Vuelta a España 2019 – Etappe 3 van Ibi naar Alicante (186km)

Tijdens de derde en laatste dag in Alicante zijn de sprinters waarschijnlijk aan zet. De route van deze 188 kilometer lange etappe kent geen al te grote hindernissen, al gaat het nog steeds lucht op en af en moeten er 1.860 hoogtemeters overwonnen worden.

Er wordt gestart in speelgoedstad Ibi, een plaats aan de voet van de bergen Sierra Biscoy en Sierra Teixereta langs de snelweg die Valencia met Alicante verbindt. Een groot deel van de bevolking verdiende in het verleden zijn geld in de speelgoedindustrie. Dat zien we ook terug bij de start, waar vertrokken wordt bij het Hotel del Juguete, vrij vertaald het speelgoedhotel.

Van daaruit wordt begonnen door een grote lus door het achterland van Alicante. Het profiel is ‘Spaans vlak’, met onderweg twee beklimmingen van derde categorie in het tweede gedeelte van de rit. De Puerto de Biar (2,7 km aan 4,8%) is na 116 kilometer de eerste van de twee. De Puerto de Tibi (6,7km aan 4,1%) is de tweede en laatste beklimming. Beide hindernissen zullen even pijn doen, maar normaal gesproken is het niet lastig genoeg om de sprinters af te laten haken.

Vanaf de top van de laatste beklimming gaat het in 37 kilometer lang in dalende lijn naar de aankomstplaats. Op 21 kilometer van het einde ligt nog een tussenspurt, waarna de laatste tien kilometer van de finale vlak zijn.

Voor de derde dag op rij finisht de Vuelta in een kustplaats. Alicante is de op één na grootste stad van de regio Valencia. Met een haven en een vliegveld is het een van de logistieke knooppunten in de regio. Het peloton rijdt uit noordelijke richting de stad binnen. De aankomst ligt aan een brede door palmbonen omringde boulevard aan de jachthaven. Met een vlak profiel en het feit dat de slotkilometer zonder haakse bochten is, lijken we ons op te kunnen gaan maken voor een koninklijke massasprint.

Dit artikel delen: