Vuelta a España 2019 – Etappe 5 van L’Eliana naar Observatiorio Astrofísico de Javalambre (170.7km)

Vuelta a España 2019, Etappe 5, L’Eliana – Observatorio Astrofisico de Javalambre, 165,6 km

Het startschot van de vijfde rit klinkt in L’Eliana, een plaatsje op de linkeroever van de rivier de Turia op twintig kilometer ten noordwesten van Valencia. Vanaf 80 meter boven zeeniveau koerst het peloton noordwaarts voor een rit van 170 kilometer. De renners krijgen op weg naar de top van de Puerto de Acublas al direct de nodige hoogtemeters voorgeschoteld. Hoewel de klim van tweede categorie volgens het routeboek slechts 5,9 kilometer bedraagt, gaat het eigenlijk al vanaf de start tot de top na 31,7 kilometer wedstrijd omhoog. Deze aanloop kan als springplank dienen voor aanvallers.

Het vervolg van de etappe gaat over een golvend parcours. Ongeveer halverwege rijdt het peloton de provincie Teruel binnen voor een lus met daarin de Alto Fuente de Rubielos (4,8 kilometer aan 5,7%). Vervolgens wordt er koers gezet in westelijke richting naar het ski-station van Javalambre. De 11,1 kilometer lange slotklim Alto de Javalambre staat ook wel bekend als de Picón del Buitre en maakt dit jaar zijn debuut in de Vuelta.

De beklimming brengt de renners naar 1.950 meter hoogte en zal voor een serieuze schifting zorgen. De klim start in het dorpje Arcos de las Salinas op 1.000 meter hoogte. De eerste kilometers zijn met stijgingspercentages van vijf procent een opwarmertje voor wat komen gaat.

Na drie kilometer komen de stijgingspercentages in de dubbele cijfers. Na een iets vlakker intermezzo halverwege komen de stijgingspercentages niet onder de acht procent. Na het passeren van de boomgrens op ongeveer drie kilometer van het einde, betreden de renners een soort maanlandschap. Na de laatste haarspeldbocht is het nog twee kilometer tot de finish. De lucht is inmiddels ijler geworden, maar de weg gaat nog steeds met ongeveer acht procent omhoog. De renners hebben hier waarschijnlijk weinig oog voor het uitzicht, want de finale De aankomst ligt bij een sterrenwacht, wat doet denken aan de iconische Vuelta-finish op Calar Alto.

Dit artikel delen: