Vuelta a España 2019 – Etappe 9 van Andorra la Vella naar Cortals d’Encamp (96,6km)

Daar is-ie dan: misschien wel de zwaarste bergetappe van deze Vuelta a España! Nee, niet qua lengte (de negende rit is slechts 94,4 kilometer lang), maar wel als we kijken naar de beklimmingen die op het parcours liggen. Met de Coll d’Ordino (eerste categorie), Coll de la Gallina (buitencategorie) en Alto Cortals d’Encamp (opnieuw eerste categorie) belooft het een loodzware etappe te worden door het dwergstaatje Andorra. En aangezien het maandag rustdag is, hoeven de renners zich niet in te houden.

Niet dat het überhaupt mogelijk is, jezelf inhouden, aangezien het vanuit de start al meteen bergop gaat. Het peloton begint de korte maar explosieve etappe op een hoogte van 1125 meter, in Andorra La Vella, de hoofdstad van Andorra. Wie weleens in Andorra La Vella is geweest, weet je dat er goedkoop kunt shoppen in de vele belastingvrije winkels die de stad rijk is. Maar genoeg over wat je allemaal in Andorra La Vella kunt doen, het is tijd om te beginnen aan de eerste beklimming van de dag.

Officieel is de Coll d’Ordino maar negen kilometer lang – aan 5% – maar in feite klimmen de renners een slordige zeventien kilometer naar de top van de eerste Pyreneeënreus. We doorbreken nog net niet de magische grens (1985 meter) van de tweeduizend meter, maar dit zal niet lang meer duren. Al dalen de coureurs eerst naar het plaatsje Ordino, om vervolgens via La Massana (verblijfplaats van Daniel Martin) en de plaatjes Escaldes en Engordany terug te keren naar Andorra La Vella.

Horner en Nibali: een duel der matadoren op La Gallina – foto: Cor Vos

De karavaan trok eerst in noordoostelijke richting naar de Coll d’Ordino, maar nu gaat het naar het zuidwesten, op weg naar de voet van de Coll de la Gallina (12,2 km aan 8,3%). De Kippenberg. We zagen er al mooie duels tussen Alberto Contador, Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez (denk maar terug aan de editie van 2012), maar ook tussen Vincenzo Nibali en Chris Horner (één jaar later). Vorig jaar zagen we de beloftevolle Enric Mas zegevieren op de top van de Coll de la Gallina.

Twaalf maanden geleden finishten ‘we’ op een hoogte van 1480 meter, zo’n vierhonderd meter lager dan dit jaar. De Coll de la Gallina is vooral een onregelmatige beklimming, zoals er zoveel zijn in de Pyreneeën, maar er zijn enkele uitschieters van 14%. Na de top van La Gallina is het nog minder dan veertig kilometer tot de finish, die is getrokken op de top van Cortals d’Encamp. Na een razendsnelle en listige afdaling én een tussensprint in Santa Coloma is het tijd voor de slotklim.

De beklimming naar Cortals D’Encamp is eigenlijk een drietrapsraket, te beginnen met de Alto de la Comella. Deze 4,2 kilometer lange col (8,6%, maar met steilere stroken) heeft al vaker een rol gespeeld in de Vuelta. Renners die hier vertrekken, zullen na een ultrakorte afdaling van nog geen kilometer weer een tandje moeten terugschakelen voor de Alto de Engolasters (4,8 km aan 8,1%). Na de top van de Engolasters heeft de organisatie nog een verrassing in petto: onverharde wegen.

Mikel Landa won in 2015 op de Cortals D’Encamp – foto: Cor Vos

Vraag niet hoe, maar koersdirecteur Javier Guillén is erin geslaagd om tussen de Comella en de Engolasters een vlakke gravelweg te vinden van een viertal kilometer. Het is echter de vraag of hier verschillen zullen ontstaan, of dat het toch wachten is op de flanken van de Alto Els Cortals D’Encamp (8,3%, maar met uitschieters tot 15%). Voor de aanwezige klimmers is het nog zes kilometer afzien naar een hoogte van 2095 meter. Vooral de eerste twee kilometer (aan 10%) zijn loodzwaar.

De etappe doet denken aan die van 2015, toen het peloton over een gelijkaardig parcours werd gestuurd, met finish op Cortals d’Encamp. De organisatie koos vier jaar geleden echter voor een andere zijde van deze Pyreneeënreus. Wie grijpt zondag de macht, zo vlak voor de eerste rustdag?

Start: 14.54 uur
Finish: 17.27-17.45 uur

Dit artikel delen: