Vuelta a España 2019 – Etappe 19 van Ávila naar Toledo (165,2km)

Vuelta a España 2019, Etappe 19, Ávila – Toledo, 165,2 km

De negentiende etappe van de Vuelta is een vreemde eend in de bijt. Op de laatste vrijdag is namelijk een relatief korte sprintersetappe neergelegd, niet des Vuelta’s, maar goed. Voor de klassementsrenners is het een dag om de benen nog eens te sparen en de gedachten alvast te leggen bij de zaterdag, als de laatste kans zich aandringt om nog iets te bewerkstelligen in het klassement. Maar dat is voor dan…

Vroeg in de rit is nog een heuvel, genaamd Alto de la Paramera (12 km aan 2,5%), van derde categorie opgenomen. Hier krijgen avonturiers de kans om in de vlucht te gaan, en in de wetenschap dat in het peloton meerdere ploegen van snelle mannen de achtervolging in willen zetten, belooft dat een leuk kat-en-muis-spel. Vanaf de top van de Paramera gaat het in dalende lijn en blijft het peloton op zo’n 500, 600 meter boven zeeniveau golven richting de finish in Toledo. De sprinters die er nog zijn, want dat is altijd maar de vraag, kunnen zich weer oplijnen voor een massasprint.

Alhoewel, parcoursbouwer Fernando Escartín heeft in het historische Toledo nog een tricky finale uitgetekend. “Dit is een rit waarin de sprinters de controle willen behouden”, aldus Escartín. “Maar de aankomst zal hen verrassen met een licht oplopende klim van één kilometer over de kasseien van Toledo. Een extra uitdaging voor de snelle mannen die azen op de winst.”

Philippe Gilbert juicht in 2010 in Toledo – foto: Cor Vos

Toledo en historie gaan hand in hand. De plaatselijke VVV van Madrid (een uur ten noordoosten van Toledo) raadt toeristen dan ook aan om eens een uitstapje te maken naar de stad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ook wielrennen en de Vuelta hebben een historie met Toledo. Naast dat het de geboorteplaats is van Federico Bahamontes, kwam de Ronde van Spanje regelmatig door de stad. In 2010 won Philippe Gilbert er na een massasprint, voor Tyler Farrar en Filippo Pozzato. Het jaar ervoor zegevierde David Millar in een tijdrit in Toledo.

Start: 13.34 uur
Finish: 17.25 – 17.50 uur

Dit artikel delen: