Vuelta a España 2020 – Etappe 9 van B.M. Cid Campeador. Castrillo del Val naar Aguilar de Campoo (157,7km)

maandag 24 februari 2020 om 14:34

Na een aantal dagen vol stevig klimwerk lijken tijdens de negende rit de snelle mannen weer eens aan zet. Sprintkansen zijn schaars in de Vuelta a España, maar deze etappe door de regio Castillië en Léon biedt er een. De rit tussen Castrillo del Val en Aguilar de Campoo is de meest vlakke tot nog toe, met slechts een goede duizend hoogtemeters. Daar draaien ook antiklimmers hun handen niet voor om.

Castrillo del Val is een stadje van nog geen achthonderd inwoners op een steenworp afstand van Burgos. In Castrillo del Val vind je het klooster van San Pedro de Cardeña. Daar lag lange tijd de Spaanse volksheld Rodrigo Diáz de Vivar begraven, beter bekend als El Cid Campeador. Even ten noorden van het stadje staat een militair centrum dat zijn naam draagt en daar zal de negende etappe van de Vuelta van start gaan. Wapengekletter van de klassementsmannen lijken we in deze etappe niet te mogen verwachten.

De wedstrijd begint met een tocht van zo’n zeventig kilometer in westelijke richting. De karavaan komt al snel door Burgos, waarna de A-231 wordt gevolgd tot aan Osorno la Mayor. Vanaf trekt de meute naar het noorden, richting finishplaats Aguilar de Campoo. Na 122 kilometer koers wordt er voor het eerst over de finishlijn gereden. Renners hebben alvast de kans om de ultieme finale eens in zich op te nemen. Aguilar de Campoo is de plek waar in 2017 de Ronde van Castilië en Léon begon. Deze ronde werd gewonnen door Jonathan Hivert, maar in deze rit heeft de Fransman van Total-Direct Energie minder kans op succes: de finale is hem allerminst op het lijf geschreven.

Na de eerste finishpassage is het nog 55 kilometer tot de uiteindelijke finish. De etappe wordt besloten een een gang om het stuwmeer van Aguilar, tegen de wijzers van de klok in. Dit bassin van 247 miljoen kubieke meter voorziet al sinds 1963 heel wat huishoudens van elektriciteit. Het stuwmeer is daarnaast zeer geschikt voor watersporters. De renners hoeven zich niet zorgen te maken dat ze nat worden; ze rijden met een ruime boog om het meer heen. Het gaat soms nog wel heel even omhoog, maar veel stelt het allemaal niet voor.

Kan in deze etappe de term ‘kroniek van een aangekondigde massasprint’ worden beovengehaald? Daar heeft het alle schijn van, al is het in de slotfase nog wel opletten. Op vierenhalve kilometer van het einde ligt er een scherpe bocht en vijfhonderd meter later draaien de renners via eenzelfde soort terugdraaiende bocht de grote weg op. Op circa 1300 meter van de meet ligt er nog een terugdraaiende bocht te wachten. En het gevaar is dan nog niet geweken: op vijfhonderd meter wordt de weg smaller en ligt er nog een rotonde. Het is niet levensgevaarlijk, maar klassementsmannen zullen desondanks een zucht van verlichting slaken als ze hier veilig doorheen komen.

Dit artikel delen: