Vuelta a España 2019 – Etappe 8 van Valls naar Igualada (168km)

Na drie aankomsten bergop kiest de organisatie op zaterdag weer voor een vlakke finish. Het probleem voor de sprinters is alleen dat ze eerst nog over de Puerto de Montserrat (van tweede categorie) moeten, een niet te onderschatten helling tussen de plaatsen Igualada (daar waar de renners finishen), Manresa en Terrassa. En dus is het maar de vraag of we een koninklijk sprintduel krijgen tussen Sam Bennett, Fernando Gaviria en Nederlands kampioen Fabio Jakobsen.

Maar laten we beginnen bij het begin, in startplaats Valls. De renners verzamelen zich in de provincie Tarragona, onderdeel van de wielergekke regio Catalonië, voor een niet al te lange etappe naar Igualada. Vertrekpunt Valls ligt niet zo gek ver van de kuststreek Costa Daurada, maar de renners trekken voor de achtste etappe wat meer de binnenlanden in. Valls is overigens de geboorteplaats van de betreurde Xavier Tondó, die in het verleden ook wist te schitteren in de Ronde van Spanje.

Met de Spanjaard in het achterhoofd trekken de renners naar het noorden, door vredelievende plaatsjes als El Pla de Santa Maria, Rocafort de Queralt en Santa Coloma de Queralt, richting de tussensprint van de dag. Er zijn aanvankelijk geen bergpunten te verdienen, maar het loopt de hele tijd (het is en blijft de Vuelta!) op en af. Na de ravitailleringszone en een blitzbezoek door Fonollosa gaat het naar de sprint in Sant Joan de Vilatorrada. Het is de vraag of er dan nog een kopgroep vooruit rijdt. En zo ja, wat is precies het verschil?

Nacer Bouhanni won twee jaar geleden in Igualada – foto: Cor Vos

Op de flanken van de Puerto de Montserrat (7,4 km aan 6,6%) kan deze voorsprong namelijk als sneeuw voor de zon verdwijnen. En wees niet verrast mochten de sprinters hier overboord gaan, aangezien de Montserrat allesbehalve een loper is. We komen toch uit op een gemiddelde van bijna 7%, en dat over een afstand van ruim zeven kilometer. Er zijn zelfs enkele uitschieters van 11/12%, wat in de kaart speelt van de puncheurs en klimmers. Vanaf de top van de Montserrat is het nog 27,5 kilometer tot de finish.

Op de top van een helling of berg volgt meestal de ultieme beloning: een razendsnelle afdaling naar het dal. De renners zullen zaterdag eveneens de duik naar beneden nemen, maar eerst volgen nog enkele kilometers op een plateau. Hierna is het tijd voor een voorproefje van de afzink van de Montserrat, maar plots volgt er nog één vlakke kilometer, om vervolgens écht te beginnen aan de – overigens niet al te steile – afdaling. Eenmaal beneden is het nog ruim vijfduizend meter tot de finish in Igualada.

De laatste kilometers zijn niet al te technisch, al ligt er op twee kilometer van de streep nog een flauwe bocht naar links, gevolgd door een rechtse bocht net voor het ingaan van de slotkilometer. Met nog enkele honderden meters te gaan ligt er nog een ultieme bocht naar links, maar vervolgens is het ‘rechtdoor naar school en kantoor’. De grote vraag is: welk scenario zal hier worden geschreven?

De finish is getrokken op de Avinguda de Catalunya, waar we een opvolger krijgen van Nacer Bouhanni. De afwezige Fransman spurtte hier twee jaar geleden naar de overwinning… in de Ronde van Catalonië, welteverstaan. Niet geheel onbelangrijk: dat jaar reden de renners niet over de Puerto de Montserrat, maar over een andere beklimming van tweede categorie: de Turó del Puig.

Start: 13.12 uur
Finish: 17.22-17.50 uur

Dit artikel delen: