Vuelta a España 2019 – Etappe 2 van Benidorm naar Calpe (193km)

Vuelta a España 2019, Etappe 2, Benidorm – Calpe, 199,6 km

Tijdens de eerste dagen van deze Vuelta passeren de populaire vakantiebestemmingen in sneltreinvaart de revue. Zondag vertrekken de renners namelijk vanuit Benidorm, de door zijn skyline gekenmerkte badplaats die vooral bekendstaat als overwinteringsplaats voor de oudere doelgroep. Nadat om 12:20 het startschot klinkt voor een etappe van net geen tweehonderd kilometer, gaat het peloton in noordwestelijke richting het achterland van Alicante in.

Al vroeg in de etappe krijgen de renners met de beklimming van de Puerto de Confrides de nodige hoogtemeters voorgeschoteld. De eerste bergpunten zijn te verdienen na een beklimming van 20,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,6. Na een korte afdaling volgt met de Alto de Benilloba (6,4 km á 4,2%) de volgende hindernis.

Het blijft de hele rit op en af gaan in deze rit met maar liefst 2.840 hoogtemeters. Na een korte passage aan de rand van het natuurgebied Serra de Mariola keert het peloton terug naar de kust. Tijdens een eerste passage door Calpe volgt er een vlakkere fase waarin eventueel orde op zaken gesteld kan worden. Na 168 kilometer ligt er in Moraira een tussensprint.

Calpe is een bekende naam in de wielrennerij. Hoewel hier slechts drie keer eerder (’70 & ’71 en de tijdrit in 2016) een Vuelta-etappe finishte, kent menig profrenner deze badplaats aan de Costa Blanca vanwege het feit dat ploegen hier graag neerstrijken voor een trainingskamp. Het is ook de plek waar in 2016 zes renners van Giant-Alpecin werden aangereden. Van die zes zijn John Degenkolb (Trek-Segafredo) en Max Walscheid (Sunweb) actief in deze Vuelta.

De organisatie heeft nog een extra toetje aan de finale toegevoegd met een lus van dik veertig kilometer ten noorden van de finishplaats. Hierin is met de beklimming van de Puig Llorença (3 kilometer aan 9,5%, met pieken tot 19%) een stevige kuitenbijter opgenomen. Op deze beklimming naar Cumbre del Sol won Chris Froome twee jaar geleden een etappe. Vanaf de top is het nog 24,8 kilometer tot de finish, waarvan de laatste zestien in dalende lijn. Geloste renners krijgen in deze razendsnelle finale de mogelijkheid om terug te komen, al lijkt het waarschijnlijk dat een uitgedunde groep in Calpe om de zege zal strijden.

De laatste twee kilometer zijn biljartvlak. De finale voert via de door palmbomen omringde Avenida Juan Carlos zuidwaarts, tot na de laatste rotonde op ongeveer 460 meter van de meet de aankomst opdoekt. De finish ligt getrokken aan een brede boulevard op een steenworp afstand van het water aan het zuiden van de stad.

Dit artikel delen: