een bijzondere hypocriete hoek benaderen. Want laat ons eerlijk zijn, als Jakobsen bij DSM reed, dan zouden de reacties drastisch anders zijn.
6 mei 2021 23:07
Dit is puur een aanval. en dan ook nog een bericht in het Engels plaatsen..... op insta
    6 mei 2021 23:18
    Ach ja, beter dan een aanval met een fiets en ellenboog tijdens de sprint.
6 mei 2021 23:18
Groenewegen: "En doorrr"",
Jakobsen; "Wacht even".

Er is (na al die maanden) nog steeds geen zicht op de uitkomst van de revalidatie van Jakobsen. Zal hij ooit weer op niveau terugkomen? Daarom denk ik dat het een beetje prematuur is om de plooien vast glad te strijken.

Groenewegen is hier voorlopig nog niet klaar mee. Dat lijkt me legitiem.

Forza Fabio!
6 mei 2021 23:19
Niet zo chique dit van Jacobsen. Het lijkt er helaas op dat hij zich teveel laat beïnvloeden door Patje.
    6 mei 2021 23:20
    Geen excuses aanbieden en doen alsof alles koek en ei is, is ook niet zo chic
6 mei 2021 23:36
Misschien een goed idee om die sprint tussen beide nog eens terug te kijken. Ik kan echt niet begrijpen dat er sprake is van manipulatie vanuit het kamp Patrick, de gehate belg
6 mei 2021 23:55
Even allebei een ritje winnen en dan praten we nergens meer over. De grootste verliezer in deze hele affaire zijn toch de Nederlandse wielerfans die vele nationale overwinningen door de neus geboord hebben zien worden, daar hoor ik niemand over.
7 mei 2021 00:04
Ook al gehersenspoeld door Leverfe.
7 mei 2021 00:09
- Sporza: Jakobsen: "Geen excuses gekregen van Groenewegen, verbaasd over zijn uitspraken"
- Het Nieuwsblad/Sportwereld: Fabio Jakobsen betreurt publieke uitspraken Dylan Groenewegen over confidentieel gesprek: “Geen persoonlijke excuses”
- Het Laatste (aka "Laagste") Nieuws: Jakobsen verrast door uitspraken Groenewegen over “fijn gesprek” na horrorcrash in Polen: “Dylan heeft geen sorry gezegd”

De drie grootste Vlaamse sportkranten/websites brengen dit verhaal toch wel minder 'sensationalistisch' dan WF. "Laat die clicks maar komen!", dacht de redactie, en ze werden niet teleurgesteld...
    7 mei 2021 00:14
    Je haalt niet voor niets de topper van de telgeraaf binnen. Hè typfoutje
    7 mei 2021 09:10
    Mee eens. Ik maakte gister ook een opmerking over de kop, maar dat is blijkens de censuur niet meer toegestaan.
7 mei 2021 00:10
Ik verwacht dat alle juristen hier op WF bij het lezen van dit bericht (net als ik) direct het gevoel kregen dat de Tweets van Jakobsen niet door zichzelf zijn geschreven maar door zijn legal team.
    7 mei 2021 00:15
    Dat staat inderdaad buiten kijf, wat echter niet wil zeggen dat de kern van het verhaal niet van Fabio zelf komt.
7 mei 2021 01:24
Dit gaat jammer genoeg helemaal de verkeerde kant op.

Hoe spijtig is het dat je vanwege juridisch getouwtrek niet eens fatsoenlijk je excuus kan aanbieden voor iets wat je (onbedoeld) verkeerd hebt gedaan. Op een stel juristen, journalisten, media en wielersites na, heeft hier helemaal niemand wat aan.
7 mei 2021 01:28
The content of this meeting was supposed to stay confidential, between the two of us and our legal teams.

I am disappointed that Dylan has talked about our meeting publicly. I will not do so.

en dan vervolgens
I would like to set the record straight, though: Dylan has not offered a personal apology and he has not shown willingness to take any responsibility for his actions. I still would like to reach an understanding with Dylan, but it takes two to tango.

Lekker consistent Fabio!!! (of is het misschien ingegeven door je juridische adviseur Lefevre?)! Misschien moeten ze nog maar eens rond de tafel gaan zitten want ze hebben blijkbaar allebei een ander gevoel aan het eerste gesprek overgehouden! Of niet natuurlijk en laat de juridische lui het dan maar uitzoeken maar houd dan je tegengestelde tweets voor je Fabio en richt je op je herstel en het wielrennen. Wordt je misschien ook een stuk gelukkiger van!!
7 mei 2021 01:55
Duidelijk dat het nog niet verteerd is, niet bij DCQS, en mogelijk ook niet bij de rest van het peloton. Kruis mijn vingers voor komende sprintetappes, als renners gaan verhinderen dat Groenewegen naar voor trekt. Potentieel gevaarlijke situaties, deze koers in de koers. Hopelijk komt het allemaal goed en kunnen we naar sport kijken.
7 mei 2021 03:21
Ik snap ik deze reactie best wanneer iemand die je dit heeft aangedaan geen eens excuses aanbied tijdens dat gesprek maar wel mooi weer gaat spelen in de media. Dat juridische gebeuren zal allemaal wel maar soms moet je ook gewoon de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen fouten/daden en de consequenties hiervan aanvaarden.

Reacties zijn gesloten.