Vuelta a España 2019 – Etappe 7 van Onda naar Mas de la Costa (182,4km)

Vuelta a España 2019, Etappe 7, Onda – Mas de la Costa, 182,4 km

De rit van vrijdag gaat door de provincie Castellón en finisht voor de derde dag op rij bergop. Het is een rit met twee gezichten. Het eerder gedeelte kent weinig hoogtemeters, maar dat wordt in de tweede helft ruimschoots goedgemaakt. Dan krijgen de renners immers vijf beklimmingen met een supersteile slotklim voor de kiezen.

Het startschot klinkt in het plaatsje Onda. Tijdens de openingsfase van de etappe rijdt het peloton aanvankelijk westwaarts richting de kust. Het zorgt voor een begin met voornamelijk vlakke kilometers. De renners rijden noordwaarts tot aan kustplaats Bencassim, waarna de route in omgekeerde richting verder gaat.

Eenmaal terug in het binnenland loopt het wegdek weer omhoog. Halverwege volgt met de beklimming van de Puerto del Marianet (3,7 km á 5,5%) de eerste klim van de dag. Het is de eerste van een drieluik beklimmingen die elkaar snel opvolgen. Na de Puerto de Eslida (6 km á 4,5%) en de Puerto de Alcudia de Veo (4,2 km á 4,4%) kunnen de renners zich opmaken voor een pittige finale.

Na een terugkeer in startplaats Onda gaat het peloton noordwaarts voor de finale. Tijdens de beklimminig van de Puerto del Salto del Caballo (10,4 km á 4,6%) zal het kaf van het koren gescheiden worden, alvorens de definitieve beslissing zal vallen op de Alto Mas de La Costa. Deze slotklim niet bijzonder lang, maar tijdens de 4,1 kilometer lange klim komt het de stijgingspercentage zelden onder de tien procent. Halverwege moeten de renners zelfs over een bijzonder steile passage van 25%.

Profiel Alto Mas de la Costa

De Vuelta finishte hier eerder in 2016. Drie jaar geleden werd de (destijds) zeventiende rit gewonnen door vroege vluchter Mathias Frank, die Leopold König en Robert Gesink achter zich hield. Het parcours bevat in ieder geval de ingrediënten voor een enerverende finale.

Dit artikel delen: