Vuelta a España 2019 – Etappe 21 van Fuenlabrada naar Madrid (106,6km)

Vuelta a España 2019, Etappe 21, Fuenlabrada – Madrid, 106,6 km

De Vuelta a España komt aan zijn einde. Een korte etappe door Madrid is inmiddels traditie. Fuenlabrada, een stadje met bijna 200 duizend inwoners op twintig kilometer van de hoofdstad, mag de renners uitzwaaien. De lokale voetbalvereniging CF Fuenlabrada heeft zijn stadion in 2011 vernoemd naar de Madrileense voetballer Fernando Torres, die in zijn hoogtijdagen Spanje naar de Europese titel voetbal schoot en in zijn carrière speelde voor Atlético Madrid, Liverpool, Chelsea, AC Milan en weer Atlético. Onlangs sloot hij in Japan zijn loopbaan af. Mogelijk is hij ook aanwezig om het peloton naar Madrid uit te zwaaien.

Champagne, foto’s en een praatje maken. Het hoort er inmiddels ook in de afsluitende etappe van de Vuelta allemaal bij, zoals we dat al enige jaren kennen uit Frankrijk. Zodra Madrid in zicht komt, gaat het tempo de hoogte in. Eerst door de ploeg van de toekomstige eindwinnaar en later door de sprintersploegen. Deze kans zullen de sprinters willen grijpen ook, want het was nu niet bepaald een sprintersvriendelijke Vuelta.

Eenmaal in het centrum rijden de renners de inmiddels bekende lokale rondes van 5,9 kilometer door hoofdstad en miljoenenstad Madrid. Als de finish voor het eerst gepasseerd wordt, begint men aan de laatste elf rondjes. De etappe begint in de namiddag, wat mooie plaatjes zal opleveren bij een ondergaande zon. De renners zullen aan het einde nog één keer sprinten aan het Plaza de Cibeles, daar waar vorig jaar Elia Viviani de snelste was in de laatste Vuelta-sprint.

Start: 17.10 uur
Finish: 19.50 – 20.10 uur

Dit artikel delen: