Vuelta a España 2019 – Etappe 20 van Arenas de San Pedro naar Plataforma de Gredos (190,4km)

Vuelta a España 2019, Etappe 20, Arenas de San Pedro – Plataforma de Gredos, 190,4 km

De voorlaatste rit van de Vuelta a España, waarin het móét gebeuren. De laatste kans voor alle toppers om er nog iets van te maken. Daar krijgen zij veel kansen voor, want op weg naar de finish bij het Plataforma de Gredos liggen maar liefst zes beklimmingen door de bergketen Sierra de Gredos. Het is nergens echt steil, maar het gaat wel constant op en af, wat voor een verrassend koersverloop kan zorgen.

Het duurt niet lang voor we beginnen aan de eerste klim van de dag, de Puerto de Pedro Bernardo (18,4 km aan 4,4%). Vooral vanwege de lengte is deze van eerste categorie. De Pedro Bernardo wordt vrijwel direct gevolgd door de Puerto de Serranillos (9 km aan 4,8%) van tweede categorie. Het was op de Serranillos dat Bernard Hinault in 1983 rivaal Julián Gorospe op achterstand zette, waardoor de Fransman zijn tweede en laatste Vuelta won.

Na de top van deze klim volgt een langere afdaling naar de voet van de Alto de Navatalgordo (5,3 km aan 7,2%), opnieuw van tweede categorie. De renners zijn dan nog niet eens halverwege, maar er staan nog heel wat hoogtemeters op het menu. In totaal gaat het in deze rit over 4.430 hoogtemeters. Zo gaat het via de Alto de Gredos (zonder categorie, via de oostzijde) en de Puerto de Chía (3 km aan 4%) naar de voorlaatste beklimming van deze Vuelta.

Puerto de Peña Negra

Wellicht zien we op de kronkelige Puerto de Peña Negra (14,2 km aan 5,9%, met stroken tot 10%) wel een ultieme aanval op de rode leiderstrui, aangezien het vanaf de top op 1.910 meter boven zeeniveau nog ruim dertig kilometer is tot de finish. De Peña Negra is ook nog eens de lastigste klim van de dag. Na een afdaling en een oncategoriseerde helling begint de Alto de Gredos (dit keer via de westzijde), waar de finishstreep is getrokken van de voorlaatste etappe.

De klim naar het Plataforma de Gredos is officieel 9,4 kilometer lang aan 3,8%, maar vooral de laatste drie kilometer (aan ongeveer 9%) zijn interessant. Onderweg liggen nog pieken van 12 tot 15%. De vraag is of hier verschillen gemaakt kunnen gaan worden. Hoe dan ook is het niet de ultieme bergrit, zoals we die eerder wel zagen deze Vuelta. Maar misschien schuilt daar juist het gevaar. Gevaar in een klein hoekje. Wie mag zich op 1.750 meter hoogte de winnaar van de Vuelta a España noemen?

Start: 12.11 uur
Finish: 17.20 – 17.55 uur

Dit artikel delen: