Vuelta a España 2019 – Etappe 18 van Colmenar Viejo naar Becerril de la Sierra

donderdag 20 december 2018 om 13:18

Vuelta a España 2019, Etappe 18, Colmenar Viejo – Becerril de la Sierra, 180,9 km

De achttiende etappe van de Vuelta is andermaal een bergetappe met vier reuzen van beklimmingen. In een soortgelijke etappe in 2015 verloor een waanzinnige Tom Dumoulin hier de Vuelta-zege aan Fabio Aru, die met Astana een masterplan opzette tegen de slecht omringde Dumoulin. De eerste col is de Puerto de Navacerrada (1e categorie), mogelijk de zwaarste klim van de dag. Een coupe plegen is dus zeker mogelijk in deze rit.

Want, na de Navacerrada volgt direct de Puerto de la Morcuera (1e categorie), die na de afdaling overgaat in een vallei. En dat is altijd een gevaarlijk gedeelte in een etappe, blijkt uit het verleden. Via de andere zijde van de Puerto de la Morcuera (1e categorie) belandt het peloton aan de voet van de slotklim van de dag. Dat is de Puerto de Cotos (1e categorie). Deze is 13 kilometer lang aan 5% gemiddeld.

Vanaf de top is het nog 25 kilometer fietsen, waarvan het grootste gedeelte op hoge snelheid is in een afdaling. De aankomst ligt nu een keer beneden in de Vuelta, dat maak je ook niet vaak mee. Becerril de la Sierra ontvangt de renners. Wordt hier opnieuw het klassement op zijn kop gezet?

Dit artikel delen: