Klim for Tim: Onmacht omgezet in daadkracht

Door , donderdag 24 mei 2018 om 12:30
Klim for Tim: Onmacht omgezet in daadkracht

De oplettende bezoeker van WielerFlits zal gezien hebben, dat er de afgelopen weken banners voor de actie ‘Klim for Tim’ op onze site prijken. We dragen dit project een warm hart toe en spraken met een van de deelnemers over het verhaal achter deze actie.

Op 31 mei staat Tour du ALS op het programma. Honderden wielrenners beklimmen dan in Frankrijk de Mont Ventoux met als doel geld op te halen voor onderzoek naar ALS. Velen zijn nadat zij de ziekte van dichtbij meegemaakt hebben, geïnspireerd om op de fiets te stappen. Zo ook de medewerkers van Flexfront uit Nieuwegein. Zij verloren vorig jaar collega Tim van den Berg aan deze slopende ziekte. Zelf ken ik Tim uit de tijd dat ik nog niet full-time met WielerFlits bezig was. Een spontane kerel die veel positieve energie uitstraalde, maar machteloos moest toezien hoe een ziekte zijn leven overnam. Om het verhaal van Tim te vertellen, sprak ik met Arjan de Kort (45) uit IJsselstein die volgende week volgende week tijdens de Tour du ALS de Mont Ventoux op zal klimmen.

Enorme impact
Arjan maakte als collega van Tim de impact van de ziekte van dichtbij mee. “Op een gegeven moment kreeg Tim spraakproblemen en al vrij snel kwam het bericht dat het om ALS ging”, blikt hij terug. “Dat was voor iedereen een enorme klap. We hadden er natuurlijk al over gehoord, maar het bleek een slopende ziekte. Het gaat allemaal ook best snel. Het heeft een enorme impact gehad binnen ons bedrijf. Tim heeft geprobeerd om zo lang mogelijk te blijven werken en bleef zijn positieve instelling behouden. Hij wilde niet leidend de boel afwachten en op een gegeven moment hebben we gekeken hoe ons konden inzetten. Enerzijds om de bekendheid met ALS te vergroten, maar ook om ons ervan bewust te maken dat we alleen samen iets kunnen betekenen. Toen zijn er allerlei ideeën ontstaan.”

Van Swim naar Klim

De afgelopen twee jaar hebben de collega’s van Tim zich onder de naam Swim for Tim actief ingezet voor ALS. Met de acties hebben ze ruim 200.000 euro opgehaald. In 2016 en 2017 sprongen ze de Amsterdamse grachten in voor de Amsterdam City Swim en dit jaar is er gekozen voor de Tour du ALS. Een onderwerp dat dicht bij de hoofdpersoon staat. Tim, Arjan en collega Gerard reisden in 2016 namelijk samen al naar ‘De Kale Berg’. “Tim heeft aan ons gevraagd of we mee wilden naar de Mont Ventoux, om tijdens de Tour du ALS de berg op te rijden. Het was een hele grote wens van hem. Hij was een absoluut een francofiel. Sprak vloeiend Frans en kwam daar graag”, legt Arjan uit.

Vlnr Gerard, Tim en Arjan

“Op de dag zelf fietsen Gerard en ik naar boven en Tim legde via de camera alles vast. Dat was natuurlijk heel indrukwekkend. Je fietst naar boven met mensen die allemaal een verhaal hebben. Je ziet ook dat mensen die zelf niet meer kunnen, maar samen met iemand anders naar boven fietsen. Des te verder je komt, hoe vermoeider en emotioneler het is. Het was heel indrukwekkend om te zien hoe iedereen het meemaakte. Sportief vond ik het best zwaar. Je denkt constant dat die klim ophoudt, maar moet dan toch steeds nog een stuk verder. Onderweg werd ik door iedereen aangemoedigd. Op de top was het mooi om Tim weer te zien.”

Door Tim in het zadel geholpen
Nu rijdt Arjan samen met zijn collega’s naar de top van de Ventoux. “De actie heeft iedereen enorm gemotiveerd om te gaan fietsen. Collega’s zijn een racefiets aan gaan schaffen en iedereen is er enorm druk mee. We zijn eigenlijk door Tim in het zadel geholpen om sportiever te worden”, legt hij uit.

“Ik ben zelf ook meer gaan fietsen. In de winter heb ik op de mountainbike gezeten en bleef ik fit door te spinnen. In januari zijn we de voorbereidingen met het bedrijf begonnen. Er kwamen fietsgroepjes en doordeweeks werd er ’s avonds met elkaar gefietst. Iedereen heeft zich aangemeld op Strava en we geven elkaar Kudos. Met acteur Loek Peeters (Berry in Penoza) zit er nu zelfs een bekende Nederlander in ons team. Het fietsen is echt een onderwerp van gesprek geworden binnen het bedrijf. Dat werkt allemaal enorm motiverend.”

De actie heeft Arjan gemotiveerd om vaker op de fiets te stappen. “Ik vind het leuk dat ik merk dat je beter wordt. Zeker wanneer je in groep rijdt en je aan anderen kunt meten. Ik rij nu mee met de fietsclub Van Ekris en vind dat ontzettend leuk. Daarnaast vind ik het leuk om op plekken te komen waar je anders eigenlijk helemaal niet komt.”

“Het doel is natuurlijk om geld in te zamelen. Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om de oplossing voor ALS te vinden. Samen met Gerard heb ik destijds 3000 euro opgehaald, maar dit jaar hopen we natuurlijk een hoger bedrag op te halen. Dat proberen we onder meer te bereiken via Social Media, WhattsApp groepjes en nieuwsbrieven op het werk. Het leukste vind ik dat je het met z’n allen doet. Je werkt met z’n allen toe naar een climax toe, met de achterliggende gedachte dat je het doet voor een collega.”

Diner en veiling

Om het doel te bereiken, wordt er net als vorig jaar het Swim for Tim diner georganiseerd. Op maandag 2 juli is er een benefietdiner met een voortreffelijk viergangenmenu inclusief een avondvullend programma waarin Arjan en zijn collega’s koken en bedienen. “Daarin krijgen we in een dag een spoedcursus horeca. Vorig jaar was er een veiling met Gerard Ekdom als veilingmeester. Fantastisch om mee te maken”, vertelt Arjan.

De veiling start online op maandag 18 juni a.s. en enkele items worden live geveild tijdens het Swim for Tim diner op maandag 2 juli. Onder de veilingitems komen enkele leuke wieler gerelateerde kavels, die we via WielerFlits aan kunnen bieden. De organisatie is nog op zoek naar leuke items. Denk jij te kunnen helpen? Neem dan contact op.

Wil jij Arjan steunen?
Via deze link kan je doneren.

Heb je zelf ook een bijzonder fietsverhaal te vertellen?
Laat het ons weten!

Dit artikel delen:

3 Reacties

smeggeltje 24 mei 2018 om 13:53

Geweldig evenement. Ben zelf jaren vrijwilliger geweest en heb ook twee keer meegefietst. Allemaal mensen met een bijzonder verhaal en uit het juiste hout gesneden.

edit wf: bedankt voor de aanvulling, we hebben het aangepast

Frits des Jeux 24 mei 2018 om 15:32

Opzich lovenswaardig dat een goed doel in the picture te zetten. Het motief "een bekende" vind ik niet een goede zaak. Er zijn ontzettend veel fietsgerichte acties voor goede doelen. Nu krijgt deze door contacten een lading aandacht, terwijl de anderen dat geluk niet hebben. Kies er dan bijvoorbeeld voor om maandelijks een dergelijk evenement in the picture te zetten.

edit wf: Zie de link onderaan het bericht. We zijn ook op zoek naar deelnemers aan andere evenementen

Frits des Jeux 24 mei 2018 om 16:44

@redactie dan is het een heel goed initiatief!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.