Vuelta a España 2019 – Etappe 17 van Aranda de Deuro naar Guadalajara (219,6km)

Vuelta a España 2019, Etappe 17, Aranda de Duero – Guadalajara, 219,6 km

Niet vaak rondt de Vuelta deze ronde de kaap van de 200 kilometer, maar vandaag wel. De etappe is namelijk 219,6 kilometer lang. Het lijkt een rit die roodomcirkeld is door de rappe mannen, want in vergelijking met wat er geweest is, is dit vlak. Spaans vlak, dat wel.

De sprinters moeten de kansen pakken die ze pakken kunnen, dus zullen hun ploegen alles in het werk stellen om in Guadalajara (een prima naam voor de liefhebbers van de Spaanse taal) te zegevieren. Gestart wordt in Aranda de Duero, gelegen in de provincie Burgos. Onderweg liggen geen officiële beklimmingen, maar onderaan de streep staan volgens de organisatie toch 2.400 hoogtemeters op het programma.

De klassementsmannen willen de benen sparen voor het slot van de Vuelta, dus is het óf aan de sprinters, óf aan de vluchters. En in dat laatste geval moeten we hoe dan ook rekening houden met Burgos-BH, nu de start in de thuisprovincie van die ploeg ligt. Overigens is Guadalajara ook bekend als Mexicaanse stad, maar die plaats is juist vernoemd naar de Spaanse stad. De stichter van de stad in Mexico – avonturier Nuño Beltran de Guzmán – was geboren en getogen in de Spaanse zusterstad.

Mocht het een sprint worden, dan is parcourskennis altijd belangrijk. Op vier kilometer van de meet rijdt het peloton aan de noordzijde Guadalajara in. Sterke benen zijn nodig, want de laatste drie kilometer lopen nog stevig omhoog. Op anderhalve kilometer ligt een rotonde, waarna nog een linkerbocht (op 1,1 km) en een rechterbocht (op 700 meter) volgen. Timing en goede plaatsing zijn dus belangrijk.


Start: 11.49 uur in Aranda de Duero
Finish: 17.18 – 17.55 uur in Guadalajara

Dit artikel delen: