Caleb Ewan klopt Sam Bennett in openingsrit Tour de Wallonie, Arvid de Kleijn vierde

zondag 16 augustus 2020 om 14:56
Caleb Ewan klopt Sam Bennett in openingsrit Tour de Wallonie, Arvid de Kleijn vierde

foto: Cor Vos

De openingsetappe van de Ronde van Wallonië 2020 is gewonnen door Caleb Ewan. De sprinter van Lotto Soudal was na een etappe van 187 kilometer tussen Soignies en Templeuve de beste in een massasprint, voor Sam Bennett en Tim Merlier. Ewan is ook de eerste leider in de Belgische rittenkoers.

De kopgroep van de dag bestond uit Julien Duval (AG2R La Mondiale), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Jens Reynders (Hagens Berman Axeon), Julien Van den Brande (Tarteletto-Isorex) en Tom Paquot (Bingoal-Wallonie Bruxelles). Zij kregen maximaal vijf minuten voorsprong van het peloton.

De vroege vluchters – foto: Cor Vos

Lotto Soudal, Arkéa-Samsic en Groupama-FDJ leidden de achtervolging en brachten het verschil in het laatste wedstrijduur terug tot onder de minuut. Hierdoor kon Edward Planckaert in zijn eentje de sprong maken naar de kopgroep. Het peloton bleef op een kleine halve minuut van de vluchters.

Koninklijke massasprint
De finale werd gekenmerkt door flinke plensbuien in de omgeving van Templeuve, de finishplaats. De algemene hergroepering volgde op dertig kilometer van het einde, waarna een gegroepeerd peloton aan de lokale rondes begon.

Bryan Coquard kwam op acht kilometer van de finish met de schrik vrij, toen hij na een lekke band razendsnel terug wist te keren in het peloton. In de ultieme finale namen vervolgens Bahrain McLaren en Deceuninck-Quick-Step het voortouw namens hun sprinters, terwijl Lotto Soudal en Arkéa-Samsic wat later naar voren kwamen met hun trein.

Arnaud Démare ging de sprint als eerste aan, maar dat bleek te vroeg. Vanuit zijn wiel leek Sam Bennett de zege te grijpen, maar de Ier werd aan de rechterkant van de weg nog voorbijgestreefd door Caleb Ewan. De Australiër pakte daarmee de ritzege en de leiderstrui.

Achter Ewan en Bennett sprintte Belgisch kampioen Tim Merlier nog naar een derde plaats. Arvid de Kleijn van Riwal Readynez wist vierde te worden en was daarmee de beste Nederlander in de daguitslag.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

14 Reacties

Baik-Baik 16 augustus 2020 om 14:59

Als een duveltje uit een doosje.

Merlier kreeg trouwens in de opbouw wel een aantal flinke beuken van Kluge zeg.

fietsvriend 16 augustus 2020 om 15:01

Wat mij vooral opviel hoe ongelooflijk slecht Cavendish is. Mijn hemel. Zat in het 3de wiel en toen iedereen aanzette leek het wel alsof ie stilstond. Een persiflage van een sprinter, bijna sneu.

Poeksel 16 augustus 2020 om 15:04

Ik vermoed dat ie een leadout wilde doen, maar Bauhaus kwijt was. Ik zag hem in ieder geval naar achteren kijken alsof ie iemand zocht.

Dolfy 16 augustus 2020 om 15:05

De wil en het goede plaatsing heeft-ie nog wel, maar de snelheid niet meer lijkt het steeds opnieuw. Toch denk je steeds zou-ie weer eens een/twee sterk winnen, het kan maar het steeds lastiger.

kajtje 16 augustus 2020 om 15:06

Volgens mij werd ie vooral bijna van de sokken gereden door Morkov die ineens naar rechts kwakte. Geen echt zuiver manoeuvre, voor zover ik het kon zien.

S. Morgenstern 16 augustus 2020 om 15:22

Beetje het handelsmerk van Morkov.

Kannibaal van Schepdaal 16 augustus 2020 om 17:59

Bauhaus had hem net vooraan afgezet.

vincenzo 16 augustus 2020 om 18:25

Cavendish is over and out

Miko1983 16 augustus 2020 om 15:02

Ewan is de laatste jaren toch wel echt een wereldtopper geworden zeg. Was vaak net niet met hem, maar nu misschien wel gewoon de beste sprinter

Peetvader 17 augustus 2020 om 09:41

Op basis van de voorbije Tour gewoon de snelste sprinter ja.

freire93 16 augustus 2020 om 15:05

Cavendish, aub stop ermee.

Dolfy 16 augustus 2020 om 15:08

Knappe sprint van De Kleijn.

Scott Sunderland 16 augustus 2020 om 17:38

Cavendish kan echt wel een streep zetten door zijn eventuele Tour deelname. Hij wil zo graag, maar het gaat niet meer.

Boasson en Hagen 17 augustus 2020 om 08:52

Kijk even naar hoe klein Ewan zich maakt in de sprint (foto hierboven). In combinatie met zijn gunstige lichaamsbouw bijna 2 keer zo weinig luchtweerstand als Bennet en De Kleijn.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair