Vuelta a España 2019 – Etappe 18 van Colmenar Viejo naar Becerril de la Sierra (177,5km)

Vuelta a España 2019, Etappe 18, Colmenar Viejo – Becerril de la Sierra, 177,5 km

De achttiende etappe van de Vuelta is andermaal een bergetappe met vier reuzen van beklimmingen dwars door de bergketen Sierra de Guadarrama. In een soortgelijke etappe in 2015 verloor een waanzinnige Tom Dumoulin hier de Vuelta-zege aan Fabio Aru, die met Astana een masterplan opzette tegen de slecht omringde Dumoulin. Een coupe plegen is dus ook zeker mogelijk in deze rit, die louter bestaat uit cols van eerste categorie. De rit is goed voor een totaal van 3.697 hoogtemeters.

Madrid, we zijn er al bijna! Colmenar Viejo (in de provincie Madrid) is de startplaats, maar eerst moeten de heren renners nog drie etappes afleggen voor zij de paradetocht door hartje Madrid mogen maken. De achttiende rit is een opmerkelijke, want hij is in twee delen te knippen. Vanuit de start gaat het richting de voet van de Puerto de Navacerrada (11,8 km aan 6,3%). De laatste zeven kilometers zijn duidelijk het steilst, met een kilometer die gemiddeld 9% is. Bovenop volgt een plateau en een afdaling van een kleine twintig kilometer naar de Puerto de la Morcuera (13,2 km aan 5%). Vanaf de top van die klim is het nog honderd kilometer tot de meet.

Puerto de Navacerrada

De afdaling is steil en door de hoge snelheid zullen de renners weinig tijd hebben om het wegdek te verkennen. Het peloton gaat namelijk nog een keer over die weg, maar dan… omhoog. Eenmaal beneden rijdt het peloton een lokaal rondje (met ravitaillering na 95 kilometer) om vervolgens rechtsomkeert te maken en – vanaf de andere kant – precies dezelfde route te rijden. Dus, eerst de Puerto de la Morcuera – Deel 2 (10,4 km aan 6,7%). De laatste vijf kilometer van deze klim blijft het wegdek tussen de 7 en 9% stijgen. De afzink voert de renners naar de tussensprint na 135 kilometer.

Tom Dumoulin buigt zijn hoofd op weg naar Cercedilla – foto: Cor Vos

Hier begint ook bijna de slotklim van de dag. Het gaat om de afdaling van de Navacerrada, die het peloton eerder op de dag aan aandeed: de Puerto de Cotos (13,9 km aan 4,8%). Een behoorlijk lange beklimming, maar qua steiltegraad de ‘makkelijkste’ van de vier. De top ligt na 151,9 kilometer. Hier volgt opnieuw een plateau van bijna tien kilometer, alvorens afgedaald wordt. Halverwege de afdaling draait het parcours rechtsaf richting Bercerril de la Sierra. De laatste vier kilometer gaan ook nog pijnlijk omhoog, maar niet genoeg om gerekend te worden als klim.

De tweede beklimming van de Puerto de la Morcuera

Maar vergeet niet dat de vermoeidheid al begint door te wegen, waardoor er alsnog serieuze verschillen kunnen ontstaan. Vraag dat maar aan Tom Dumoulin, die vier jaar geleden op deze wegen zijn Vuelta-zege verspeelde. Toen moesten de renners in de voorlaatste etappe ook tweemaal over de Puerto de la Morcuera en de Puerto de Cotos, op weg naar Cercedilla…


Start: 12.40 uur
Finish: 17.20 – 17.55 uur

Dit artikel delen: