Christoph Roodhooft over Tourselectie Alpecin-Fenix: “Philipsen selecteren is een risico”

Christoph Roodhooft over Tourselectie Alpecin-Fenix: “Philipsen selecteren is een risico”

Christoph Roodhooft, hier met Senne Leysen (© CorVos)

dinsdag 22 juni 2021 om 06:30
Interview

Alpecin-Fenix heeft deze middag zijn achttal voor de Tour de France bekendgemaakt. Manager/ploegleider Christoph Roodhooft geeft aan WielerFlits wat extra duiding. “Ons doel? Eén ritzege. Dat lijkt me een correcte ambitie. Alles wat daar nog bijkomt, is mooi meegenomen.”

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Mathieu van der Poel is uiteraard de absolute kopman bij Alpecin-Fenix. Hij gaat vol voor winst in het openingsweekend. Daarnaast kan het Belgische ProTeam ook scoren met Tim Merlier en Jasper Philipsen, als die geen hinder meer ondervindt van de knieblessure die hij opliep in de Baloise Belgium Tour. De selectie wordt aangevuld met Petr Vakoc, Xandro Meurisse, Jonas Rickaert, Kristian Sbaragli en Silvan Dillier. Ploegleiders van dienst zijn naast Christoph Roodhooft ook nog Frederik Willems, Bart Leysen en Michel Cornelisse.

Hebben jullie moeilijke knopen moeten doorhakken?
“Het was niet gemakkelijk. Vooral voor die laatste twee plekjes ligt het altijd dicht bijeen. Zeker omdat je in een grote ronde zoveel variatie hebt in de profielen van de ritten. Dat is anders dan bij eendagskoersen. Uiteindelijk is Otto Vergaerde het kind van de rekening geworden.”

Met wie lag Vergaerde in balans?
“Dat doet er niet toe. Het is zo al vervelend genoeg. Hij heeft de volledige voorbereiding in La Plagne meegemaakt en valt nu uit de boot. Uiteraard is hij ontgoocheld. En terecht.”

Is Jasper Philipsen honderd procent hersteld van zijn knieblessure?
“Honderd procent niet, maar hij kan wel starten. Dat is een klein risico, ja. Achteraf zal blijken of het het risico waard was. Misschien hebben we het helemaal fout, maar we hopen van niet. Doel is Jasper de eerste dagen zoveel mogelijk achter de hand te houden, zodat zijn blessure helemaal kan genezen.”

Jasper Philipsen kwam in de Baloise Belgium Tour zwaar ten val – foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel liet het afweten op het Nederlands kampioenschap. Maken jullie je daar zorgen over?
“Mathieu had een offday. En de koers verliep ook niet zoals gehoopt. Dat kan gebeuren. Maar we maken ons absoluut geen zorgen over zijn conditie. Dat zou wel heel erg zijn. Dan zouden we wel heel slecht gewerkt hebben. En het zou ook niet stroken met wat we van Mathieu gezien hebben in Zwitserland.”

Jullie mikken met Van der Poel op het openingsweekend. Heb je al zicht op de rolverdeling in de sprintetappes die daarna volgen? Er zijn Merlier en Philipsen, maar misschien spelen ook groen en geel een rol…
“We zijn nog niet aan rit drie en vier. Laat ons beginnen met de eerste rit. Wat daarna komt, zien we wel. Er zijn veel alsen en maren. Hoe verloopt de koers? Hoe snel herstelt Philipsen? Wie heeft goede benen? Hoe staat Mathieu er dan voor in het algemene – en puntenklassement?”

Xandro Meurisse hield twee jaar geleden lang goed stand in het klassement. Krijgt hij straks die vrijheid?
“Daar gaan we niet op inzetten, nee. Dat hebben we ook in Zwitserland niet gedaan. We hebben Xandro bijvoorbeeld al nodig op het plaatselijk rondje in de tweede etappe, met aankomst op de Mûr-de-Bretagne. Belangrijker is dat hij daar zijn werk doet voor de ploeg, zonder rekening te moeten houden met een eventueel klassement.”

Dat had een doel kunnen zijn voor de tweede helft van de Tour…
“Wat zou dat doel dan zijn? Is pakweg een 18de plaats in het klassement een doel? Vorig jaar was de Tour van Lotto Soudal geslaagd met twee ritzeges. Als wij er eentje pakken, is hij ook geslaagd. Er gaan elk jaar ploegen naar huis zonder ritwinst. Laten we dus beginnen met te proberen iéts te pakken.”

Is er al iets beslist over het eventueel uitstappen van Van der Poel in functie van Tokio?
“Nee.”

Een opgave kan jullie kritiek opleveren. Er kwam ook commentaar toen Merlier de Giro verliet.
“Ik kan leven met kritiek. Geen probleem. Maar het is ook nooit goed, hé. Wat voor de ene goed is, is voor de andere slecht. Ik vind dat iedereen zijn eigen rekening moet maken. Iemand vervroegd laten uitstappen is absoluut niet onze strategie, maar we hebben ook belangen te vertegenwoordigen. Vergeet niet dat bepaalde omstandigheden veroorzaakt zijn door Covid-19. Dat hebben wij ook niet in de hand. Oorspronkelijk stonden de Spelen vorig jaar op de agenda, het Tourdebuut van Mathieu dit jaar. Dan was er geen probleem geweest.”

Wanneer zijn jullie tevreden van jullie debuut in deze Ronde van Frankrijk?
“Zoals ik al zei, één ritzege behalen lijkt me een correctie ambitie. Alles wat daar bijkomt, is mooi meegenomen. Daarnaast hoop ik met zoveel mogelijk renners op een deftige manier Parijs te halen.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Turtlehead 21 juni 2021 om 18:23

Herstellen tijdens de Tour is altijd riskant…

0
blix 21 juni 2021 om 18:30

Door die blessure van Philipsen hebben we ook geen flauw idee van waar hij staat tegenover Caleb Ewan in een massasprint. Zonder die val, had hij in de Baloise Belgium Tour 2 keer mogen sprinten tegen Ewan, en niet Merlier.

0
F4L 21 juni 2021 om 18:56

“Hoe staat Mathieu er dan voor in het algemene – en puntenklassement?”’

Say what?? Hebben jullie hier nog op doorgevraagd? Enorm gemiste kans zeg..

0
Nico Dick 21 juni 2021 om 19:52

Wat is de gemiste kans? Ik ben benieuwd…

0
aardappeljager 21 juni 2021 om 20:06

Ben ook wel benieuwd of Groen eventueel een doel is voor Matthieu. Denk dat F4L doelt op het doorvragen hierover

0
Nico Dick 21 juni 2021 om 20:09

lijkt me duidelijk en logisch. Als Mathieu na twee etappes dicht bij groen/geel is, kan er overwogen worden hem te laten meesprinten in de derde etappe (ipv Merlier/Philipsen)

0
F4L 21 juni 2021 om 20:16

Wat aardappeljager zegt klopt helemaal. En dan heb ik het niet over een dag het groen dragen, maar gaan voor het groen in Parijs. Want als hij dicht bij het geel staat na twee dagen snap ik heus wel dat ze voor hem gaan in etappe drie en vier.

0
EricV 21 juni 2021 om 20:31

Groen een doel haha? Hij gaat em niet uitrijden he.

0
F4L 21 juni 2021 om 20:36

@EricV, dat dacht ik ook. Maar ze zeggen zelf dat er nog niets is beslist over het al dan niet uitrijden.

0
madeinstars 22 juni 2021 om 08:38

Zo lastig is dat niet te begrijpen toch? Als van der Poel in de 3e etappe kans maakt om via boni’s nog het geel of groen te pakken, dan zullen ze misschien proberen met hem te sprinten, omdat de exposure van zo’n trui (ook de groene trui) best wat waard is. Daarmee is niet gezegd dat het een doel is om in het groen parijs te halen.

In het scenario dat VdP de eerste twee etappes wint en stevig in het geel en groen staat, of in het scenario dat VdP geen kans maakt op één van die truien, zullen ze waarschijnlijk Merlier wel uitspelen om de kans op ritwints te vergroten.

0
Henk van Bouw 22 juni 2021 om 08:55

Ook als er wel iets beslist is over het moment van uitstappen gaan ze dat natuurlijk niet nu hier staan verkondigen. Mathieu gaat de tour niet uitrijden.

0
F4L 22 juni 2021 om 12:07

@madeinstars, ik vind het nogal wat als ze een mogelijke groene trui (al is het maar voor een dag) laten prevaleren boven een sprintkans voor Merlier.

@Henk van Bouw, dat snap ik ook wel. Toch had er wat meer kunnen worden doorgevraagd.

0
AWestie 21 juni 2021 om 18:59

Lekker duidelijk die man. Mooi.

0
Westhoek Express 21 juni 2021 om 19:16

Artikelfoto is Senne Leysen man, kom op.

0
Nico Dick 21 juni 2021 om 19:51

Volgens mij is het Christoph Roodhooft in de volgwagen. We hebben helaas geen 120 foto’s van hem ter beschikking.

0
Dikke vrouw 21 juni 2021 om 19:49

Je moet Christophe het staat in zijn contract

0
de adelaar 22 juni 2021 om 07:57

Roodhoofdt is realistisch , verwoord exact wat zijn doelen zijn, de eerste 2 ritten zijn cruciaal …. Vanaf daar zijn het rit 3 en 4 sprinten… normaal gezien zowel voor allebei zijn sprinters een kans. Als MVDP geel haalt door rit 1 op zijn naam schrijft heeft hij met de kleinzoon van Poupou zoveel exposure in de tour dat het niet meer stuk kan

0
Geit in mijn Kelderman 22 juni 2021 om 09:10

Kan altijd wel genieten van die Roodhooft. Directheid van een Nederlanders met de charme van een Belg. Duidelijk verhaal, ben benieuwd hoe ze voor de dag komen.

0
Edwin Jansen 22 juni 2021 om 10:34

Er zitten een paar goede eindredactionisten onder de lezers zie ik.

0
Barry Batsbak 22 juni 2021 om 12:04

Kerel, zoveel kwaliteit als in de reaguurderspanelen van WF is zelden vertoond. Waarzeggers, hypocrisie-bestrijders, inspanningsdeskundigen, ploegleiders, sportpsychologen, schrijvers, medisch laboranten, mechaniciens zover het oog reikt. En sinds vorig jaar blijkt dat ze praktisch zonder uitzondering ook nog viroloog zijn.

0
jappe666 22 juni 2021 om 13:18

Vraag me vooral af wat ze zouden doen in het geval MvdP onverwacht ruim aan de leiding gaat voor groen pakweg halfweg de Tour, doordat z’n concurrenten na een val eens een etappe niets hebben kunnen rapen bv.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone